Vesistöjen puolesta - Stop Talvivaara

ForReason

/ #466 Talvivaaran puolesta

09.11.2012 14:20

Suosittelen ihmisille, että eivät ihan kaikkea Viherpiipittäjien hölynpölyjä uskoisi ajattelematta, eikä ihan kaikkia "asiantuntijoitakaan". Näillä on luontainen tarve vastustaa kaivoksia ihan jo periaatteesta, joten pienestäkin asiasta otetaan kaikki irti ja nostetaan hirveä metakka.

On selvää ettei Talvivaaran ylösajo ole mennyt niin puhtaasti kuin olisi toivonut, mutta kunhan toiminta vakautuu luulisi myös ongelmien vähenevän selvästi. Mitään katastrofaalista ei ole tapahtunut vaikka jotkut niin yrittävätkin kovasti väittää. Luontoon asti saastunutta vettä on päässyt hyvin vähän - suurin osa vuodosta on mennyt turva-altaisiin, jotka on tehty juuri tälläisiä tilanteita varten. Aivan tarpeeksi kattavia ne eivät selvästikään ole olleet, mutta varmastikin niitä tullaan laajentamaan ja parantamaan tulevaisuudessa.

Vuodosta ei myöskään ole haittaa ihmisille ja hyvin vähän (joskin enemmän) alueen eläimistölle ja luonnolle, joskin tämän arviointi on aivan liian aikaista tässä vaiheessa (mikä antaakin mahdollisuuden liioitella rajusti). Luonto on yllättävänkin tehokas suodattamaan ja laimentamaan saasteita.

Kannattaa myös hieman ajatella asian muita näkökulmia ja vaikutuksia. Talvivaara käytännössä pelasti Kainuun tuomalla alueelle satoja työpaikkoja, kun paikalliset tehtaat ajettiin alas. Olisi kuolinisku Kainuulle, jos Talvivaara ajettaisiin alas. Suurin osa Kainuulaisista kannattaa Talvivaaraa tästäkin tapauksesta huolimatta. Vain muutamat äänekkäät ovat sitä vastaan ja heilläkin on siihen aivan omat syynsä. Lisäksi kaivoksen alasajosta aiheutuisi suoraan usean sadan miljoonan euron tappiot veronmaksajille. Jos se vaikkapa jaetaan tämän addressin allekirjoittaneiden kesken, hintalappua tulee n. 20000e per nenä. Oletko valmis maksamaan sen?