Hoitohenkilökunnalle myönnettävä omantunnonvapaus

Työnsä menettänyt kätilö

/ #6 Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

11.12.2012 19:48

#2: Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. - Potilasta, ei hoitajaa varten

Sairaanhoitaopiskelija on oikeassa siinä, että hoitaja on aina asiakasta/potilasta varten. Vertaus vaan vähän onnahtaa. Ihmisillä on paljon itseaiheutettuja sairauksia, joita me kaikki hoitajat hoidamme ja autamme, riippumatta asiakkaan sukupuolesta  ja uskonnollisesta tai eettisestä vakaumuksesta.

Ammattietiikka vaatii meitä suojelemaan ja varjelemaan elämää. Ja tästä on kyse niillä hoitajilla, jotka eivät tahdo olla lopettamassa kaikkein heikoimmimmassa asemamassa olevia, vielä syntymättömiä lapsia.

Abortin tehneelle naiselle abortti on useimmiten raskas ja kova kokemus. Harva on sellainen nainen, joka pystyy ohittamaan sen elämässään "olankohautuksella". Tutkimukset kertovat näiden naisten lisääntyneestä masennus- ja itsemurhariskistä.  Naiset kamppailevat syyllisyyden kanssa. He tarvitsevat psyykkistä tukea ja apua. Joskus voi olla sekä äidin että vauvan pelastus siinä, kun he kohtaavat hoitajan, joka uskaltaa kannustaa jatkamaan raskautta. Päätöksen tekee nainen kuitenkin itse ja siinä punnitaan hoitajan ammattitaito ja ammattietiikka, miten kunnioittavasti hän kohtelee abortin tekevää naista, vaikka hän itse ei sitä hyväksyisikään.

Jos raskaana olevia naisia hoitava henkilökunta suhtautuisi välinpitämättömästi abortteihin, kuinka kylmä ja kova maailma olisikaan. Onneksi näin ei ole. Ja kyllä meillä pitäisi olla hoitotyössä sellaista avaruutta, että kätilöiksi, sairaanhoitajiksi ja terveydenhoitajiksi voi kaikilla sektoreilla hakeutua vakaumukselliset hoitajat niin että he voivat olla osallistumasta abortteihin.