Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon

Lähihoitaja (mt- ja päihdetyö), henk.koht.avustaja.

/ #112 Re: Luonto kuuluu kaikille!

13.01.2013 17:33

#111: Hyvinvointiohjaaja Minja -

Aivan näin! Itse rekisteröityneenä terveydenhuollon ammattihenkilönä käytän/suosittelen muillekin monipuolisen ruoan ja terveellisten elämäntapojen lisäksi tarvittaessa luontaistuotevalmisteita, tosin tutustun aina myös tuotteiden tutkimustuloksiin ennen käyttöä. Mikäli vaste rohdosvalmisteilla ja tutkitusti terveyttä edistävillä elämäntavoilla/ elintarvikkeilla/ravintolisillä ei ole riittävä, silloin hakeudun lääkäriin.

Kuitenkin terveydenhuollon oppilaitoksissa melkeimpä kielletään hoitajia antamasta tietoa/suosittamasta esim. vanhoja itämaisessa lääketieteessä tuhansia vuosia käytettyjä luonnon omia rohtovalmisteita, vaikka jotkin potilaat/asiakkaat näistä olisivatkin kiinnostuneita (lääkärihän päätökset lääkehoidosta tekee, mutta hoitajien vastuulla on lääkehoidon toteutuminen ja sen seuranta, sekä neuvoa-antava rooli lääkkeiden vaikutusmekanismeista, mahd.sivuvaikutuksista jne. Syy tällaiseen linjaan jo koulutusvaiheessa, voisi johtua siitä, että luontaistuotteita markkinoidaan valitettavasti välillä harhaanjohtavasti, ilman kunnollisia tutkimuksia ja tietoa mahd. sivuvaikutuksista. Vaarana on että harkitsettomalla/väärällä itsehoidolla saadaan venytettyä oikeanlaisen hoidon/kuntoutuksen aloitusta tai pahimmassa tapauksessa vakava sairaus pahenee, kun diagnosointi pitkittyy) Ns. länsimaalaiset lääkkeet on kehitetty/jalostettu vasta paljon myöhemmin tämän itämaisen lääketieteen luonnollisista raaka-aineista! Tosin kemiallisempaan, useasti paljon enemmän haitta- ja sivuvaikutuksia aiheuttavaan sekä kalliimpaan muotoon.

Tietysti kannattaa aina muistaa, että kaikkia sairauksia, vammoja ja oireita ei voida hoitaa pelkästään luontaistuotevalmisteilla ja terveillä elintavoilla, mutta itsehoidolla voidaan joissain tilanteissa, parhaassa tapauksessa nimenomaan ehkäistä terveydenhuollon ylikuormittumista, lievittää luonnonmukaisesti sairauksien/vaivojen oireita, ylläpitää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja boikotoida lääketehtaiden kartellia. Toki on aina syytä kertoa myös lääkärille käyttämistään esim. rohdosvalmisteista, koska yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa voi aina olla ja kaikki valmisteet eivät sovi kaikille, kuten eivät lääkkeetkään. Olemme inhimillisiä yksilöitä, joten mikä lääke/hoitomuoto sopii kaverille, jolla on samoja vaivoja, ei välttämättä sovi sinulle! Eli harkintaa kannattaa käyttää ja itse olen saanut hyvää sekä asiantuntevaa palvelua ja valtavasti uutta tietoa vaihtoehtoisista hoitomuodoista ja -valmisteista useimmissa luontaistuotemyymälöissä.

On hyvä, että luontaistuotteita ja terveyttä edistäviä/ylläpitäviä luonnon antimia on alettu tutkia yhä enemmän ja kansalaisiakin näistä asioista jonkin verran tiedotetaan. Mutta mausteiden, yrttien ja ruoka-aineiden paikka on ruokakaupassa tai vastaavassa, ei apteekissa! Tällä menollahan täysjyväleipäkin on kohta lääkeluettelossa ja mistä lie sitä sitten saadaan, koska on terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin pitkälle käsitelty ravinto-arvoiltaan köyhä vaalea "höttöleipä"! Maalaisjärkeä asiasta päättäville tahoille nyt peräänkuuluttaisin, enemmän tällaisista lisäyksistä "lääkeluetteloon" on haittaa kuin hyötyä!

Saattoi tulla hieman asian vierestäkin joristua, anteeksi siitä.