Suojellaan ”Metsän tarinan” syntymetsä tulevaisuudelle

Metsässä on hyvä olla

/ #9 Suomessa tehdään samaa kuin sademetsissä

22.01.2013 11:44

Suomessa hössötetään paljon ulkomaalaisista suojelukohteista kuten esim. sademetsistä, mutta sama tapahtuu ihan neniemme edessä; Suomessakin hakataan paljon metsää eikä mietitä ovatko suojelualueet tarpeeksi suuria tai yhteydessä toisiinsa jotta niissä elävät eläimet, kasvit ja hyönteiset voivat selviytyä. Juuri niinkuin sademetsissäkin, missä eläimet ovat loukussa pienillä alueilla mistä ne yrittävät löytää tarpeeksi ruokaa ja suojaa itselleen, ympärillä vain palmuöljyplantaaseja... Näin myös Suomen metsissä elävät tarvitsevat luonnonmukaisesti rikkaita elinpaikkoja, eikä vain talousmetsää.

Mitä siitä vaikka satoja lajikkeita katoaa ikuisiksi ajoiksi? Mitä siitä vaikka emme voi ihailla enää uskomattoman kauniita aarniometsiä? Kyllä se haittaa!!!

Lainauksia Luonto-liiton sivuilta:
"Suomesta ovat aarniometsät, eli vanhat metsät, eli luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset metsät käyneet vähiin. Uusimpien tutkimusten mukaan vanhoja, luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia metsiä on Suomen metsäpinta-alasta reilusti alle 5 prosenttia. Näistä noin puolet on suojeltu ja muut kohteet ovat jatkuvan hakkuu-uhan alla."

"Kaikkein suurin uhkatekijä on kuitenkin ns. sukupuuttovelka: Vanhojen metsien sirpaloituminen lähes olemattomiin on tapahtunut vasta viimeisinä vuosikymmeninä. Niinpä näissä sirpaleissa sinnittelee vielä sellaisia lajeja, joille jäljellä olevat elinympäristöt eivät riitä lajin pitkäaikaiselle säilymiselle. On esitetty arvio, jonka mukaan noin 1000 metsälajia tulee häviämään Suomesta sukupuuttoon tulevien vuosikymmenien - vuosisatojen saatossa, vaikka kaikki loput jäljellä olevat vanhan metsän alueet säästettäisiin hakkuilta . Jos vanhojen metsien hakkuut jatkuvat, tulee sukupuuttoaalto olemaan vieläkin laajempi. Vastaavalla tavalla ovat uhanalaistuneet myös lehtojen, jalopuumetsien, korpimetsien yms. metsäisten luontotyyppien lajit."

http://www.luontoliitto.fi/metsa/vanha/tausta/LLMRtausta.html