Neljä ekaluokkaa Kourujärvi-Nanu -alueelle syksyllä 2009

Rauman kaupungin säästötoimet ovat aiheuttamassa merkittävää perheiden peruspalveluiden heikentämistä ja lapsen oikeuksien supistumista. Rauman kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Vesa Lakaniemi kertoi Sanomalehti Länsi-Suomessa 12.2.2009, että kaikki eivät pääse haluamaansa kouluun säästöjen vuoksi Raumalla. Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään tulevien oppilaiden halusta vaan lapsiemme turvallisuudesta, pitkäjänteisestä aluepolitiikasta ja terveestä maalaisjärjestä.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan osa oppilaista joutuisi vaihtamaan turvallisen, muutaman sadan metrin pituisen koulumatkan lähes kolmenkilometrin kävelymatkaan ylittäen monia vilkasliikenteisiä teitä – joka aamu ja iltapäivä kulkien oman lähikoulunsa ohitse! Päätöksellä on myös pitkälle juontavia sosiaalisia vaikutuksia. Ekaluokkalaisen on erittäin vaikea luoda toimivaa sosiaalista verkostoa, kun kaikki oman asuinalueen lapset käyvät eri koulua ja omat koulukaverit asuvat liian kaukana yhteisiin leikkeihin kouluajan ulkopuolella. Syrjäytymisen vaaraa lisää myös se, että nyt lapset erotetaan esikouluystävistään täysin uuteen sosiaaliseen ympäristöön.

Rauman kaupungin strategia ja visio 2012 linjaa tavoitteeksi hyvinvoivat kaupunkilaiset. Strategiassa mainitaan laadukkaiden peruspalveluiden turvaaminen asiakkailleen (joista tärkeimpinä mainitaan koulutus-, sosiaali- ja terveyspalvelut). Lisäksi strategiassa kiinnitetään huomiota syrjäytymisen ehkäisemiseen. Opetustoimen hallinnon alan osalta strategian toteuttamiseen tähtääviksi toimenpiteiksi on vuoden 2009 osalta mainittu yhteistyön kehitys tavoitteena lapsen sujuva siirtyminen esiopetuksesta kouluun (Talousarviokirja, kasvatus- ja opetuslautakunta).

Perusopetuslain 21.8.1998/628 6§:ssä linjataan seuraavasti: ”Opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä...”

Nanun koulu on peruskorjauksen alla koko seuraavan lukuvuoden. Tämä tarkoittaisi sitä, että Kourujärveltä ohjattaisiin ekaluokkalaisia oman lähikoulun ohi noin kolmen kilometrin päähän väliaikaiseen parakkikouluun, kun lähikoulussa samanaikaisesti olisi tyhjiä luokkahuoneita.

Tehty ratkaisu on myös aluepoliittisesti erittäin merkillinen. Kourujärveä on jo vuosia markkinoitu nimenomaan lapsiperheille sopivana alueena ja Monnan alueelle on kaavoitettu paljon uusia omakotitalotontteja. Koulun ja päiväkodin läheinen sijainti on vaikuttanut hyvin monen alueille muuttaneiden asunnon hankintaan/ rakentamiseen. Jos kaupunki nyt linjaa, että Kourujärven koulu ei välttämättä olekaan alueiden lasten koulu, alueiden markkina-arvo on vähintäänkin kyseenalainen. Rauma on strategiassaan myös visioinut, että muuttotappio tulee kääntää muuttovoitoksi – lisää työväkeä tulee houkutella Rauman ulkopuolelta. Lapsien hyvinvointi ja peruspalveluiden laatu ja saatavuus ovat kärkisijoilla jokaisen lapsiperheen listalla, kun harkitaan uuteen kuntaan muuttamista. On vaikea kuitenkaan kuvitella yhdenkään lapsiperheen muuttavan alueelle koulun läheisyyden takia, jos lapsien kouluun pääsystä tulee epävarmaa ja täysin ennakoimatonta – jopa mielivaltaista.

Kourujärven ja Monnan alueen kiinnostavuuden lapsiperheiden keskuudessa vähetessä, ei tilalle valitettavasti ole tarjolla toista vastaavaa ryhmää, joka arvostaisi alueiden ominaisuuksia. Kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti alueen tonttien ja rakennusten arvo heikkenisi.

Yllä olevien perustelujen myötä olemme esittämässä kaupunginvaltuustolle kuntalaisaloitteen muodossa, että Kourujärven koulun asia otettaisiin uudelleen esille ja valtuusto myöntäisi kasvatus- ja opetustoimelle lisämäärärahaa. Päätöksen kustannusvaikutus olisi n. 45 000 €. Myönteisellä päätöksellä turvataan Kourujärven kouluun ja Nanun kouluun kaksi 1.luokkaa. Samalla turvataan kaikille koulunsa aloittaville turvallinen koulumatka ja hyvät mahdollisuudet sosiaalisen verkoston rakentamiseen, sekä taataan Kourujärven ja Monnan alueiden vetovoimaisuuden säilyminen.

Tätä adressia kerätään aktiivisesti myös Kourujärven ja Monnan alueilla. Adressin allekirjoittamalla olet mukana kuntalaisaloitteen tekijänä. Toivomme, että mahdollisimman monet Kourujärven ja Nanun alueiden ja koko kunnan asukkaat näkisivät tässä tärkeän linjanvedon paikan ja mahdollisuuden viestittää päättäjille kuntalaisten tahtotila.