Lehdistövapaus (adressi suljettu)

7 päivää -lehti julkaisi äskettäin Mr. Lordin "siviilihahmon" kuvan kannessaan. Vapaassa yhteiskunnassa tällaisesta toiminnasta saa sinällään olla haluamaansa mieltä, paheksua tai hyväksyä se.

Huolestuttavaa sitä vastoin on julkisuuteen kantautuneet tiedot, joiden mukaan mm. 7 päivää -lehden toimituskunnan suuntaan on kohdistunut uhkauksia sekä lehden toimintaa on pyritty sabotoimaan mm. kehoittamalla ruuhkauttamaan sen nettisivut, piilottamaan lehden irtonumeroita kaupassa sekä ottamalla perusteettomia yhteydenottoja lehden asiakaspalveluun.

Me allekirjoittaneet paheksumme jyrkästi em. kaltaista toimintaa ja koemme sen pyrkimyksenä rajoittaa suomalaista sananvapautta, yhtä demokratian tukipilaria. Samalla haluamme osoittaa myötätuntoa häiriköinnin kohteeksi joutunutta 7 päivää -lehteä kohtaan. Emme sen uutisoinnin vuoksi, vaan nimenomaan siihen kohdistuneiden toimien vuoksi.

Tämä adressi suljetaan 26. toukokuuta klo 23.30 ja toimitetaan seuraavana päivänä 7 päivää -lehden toimituksen tietoon. Adressin allekirjoitaneet eivät ota kantaa lehden Lordi-uutisointiin, vaan haluavat esittää lehdelle myötätuntoa siihen kohdistuneissa hyökkäyksissä sekä tuomita jyrkästi em. kaltaisen lehdistöön kohdistuvan sabotaasin.

**********
___
ADRESSIN YLLÄPITÄJÄN KOMMENTTI 1.
Allekirjoitukset eivät ole häiriköinnin vuoksi julkisesti nähtävillä. Moderointi on kerralla helpompaa kuin leikkiä anonyymien nettihäiriköiden hiekkalaatikkoleikkejä. Toisaalta, konkreettisesti tuli osoitettua heti se, että jotku ihmiset ovat suvaitsemattomia mielipide- ja sananvapauden suhteen. Eli adressissa esiin tuotu ongelma konkretisoitui heti. Ja edelleenkin muistutus, kyse ei ole kannanotosta 7 päivää -lehteen, vaan suomalaisen lehdistö- ja sananvapauden puolesta. Itse esim. en ole koskaan ostanut yhtäkään Seiskan irtonumeroa, saati lehteä tilannut. Ps. Hyvä linkki tapaus Lordia sivuten: http://blogit.hs.fi/axa/?p=51

___
ADRESSIN YLLÄPITÄJÄN KOMMENTTI 2.
Miellyttävää huomata, että adressi on kerännyt nimiä. Toisaalta myös kritiikkiä. Ja siihen vastaten: Vieläkään kysymys ei ole siitä että sensaatiolehdistön journalismityylistä tulisi pitää. En minäkään pidä. Kyse on toimintatavoista ilmaista kriittisyytensä. Demokraattisessa yhteiskunnassa lehdistön painostus on vakava asia. Tänään kohteena Seiska, huomenna kenties Suomen Kuvalehti, ylihuomenna Hesari... Suomi on saanut oman Muhammed-kohunsa.

Toisin kun jotku luulevat, tämä ei ole mikään kilpailu "7 Päivää lehti boikottiin" -adressille. Itse asiassa allekirjoitan suuren osan senkin adressin ajatuksista, eli kyse ei ole edes vastakkaisesta näkemyksestä. Vasta-adressi toki siinä mielessä, että tässä kannetaan huolta riepoteltavana olleeseen mediaan kohdistuneista laittomista toimista. Mielipiteensä Seiskan tai muiden lehtien uutissisällöstä voi ilmaista muissa kannanotoissa; vaikka tuossa em. boikotointiadressissa, mikäli ne näkemykset allekirjoittaa. Adressien kerääminen on kannatettavaa ja hyvää kansalaistoimintaa, kuten myös kuluttajaboikotit jokaisen tärkeiksi katsomissa asioissa, mutta esim. toimittajiin kohdistetut tappouhkaukset aivan jotain muuta. Ylilyönneiksi menneistä laittomista toimintatavoista haluankin adressin synnyttävän ajatuksia ja mielipiteitä. Toisaalta myös osoittaa myötätuntoa näiden toimenpiteiden uhreille. Loppupeleissä öykkäröivät toimintatavat eivät palvele yhtään ketään. Ja olen aivan varma, yhtään bändin jäsentä tuntematta, että Lordin jäsenetkään tuskin kukittaisivat niitä fanejaan, jotka haluavat laittomin keinoin hyökätä sankarinsa kuvan julkaissutta lehteä vastaan.

___
ADRESSIN YLLÄPITÄJÄN KOMMENTTI 3.
Adressin kokonaiskesto lyhennetty vuorokauteen: nimimäärä on jo nyt yli tavoitteen (adressista levitetyn vähäisen informoinnin ja aiheen "epämuodikkuuden" huomioiden loistava) ja allekirjoittajien kannanotto on perustellumpaa toimittaa vastaanottajalle aiheen ollessa kuumimmillaan. Eli nimiä vielä myöhäisiltaan asti. Ja keskustelu tärkeästä aiheesta yllä jatkossakin!

___
ADRESSIN YLLÄPITÄJÄN KOMMENTTI 4.
Adressi suljettu erinäisen häiriköinnin vuoksi. Tuo häiriköinti itse asiassa konkreettisesti osoitti sen, kuinka raukkamaisin keinoin anonyymit nettihäiriköt pyrkivät rajoittamaan sananvapautta. Sillä ei ole mitään tekemistä rock-musiikin tukemisen kanssa, vaan kyseessä on yksi rikollisuuden muoto monista.
Facebook
Tulisiko turpeen energiakäyttöä vähentää ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi?