Korkeakoulujen pääsykokeiden poisto

Hallitus on linjanvedon ja aikovat poistaa korkeakoulujen pääsykokeet vuoteen 2013 mennessä.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Hallitus+haluaa+eroon+korkeakoulujen+p%C3%A4%C3%A4sykokeista+jo+2013+menness%C3%A4/1135254999041?ref=tf_iHSuutisboksi_p2

Yllämainittu on skenaatio on monelta osin hyvin pielessä.

1) Pääsykokeiden poiston seurauksena yo-kirjoituksiin kohdistuu nuorille suhteettoman suuria paineita. Aikaisemminkin yo-kokeilla on toki ollut merkitystä opiskelijavalinnassa, mutta kyseisessä mallissa se määräytyisi yksin omaan yo-kokeen perusteella.

2) Nopeuttaako pääsykokeiden poisto lopulta yhtään työelämään siirtymistä? Jos aikaisemmin ihmiset ovat opiskelleet jotain toista alaa turhaan, kyseisessä mallissa työelämään siirtyminen viivästyy, koska ihmiset käyvät korottamassa yo-kokeidensa tuloksia, jotta pääsisivät haluamallensa alalle.

3) Viikko takaperin uutisoitiin kuinka 10% yo-kokeilaista saa erinäköisiä helpotuksia kirjoituksissa. Tämähän asettaa korkeakouluun hakijat epätasa-arvoiseen asemaan jos toinen on saanut omilla kyvyillään saman arvosanan, jonka toinen saanut lisäpisteillä lukihäiriön tai mielenterveysongelman perusteella.

Pääsykokeiden poisto on huono ratkaisu, joka ei nopeuta ihmisten työelämään siirtymistä.


Santeri K. Kuisma    Ota yhteyttä adressin tekijään