Ruoka Ihmisille, EI Jätteeksi: S-Ryhmä, Suur-Savo, Stockmann..

Monet suuret kauppaliikkeet ovat tehneet päätöksen, että ruoka laitetaan jätteeksi eikä anneta ihmisille. Kuitenkin suuri osa parasta ennen päiväyksellä olevaa ruokaa olisi hyvin syömäkelpoista ja toiset kaupat jakavat sitä köyhille.
Yleinen käytäntö on myös, että parasta ennen- päiväyksellä olevia tuotteita on myyty alennetulla hinnalla. Nyt on nähtävissä, että nämä tuotteet voivat mennä jätteeksi tai mullan/bioetanolin tuotantoon.

Lisäys 11.9.2012, tämä kappale: S-Ryhmä on päättänyt, että vanhenevien Parasta ennen-tuotteiden alennus on 30 %. Epäilemme, että tämä Osassa kaupoista leipää ei alenneta lainkaan. HOK-Elanto toimittaa 100 tonnia syömäkelpoista leipää bioetanolin tuotantoon. Joroisten S-Market salailee kompostoitavaksi menevän leivän määrää. Vaadimme tästä päivästä alkaen, että hävitettyjen Parasta ennen-tuotteiden määrät on julkistettava ! Adressin otsikossa sana köyhille korvattu sanalla ihmisille, adressin tarkoitus on edelleen erityisesti tukea vähävaraisten mahdollisuuksia saada kohtuuhintaista ruokaa. Otsikossa kiinnitetään nyt huomiota koko S-Ryhmän valitsemaan ruokapolitiikkaan. Ruoka tulee käyttää ihmisravinnoksi.

Päätökset hävittää ruokaa eivät ole kauppojen yhteiskuntavastuun tai järkevän ilmastopolitiikan mukaisia.

S-Ryhmän Osuuskauppa Suursavo on ilmeisesti  päättänyt toimittaa kaiken vanhentuvan ruoan mullan ja/tai bioetanolin tuotantoon. Tässä asiassa ei ole kuultu asiakasomistajia. Tuossa Länsi-Savon jutussa et/11152263.html
Suur-Savo kertoo saattavansa luopua ruoka-avusta kokonaan.

Ilmeisesti Länsi-Savon jutussa, ja S-Ryhmän sisällä on väärinymmärryksiä, Bovallius-Bion menetelmä tuottaa kompostimultaa ei bioenergiaa http://www.bovallius.fi St1 polttoaineketju tekee bioetanolia ruokajätteestä alunperin VTTllä kehitetyllä menetelmällä.

Helsingissä ainakin Stockmannin on kerrottu lopettaneen ruoan jakelun. Vuoden 2009 yritysvastuuraportista näkee, että Stockmannin biojätemäärät olivat ainakin 3 vuoden ajan selvässä kasvussa ja ylittivät 2000 tonnia, katso sivu 7 http://www.stockmanngroup.fi/attachments/yhteiskuntavastuu/vastuullisuusraportti_2009.pdf


Ruoka pitäisi antaa puutteessa oleville ihmisille tai myydä alennetulla hinnalla, ei laittaa jätteeksi.

Suomessa on paljon köyhiä ja työttömiä, jotka tarvitsevat kaiken mahdollisen ruoka-avun.

Ruokajäte lisää kasvihuone ilmiötä, jätteiden mädäntymisestä syntyvä metaani on 10-kertaa hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu. Yli 100 miljoonaa kiloa hyvää ruokaa menee roskiin MTTn Food Spill tutkimuksen mukaan "Ruuan tuhlaaminen pitäisi saada aisoihin kaikissa elintarvikeketjun vaiheissa. Yhteiskunta haaskaa valtavasti euroja heittämällä ruokaa roskiin, ja merkittäviä ympäristövaikutuksia syntyy täysin turhaan", muistuttaa Foodspill-hankkeen johtaja Juha-Matti KatajajuuriRavinto on kulutuksestamme suurin yksittäinen ympäristövaikutuksia aiheuttava tekijä" http://www.talouselama.fi/uutiset/article547147.ece.

Toissijaisesti vanhentunutta ruokaa voisi toimitaa myös biokaasun tai bioetanolin tai muun kierrätysmateriaalin tuotantoon. Parasta ennen tuotteilla ravintokäyttö on parempi vaihtoehto kuin muu kierrätys.

Ruokaa hävittävien kauppaliikkeiden päätökset ovat monin tavoin myös eettisesti väärin.

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Ruoka-K%C3%B6yhille-EI-J%C3%A4tteeksi/206279132737780

 

Kalliossa Hurstin ruokajakelu on joutunut naapurien nimby-vastuksen kouriin,

Kallio-liike pitää Hurstin puolta

http://yle.fi/alueet/helsinki/2011/05/helsingin_kalliossa_nousi_kansanliike_hurstin_puolesta_2568655.html

http://www.facebook.com/home.php#!/kallioliike

http://www.facebook.com/home.php#!/notes/kallio-liike/p%C3%A4ivitys-hurstin-helsinginkadun-leip%C3%A4jonon-tilanteesta-652011/209321145754759

på svenska artikel.php?id=215375

ALLEKIRJOITA MYÖS:

Hurstin ruoka-avun puolesta, katso myös Facebook Kallio-liike

http://www.adressit.com/hurstin_ruoka-apu_pidettava_toiminnassa

-70 % alennus viimeisenä myyntipäivänä

http://www.adressit.com/allekirjoitukset/-70_alennus_viimeisen_paivan_elintarvikkeille/

kohtuuhintaiset pankkipalvelut kuuluvat kaikille!

http://www.adressit.com/kohtuuhintaisetpankkipalvelut

Oulusta alkanut adressi Köyhille ruokaa

http://www.adressit.com/koyhille_ruokaa

Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha verottomiksi
urvaa