Sedun opiskelijoille lisää bussiliikennettä.
"Seinäjoen koulutuskeskus (Sedu) aloitti toimintansa vuoden 2005 alussa. Opiskelijoita meillä on yhteensä noin 4200, joista 1500 aikuisia. Opettajia Sedussa toimii n. 250 ja muuta henkilöstöä n. 150.
Seinäjoen koulutuskeskus toteuttaa korkeatasoista ammatillista peruskoulutusta ja aikuiskoulutusta sekä hoitaa oppisopimuskoulutuksen viranomaistehtävää. Kaikki toiminta palvelee koko Etelä-Pohjanmaan alueen työ- ja elinkeinoelämää.
Nuorten koulutukseen Seinäjoen koulutuskeskus tarjoaa ajanmukaiset metodit, tilat ja laitteet – sekä nuorille entistä enemmän mahdollisuuksia suunnata opintojaan yksilöllisesti, olipa tavoitteena vaikkapa kaksi tutkintoa. Aikuisten koulutukseen Seinäjoen koulutuskeskuksessa on vahvaa osaamista. Myös elinkeinoelämän koulutustarpeisiin vastataan entistä nopeammin ja räätälöidymmin. Tiivis työ- ja elinkeinoelämäyhteistyö luovat pohjan kaikelle koulutukselle. Kaikki tutkintoihin johtava koulutus sisältää työssäoppimista. Myös uusien koulutustuotteiden kehittämisen lähtökohtana on työelämän tarve.
Seinäjoen koulutuskeskuksessa yhdistyvät opetusministeriön v. 2004 palkitsemien valtakunnan tuloksekkaimpien ammatillisen koulutuksen järjestäjien koulutustoiminta.
Seinäjoen koulutuskeskukseen kuuluvat seuraavat oppilaitokset ja toimijat:
- Sedu, Seinäjoen ammattioppilaitos
- Sedu, Seinäjoen palvelualojen oppilaitos
- Sedu, Kauhajoen palvelualojen oppilaitos (ent. Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitos)
- Sedu, Maatalous- ja metsäoppilaitos (ent. Ilmajoen maatalousoppilaitos ja Tuomarniemen metsäoppilaitos, Ähtäri)
- Sedu, Taidon ja kulttuurin oppilaitos TAIKU (ent. Ilmajoen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos ja Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos)
- Seinäjoen koulutuskeskus, Aikuiskoulutus (ent. Seinäjoen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus ja yllä mainittujen oppilaitosten aikuiskoulutus)
- Seinäjoen koulutuskeskus, Oppisopimuspalvelut (ent. EP:n oppisopimuskeskus ja SeAMK-kuntayhtymän oppisopimustoimisto)"
Tämä teksti on kopioitu suoraan osoitteesta http://www.sedu.fi ja se kertoo, että miksi opiskelijat tarvitsevat enemmän bussilinjoja, sekä -kuljetuksia.
Opiskelijoita on yli 4000 ja suurin osa ei asu aivan koulun vieressä. Kaikki opiskelijat eivät ole täysi-ikäisiä saatika omista ajokorttia. Täten olisi siis tarpeen kuljettaa heitä kouluun ja sieltä pois busseilla. Monesti on tullut eteen tilanne, jolloin olisi päästävä koulusta kaupunkiin tai kaupungista kouluun, mutta busseja ei kulje. Kaikki oppilaat eivät mahdu opettajien kyytiin. Kimppakyydit toimivat siihen asti, kunnes auton omistaja sekä ajaja ei saavukaan kouluun jonain päivänä. Jää siis muutama muukin oppilas tulematta, koska eivät pääse ilman kyytiä koululle asti. Ja monilla ajokortin ajaneilla on käytynä tiettyjä kursseja, joita toisen asteen koulutuksessa ensimmäistä kertaa olevat eivät ole käyneet. Aikataulut kimppakyytien kanssa on siis todella hankala järjestää.
Monet toivoisivat muutosta tähän tilanteeseen. Asian voisi helposti korjata muutamalla bussilinjalla, jotka kulkisivat kaksi (2) kertaa päivässä. Tässä esimerkkejä, mitä asialle voisi tehdä:
Seinäjoelta voisi lähteä arkisin bussi kohti Jurvaa. Kellonaika voisi olla vaikka seitsemän aikaan aamulla (07:00) ja se saapuisi Jurvaan hieman kahdeksan jälkeen. Ennen Jurvaa bussi kulkisi Ilmajoen kautta kyydittäen Ilmajoen toimipisteeseen oppilaita. Kauhajoelle ja Ähtäriin lähtisi myös Seinäjoelta omat bussilinjat, ettei tarvitse heittää kieppiä koko Pohjanmaan kautta ja opiskelijat olisivat suunnilleen ajoissa koulussa.
Koulun loppuessa bussi voisi lähteä Jurvasta kohti Ilmajokea, ja saapua sitten Seinäjoelle. Bussi voisi lähteä Jurvasta kolmen aikaan (15:00), jolloin monet tunneista ovat loppuneet. Täten koululaiset saisivat kyydin myös takaisin kotiin, ettei tarvitse kävellä 55 kilometriä.
Ja jos koulutuskeskus olisi mukana järjestämässä bussilinjoja, niin aikatauluja voisi muunnella tuntien mukaan. Jos tunnit kestävät keskimäärin kolmeen asti (15:00), bussi lähtee koululta silloin. Jos tunnit loppuvat vasta neljältä (16:00), voi bussin laittaa kulkemaan päivittäin siihen aikaan takaisin kaupunkiin.
Sama juttu koulun alkamisen kanssa. Vaikka koulu alkaisi joskus vasta kymmenen aikaan (10:00), bussi kuitenkin lähtisi seitsemältä (07:00) Seinäjoelta ja olisi jonkinlainen mahdollisuus päästä sinne koululle. Tästäkin voi laskea keskimääräisen alkamisajan, jonka mukaan bussi kulkee päivittäin. Oli se sitten kahdeksan (08:00) aikaan tai yhdeksän (09:00) aikaan. Opettajien tulisi yhdessä laskea keskimääräiset alkamis- ja loppumisajat, jotta bussit saataisiin kulkemaan asiallisesti ja vain kaksi kertaa päivässä.
Niin pieneltä asialta kuin tämä asia kuulostaakin, niin 90% oppilaista varmasti arvostaisi tätä. Bussit eivät koskaan olisi tyhjinä, joten se ei olisi vapaaehtoistyötä vaan siitä oikeasti saisi rahaa. Busseihin tulisi myös päivittäiskäyttäjien lisäksi varmasti muitakin matkustajia, esimerkiksi niitä, jotka haluavat viikonlopuksi vanhempiensa luokse tai muuten vaan kaupunkiin pyörimään. Busseihin voisi ottaa kyytiin myös "tavallisia" ihmisiä opiskelijoiden lisäksi. Silloin ei ainakaan bussit jäisi tyhjiksi, varmasti välillä olisi liiankin täyttä. Bussit kulkisivat koululta koululle, mutta jos opiskelija asuu Ilmajoen ja Jurvan välimaastossa, bussista pääsisi myös pois melkein kotiovelle, onhan niitä pysäkkejä matkan varrella.
Kaikista tärkeintä olisi saada bussit kulkemaan aamulla sekä iltapäivällä arkisin, mutta toinen tärkeä asia olisi saada bussit kulkemaan myös viikonloppuisin. Jossain eivät bussit kulke lainkaan lauantaisin ja todella rajoittuneesti koko viikon ajan -> viikonloppuna äärinihkeästi. Täten siis toisena asiana olisi toive saada busseja kulkemaan ainakin kerran päivässä viikonloppuisin. Mielellään edes-takaisin, landelta kaupunkiin ja kaupungista landelle.
Tiivistettynä toivomus arkibusseille:
Aamulla Seinäjoki - Ilmajoki - Jurva.
Aamulla Seinäjoki - Ähtäri.
Aamulla Seinäjoki - Kauhajoki.
Iltapäivällä Jurva - Ilmajoki - Seinäjoki.
Iltapäivällä Ähtäri - Seinäjoki.
Iltapäivällä Kauhajoki - Seinäjoki.
Bussien päivittäiskäyttäjille täytyy myös keksiä omanlainen bussikorttinsa. Opiskelijalta maksaa reilut kuusi euroa (~6e) Seinäjoki - Jurva matkalta. Kuitenkin päivittäiskäyttäjät saisivat oman korttinsa, jonka avulla heidän matkansa hinta olisi esimerkiksi kolme euroa (~3e) per matka. Jos aletaan laskemaan, että bussissa istuu 30 ihmistä kaksi kertaa päivässä, niin tuo tekee tuloiksi jo 180e/päivä. Kun tätä tapahtuu viisi (5) päivää viikossa, se tekee jo 900e tuloja busseja kuljettavalle henkilöstölle. Ja jos siihen lisää vielä sen, että mukaan saattaa tulla muitakin kuin päivittäiskäyttäjiä, jolloin hinta per matka on se reilu kuusi euroa (~6e) TAI jopa sen yli yhdeksän euroa (~9e). Sittenhän se bussien ajeleminen käy jo kannattavaksi.
Opiskelijoissa ja nuorissa on kuitenkin koko Suomen tulevaisuus. Niin paljon kuin Seinäjoen Koulutuskeskus jaksaakin tätä mainostaa, niin silti me opiskelijat joudumme kärsimään kehnoista kulkuyhteyksistä. Toivomme siis tähän parannusta tämän adressin avulla. Koulua me emme tästä syytä, mutta tarvitsemme myös koulun apua saadaksemme muutoksia aikaan. Toivomme sympatiaa myös Matkahuollolta sekä omilta kunniltamme.
Henrietta Pihlaja Ota yhteyttä adressin tekijään
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |