Pakilan siirtolapuutarhan lisärakentaminen on estettävä

Kommentoitu viesti


Vieras

#14 Re: Nykyisten puutarhureiden tonteistakin meinataan ottaa puolet pois!

27.02.2013 09:32

#8: - Nykyisten puutarhureiden tonteistakin meinataan ottaa puolet pois!

Kannattaisin muuten adressin peruslähtökohtia. Mutta, jos vuokraoikeuden haltija katsoo, että kaupungilta vuokrattu maa (joka ei ole suunnattu ympärivuotiseen asumiseen vaan virkistyskäyttöön) on verrattavissa omistusoikeuteen ja että sillä on jälleenmyyntiarvo sekä arvonnousu (joka tällöin on mielestäni perusteettomasti saavutettu), en todellakaan voi tukea adressia. Kaupungin maa on yhteistä omaisuutta eikä sitä voi luovuttaa ilman käypää korvausta.

Vastaukset


Vieras

#15 Re: Re: Nykyisten puutarhureiden tonteistakin meinataan ottaa puolet pois!

2013-02-27 10:09:53

#14: - Re: Nykyisten puutarhureiden tonteistakin meinataan ottaa puolet pois!

En puhunut arvonnoususta mitään, vaan siitä, että menettää mökistään JO maksamastaan summasta ehkä parikymmentä tuhatta euroa. Monet siirtolapuutarhurit ovat vähävaraisia, jotka ovat sen ainoan omaisuutensa sijoittaneet puutarhamökkiinsä/-tonttiinsa. Ajatelkaapa puutarhuria, joka on ottanut pari vuotta sitten ison pankkilainan, jolla on ostanut mökin tarkoituksenaan saada siitä loppuelämän vihreän paratiisin perheelleen. Nyt pari vuotta myöhemmin tontista uhataan viedä puolet - ja samalla siis tonttimökin arvosta. Jos mökin joutuu syystä tai toisesta myymään, esimerkiksi siksi, että sairastuu, tulee taloudellisesti mahdottomaksi pitää sitä tai että puolikas tontti ei vastaa enää omia toiveita/tarpeita/tilantarvetta, niin myydessään sen pois käteen jää ehkä vain puolet siitä summasta, jonka siitä äsken maksoi. Mutta maksettavana on edelleen koko pankkilaina. Mökkitonttien hinta on kuitenkin pienempi kuin keskimääräisen suomalaisen kesämökin hinta. Monella puutarhurilla ei ole varaa ostaa muualta kesämökkiä, eikä autoa, jolla sinne pitäisi mennä. Olemme luottaneet siihen, että puutarhamökin ostaessaan sen “omistaminen” on pitkäikäisyydessään verrattavissa “oikeaan omistamiseen”. Kukaan puutarhuri ei taatusti osta mökkiä sen takia, että kuvittelisi myyvänsä sen parin vuoden päästä arvonnousun takia. Tässä on vaarana se, että juuri ne pienituoloiset, jotka ovat saanet raavittua varallisuutta kasaan juuri sen verran, että saavat siirtolapuutarhamökin, menettävät nyt perusteettomasti mökistä maksamaansa rahaa.

 

Vuokralaisen oikeudesta

#20 Re: Re: Nykyisten puutarhureiden tonteistakin meinataan ottaa puolet pois!

2013-02-28 09:10:56

#14: - Re: Nykyisten puutarhureiden tonteistakin meinataan ottaa puolet pois! 

 Kyllä vuokramaan arvo nousee sen myötä, että puutarhurit pitävät siitä huolta, istuttavat perennoja, pensaita ja puita sekä jatkuvasti huolehtivat maan parannuksesta. Vaikka kyse on vuokramaasta, täytyy siitä osansa saada puutarhuri, joka sitä on vuosikymmenten kuluessa vaalinut ja hoitanut. Puutarhurillahan on jopa velvollisuus pitää huolta vuokraamastaan tontista. Sen tulee näyttää kauniilta ja hyvinhoidetulta, jotta alue säilyisi virkistyskeitaana - ei vain puutarhureille itselleen vaan koko kaupungin väelle.