Inarijarvi sailytettava eramaisena

Kommentoitu viesti

Nyrkki on otettava taskusta!!
Vieras

#46 Ihmettelee

07.04.2011 23:34

Inarijärvi näyttää useinpien kirjoittajien mielestä olevan koskematon erämaajärvi. Täytyy kuiten muistaa, että järvi on: Säännöstelyallas, jonka seuraksena katosi järven todellinen rahakala riikasiika. Järveen ajettiin yli kymmenen vuotta tankkiautoilla eteläsuomesta isukaskalojen mukana lohiloisen saastuttamaa vettä, jonka seurauksena alkuperäiset lohikalat kuolivat. Järvestä on tehty Saariselän ja Ivalon jätevesien saostusallas. Järven rannoilla on satoja? asuintaloja, kalastustukikohtia ja lomamökkejä. Järveä on rasitettu jo aivan riittävästi ilman uusia lomakaupunkeja ja taajamia. Kylien lähettyvillä jossa on jo sähköt ja tiet sekä asuintaloja, voisi aivan hyvin vähäinen lomarakentaminen sallia. Ei eletä enää turvemajojen ja traanilamppujen aikaa.

Vastaukset

Markku Ahonen, kalastusbiologi, Ivalo
Vieras

#50 Re: Ihmettelee

2011-04-08 08:26:11

#46: Nyrkki on otettava taskusta!! - Ihmettelee 

 Totta on, että Inarijärveä säännöstellään. Suurin sallittu säännöstelyväli on 2,36 m, mutta nykyisen säännöstelykäytännön mukaan järvi jää kevättalven alimmillakin vedenkorkeuksilla n. 50 cm päähän sallitusta alarajasta.

Inarijärvessä on edelleen riikaa, ammattikalastajien isorysäsaaliista se muodostaa merkittävän osan. Toinen rahakala tällä hetkellä on pohjasiika, mutta myös taimen ja rautu ovat merkittäviä ammattikalastukselle. Inarijärvessä ei ole tavattu Gyrodactylus salaris-lohiloista, ja tällä hetkellä kaloissa on hyvin vähän paljain silmin havaittavia loisia ,kuten haukimatoa tai lokkilapamatoa. Inarin taimenkannoista on hiljattain tehty väitöstutkimus, jonka mukaan kannat ovat säilyneet eriytyneinä, ja Inari on erittäin arvokas alkuperäisten taimenkantojen geenipankki.

Suomen ympäristökeskuksen vedenlaatuluokituksessa Inarijärvi sijoittuu luokkaan 'erinomainen'.