Inarijarvi sailytettava eramaisena

Kommentoitu viesti

Markku Ahonen, kalastusbiologi, Ivalo
Vieras

#50 Re: Ihmettelee

08.04.2011 08:26

#46: Nyrkki on otettava taskusta!! - Ihmettelee 

 Totta on, että Inarijärveä säännöstellään. Suurin sallittu säännöstelyväli on 2,36 m, mutta nykyisen säännöstelykäytännön mukaan järvi jää kevättalven alimmillakin vedenkorkeuksilla n. 50 cm päähän sallitusta alarajasta.

Inarijärvessä on edelleen riikaa, ammattikalastajien isorysäsaaliista se muodostaa merkittävän osan. Toinen rahakala tällä hetkellä on pohjasiika, mutta myös taimen ja rautu ovat merkittäviä ammattikalastukselle. Inarijärvessä ei ole tavattu Gyrodactylus salaris-lohiloista, ja tällä hetkellä kaloissa on hyvin vähän paljain silmin havaittavia loisia ,kuten haukimatoa tai lokkilapamatoa. Inarin taimenkannoista on hiljattain tehty väitöstutkimus, jonka mukaan kannat ovat säilyneet eriytyneinä, ja Inari on erittäin arvokas alkuperäisten taimenkantojen geenipankki.

Suomen ympäristökeskuksen vedenlaatuluokituksessa Inarijärvi sijoittuu luokkaan 'erinomainen'.

Vastaukset

Ihmettelee
Vieras

#52 Re: Re: Ihmettelee

2011-04-08 09:54:30

#50: Markku Ahonen, kalastusbiologi, Ivalo - Re: Ihmettelee 

 Totta se väitöstutkija on ratkaissut 1990 luvun alussa kadonneen inarin ison taimenen ja pohjaraudun kohtalon. Silloin lehdissä kirjoitettiin mitä hurjimpia arvioita, yksi peräti tiesi kalojen kuolleen ähkyyn. Kalastan ammatikseni kotitarpeiksi ympäri vuoden enkä ole tavannut inarin pohjarautua enää kahteen vuosiymmeneen. Erinäköisiä pienikokosia istukasrautuja on vilissy vuosien saatossa.  Mikä ihme konsti tehtiin, ettei lohiloinen levinnyt istutuskalojen mukana? Miksi Siskelin lohikasvattamo suljettiin niin pikaisesti vainvihkaa?