EI Viialan Keskustan koulun peruskorjaukselle

Kommentoitu viesti

Ville M

#9 Nykyrakennuksista

22.08.2013 12:04

Kannattaa ottaa huomioon myös se, että nykyiset rakennukset ovat käyttöiältään huomattavasti paljon lyhytikäisempiä kuin vanhat täyskivirakennukset johtuen kustannustason noususta (henkilökulut, materiaalit). Uusi rakennus tehtäisiin todennäköisesti niin halvalla, että se olisi homeessa viimeistään viiden vuoden päästä. Pahimmillaan uudisrakennusten homehtuminen alkaa jo rakennusvaiheessa, kun käytetään halvinta mahdollista työvoimaa, jota ei kiinnosta rakennuksen terveellisyys sekä halvimpia mahdollisia ratkaisuja ja materiaaleja. Toisinaan on tehty radikaaleja virheitä jo suunnitteluvaiheessakin.

Nykyinen koulu ei ole nähdäkseni ollut lähtökohtaisesti huonosti rakennettu, vaan siitä ei ole huolehdittu vuosien varrella asianmukaisesti (esimerkiksi kattoremontti ja salaojitus). Myös ala-arvoisesti toteutettu ilmastointiremontti on ollut omiaan pilaamaan koulua.

Jos vanhasta rakennuksesta puretaan pois kaikki eloperäinen ja tehokkailla kemikaaleilla putsataan jäljellejäävät kivirakenteet, niin lopputulos vastaa mikrobiologisesti uutta. Tähän päälle kun rakennetaan niin hyvää kuin nykytietämyksellä osataan, niin lopputulos on hyvä.

Jos kunnalla olisi varaa rakentaa uusi ja HYVÄ rakennus, niin silloin uuden rakentaminen olisi vaihtoehto, mutta realistisesti ajatellen hyvään tuskin on varaa.

Näistä syistä kallistun itse vanhan korjaamisen puolelle ja uskallan hyvin mielen laittaa lapseni korjattuun kouluun. Ja samoin voivat myös 2-3 tulevaa sukupolvea.

Leipävertaukseen viitaten: Jos sinulla on homeinen leipä jääkaapissa, niin heitätkö koko jääkaapin kaatopaikalle? Leivän pussi vertautuu rakennuksen pintamateriaaleihin jotka tietenkin hävitetään. Koko rakennus vastaa jääkaappia, joka on pelastettavissa.

Vastaukset

Tuukka

#30 Re: Nykyrakennuksista

2013-08-23 16:32:40

#9: Ville M - Nykyrakennuksista

Ville M kertoo kyllä totuudet nykyaikaisesta rakentamisesta. Itse rakennustyömailla olleena voin kyllä vahvistaa asian. Useimmilla työmailla rakennusliikkeet teettää kaiken vuokratyövoimalla ja kaikki mahdollisimman halvalla ja jälki on sen mukaista.

Että oli ratkaisu kumpi hyvänsä, uusi koulu tai vanhan remppaaminen niin kaupungin kannattais ennen koko hommaa ottaa selvää että kenellä se kannattaa teettää, eikä katsella pelkkiä hintoja. En tiiä mistä johtuu et se 20 vuotta sitten tehty remontti tehtiin niin surkeesti, teettikö ne sillon kaikista halvimmalla mahdollisella vai mikä oli

Toi on kyllä ihan taivaan tosi että se vanha rakennus on auttamattomasti liian pieni nykyään.....

Sädesienelle altistunut

#31 Re: Nykyrakennuksista

2013-08-24 09:04:50

#9: Ville M - Nykyrakennuksista 

 Käsittääkseni uusimpien tutkimustulosten mukaan ei ole olemassa keinoa, jolla sädesieni voitaisiin poistaa. Ilman sädesientä ongelma olisi erilainen.

Henkilö V

#46 Re: Nykyrakennuksista

2013-11-19 01:24:17

#9: Ville M - Nykyrakennuksista

Tähän lauseeseesi asti jutussasi oli hieman järkeä, mutta kunnon laukaisu:

"Jos vanhasta rakennuksesta puretaan pois kaikki eloperäinen ja tehokkailla kemikaaleilla putsataan jäljelle jäävät kivirakenteet, niin lopputulos vastaa mikrobiologisesti uutta."

vei kaiken pohjan pois. huhhuh, mitä tekstiä.

Vastaako rajuilla myrkyillä ja kemikaaleilla käsitellyt, puhdistetut(yritetyt) rakenteet joltakin osaltaan vielä uutta, ja puhdasta rakennetta. Itkeäkö vai nauraa?

huomioitavaksi olisi kannattanut ottaa myös lapset, ja koulussa työtä tekevien mielipiteet (tuskimpa päättäjiä kiinnostikaan) JA seikka että henkilökunta ja lapset ovat vuosien aikana jo herkistyneet niille homeille, tarvitsisivat erityisen huolella, ammattitaidolla, homeettoman rakentamisen asiantuntemuksella rakennettua uutta rakennusta.

Tässä kunnassa ei ole osattu kiinteistöistä pitää huolta, vaan jokainen vuorollaan hajoamassa, mätänemässä ja homehtumassa. jokseenkin pieniä virheitä kerta toisensa jälkeen, samoilla tekijöillä, ja samoilla päättäjillä. Nyt kuulemani mukaan on sitten kertaluokkaa suurempi päätös tehty, peruskorjauksen puolesta. Ne samat tekijät, samat päättäjät, olisiko toisenlaista päätöstä voinut odottaakaan? pienellä vinkillä ajatelle, voisi kuvitella että kuntaan muuttanut kohtuullisen paljon ajattelviea, järkeviä, muutakin kuin pikkukylän touhuja nähneitä, veronmaksajia, ja jopa asioista monipuolisesti ajatella osaaviakin, kas kun pienessä kunnassa kaikki vanhat kaverukset äänestävät toisiaan, niin eipä pitkään aikaan uusien äänet, mielipiteet, toiveet ja halut tule huomioiduksikaan.

AspergillusFumigatus

#47 Re: Nykyrakennuksista

2017-01-26 19:29:04

#9: Ville M - Nykyrakennuksista 

 Jos ja kun se homeinen leipä on ollut 30 vuotta siellä jääkaapissa, suljetun oven takana,  tiiviissä ja kosteissa olosuhteissa, niin KYLLÄ, HEITÄN sen jääkaapinkin pois.