Kotihoidon tuen jakaminen perheiden päätettäväksi

Kommentoitu viesti


Vieras

#234 Mietitäänpäs hieman, arvon päättäjät..

05.09.2013 20:01

Teksti lainattu fb:sta, mutta uskaltanen laittaa sen tänne kuitenkin laittaa ilman lupaa..

Otetaan esimerkki.( vähän asian vierestä)
Perheessä on 3 alle kouluikäistä lasta. Lapset laitetaan päivähoitoon. Äiti menee työhön ja maksaa siitä kunnalle tuloveroa esim noin 8000 €. Kolmen lapsen päivähoito maksaa kunnalle vuosittain noin 35000 €. Äidin töihin meno maksoi kunnalle 27 t €/v.
Toinen vaihtoehto: äiti lähtee töihin. Lapset jää kotiin. Kunta maksaa kuntalisää esim 500 €/kk/lapsi. Perhe palkkaa tuilla+lisillä yksityisen lastenhoitajan (työntekijä tai yrittäjä). Äiti maksaa veroja. Lastenhoitaja maksaa veroja. Lapsille ei tarvitse rempata homeisia päiväkoteja. Verotulot kunnalle 14000-16000 €. Kulut noin 20000 €.

Vaikka äiti olisi kotonakin lapsia hoitamassa, niin säästö on ilmeinen.
Kunnan kannattaisi kaikin keinoin saada lapset jäämään kotihoitoon ja maksaa siitä !
Onko todellisuuspohjaa vai olenko ymmärtänyt asian väärin?

Niin ja todella tärkeä pointti, että kyllähän kotihoidontuesta maksetaan veroa, jopa 20 prosenttia!! Vieläpä siitä loppujen lopuksi pienestä summasta valtiolle verrattuna mitä päiväkoti tulee maksamaan/hoitaja kotiin, mutta esim meille opiskelijaperheelle hyvin vaikuttavasta ja tärkeästä summasta mikä on mahdollistanut opiskelun ja kotona lastenhoidon yhdistämisen vanhempien kesken..Sitten on miehelläkin hyvä lakimiesammatti josta kartuttaa isoa verotuloa valtiolle.. Eipä olisi tämä opiskelu ja lasten saaminen yhtäaikaa onnistunut muuten ilman kotihoidontukea... ja kohta kun lapset ovat jo yli 3 vuotiaita kummatkin (mieskin maisterin paperit saaneena) olemme valmistuneet ammattiimme perheen perustamisen yhteydessä ja valmiita työelämään..

Vastaukset


Vieras

#238 Re: Mietitäänpäs hieman, arvon päättäjät..

2013-09-06 10:16:36

#234: - Mietitäänpäs hieman, arvon päättäjät..

"Äiti menee työhön ja maksaa siitä kunnalle tuloveroa esim noin 8000 €"

 

Nin ja saa muuten olla todella iso palkka, että tuollaisen summan veroja maksaa kunnalle. Itsellä palkka reilu 1700 €/kk, josta jää se n. 1300 käteen / kk. Verokortin mukaan olin 1800 € maksanut veroja kunnalle. Se ei edes kata 2 kk päivähoitokustannuksia kunnalle, jotka on keskimäärin 990 € / kk / lapsi!! Eikö se ole ihan ilmiselvää, että halvemmaksi tulee lapsen hoito kotona... Eikä mulla ole varaa elättää tuolla pienellä palkallani perhetttäni. Miehellä olisi elatuskykyä enemmän (ja maksaisi verojakin enemmän), mutta se pienikin apu kotihoidosta olisi silti enemmän kuin tarpeen. Todella väärin, jos tuon jakamisen takia joutuisin lapseni laittamaan päivähoitoon, enkä edes ymmärrä, mitä se oikein edes säästää... Ja tosiaan meneehän tuosta kotihoidontuestakin vielä verot...

 

"Kunta maksaa kuntalisää esim 500 €/kk/lapsi"

Mikään kunta ei maksa noin paljoa kuntalisää/lapsi. Jotkut kunnat ei maksa ollenkaan. Helsingissä kuntalisä on 264€, eikä sitäkään makseta 3-vuotiaaksi asti. Se riippuu kunnasta, minkä ikäiseksi asti kuntalisää saa.

Täältä löytyy tarkemmin kuntalisistä tietoa:  http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2012/01/15/lapsi-kotona-voit-saada-264-e-kk-tai-sitten-0-e/201220833/139