IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

H. Heinonen

#636 Pirkanmaalla halutaan turvetuotannolle jatkuvuutta

25.05.2011 13:19

Pirkanmaan maakuntavaltuusto kieltäytyi supistamasta turvealueita. Pirkanmaan päättäjät haluavat turvetuotannon maakunnassa jatkuvan myös tulevaisuudessa. Vain vihreät olivat eri mieltä, kaikki muut puolueet kannattivat yksimielisesti turvetuotannon jatkuvuutta maakunnassa. Vihreiden eriävä mielipide ei varmasti ketään ihmetytä.

Tuossa kokouksessa Pirkanmaan liiton maakuntavaltuusto hyväksyi tiistaina 17.5 2011 turvetuotantoa ohjaavan Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaavan.

Pirkanmaalla on turvetuotannossa 2000- 2500 hehtaaria. Kaavaan merkityillä vyöhykkeillä on turvetuotantopotentiaalia noin 4000 hehtaaria. Kaava ohjaa turvetuotantoa erityisesti Luoteis-Pirkanmaalle. Kaavaehdotus lähetetään seuraavaksi ympäristöministeriön vahvistettavaksi.

Vastaukset

AP

#644 Re: Pirkanmaalla halutaan turvetuotannolle jatkuvuutta

2011-05-26 17:26:32

#636: H. Heinonen - Pirkanmaalla halutaan turvetuotannolle jatkuvuutta

H. Heinonen!

Tietosi Pirkanmaan tilanteesta ovat puutteelliset. Pirkanmaalla turvetuotantoalueet keskittyvät pohjoiselle ja luoteiselle Pirkanmaalle ja näillä alueilla turvetuotannon haittavaikutuksista on kärsitty pitkään ja vastustus uusien alueiden kaavaan merkitsemiseksi on ollut ponnekasta. Näillä alueilla tiedetään, mitä fuskua turvetuotanto pelaa, mitä on todellinen ympäristövaikutusten seuranta ja mitä tosiasiassa raiskatulle luonnolle tapahtuu. Tiedetään myös ,kuinka paljon soilla itse asiassa työskennellään, kuinka monta pätkätyöpäivää urakoitsijoille riittää, mistä urakoitsijat tulevat, mikä on työmoraali ja asenne. Tiedetään tapahtuvien vahinkojen määrä, velvoitetarkkailulla pelaaminen ja kaikki muut ympäristörikoshaitat, muovit, jäteöljyt, palot, penkereiden sortumat, pitkitetyt laiterikot etc. Tiedetään, mitä vesistöille on tapahtunut ja miksi. Tiedetään, miten pöly pilaa järvet. Tiedetään, miten elinympäristönsä menettäneille lajeille käy. tiedetään, miltä musta maisema näyttää.

Täällä tiedetään myös, miten asiat valmistellaan, miten päätöksenteko etenee ja mitä puutteita systeemisssä on!

Pirkanmaan liiton luottamusmiehet ja vaikuttajat edustavat alueita, joilla turvetuotanto ei aivan naapurista haittaa. Edustajijlle ja luottamusmiehille, jotka lähes sataprosenttisesti edustavat muita  maakunnan alueita ja Tamperetta oli helppoa sijoittaa turvemaita maakunnan rajoille, pois näkyvistä, pois mielestä ja pois omilta vesiltä. Päätöksentekoa helpottaa niin ikään se suuri tietämättömyys, joka todellisista haitoista alueellisesti on. Kun mönjät seuraavien vuosikymmenten aikana valuvat kohti suurempia reittivesistöjä ja GTK uhkaa löytää turvealueita lähempää kaupnkilaisten omia rantoja, tullaan näkemään ympäristövastuullisuuden nopea herääminen ja valveutuinen tässäkin kysymyksessä.

Nyt maakunnan sisäinen riisto- ja siirtomaavaltapolitiikka toi tämänkaltaisen esityksen pöytään ja maakunnan muiden asioiden painaessa päälle rahaa valmisteluun enää haluttu sitoa, joten päätös tehtiin. Suuresti sillä ajatuksella, että maakunnan pohjois- ja luoteisosat uhrataan turvetuotannolle ja saadaan koko p... pois käsistä.

Hurskaasti myös toivotaan, että voidaan pestä asiassa kädet ja luottaa ympäristölupamenettelyn sitten oikaisevan mahdolliset vääryydet. Tosiasiassa kaavoitus ei ole vielä purkissa. Valituskanavia tullaan käyttämään ja asia pysyy tapetilla edelleen. Samoin taistelu lupa luvalta tulee jatkumaan.

H. Heinonen. Kuuroakin kuurompi on se, joka ei halua kuulla ja sokeaakin sokeampi se, joka ei halua nähdä!