IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

H. Heinonen

#641 Turve työllistää

26.05.2011 10:04

Jyväskylän Yliopiston Kauppakorkeakoulussa on meneillään tutkimushanke, jonka puitteissa tutkitaan turpeen aluetalousvaikutuksia Keski-Suomen alueella. Hanke toteutetaan kaksivaiheisena. Hanke on alkanut 1.6.2010 ja päättyy kakkosvaiheen osalta kuluvan vuoden kesäkuun lopussa.

Ykkösvaiheessa on selvitetty paikallisten polttoaineiden (erityisesti turve ja puu) tuotannon ja energiakäytön taloudelliset vaikutukset Keski-Suomessa. Ns. panos-tuotos –menetelmän avulla pystytään havainnollistamaan toimialojen välisiä riippuvuuksia sekä työpaikka-ja rahavirtoja.

Tutkimuksen kakkosvaiheessa tehdään arvioita paikallisten polttoaineiden lisääntyvän käytön mukanaan tuomista aluetaloudellisista vaikutuksia erilaisten tulevaisuuden vaihtoehtojen pohjalta sekä kartoitetaan millaisia ulkoisvaikutuksia paikallisten polttoaineiden tuotanto tuottaa.

Tutkimuksen ykkösvaihe, joka on jo valmistunut, kertoo turpeentuotannon tuotantovaikutuksista toimialoittain ja tuotannon työllisyysvaikutuksista Keski-Suomessa. Tuotannon arvoksi on saatu 24,3 milj.€. Ja täytyy muistaa, että kyseessä on siis Keski-Suomi ja nimenomaan vain tuotanto. Isoista rahavirroista puhutaan. Työllistävyys tuotannossa on noin 450 htv. Sekin on iso määrä ja tähdennän että kyseessa on nimenomaan tuotannossa syntyvät työpaikat.

Eri asia sitten se, mitä turve työllistää koko Suomessa. Se on noin 12 000 htv. Tässä luvussa on mukana koko "ketju", ei ainoastaan tuotanto.

Vastaukset


Vieras

#643 Re: Turve työllistää

2011-05-26 17:01:58

#641: H. Heinonen - Turve työllistää

H. Heinonen, esittelisitkö itsesi?