Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

Kommentoitu viesti

kaivoksen puolesta

#108 Re: Re: ylläkselle kaivos

28.02.2014 08:54

#107: -

miten se kaivos vaikkuttaa lompolon ilmastoon?

Vastaukset

Avolouhos

#109 Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

2014-02-28 09:47:33

#108: kaivoksen puolesta - Re: Re: ylläkselle kaivos

ELY-keskus lausuu mm. näin:

"ELY-keskuksen näkemyksen mukaan uraanin esiintymistä ei ole riittävästi selvitetty vaan hankkeen jatkosuunnittelussa tulee kaivosyhtiön edelleen selvittää uraanin käsittely kaivostoiminnassa ja se mihin malmissa, mahdollisesti sivukivessä ja rikastushiekassa oleva uraani päätyy. ELY-keskuksen mielestä on aiheellista pyrkiä myös jatkossa jakamaan tietoa luonnon radioaktiivisista aineista, niihin liittyvistä terveys- ja ympäristöriskeistä ja toimenpiteistä haitallisten vaikutusten estämiseksi."

Pöly, jota syntyy massiivisissa räjäytyksissä ja murskaamisessa, leviää tuulten mukana kilometrien päähän louhoksella. Tämän myöntää kaivosyhtiökin. Sitä paitsi Ylläksellä puhaltavat usein länsituulet.

Valitse nimimerkki

#110 Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

2014-02-28 10:15:22

#108: kaivoksen puolesta - Re: Re: ylläkselle kaivos

Kaivos tuottaa pölyä, joka maaston muotojen ja vallitsevan tuulen myötä kulkeutuu turismialueelle. Rautuvaara, joka oli paljon pienempi ja suurelta osin maan alla, tuotti pölyä, joka aikalaisten mukaan värjäsi tunturin rinteitä. Nykyisissä tutkimuksissa on jäämiä edelleen löydetty kymmenen kilometrin säteeltä kaivoksesta. Hannukaisen kaivos on huomattavasti suurempi ja se on avolouhos. Sen myötä pölyä on luvassa enemmän, vaikka menetelmät ovatkin kehittyneet.