IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Taisto Holla, Mieskonmäki

#697 Re: Re: Re: Re:

26.07.2011 15:06

#696: Hannu Heinonen - Re: Re: Re:  

Eikös turpeen tuotanto-, siirto- ja polttoketjun aiheuttamat päästöt ole myöskin varsin tunnettuja ja todella pahoja, mutta turvetuotantohan niistä ei halua puhua, kuten et sinäkään Heinonen, vaan jankutat omia näkemyksiäsi maailmalta, ja sivuutat aiheen jouhevasti.

Taitaa kuitenkin Ruotsin turvepelletin käyttö olla melko marginaalista, sikäli kun tunnen Ruotsalaisen ympäristöajattelun varsin hyvin.

Tuo mainitsemasi 4%:n hävikki Pietarin ja Moskovan alueella johtuu kylläkin venäläisestä mittaustavasta, mutta jääköön tässä enempää kommentoimatta.

Maakaasuverkon etuja on se, että jää julmettu öljy-ja turverekkaralli Suomen maanteiltä pois, joka vähentää myös omalta osaltaan vesien saastumista, turvetuotannon vähentyessä.

Ei voida myöskään väheksyä turvetuotannon aiheuttamaa saastepilveä, kaasuöljyä kuluu melkoisia määriä suolla.

Mutta et vastannut alkuperäiseen kysymykseeni:

” Mitähän Heinonen mahtaa polttaa sitten kaikki turvesuot kaluttu tyhjiksi ja muutettu rahaksi globaalin markkinatalouden ahnaaseen, pohjattomaan kitaan.”

Vastaukset

Hannu Heinonen

#700 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-07-28 10:54:51

#697: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Re: Re:

Maakaasun hävikki putkistoissa, kompressorilaitoksissa ja muissa maakaasun poraukseen ja siirtoon liittyvissä eri rakenteellisissa osa-alueissa on kaikkiaan noin 2-4 prosenttiyksikön luokkaa. Tämä tulos on saatu Yhdysvaltalaisten ja Eurooppalaisten energian tutkimuslaitosten monissa eri tutkimuksissa eikä Venäjä ole kiistänyt tuloksia. Kyllä he itse myös  tunnustavat tosiasian, että heidän tuotantovälineensä ja putkistonsa ovat jo "aikansa eläneitä".  Nuo kyseiset tutkimustulokset on julkaistu mm. kansainvälisesti erittäin korkeatasoisessa tiedejulkaisussa nimeltään New Scientist. Julkaistun tutkimuksen mukaan Venäjän maakaasuputkiston metaanipäästöt vastaavat kasvihuonevaikutukseltaan suunnilleen koko Saksan hiilidioksidipäästöjä. Tässä yhteydessä on tärkeää muistaa, että metaanin kasvihuonevaikutus on 20-30 kertainen verrattuna hiilidioksidin vastaavaan vaikutukseen ilmakehässä. Vaikutus vaihtelee hieman, riippuen kaasun koostumuksesta.Maakaasuhan on hiilivetyjen komponentti ja sen pääkomponentti on aina metaani ( CH4 ). Meille Suomeen Venäjältä toimitettava kaasu on 99 prosenttisesti metaania.

Joten Taisto, ei tuo maakaasu ole mikään "autuaaksi tekevä" energiamuoto, vaikka se ensi silmäyksellä siltä tuntuisikin. Ja toinen merkittävä seikka on se, että maakaasu on tuontienergiaa josta pitäisi päästä kaikin keinoin eroon. Kukaan ei halunne sellaista energiaa Suomeen, jonka hintaan ja saatavuuteen emme voi itse vaikuttaa. Nykyisin noin 70 % tarvitsemastamme energiasta tulee ulkomailta ja siitä valtaosa Venäjältä. Tuota lukua on kaikin keinoin saatava pienenemään eikä missään nimessä kasvattamaan.