Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

Kommentoitu viesti

Vastaukset

"Tarkoitukselliselle iskulle ei mitään järkevää syytä"

#287 Israelin isku YK:n tukikohtaan Etelä-Libanonissa oli luultavasti vahinko

2014-09-18 15:20:43

#282: starba - Just joo 

 

"Tarkoitukselliselle iskulle ei mitään järkevää syytä"

AP
Julkaistu: 26.7.2006 8:52, päivitetty: 26.7.2006 11:36
 
 

Israelin isku YK:n tukikohtaan Etelä-Libanonissa oli luultavasti vahinko, arvioi majuri Torsti Siren maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

- Isku voi olla myös tahallinen, mutta en keksi mitään järkevää syytä, miksi Israel tarkoituksella tulittaisi YK:n tukikohtaa, Siren sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa todennäköisimmin Israel on havainnut YK:n asemien lähellä vastapuolen toimintaa ja yrittänyt häiritä sitä tulella. Tällöin myös YK:n tukikohta on saanut osuman. Siren pitää mahdollisena, että Hizbollah olisi tarkoituksella toiminut YK:n asemien lähistöllä.

Sirenin mukaan virhe on tehty luultavasti tulenjohdossa, sillä Israel on aivan varmasti tiennyt YK:n tukikohdan sijainnin. Uutistoimistojen mukaan isku tehtiin yhdistetyllä ilma- ja tykistötulella. Tarkempia tietoja tekotavasta ei vielä ole.

Siren arvioi iskun lisäävän kansainvälisen yhteisön painetta Israelia kohtaan sodan lopettamiseksi. Hän kuitenkin painottaa, että tällaisia tapauksia sattuu aina silloin tällöin.

- Silti näiden tapausten ja siviiliuhrien vuoksi Israel häviää mediasodan, vaikka varsinaisen sodan voittaisikin.

Pääesikunnassa
ei uskota
tahallisuuteen

Myös pääesikunnan kansainvälisen osaston rauhanturvasektorin johtaja, komentaja Kimmo Salomaa pitää epätodennäköisenä, että Israelin isku YK:n rauhanturvaajien tukikohtaan olisi ollut tahallinen.

- Näyttäisi siltä, että kyseessä voisi olla erehdys ja vahinko. Tahallinen isku, jossa menehtyy rauhanturvaajia, olisi Israelille äärimmäisen vahingollinen. On vaikea ymmärtää, että isku olisi suunnitelmallisesti tehty, sillä siitä ei taatusti ole heidän toiminnalleen mitään hyötyä, Salomaa arvioi.

Iskulla ei välitöntä
vaikutusta rauhanturvaamiseen

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan Israelin iskulla YK:n tukikohtaan Etelä-Libanonissa ei ole välitöntä vaikutusta Suomen rauhanturvatoimintaan alueella.

- Alueella vielä olevien suomalaisten läsnäolosta ei ole tehty uudelleenarviointeja, Kääriäinen kertoo STT:lle.

Myöskään erityisiä lisäturvatoimia ei ole suunnitteilla. Kääriäisen mukaan turvatoimet ovat tähän astikin olleet viimeisen päälle, mutta suoraan pommisuojaan osuneessa iskussa nekään eivät riittäneet.

Kääriäisen mukaan tapaus on selvitettävä perusteellisesti.

- Omalta osaltaan tämä surullinen tapaus korostaa nopean tulitauon aikaansaamisen tärkeyttä. (STT-IS)