IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Hannu Heinonen
Vieras

#802 Kotimaisuus kunniaan

05.09.2011 10:04

 

Kirjoitin aiemmin, osittain luettelon muodossa siitä, kuinka vahvasti voimayhtiöt tukeutuvat turpeen käyttöön. Löysin pari lehdissä julkaistua kommenttia Oulun kaupunginjohtajalta sekä Kuopion Energian toimitusjohtajalta. Tässä ne ovat:

Oulussa turpeesta luopuminen tarkoittaisi yksiselitteisesti sen korvaamista kivihiilellä. Minusta kivihiilen rahtaaminen parhaassa tapauksessa toiselta puolelta maapalloa ei ole järkevää ympäristön eikä Suomen kannalta etenkin, kun meillä on käytettävissä oma polttoaine, turve". Tämän lausui Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen.

Turve säilyy Kuopiossa pääpolttoaineena, vaikka teemme kaiken mahdollisen puupolttoaineiden käytön lisäämiseksi. Tähän vaikuttaa sekä puupolttoaineiden saatavuus että voimalaitosten polttotekniikka”. Tämä oli puolestaan Kuopion Energian toimitusjohtajan Esa Lindholmin kommentti.

Järkeviä lausuntoja yllämainituilta herroilta. Kotimaisuus on valttia. Tämä on onneksemme tajuttu päättävissä elimissä, Suomen hallitus mukaan lukien.  Kotimaisuus pitäisi saada entistä enemmän kunniaan myös muillakin sektoreilla kuin vain energia-asioissa.

Vastaukset

Ettäkö puhtaiden järvien maa :-(

#803 Re: Kotimaisuus kunniaan

2011-09-05 17:44:11

#802: Hannu Heinonen - Kotimaisuus kunniaan

Niin, oishan se varmaan mukava juttu se kotimaisuus puhtaissa järvimaisemissakin kaloineen kaikkineen. Jopa jonkinlainen matkailun edistämisen valttikin, kuten joskus muinoin, mutta...

Ja sitä ei ole tajuttu päättävissä elimissäkään, Suomen hallitus mukaan lukien.

Ja taas kerran, omalta osaltani ei ainakaan ole kyse siitä, etteikö kansallista energiaa suotaisi käytettävän. Mutta eihän se nyt hyvänen aika voi sekään tapahtua muun elämän ja olemisen kustannuksella tavallaan hinnalla millä hyvänsä vain kannattavuutensa vuoksi. Varsinkin kun nuo haitat tulevat halvan tuotannon kustannuksella paikallisten, mutta jo lukuisten kiintoainesta vastaanottavien vesistöjen, luonnon ja sen äärellä olevien ihmisten tuskaksi. Ja jos samalla hällä väliä menttaliteetilla halvalla halutaan tuotanto tuplata, niin kaikki tuo vahinko moninkertaistuu, ei pelkästään tuplaannu. Siinä sitä on pojillanne ja tytöillänne lapsen lapsilleen selittelemistä, että kun se isoisoisä halusi tuottaa hyvää ja halpaa energiaa, ja onnistuihan se siinä, hurraa! Mutta nyt pesulle, kun olette siinä rantavedellä leikkineet.