Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

Kommentoitu viesti

Kuuntelija

#314 Re: Kolme ghettoa - Gaza, Beirut, Varsova

22.10.2014 08:39

#313: Radioateljee - Kolme ghettoa - Gaza, Beirut, Varsova  

 Kuuntelin eilen illalla oheisen (ks. linkki alla) Ylen Radioateljeen 55 min pituisen "Kolme ghettoa - Gaza, Beirut, Varsova" -radio-ohjelman, josta viime päivinä on ollut puhetta. Tämä Marjut Helmisen käsikirjoittama ja ohjaama radiofeature on pahin Israelin-vastainen ja ennen kaikkea antisemiittinen kannanotto, mitä olen koskaan Suomessa kuullut.

Ohjelma sekoittaa kylmän harkitusti Israelin juutalaiset ja natsit toisiinsa, ja toisaalta vaihtaa uhrien paikkaa keskenään niin, että palestiinalaisista on tullut viattomia ("juutalais")uhreja natsi-juutalaisten käsissä. Hätkähdyttävintä on, että tämä rinnastus, tai paikkojen vaihto, ei ole "Kolmen ghetton" jokin sivutuote, vaan ohjelman keskeinen näkökulma ja nimenomainen päämäärä.

Ohjelman luoma kuva ei vain israelilaisista vaan ylipäänsä juutalaisista on suorastaan vastenmielinen. Vuoroin israelilaisiin, vuoroin ylipäänsä juutalaisiin (nämä rajat ovat tahallisen liukuvat läpi ohjelman, myös kolmen mainitun "ghetton" kesken) liitetään jopa käsite "pahuus". Niin tekee palestiinalaisten edustaja jota jatkuvasti jututetaan (yksikään israelilainen ei pääse ääneen ohjelmassa), mutta myös toinen ohjelman suomalaisista lukijoista.

Puhutaan myös järjestelmästä, jossa vain juutalaisilla on oikeuksia (ei siis israelilaisilla, ei edes Israelin juutalaisilla, vaan nimenomaan ja yksiselitteisesti "juutalaisilla"), kenelläkään muulla ei kuulemma ole mitään oikeuksia kuin "juutalaisilla".

En usko, että olen koskaan sanonut suomalaisesta tv- tai radio-ohjelmasta, tai lehtikirjoituksesta, että se on yksiselitteisen antisemitistinen. Helmisen ohjelmasta ei kuitenkaan voi todeta muuta kuin että sen tekijä/tekijät ovat juutalaisvastaisia ja että juuri antisemitismi on ohjelman pääasiallinen tunne ja myös viesti kuulijoille. Antisemitismi ja toisaalta palestiinalaisten vapauttaminen kaikesta vastuusta Israelin ja heidän vuosikymmeniä jatkuneesta konfliktista, varsinkin viime kesän yhteenotosta: nämä ovat Kolmen ghetto -ohjelman pääviestit.

Uskoisin myös, että tämä Ylen "Kolme ghettoa" on Euroopan mittakaavassa 2000-luvulla sieltä kaikkein pahantahtoisimmasta päästä. Olisi varmaan hyvä, että mahdollisimman moni meistä jaksaa sen kuunnella ja myös miettiä, miten siihen kannattaa reagoida.

Vastaukset


Vieras

#319 Re: Re: Kolme ghettoa - Gaza, Beirut, Varsova

2014-10-23 14:22:18

#314: Kuuntelija - Re: Kolme ghettoa - Gaza, Beirut, Varsova  

 Voimme toimittaa Yle:lle adressimme kopion pakattuna omaan mappiin