Tuottajalle reilumpi osuus ruoan hinnasta - Producenterna är värda ett rättvisare pris för maten

Kommentoitu viesti


Vieras

#5

23.04.2015 10:35

Se työmäärä, mikä maitotiloilla tehdään 7 päivää viikossa saakoon kunnon palkan!

Vastaukset

Maaseudulla matkaileva kaupunkilainen

#152 Re:

2015-04-27 20:50:48

#5: -  

 Ihmettelen mistä rahaa on satanut maaseudun tilallisille niin paljon? Useimmiten tilojen omakotitalot ovat muutaman sadan neliön hyväkuntoisia, peruskorjattuja tai uudisrakennuksia entisten, vielä hyväkuntoisten rakennusten rinnalla. Pihoissa näyttää useimmiten olevan erittäin kalliita autoja muutama,  mönkijöitä, tilavia maataloushalleja pihapiirissä ja niistä pilkottaa satojen tuhansien teknologia laitteita. Joillakin on lihavaa pihvikarjaa pelloilla...Kyläkaupalla naapurit jakavat kokemuksiaan Kiinanmatkoistaan ja muustakin. Joku oli ostanut uuden yli 150.000 euron tila-auton, toinen  naapuri oli ostanut asuntoauton ja kolmas naapuri isohkon veneen. Kaupasta oli koottu elintarvikkeita suuret korivaunut kukkuralleen, vaikka omavaraisuuttakin on runsaasti. Merkkivaatteisiinkin näyttää rikkailla maataloustuottajilla  olevan varaa.  Tietotekniikkaa on  navetassa, konehallissa ja tuvassa. Kotiteattereita ja muita pelihärveleitäkin piisaa.  Rehevää metsääkin on siunaantunut satoja hehtaareja, vähimmilläänkin kymmeniä hehtaareita. Joku tuottaa maitoa, toinen munia, kolmas pihvilihaa, neljäs juureksia, viljaa, eläimen nahkoja ja villaa..jne....

Kaupunkilaisina paljon kouluttautuneina ja ohessa työtä tehneinä, ystävieni kanssa  voimme vain ihmetellä minkälaisilla potenssikertoimilla 30 sentin pyttipannuilla tuotot voitoiksi ...? Kaupungissa kuluttaja poloinen asuu yksiössä  24m2, ehkä 60 m2kaksiossaan tai 80m2 kolmiossa. Hän tykkää asua kaupungissa, mutta myös nauttii luonnosta ja pyttipannua tarvitsee elääkseen. Asuntoa ympäröi asfalttikadut ja pihat. Lapsille ostetaan kulttuuri-, liikunta-ja luontoharrastuksia. Kaupungissa  kunta ei maksa niitä kuljetuksia, kun ei asuta maalla muutaman sadan hehtaarin tontilla, kauniin järven rannalla.  Kaupunkilaisella kahden työn raatajalla ei välttämättä ole varaa autoon, ellei osta muutaman tonnin kulkuneuvoa.   Köyhä kapunkilainen onnistunee "halpuutetuilla hinnoilla" ostamaan sen pyttipannun kaupasta, mutta Kiinan matkat, satojen neliöiden kalliilla materiaaleilla rakennetut omakotitalot eivät ole edes unelmina mahdollisia. Pyttipannua ostava kaupunkilainen kuluttaja käy second-hand shopeissa ja vaatekaupan halpaketjujen alennusmyynneissä. Kiinan, Thaimaan matkojen sijasta hän matkustaa maaseudulle katselemaan vauraudessa notkuvia kartano-ja linnamaisia tiloja. Kaupunkilainen köyhä ei olisi ikinä uskonut, että sellaisia miljoonien vaurauksia saa 30 centin pyttipannubisneksellä! Nyt kaupunkilaisenkin kannattaisi löytää  erikoisen voittoisia bisnesideoita, alle 30 centin panoksilla. 

YHTEENVETO: Antaisitteko vinkkejä kaupunkilaisille, millä tavalla onnistuitte ne valtaistat pääomat ja korkean elintasonne taikomaan vain 0,30 e pyttipannuilla??? Saatteko te jotakin tukiaisia EU:lta ja valtiolta? Saatteko verovapaasti ja verovähennyksinä sen kaiken? Metsän myyntitulojako?   Te "halpuutitte" köyhän  kaupunkilaisen kuluttajan älyn kovin matalaksi, ihmisyyden arvottomaksi", kun keksitte uunottaa saaneenne vain 30 centin tuloja työpanoksillenne. Kaupunkilaisten kannattaa matkailla maaseudulle tutustumaan todellisuuteen.