Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta!

Kommentoitu viesti

edunvalvoja kentältä

#16

26.02.2016 16:33

Ihan pakko laittaa muutama kommentti koskien tätä adressia. Tavoite on aivan loistava, tästä keinosta en nyt ole kovinkaan vakuuttunut. Onko tarkoitus ainoastaan repiä sote-alan työntekijöitten kenttää tai hajottaa yhteistä rintamaa ja edunvalvontaa mitä Tehy ja muut liitot tekevät ajaessaan jäsentensä etuja?

Syitä miksi kyseenalaistan tätä tapaa on useita, mutta laitan tähän nyt vain muutaman, jotka koskevat myös SOTE-alan kenttää yleisimminkin.

Näin itse tekemällämme eriarvoistamisella eri koulutuksen ja eri tehtävissä toimivien tai nimikkeitten omaavien sote-alan ammattilaisten ja koulutettujen asemaa ei saada koskaan nousemaan, ei palkkausta, ei liioin arvostusta, kuten ei myöskään työsuhteen ehtoja.

Toiseksi mikäli lähdemme repimään koko koulutetun sote-henkilöstön edunvalvontaa eri liittoihin ammattinimikkeittäin tai koulutuksen perusteella. Hajoaa tällöin koko joukkovoima ja sen tuomat mahdollisuudet neuvotteluissa heikkenevät oleellisesti, koko järjestelmä murenee.

Samat ongelmat ovat paikallisissa neuvotteluissa eri työpaikoissa ja yksiköissä, ns. omat koirat purevat. Totta kai työnvaativuuden ja koulutuksen perusteella tulee maksaa eri palkkaa, mutta nyt alan palkkaus on ehdottomasti kautta linjan työnvaativuuteen ja työn vastuullisuuteen, sekä sen merkitykseen nähden ja koulutuksen pituuksiin verrattuna alakanttiin.

Kollegiaalisuus ja moniammatillisuus kunniaan, niin työapikoilla, kuin kaikessa tekemisessä mukaan lukien yhteinen edunvalvonta vain siten saamme paljon paremmin tulosta aikaan....yhdessä koko sote-henkilöstö. Verratkaa lääkäreitten kollegiaalisuutta ja mitä se on saanut aikaan? ei eri koulutuksen käyneet lääkärit nahistele keskenään, ainakaan julkisesti.

Mikäli loputonta joustoa ja nöyristelyä töissä ei lopeteta, ei myöskään oikeutetut ja neuvotellut edut säily tai edes toteudu siinä määrin miten ne jo nyt työehtosopimuksissa ja laeissa on määritelty.

Kuten sanoin alussa on tämäkin hieno juttu ja ajatus, mutta jos adressi olisi perustettu koko sote-henkilöstölle olisi allekirjoituksia moninkertainen määrä ja vaikutus siten myös huomattavasti mittavampi.

 

Yhdessä olemme huomattavasti vahvempia ja enemmän!

Vastaukset

laajan kentän edunvalvoja

#23 Re:

2016-02-26 16:56:35

#16: edunvalvoja kentältä -  

 Erittäin hyvin sanottu!

yhdessä parempi

#34 Re:

2016-02-26 17:46:50

#16: edunvalvoja kentältä -  

 Tässä kommentissa on asiaa. Vaikka asia onkin hieno, tästä adressista jää tunne, ettei sairaanhoitajat itse arvoasta muiden työtä eivätkä ymmärrä muiden alojen vaativuutta. Omaa alaa pitää totta kai arvostaa, mutta jos ei itse arvosta muiden työtä, ei voi myöskään olettaa muiden arvostavan omaa työtä.

Itse kaipaisin adressille myös parempia perusteluja. Jokaisella alalla tulee nykyään lisäkouluttautua ja olla valmis kouluttautumaan tarvittaessa ihan uudellenkin alalle. Ammattitaitoa pitää pitää yllä jokaisella allalla. Yhtenä hyvänä esimerkkinä voisi olla ammattiautoilijat. Muiden maiden palkkaan veraamiselle kaipaisin myös tarkempia perusteluja: paljonko paremmat palkat ovat suhtetutettuna yleiseen hintatasoon ko maissa?

sairaanhoitaja

#39 Re:

2016-02-26 18:17:18

#16: edunvalvoja kentältä -  

 Juuri tämän ajattelumallin johdosta alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet sairaanhoitajat saavat samaa melkein samaa palkkaa kuin toisen asteen koulutuksen käyneet...

Kutsumustyössä, ei vapaaehtoistyössä

#246 Re:

2016-03-06 18:53:04

#16: edunvalvoja kentältä -  

 Sairaanhoitajana teen moniammatillista yhteistyötä päivittäin. Osa lääkäreistä on kantamaansa työkuormaan nähden ja työnsä laatuun nähden alipalkattuja, samoin toimintaterapeutit, fysioterapeutit, toimistosihteerit, psykologit, sosiaalityöntekijät jne. Palkkavaatimusten suhteen en ole kuitenkaan pätevä henkilö puhumaan heidän puolestaan, en ole käynyt heidän koulutustaan, en koe heidän työpäiviään ja siihen liittyviä vastuita ja vaatimuksia. Siksi mielestäni on aivan oikein että sairaanhoitajat vaativat asianmukaista palkkaa sairaanhoitajille. TEHY on turha järjestö joka ei osaa pitää jäsentensä eduista huolta ja tasapäistämällä hoitoalaa pitää itse asiassa palkat matalana. Sairaanhoitajankin palkka pitäisi määräytyä enemmän työkohtaisten vaatimusten ja henkilökohtaisten kykyjen perusteella. Tällä hetkellä samaa palkkaa saavat toisaalta henkilöt jotka eivät oikeasti ole edes sen arvoisia työpanoksellaan ja henkilöt jotka olisivat kevyesti tuplapalkan arvoisia.

Kysymysmerkki

#262 Re:

2016-03-07 15:56:41

#16: edunvalvoja kentältä -  

 Mitä tuo joukkovoima mahtaa tarkoittaa, kun erityisesti Tehyn aktiivitoimijat toistavat sitä kuin mantraa, mutta samalla kukaan ei perustele, mitä se tarkoittaa, kun vuosia ollaan neuvottelupöydän ulkopuolella ja kaikille tasapäistetään sama palkka vuodesta toiseen terveydenhuoltoalalla, vaikka työpanos, koulutus ja osaaminen olisivat toistensa kovinkin kaukana toisistaan. Onko järjestelmä jo rautakaudelta ja miten aiotaan uudistua? Osaako joku oikeasti perustella, että miksi hommaa ei ole saatu ratkeamaan viimeisimmän 34 vuoden aikana? 

DI

#337 Re:

2016-03-13 21:50:34

#16: edunvalvoja kentältä -  

 Tosiasia on se että jos jotain menee pieleen, lain mukaan lääkäri on se joka on vastuussa MYÖS hoitajan tekemistä virheistä. Joten miksi hoitajan palkan pitäisi olla lisineen sama kuin erikoistuvan lääkärin peruspalkan sairaalassa? Ei vastuukaan ole sama. Ymmärrän kyllä että hoitajilla on huono palkka mutta 3000 euroa + lisät on käsittämätöntä. Edes yksityisellä puolella monet yliopistokoulutetut eivät saa tuollaisia summia. Saatika amk tasoisesti koulutetut.