IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Jukka Hämäläinen

#879 Re: Järki voittaa...

28.10.2011 10:32

#878: Taisto Holla, Mieskonmäki - Järki voittaa...

Juuri näin. Tuossa uutisessa tullaan juuri samaan toteamukseen mitä täällä on esitetty moneen kertaan. Voi kuvitella mitä tuo valtava määrä metsäojituksia, tarkemmin ottaen 4 760 000 hehtaaria, on tuonut sitä kuuluisaa "mönjää" järvien pohjaan. Ja tuosta määrästä noin 1 000 000 hehtaaria kaiken lisäksi aivan turhaan ojitettua. Turvetuotannossa on vain noin 60 000 hehtaaria. Hieno asia että metsähallitus alkaa ennallistamaan tuota miljoonan hehtaarin suoalaa, joka ei ole tuottanut eikä tule tuottamaan sitä mikä oli asetettu tavoitteeksi. Toista on turvetuotanto, joka auttaa koko Suomen kansantaloutta osaltaan.

Tuokin uutinen tuo selkeästi esille sen, että puhuttaessa turvemailta tulevista päästöistä on turvetuotantoon ojitetuilta soilta tulevat päästöt vain pieni murto-osa kokonaispäästöistä. Onhan liki viisi miljoonaa hehtaaria aivan eri suuruusluokkaa kuin kuusikymmentätuhatta hehtaaria. Katseet on viimeinkin käännettävä maa- ja metsätalouden suuntaan. Näiden päästöt ovat todella huikeita verrattuna turvetuotantoon.

Luulisi että kaikkien intressissä on löytää ne todelliset saastuttajat, eikä vain syyttää jotain yksittäistä teollisuudenalaa eli turvetuotantoa.

Vastaukset

Taisto Holla, Mieskonmäki

#880 Re: Re: Järki voittaa...

2011-10-28 16:58:35

#879: Jukka Hämäläinen - Re: Järki voittaa...

Jukka Hämäläinen unohtaa erään asian tässä ojitushommassa, nuo metsät ojitettiin 40 vuotta sitten ja ovat jo pääosin umpeen kasvaneet.

Paljonko tuosta vajaasta 5 milj. hehtaarista on suota, sitäkin silloin ojitettiin, toivottiin ”käkkyrämännystä” saatavan tukkipuuta myyntiin, metsäyhtiöiden pohjattomaan kaivoon.

Pitää lähteä myös siitä, että paljonko se auki revitty metsäoja on pinta-alaltaan, jollakin valuma-alueella, ja verrata sitä auki revittyyn yhtenäiseen turvetuotantoalueeseen, joka voi laajuudeltaan olla 100 ha.

Pitää muistaa myös se, että se metsäojien ympärillä oleva metsä haihduttaa sen taivaalta satavan veden, vain pieni osa voi päätyä ojiin.

Mutta mikä sen taivaalta satavan veden siellä 100 ha avonaisella suolla haihduttaa? ... valuu nykyisin suoraan alapuolisiin vesistöihin.

Pitääkö niitä menneiden vuosien syntejä hakea ja syyttää, ja sen päälle tunkea uutta alapuolisiin vesistöihin.

Kun puhumme Siikaveden tilasta tänään, se on tosi huonossa kunnossa yhä lisääntyvän turvetuotannon vaikutuksesta, kiitos parhaan käyttökelpoisen tekniikan BAT (Best Available Techniques),