Ruukintien kivimurskaamo

Kommentoitu viesti


Vieras

#101

01.08.2016 12:48

Murskaamojen sijoitteluun löytyy paikkoja, joissa pöly ja melu eivät vaaranna lasten terveyttä. Tillinmäen päiväkodin viereen murskaamo ei kuulu. Selostukset melun- ja pölyntorjunnasta ovat utopiaa, joka tuskin toteuu jokapäiväisessä toiminnassa. Lastien purkamisista ja lastauksista pöly leviää esteettä tuulen mukana paljon kauemmaksi kuin Ruduksen selostuksessa kerrotaan. Kuljetuksissa pöly leviää koko kulkureitille eivätkä lastaajat taatusti kastele joka kuormaa! Lupien myöntäminen on vastuutonta. 

Ottakaapa selvää Ruduksesta. Yleinen harhaluulo lienee, että kyseessä on Suomeen verot maksava suomalainen yritys. Ei ole. Ote Ruduksen historiikista: Viimeisin muutos tapahtui 1999, kun Lohja Rudus siirtyi irlantilaisomistukseen. Maailmanlaajuinen CRH plc... Yrittäkääpä selvittää mihin ko konserni veronsa maksaa, ketkä omistavat ja saavat rahat. Kasvotonta, vastuutonta. Ympäristö- ym arvohöpinät eivät tuota tosiasiaa paremmaksi muuta.

Vastaukset


Vieras

#115 Re:

2016-08-09 18:30:21

#101: -  

 Ruduksen omistaa irlantilainen CRH, joka on listattu yhtiö. Konserni omistaa Suomessa Rudus oy:n, jolla on neljä tytäryhtiötä. Ruduksen omistus kulkee hollantilaisen CHR Finland B.V.:n kautta. Lisäksi konsernilla on Ruduksen rinnalla ainakin kaksi yhtiötä, CRH Finland Services Oy ja CRH Finland Oy. Rudus Oy siirtää näille kahdelle viimeksi mainitulle koko tuloksensa konserniavustuksena, joten Rudus Oy ei maksa veroja Suomessa. Nämä kaksi CRH-yhtiötä taas ovat mukana rahoitusjärjestlyissä, joiden perusteella nekään eivät ole makseneet Suomeen veroja vuoteen 2014 saakka. Kun katsoo noiden yhtiöiden vuoden 2015 tilinpäätöksiä huomaa, että ne ovat tehneet verovarauksen. CRH Finland Services Oy on tehnyt 17,2 miljoonan euron verovarauksen ja CRH Finland Oy 35,7 miljoonan euron verovarauksen. Tilinpäätöksissään ne ilmoittavat, että "tietyt rahoituskustannukset eivät olisi verovähennyskelpoisia" ja että varaus johtuu "tunnistetuista veroriskeistä, jotka ovat pääosin syntyneet konsernirakenteen muutoksista ja sisäsistä rahoitusjärjestelyistä". Kun yhtiö kirjoittaa avoimesti tällä tavalla tilinpäätökseen (jota verottajakin lukee), se tarkoittaa sitä, että verottaja on esittänyt vaateen ja yhtiön tilintarkastaja on edellyttänyt verokulun kirjaamista. Tämä sen vuoksi, että verojen maksuunpano on todennäköistä. Tilinpäätöksen kielenkäyttö viittaa siihen, että Suomen veroviranomaiset pitävät rakennejärjestelyjä ja rahoitusrakenteita veronkiertona.

CRH Finland Services Oy:n ja CRH Finland Oy:n välillä on erikoislaatuinen rahoituskuvio. Ensin mainittu on sijoittanut jälkimmäiseen B-osakkeita merkitsemällä n. 700 miljoonaa euroa. Osakkeet ovat äänivallattomia ja lunastusehtoisia, minkä vuoksi CRH Finland Oy ei ole CRH Finland Services Oy:n tytäryhtiö (CRH Finland Oy:n määräysvalta on hollantilaisella CRH Europe Investment B.V.:llä, joka omistaa A-osakkeiden perusteella CRH Finland Oy:stä 0,1%). Näistä B-osakkeista on kertynyt n. 90 miljoonaa euroa kirjaamatonta osinkoa.

CRH Finland Oy on puolestaan sijoittanut saamansa 700 miljoonaa euroa edelleen oman pääoman ehtoisesti jonnekin, mutta minne, sitä ei tilinpäätöksessä paljasteta. Suomen verottajan esittämä verovaade perustuu mahdollisesti tähän rahavarojen kierrätykseen. Olettaisin, että tällä rahan kierrätyksellä on pyritty saamaan konsernin Suomessa olevien yhtiöiden oman pääoman taso sellaiseksi, etteivät kokovähennysten rajoitussäännökset soveltuisi niihin. Mutta tämä on vain arvaus, sillä julkisesti saatavissa olevan materiaalin perusteella ei pysty tekemään varmaa päätelmää. Selvää kuitenkin on, että Suomen verottaja on puuttunut konsernin järjestelyihin ja vaatii n. 53 miljoonan euron maksamattomia veroja.

Eli Rudus ei ole maksanut veroja Suomeen.