VANHAINKOTIEN PUOLESTA

Kommentoitu viesti


Vieras

#81 Varautumista vanhenemiseen

05.10.2010 21:09

Milloin salolaiset ottavat vastuuta omasta vanhenemisestaan? Jos asuu periferiassa, ei voi olettaa, että bussi kurvaa omalle pihalle ja tuo palvelut kotiin. Ympäristö voi invalisoida ihmistä, asettaa muiden avun varaan, aivan turhaan.

Appivanhempani tekivät konkreettisesti niin, että kun tuli ikää, he muuttivat lähemmäksi palveluja ja nauttivat eläkepäivistään ovasti. Nyt anoppini ei ole myöskään leskeksi jäätyään kokonaan toisten avun varassa.

Moni iäkäs haluaa asua kotona, niin pitkään kuin se on mahdollista - ja se heille suotakoon- ja kun eivät pärjää kotona- saavat toivottavsti sellaisen ympäristön, että siellä viihdytään ja pystytään heitä hoitamaan, asiallisissa tiloissa, ammattitaitoisten ja koulutettujen työntekijöiden turvin. Mielestäni se ei olisi Kajala, johon haluaisin omat ikääntyneeni sijoittaa, kaikki kunnia siellä koulutettuille hoitajille, teette arvokasta työtä huonoissa työolosuhteissa. Käykääpä kirjoittajat vertaamassa hieman eri paikkoja!

Vastaukset

Vieras
Vieras

#83 Re: Varautumista vanhenemiseen

2010-10-05 22:10:35

#81: - Varautumista vanhenemiseen 

 miksi ymmärretään adressin tarkoitus väärin ?

Salolaisten pitäisi varautua vanhenemiseen kun asutaan susirajalla.  Uskomatonta vääristelyä, huolihan on NYT ja TÄSSÄ hetkessä ja niiden vanhusten puolesta jotka nyt jo ovat esim Kajalassa.  Minne sieltä nyt yhtäkkiä ? Kotoaan, sillä kotinaan pitävät melkein kaikki, aina joku kovin dementoitunut voi uskoa olevansa vaikka juna-asemalla. 

Salosta ei mitään periferiaa saa tekemälläkään, miettikää vähän Suomen laajuutta, täällä asutaan ruuhka-Suomessa, vaikkei pääkaupungissa asutakaan.

Vanhainkodit vanhainkoteina, niitä tarvitaan myös jatkossa vaikka miten varautuisi. 

Vieras
Vieras

#85 Re: Varautumista vanhenemiseen

2010-10-08 07:43:54

#81: - Varautumista vanhenemiseen 

Yritin tuossa muutama vuosi sitten saada omaiselleni paikkaa palvelutaloista.Eipä ollutkaan aivan helppoa hommaa. jonoon vaan... Ei niihin niin vain mennä. Pitää odotella vapautuvaa paikkaa.Varautua todella pitää jo silloin kun on hyvässä kunnossa.

Onhan aivan uusia asuntoloita, mutta pystyykö vanhus rahallisesti menemään niihin? Hakijoita on varmasti paljon ja pitää tehdä valintoja asukkaiden suhteen.Jokainen hoito ja palvelu maksaa tietääkseni erikseen vuokran lisäksi (tai vastikkeen).

Omaishoito on yksi hoitomuoto, jolloin vanhus saa olla kotona.Mutta monesti hoitaja käy päivisin töissä.  Tällöin tarvitaan jo kunnallisia hoitajia mukaan rinkiin,varsinkin jos hoidettava on sairas, mutta kiire on hoitajillakin ja ajomatkat ovat jo aikaa vieviä. Siivoukset yms. eivät heille enää automaatisesti kuulukkaan.Ne on tilattava erikseen. (Toisaalta kotityöt monesti lueteltu omaishoitosopimuksessa eli kuuluvat omaishoitajalle.)

Eli  vanhusten hoidosta tehdäänkin palapeli. Eli yksi hoito tuolta ja toinen tuolta. on siinä mummut ja papat sekaisin, kun miettii että mikäs se tämän päivän ohjelma taas olikaan? Odotellaan ruokaa,odotellaan hoitajaa, odotellaan siivoojaa, odotellaan taksia, odotellaan pesijää...

 Sitä se kai on. ODOTTAMISTA!

Yhdestä paikasta kun saisi kaikki palvelut! KAJLAKODIN PUOLESTA!