Turun kirjastokoulutuksen on jatkuttava

Kommentoitu viesti

Maija

#17

10.02.2012 14:36

Tietääkö kukaan, mihin voi ottaa yhteyttä esim. kirjeitse, jos haluaa vaikuttaa suoraan asiasta päättäviin? Yksittäiset yhteydenotot, jos niitä tulee enemmänkin, tukevat varmaan addressia hyvin.

Vastaukset

Henri Linnanketo

#18 Re:

2012-02-10 16:12:25

#17: Maija -

Lopullisen päätöksen tekee opetusministeriö maalis-huhtikuussa. Turun ammattikorkeakoulun hallitus ja Turun kaupunginhallitus sen sijaan ovat päätöksensä jo tehneet.

OhneName

#19 VAIN ministeriön kanta voi estää lakkauttamisen

2012-02-10 16:13:52

#17: Maija -  

Asiaan voidaan parhaiten vaikuttaa henkilökohtaisen yhteydenoton kautta.

Julkisuus ei luultavasti vaikuta virkamiesten ratkaisuihin. Poliitikkoihin sillä voi olla jossain määrin vaikutusta mutta ne joilla on suuri ja vakaa valta, eivät tilapäisestä kielteisestä julkisuudesta piittaa. Varsinkaan kun tässä ei yhdenkään poliitikon henkilökohtainen maine eikä asema ole vaakalaudalla. 

Tilanne on nyt siinä pisteessä, että Turun kaupunginhallitus käsittelee AMK:n hallituksen päätöstä kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelman lakkauttamisesta ensi maanantaina 13.2. Asiaa ei ole esityslistalla, ja saattaa olla että se ei tulekaan. Se kävi kaupunginhallituksen iltakoulussa jo 6.2. eli heti työpaikkakokouksen jälkeen. Silloin ei kukaan ehtinyt tiedottaa kaupunginhallituksen jäsenille ennen kokousta, ja kaupunginhallituksessa se hyväksyttiin sellaisenaan.

Perustelu, jolla kirjastoalan lakkauttamista päätöksessä perustellaan kuuluu seuraavasti:

"Turun kaupungin valmistelussa on arvioitu kulttuurialan koulutuksen alueellista merkitystä, jolloin kirjasto- ja tietopalvelun koulutus on katsottu muuta kulttuurialan koulutusta vähemmän alueen tarpeisiin suuntautuneeksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttämä kulttuurialan koulutuksen huomattava vähentäminen voidaan saavuttaa lakkauttamalla ammattikorkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmat."

Ainoa asiaperustelu on siis se, että kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmalla ei ole alueellsta merkitystä alueen elinkeinoelämälle. Julkisissa puheenvuoroissa apulaiskaupunginjohtaja Lehmusto ja AMK:n vararehtori Olli Mertanen ovat perustelleet lakkauttamista myös kaupungin elinkeinopoliittisilla linjauksilla, joissa korostetaan luovan talouden ja hyvinvointipalvelujen edistämistä. Kirjastoalan koulutuksella ei heidän mukaansa ole merkitystä näillä kaupungin strategisilla painoalueilla.

Erityisesti kannattaa viestittää vastaperusteluja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Minna Arvelle (kok), puh. 044 907 5210. minna.arve@turku.fi; sekä apulaiskaupunginjohtajalle Jouko Lehmustolle (sd), puh.0500 523 900, tai 02 262 7221; jouko.lehmusto@turku.fi  .

Prosessissa kaiken kaikkiaan keskeinen vaikuttaja on ollut apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen (sd), puh. 050 559 0489; sami.savolainen@turku.fi. Lehmuston sihteerin kautta voi sopia tapaamisen Lehmuston kanssa: puh. 050 559 0147.

Tässä kaikkien kaupunginhallituksen jäsenten yhteystiedot ja puoluekannat:

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?app=21&externalsearch=1&units=7320

Jos tunnet jonkun kaupunginhallituksen edustajan ennestään, silloin kannattaa toimia myös hänen suuntaansa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko Lehmusto ja vararehtori O. Mertanen (sd), puh.050 598 5684, olli.mertanen@turkuamk.fi;  menevät neuvottelemaan Opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten kanssa keskiviikkona 15.2. Ministeriön virkamiehistä asian tuntevat parhaiten johtaja Anita Lehikoinen, puh. (09) 160 77 353, anita.lehikoinen@minedu.fi 
ja johtaja Hannu Siren, puh. puh. (09) 1607 7239; hannu.siren@minedu.fi . Heillä on asiassa eniten asiantuntijavaltaa.

Lehikoisen ja Sirenin hallinnollinen avustaja on Annika Bergman-Laine, puh. (09) 1607 7231.

Poliittinen ja siten korkein valta asiassa on tietenkin ministeri Jukka Gustafssonilla (sd), puh. (09) 1607 7410; jukka.gustafsson@minedu.fi . Häneen voi suoraan tai avustajien kautta yrittää viestittää tilanteesta. Yhteyttä voi ottaa  esim. valtiosihteerin kautta: Tapio Kosunen, puh. (09) 160 77162, tai erityisavustajan kautta: Aleksi Kalenius puh. (09) 160 77409.

On todennäköistä, että vain ministeriössä on kykyä tarkastella kirjastoalan koulutuksen merkitystä kokonaisuutena.

Veri on vettä sakeampaa

#21 Re:

2012-02-10 16:50:17

#17: Maija -  

Olen saanut sen käsityksen että Turun AMK:n kirjastoalan opetusohjelma on laadukas ja kuuluu koko AMK:n parhaimpiin? Mikä on siis syy että juuri se äkkiä haluttiinkin lakkauttaa? Kuka keksi ottaa parhaimpiin kuuluvan ohjelman leikkauslistalle ja miksi? Sitä ei ole julkisuudessa kerrottu.

Mitä leikkauksia opetus- ja kulttuuriministeriö alkuaan vaati Turun ammattikorkeakoululta?

"Tavoitteen saavuttamiseksi ammattikorkeakoulun on tarkoituksenmukaista lakkauttaa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutus (60 aloituspaikkaa). Edelleen ammattikorkeakoulun tulee vähentää kulttuurialan koulutustarjontaansa 77 aloituspaikan verran lakkauttamalla muotoilun ja musiikin koulutus sekä vähentää tekniikan ja liikenteen alan koulutustarjontaa 40 aloituspaikan verran.”

Mutta! Ihme juttu!

Ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin salassa pidetyssä valmistelussa ratkaistiin asia niin, että muotoilun koulutus päätettiinkin säilyttää. Valmistelussa keskeisessä roolissa oli ollut ammattikorkeakoulun vararehtori.

Hänen puolisonsa johtaa AMK:ssa yksikköä, jossa muotoilun koulutusohjelma toimii. Hakematta tulee mieleen kysyä, oliko tämä läheinen yhteinen intressi syy siihen, että muotoilun koulutusohjelma säästettiin ja sen sijaan päätettiinkin lakkauttaa kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma. 

Uhrataanko kirjastoalan koulutus yhden perheen etujen alttarille?