Ei pakkorokotuslaille

Kommentoitu viesti

PLF
Vieras

#17 Kuuluisia esimerkkejä eettisiä kysymyksiä herättäneistä ihmiskokeista

01.12.2010 01:23

" Kuuluisia esimerkkejä eettisiä kysymyksiä herättäneistä ihmiskokeista ovat muun muassa natsien keskitysleireillä teettämät lääketieteelliset kokeet, sekä jotkut kuuluisat sosiaalipsykologian alaan kuuluvat kokeet 1950- ja 1960-luvuilla kuten Stanfordin vankilakoe ja Milgramin sähköshokkikoe. Myös sotateollisuus on käyttänyt tutkimuksissaan läpi historian ihmiskokeita, ja usein näin kokeeseen osallistuvien tietämättä. Tällaisia väitteitä on esitetty esimerkiksi Yhdysvaltojen tekemistä ydinkokeista Nevadan autiomaassa ja Tyynellä valtamerellä.[5] Tällaisissa kokeissa tieteellistä tietoa tavoitellaan riippumatta fyysisestä tai psykkisestä vahingosta, joita kokeisiin osallistuneisiin ihmisiin kohdistuu, mikä tekee tutkimuksesta eettisesti hyvin kyseenalaista.

Näiden varoittavien esimerkkien takia niin eläin- kuin ihmiskokeitakin valvotaan tiukasti useimmissa oikeusvaltioissa, ja ihmisiin kohdistuvaa tutkimusta tehdessä pyritään noudattamaan selkeitä eettisiä ohjeita.

Tästä huolimatta vakavia eettisiä kysymyksiä herättävät koeasetelmat ovat tieteen arkipäivää."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tieteen_etiikka

Vastaukset

Vieras
Vieras

#32 Re: Kuuluisia esimerkkejä eettisiä kysymyksiä herättäneistä ihmiskokeista

2010-12-01 21:19:57

#17: PLF - Kuuluisia esimerkkejä eettisiä kysymyksiä herättäneistä ihmiskokeista 

Kokeita on ollut ja tulee aina olemaan. Luepa kirja Spring without Bees, jossa kerrotaan presidentin allekirjoittaneen sopimuksen, jolla annetaan narkkariäitien suihkuttaa hyttysmyrkkyä joka ilta lasten makuuhuoneeseen. Varustukseen kuului mm. videokamera, jolla äiti voi kuvata lapsensa muutoksia jatkuvan altistusen seurauksena. Homma peruutettiin, kun vastuuntuntoinen virkamies paljasti sen ajoissa. Joskus voitamme. Kyse on toisen maailmansoan aikaisista hermokaasuista, joilla maanviljelijämme saavat syövän. Miltei kaikki golfkenttien työntekijät kuolevat syöpään. Siellä käytetään 9 kertainen määrä hermokaasuja. Vaikka seuraavalla tontilla olisi lasten päiväkoti. Sillai meillä ja muualla. Mehiläisongelmaa ei ole maissa, jotka eivät salli hermokaasun käyttöä tuholaistorjuntaan, kuten Tanska, Ruotsi ja Norja. Mehiäiset palaavat jo espanjaan ja Ranskaan. Milloinkahan meillä joku herää?