IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Metsänhoitaja
Vieras

#356 Suomen turvevarat vs Pohjanmeren öljy

20.01.2011 21:38



Pekka Hipille:

En tiedä mistä olet lukenut tuon kirjoittamasi eli: "turveteollisuus on nimenomaan väittänyt,että Suomen teknisesti käyttökelpoisissa soissa on jopa kaksi kertaa enemmän energiaa kuin pohjameren öljyssä"

Katsoin miten esim. Vapo sivuillaan "2 prosenttia" sanoo asian. Tämä on suora kopio:


"Kolmasosa koko maan pinta-alasta, 10 miljoonaa hehtaaria. Se on niin valtaisa määrä turvemaita, että niihin sisältyvä energiamäärä (58 000 TWh) ylittää Pohjanmeren öljyn energiamäärän."

Tuosta voidaan aukottomasti päätellä, että ainakaan Vapo ei näköjään ole maininnut asiasta Pekka Hipin kirjoittamalla tavalla. Ei siinä kerrota mistään teknisesti käyttökelpoisesta vaan on verrattu koko turvemaiden ( siis noin 10 miljoonan hehtaarin) sisältämää energiamäärää. Kai nyt kaikki ymmärtää että ei minkään yrityksen tavoitteena ole koluta kaikkea turvetta. Eipä ne öljy-yhtiötkään pysty pumppaamaan öljyesiintymiään läheskään täysin tyhjäksi.

Jos jotkut lehdet kirjoittavat omia näkemyksiään niin ei siitä kai voida turveyhtiöitä syyttää.

Esimerkiksi Vapo esittää vain 2% suopinta-alasta turvetuotantoon. Nähdäkseni turveyhtiöt ovat tuolla vertailulla halunneet herätellä kansaa tiedostamaan kuinka valtava energiapotentiaali meillä onkaan olemassa omassa valtakunnassamme.

Vastaukset

Vieras
Vieras

#357 Re: Suomen turvevarat vs Pohjanmeren öljy

2011-01-20 22:34:32

#356: Metsänhoitaja - Suomen turvevarat vs Pohjanmeren öljy 

Heh, tämä on nyt täysin väärä foorumi levitellä Vapon "totuuksia". Kukaan ei niitä usko! Vapo on joutunut poistelemaan internet-sivuiltaan valheitaan sitä mukaan kuin jokin vaikutusvaltainen taho on niihin puuttunut.

Martti Peltola
Vieras

#358 Re: Suomen turvevarat vs Pohjanmeren öljy

2011-01-20 22:47:40

#356: Metsänhoitaja - Suomen turvevarat vs Pohjanmeren öljy

Osallistun sanailuun pyytämättäsi parahin nimimerkki "metsänhoitaja".

Näytät vääntävän tuota Vapon mainostekstiä kerta toisensa jälkeen kuin käärmettä pyssyyn. Vapolaisten ja metsänhoitajan vertaus turve kontra Pohjanmeren öljyvarat ei millään käytännön mittapuulla ole relevantti. Ei näet ole mitään järkeä heitellä utopistisia väittämiä joilla käytännössä ei ole minkäänlaisia toteuttamismahdollisuuksia. Ne ovat niitä turveteollisuuden "tiedottamia" tilastoharhoja joilla yritätte turvehaittoja vähemmän tuntevia hämätä.

Teknisesti hyödyntämiskelpoinen turvesuoala on n.1,2 miljoonaa hehtaaria, eikä loputtomasti toistelemanne 10 milj. ha. Lapiollakaan ei yli kahdeksan miljoonan hehtaarin hyödyntämiskelvotonta suo- ja turvemaiden ohukaista turvekuorrutetta kyetä taloudellisesti kaivamaan, vaikka sitä olisi kymmenen kertaa Pohjanmeren öljyvaroja vastaava määrä energiaksi laskettuna. Tuosta 1,2 milj. ha:sta on kaivuun alaisena nykyään jo 6,7%, vaikka Vapo haluaa "vain 2%".

Tarkoituksenani ei toki ole loukata turveteollisuuden "tiedotteisiin" lujasti uskovia ihmisiä, mutta suomalaiset suot näyttävät olevan turvelobbareille ekologisen ymmärryksen osalta mahdoton pala. Isollakaan rahalla ei voida palauttaa sukupuuttoon hävitettyä suolajistoa takaisin. Jos tosiaan haluatte soita suojella, niin suojelkaa(!) tyhjien sanojen sijasta.

http://www.adressit.com/lintuneva