Hoitajamitoitusta EI SAA LASKEA KOUVOLASSA

Me allekirjoittaneet emme hyväksy hallituksen suunnitelmia vanhustenhoitoon kohdistuvista heikennyksistä. Hallitus haluaa pienentää hoitajien määrää vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien henkilöstön vähimmäismitoitusta ollaan laskemassa nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään. Jo nykyinenkin minimimitoitus, 0,5 hoitajaa/hoidettava, on osoittautunut usein täysin riittämättömäksi. Jotta vanhuksille voidaan taata laadukas hoito, ulkoilu, virikkeellinen arki ja arvokas vanhuus, koulutettuja hoitajia pitää olla riittävästi. Millään tehostamiskeinoilla ei korvata työtätekeviä ammattilaisia. Jos mitoitusta lasketaan 0,4 hoitajaan/hoidettava, ei päivittäistä perushoitoa enää pystytä turvaamaan.

Peseytymiset, pukeutumiset, WC -käynnit, ruokailut sekä terveydentilan seuranta ja hoidon tarpeen arviointi kärsivät huomattavasti. Ulkoilua ja virikkeellisyyttä arkeen on mahdotonta järjestää. Myös vanhusten turvallisuus vaarantuu uhkaavasti, kun henkilökuntaa ei ole riittävästi. Vanhustenhoidon tila Suomessa ei kestä henkilöstömäärän laskua. SuPer julkisti kesäkuussa selvityksensä lähi- ja perushoitajien työkuormasta. Kyselyyn vastanneista 93 prosenttia on huolissaan hoidon laadusta. Lähi- ja perushoitajien kokema työkuorma on kasvanut oleellisesti neljässä vuodessa. NORDCARE -tutkimuksen alustavat tulokset paljastavat, että suomalaisten hoivatyöntekijöiden asiakasmäärät ovat huomattavasti korkeammat kuin heidän pohjoismaalaisilla kollegoillaan. Päivävuoron aikana suomalainen hoivatyöntekijä työskentelee keskimäärin 12 asiakkaan kanssa, kun vastaava luku on Ruotsissa 10 ja Norjassa ja Tanskassa 8. 

Valvira (Vanhuspalveluiden valvova ylin viranomainen) on varoittanut hoitajamitoituksen alentamisen huolestuttavista ja vaarallisista seurauksista. Valvira toteaa yksiselitteisesti lausunnossaan että vähimmäismitoituksen laskeminen tarkoittaa, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu. Me allekirjoittaneet vaadimme, että Kouvolassa vanhusten hyvä perushoito sisältää jatkossakin ruokailussa auttamisen ja ravitsemuksen seurannan, hygienian ja peseytymisen sekä ihon kunnon tarkkailun, siirtymisissä auttamisen ja toimintakyvyn tukemisen, lääkehoidon, hoidon vaikuttavuuden sekä terveydentilan seurannan ja sairaanhoidolliset toimenpiteet.

Me vaadimme, että kouvolalaiset vanhukset saavat ulkoilua ja viriketoimintaa yksilöllisesti vanhusten omat toiveet ja tarpeet huomioiden. Sivistysvaltion eettisyys ja moraalisuus mitataan siitä, miten huolehdimme heikoimmista kansalaisistamme, vanhuksista, lapsista, vammaisista ja sairaista. Tämän päivän hoitoa tarvitsevat vanhukset ovat meille työllään rakentaneet hyvinvointivaltion. Meidän allekirjoittaneiden mielestä on moraalisesti väärin ja anteeksiantamatonta säästää vanhustenhoidosta. Me allekirjoittaneet esitämme, että Kouvolan kaupungin vanhuksille taataan vastakin hyvä hoito ja henkilöstömitoitus säilytetään Kouvolan sekä vanhushuollon kunnallisella puolella että yksityisellä vähintään 0,5 hoitajaa/hoidettava tasolla.

SuPerin (Suomen lähi- ja perushoitajaliitto) mukaan hyvä mitoitus olisi 0,8 hoitajaa/hoidettava. Myös Sosiaali- ja terveysministeriö on suositellut samaa.


Tuula Rantamo Super 708 ao    Ota yhteyttä adressin tekijään