Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä

Äiti

#26 Hyväksikäyttöä ei voi sallia

23.06.2011 07:57

Kehitysvammainen on monesti ahkera, tunnollinen eikä tietysti aina osaa puolustaa itseään. Erilaiset firmat saavat mainetta ja kunniaa palkkaamalla näitä ihmisiä - kuinka monessa tapauksessa kuitenkaan niin ettei hyväksikäytetä? Oma lapseni on kehitysvammainen, vielä pieni. Mutta voin nähdä hänet työssä, onnellisena siitä eurostakin. Mutta tekemässä monen ihmisen työt, ilman että saisi kunnon palkkaa. Ehkä hän ei koskaan sitten tarvitse omia vaatteita, cd-levyjä, harrastuksia... Tulen pitämään huolen ett orjatyöhön hän ei koskaan mene!
autistisen pojan äiti
Vieras

#27

23.06.2011 09:00

Kyllä kehitysvammaisten asemaa työelämän osalta pitäisi kehittää ja arvostaa sekä parantaa ja antaa oikeus ja mahdollisuus osallistua normaaliin työ elämään tiettyjen tuki muotojen avulla antaa työtoimintaa ja työn ohjausta oikeilla työ paikoilla ja oikealla palkalla ja vaihtelevaa sekä mielekästä työtä josta kehitysvammainen saa oikean laisen arvostuksen ja saa tuntea itsensä tärkeäksi joka parantaa myös itsetuntoa kun saa myönteisiä kokemuksia.


Vieras

#28

23.06.2011 09:25

tämä on hyvä juttu.haluan mukaa vaikuttaa koska oma tilanteeni on aivan liian järkky.ei ole rahaa mihinkään siis.menee vain vuokra ja ruoka mutta ei ole muuhun mitään.työ raha pitää olla korkeempi ja muu.aletaan hoitaa asiaa!!!minulla on joka kuukausi miinus tilanne ja milloinkahan olen ollut ulkomailla....juuri nytkin haimme avustusta tallinnan matkaa varten niin kaupunki ei myöntänyt meille mitään avustusta.täällä suomessa on asiat pahasti vinossa.niille jotka on syntyneet keskosina niille vain huonot rahat.....

Vieras

#29 Re: Hyväksikäyttöä ei voi sallia

23.06.2011 09:28

#26: Äiti - Hyväksikäyttöä ei voi sallia 

 minullakin on kehitysvamma ja olen tehnyt orja muodossa juuri töitä mutta ei ole palkkaa saanut.ja sellaista työtä

johon pakottivat aikoinaan opettajat kouluun johon ammattiin ei olisi edes halunnut

Lilliputti

#30 KIITOS adressin tekijälle

23.06.2011 10:16

Olen taistellut veljeni puolesta tästä samasta asiasta kotikaupunkimme päättäjien kanssa jo kauan, mutta vastineeksi saanut pelkkää lässytystä. KIITOS Sinulle joka tämän adressin loit.

Tämä asia ei koske pelkästään kehitysvammaisia, vaan myös kaikkia jotka vammautuvat/ovat vammautuneet, tavalla tai toisella. Aivovammautuneiden lisäksi ainakin minun kotikaupungissa tämä koskee myös esim. mielenterveyskuntoutujia. Kuka tahansa meistä voi saada aivovamman, esim äkillisen aivoverenvuodon, tukoksen, pyörällä kaatumisen, auto-onnettomuuden, väkivallan, tai muun vahingon seurauksena milloin tahansa. Ja päätyä tilanteeseen jossa tekee ilmaista työtä - korjaus, MAKSAA työnteosta. Välistä vetää kaupunki ja erinäiset firmat. Puolustelevia selityksiä löytyy päättäjiltä vammaisneuvostoja myöten. Vammaisneuvostoissa istuvat ihmiset ovat samoja jotka istuvat kaupungin hallinnossa.
Veljeni oli nuori insinööri joka vammautui 10 v sitten. Tekee nyt töitä, josta saa noin 3 euroa päivässä palkkaa ja maksaa työpaikalleen ruuasta noin 5 euroa päivässä, eli MAKSAA siitä että saa käydä tekemässä töitä, joita kaupunki myy eteenpäin firmoille.

Tämä asia voi koskettaa meistä jokaista milloin tahansa. Suomessa aivovamman saa vuosittain 15000-20000 ihmistä. Aivovamman jälitilasta Suomessa kärsii noin 100000 henkilöä.

Kun vammaista ei oteta töihin "tavallisiin" työpaikkoihin, hän päätyy oman kuntansa "päivätoimintaan" tms, millä nimellä sitä nyt kutsutaankin. Tämä päivätoiminta on kuitenkin jokapäiväistä työntekoa, lähinnä käsitöitä, joista JOKU HYÖTYY ja työn TEKIJÄ EI SAA KORVAUSTA.
Katsotaan että "se saa jo eläkettä" "puuhastelkoon nyt tuossa ilmaiseksi"

"päivätoiminnassa" on myös tiukat loma-ajat. Esim kotikaupungissamme nämä vammaiset ilmaistyöntekijät ovat virallisesti lomalla VAIN HEINÄKUUN AJAN.

Päättäjien / muutoksen kannalta tässä asiassa on kyse periaatteesta, muutamasta eurosta, ihmisten arvomaailmasta, omista kokemuksista tai niiden puutteesta.

Jos asia millään tavalla liippaisi päättäjiä omassa elämässään läheltä, saataisiin muutos aikaiseksi varmasti nopeastikin.

Omat voimat tässä taistelussa olivat jo hieman huvenneet, mutta mahtavaa että muitakin samasta asiasta taistelevia löytyy!!!!!!
tasa-arvoa kaikkeen

#31 Kokonaisuus kuitenkin huomioitava

23.06.2011 21:30

Itse olen tasa-arvon kannalla, niin että jos sosiaalietuudet ovat suuret, ne on huomioitava, muuten ilman muuta työstä pitää saada korvaustakin.
Asia ei ole niin yksinkertainen...

#32 Asiassa on monta puolta...

23.06.2011 22:21

Melko harva avotyössä käyvä kehitysvammainen pystyy työskentelemään täysin itsenäisesti ilman ohjausta. He tarvitsevat ohjausta ja tukea muilta työntekijöiltä jotka joutuvat neuvoessaan/ohjatessaan jättämään omat työnsä siksi aikaa kesken. Työntekijältä (jolla ei luultavasti ole sosiaalialan koulutusta) vaaditaan myös kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, siihen eivät kaikki työntekijät ole valmiita. Ohjaaminen saattaa jäädä yhden tai vain muutaman harteille. Toki työelämässä saattaa olla myös kehitysvammaisia jotka pärjäävät täysin ilman ohjausta tai vain pienellä ohjeistuksella.

Avotyössä käyvät lievemmin kehitysvammaiset ja päivätoiminnassa vaikeammin vammaiset. On harmillista, että vaikeammin vammaisten päivätoimintaraha on pienempi kuin päivän ateriamaksu, mutta useinmiten on kysymys kehitysvammaisista jotka tarvitsevat hyvin paljon ohjausta ja apua päivän aikana. He eivät pärjää yksin kotona, vaan tarvitsevat joka tapauksessa päivähoitopaikan. He saattavat olla ahkeria, mutta tarvitsevat luultavasti paljon ohjausta henkilökunnalta ja ehkä myös materiaalia on kulunut enemmän.

Silti jokaisen työpanos on tärkeää ja kehitysvammainen tarvitsee rahaa ihan yhtälailla kuin kuka tahansa muukin kansalainen. Laskujen maksun lisäksi myös kaikki kehitysvammaiset nauttivat lomamatkoista, uusista vaatteista, elokuvissa ja teatterissa käynneistä ja muista harrastuksista - tietenkin kohtuudella (kukaan meistä ei voi kaikkea haluamaansa saada)! On varmasti totta sekin, että myös kehitysvammaisen (kuten kenen tahansa meidän) itsetunnolle tekee hyvää kun saa tuntea itsensä tärkeäksi - ja työnteonhan me kaikki kansalaiset miellämme tärkeäksi! 

Allekirjoitin.  Aurinkoista kesää kaikille!

Pirkitta

#33 Re: KIITOS adressin tekijälle

24.06.2011 10:39

#30: Lilliputti - KIITOS adressin tekijälle

kiitos Lilliputti

On totta, että kuka tahansa voi vammautua, aivan koska tahansa, mielenterveysongelmat ovat yksi suuri asia, myös kehitysvammaisilla on mielenterveysongelmia.
Tuo mainitsemasi asia, kun joutuu maksaman siitä että käy avotyössä ON HITSIN VÄÄRIN, ruokailun pitäisi kuulua peruspalveluun eikä maksattaa enää siitä, moni vaikeammin kehitysvammainen henkilö, kun saa ns. tilinauhan ei tiedä että on eläkkeestään maksanut jo ruokarahaa ja näin ollen on miinuksella jo, se on väärin.

Ei yksinään eläke auta, sillä tällä vaikevammaisella on myös menot, samat kuin kenellä tahansa, ruoka asunto jne... lisäksi voi tulla joitain hoviakuluja. Kukaan sosiaaliviranomainen ei tule kertomaan mahdollisesta etuudesta jota voit kenties saada, se on itse haettava se tieto, tapeltava pyrokratian läpi, ilman apua kehitysvammainen ei siitä yksin selviä, kuten on ollut nämä henkilökohtaiset avustajat........

Kiitos sinulle, että olet mukana:=)

Tyrmistynyt2011

#34 Työtoiminta orjuuttaa

24.06.2011 16:29

Mielestäni on selvitettävä, miten vammainen ihminen, joka ei pysty itsestään huolehtimaan, pääsee pois kuntouttavasta työtoiminnasta. Tietääkseni työtoiminnan purku on äärimmäisen hankalaa, vaatii byrokratiaan paperit. Helpointa olisi paikkakunnalta muutto??
Kykeneenkö vammainen/vajaakuntoinen henkilö sellaiseen?
Ellei ole omaisia tai edunvalvojaa? Kuka tulee eurolla töihin päiväksi, saaden
0,15 e/tuntipalkkaa?? Täysijärkinenkö?

Älytöntä orjuuttamista ja hyväksikäyttöä sekä kyykytystä.
Kiitos, että otitte asian puheeksi, vaikkakin vuonna 2011 - parempi myöhäänkin kuin ei ikinä!

Vieras

#35

24.06.2011 17:14

Kiitos tästä on hyötyä kaikille! 10 vuotiaan dom pojan äiti!!!!!!

Vieras

#36

26.06.2011 07:04

Kyllä on väärin ja törkeä teko teettää työtä maksamatta työstä kunnon palkka

Vieras

#37 Re: on oikein,että kehitysvammaiset saavat saman palkan,kuin terveet

26.06.2011 07:07

työhallinnon työntekijä

#38 Re: Re: mikä 85 % palkasta???

26.06.2011 20:58

#5: Liisa - Re:

Onko nyt mennyt sekaisin 85%-normaalityöajasta ja  palkka. Palkkatuetussa työssä saadaan kyllä alan työehtosopimuksen mukainen palkka! se on ehdoton edellytys pallkatuen maksamiselle työnantajalle.

Työkkäriläinen

#39 Re: Työtoiminta orjuuttaa

26.06.2011 21:06

#34: Tyrmistynyt2011 - Työtoiminta orjuuttaa

Kuntouttava työtominta on ihan eri asia kuin avotyötoiminta. Kuntouttavassa voivat olla työttömät työnhakijat, eivät eläkeläiset. Työkyvyttömyyseläkeläiset voivat olla sosaalihuollollisessa  työtoiminnassa jos kunta sellaista haluaa järjestää on budjetoinut  siihen rahaa.

Pirkitta

#40 Kysymys on siis edelleen Kehitysvammaisista

26.06.2011 22:23

Älkää nyt sotketko asioita keskenään, molemmilla asioilla on oma tarpeensa, mutta kehitysvammaiset ovat näissä kaikissa heikoimmissa asemissa.
- Sillää he eivät osaa/ voi puolustaa itseään
- Tarvitsevat ulkopuolisen apua taisteluihin
- Ole sinä se joka auttaa vaikka nimen antamalla adressiin
Kiitos

Vieras

#41

26.06.2011 22:51

Vaikka vammainen saisi eläkettä ja muitakin tukia niin jos hän on työtoiminnassa täytyy siitä jotakin jäädä käteen eikä maksaa siitä että käy "töissä".Vammainen ei usein edes ymmärrä mitä hänelle maksetaan joten meidän muiden täytyy ajaa heidän asiaansa muistaen kuitenkin että työ ei ole verrannollinen palkkatyöhön.esim.työaika,tauot,ulkoilut.askartelut ym.
Tuumailija

#42

27.06.2011 17:04

Moniko tämän adressin allekirjoittaneista ja avotyön /työtoiminnan puolesta taistelevista oa joko ottanut omaan yritykseensä tai yrittänyt omalla työpaikallaan vaikuttaa kehitysvammaisten palkkaamiseen sinne? Toinen mahdollisuus mikä varmasti auttaisi olisi erilaisten alihankintatöiden tarjoaminen työ-ja toimintakeskuksiin.Tämä voisi sitten vastaavasti vaikuttaa palkan /työosuusrahan nousemiseen.
Pirkitta

#43 Avustajaksi/ omaishoitajaksi?

27.06.2011 22:37

Olen kyllä miettinyt ja varmaan syksyllä kysyn ja selvitän ja aloitan pyrokratian siitä, voivatko oma poikani ja hänen vaimonsa olla minulle ja miehelleni ,esim omaishoitajia tai avustajia.
Miksi ei, nytkin he käyvät ja kysyvät onko roskapussia viedä ulos (asuvat naapuritalossa, kiitos KVPS:sän)pesevät matot, kysyvät onko kaikki hyvin, käyttävät kaupassa, tai tuovat ostokset, kun antaa raha. Molemmat ovat lievästi kehitysvammaisia pärjäävät omineen, mutta eivät osaa laskea, tehdä kirjallisia anomuksia, joitain hahamotusvaikeuksia yms, mutta pientä verrattuna moneen muuhun.
Tietävät katsoa koska lääkkeet loppuu, koska on usittava reseptit, osaavat kaupasta vertailla hintoja (olen opettanut sitä muutaman vuoden, aikaa vie mutta tehoaa)
Lisäksi poikani osaa rakentaa tietokoneen osista on rakentanut molemmille itselleen ja vaimolleen, vaimo on oppinut käyttämään, olen pitänyt tietokonekurssia kehitysvammaisille oli samalla kurssilla, sittemmin opetin häntä kotona lisää ja poikani nyt edelleen, nyt hän vaihtelee ruokareseptejä netissä.
Me mieheni ja minä olemme luokassa vaikeasti liikuntavammaiset, mieheni pahemmin kuin minä, joten syksyllä, kun on saatu tämä adressi tehtyä, on tuon vuoro.
Silloin yritän selvittää onko se mahdollista, siinä heille olisi avustajan tehtävissä työ ja meillä hyvät avustajat ja lähellä ja turvattu tulevaisuus, voisiko se paremmin olla?
Jos joku osaa jo tähän neuvoja antaa vastaanotan mielellään (pirkitta@elisanet.fi) netin äärstä poissa 8.7- jonkin aikaa

Tuo toinen asia työkeskuksissa tietääkseni tehdään paljon näitä alihankintatöitä, ainakin Hyvinkäällä näin olen ymmärtänyt, mitä siistä maksetaan työkeskukselle siitä minulla ei ole tietoa. Totta se on että voisimme kenties jollain lailla vaikuttaa alihankintatyöhön tai muuttaa koko systeemiä, onko se tapa aikansa elänyt? Onko jotain muuta mitä voisi tarjota tilalle mielekästä, sillä alihankintatyö ei aina kovin mielekästä ole, ainakaan työkeskusten, ehkä muualla ns. tavisten maailmassa on toisin.
Toivotaan ja toivon sydämestäni, että syksyyn mennessä nimiä on jo vaikka parituhatta, jotka voimme ministerille viedä ja eduskuntatalon rappuset täyttyvät meistä:=))))
Tuhannet ja taas tuhannet kiitokset jo tähän mennessä nimensä antajille ja samoin komentojoille, kerätään lisää:=))
Alaa aikas paljon nähneenä..Höpöhöpö.

#44 Vai orjatyövoimaa??

28.06.2011 14:55

Tämä on tyhmin adressi mitä olen nähnyt. Ikinä. Kysehän on käsittääkseni ns. kuntouttavasta vapaaehtoisesta työtoiminnasta, ei tulosvastuullisesta työpaikasta. Ja jos kyseessä olisi nk. "työpaikkaa" vastaava työ, ei orjapalkalla kannata tehdä. Ainahan voi hakea vapailta markkinoilta työtä. Valheellinen kuva asiasta vaarantaa tuhansien mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten mahdollisuuden KUNTOUTTAA omaa työkykyään ja toimia yhteiskunnassa jokaisen oikeuksiin kuuluvalla toiminnalla. Ja kokea toimintansa tarpeelliseksi. Samalla voisi laskea orjatyönvoimaksi TET-harjoittelun sekä oppisopimuskoulutukset. Tuossa perusteet kuntouttavalle työtoiminnalle, josta maksetaan SOSTER § 106. Sosiaalihuoltolain 27 e §:n mukaista työosuusrahaa maksimissaan kolmelta päivältä viikossa kuudelta tunnilta 2 euroa/tunti. Ei ketään sitä pakoteta tekemään. Työvoimatoimistossa on paljon mahdollisuuksia, jos tuntuu että voimat siihen riittää.
Sini Hirvonen

#45 Pyydän käymään myös linkissä: http://www.adressit.com/sairaallakin_on_oikeus_ihmisarvoiseen_elamaan

28.06.2011 16:03

Sairaita syrjitään nyt muutenkin. Työkyvyttömyyseläkkeille ei pääse muutenkaan helpolla ja nyt uusi hallituksemme on vielä kiristämässä asiaa. Minusta nyt on kaikin keinoin katkaistava syrjintä niin sairailta, kuin kehitysvammaisiltakin.
Jaana

#46 Aina löytyy heitä, joilla ei teto ja kokemus kohtaa...................

28.06.2011 18:08


Vieras

#47

28.06.2011 23:42

Käytäntö Suomessa v. 2011 !
Oikeutta ihmisille !

Vieras

#48 Re: Vai orjatyövoimaa??

29.06.2011 07:07

#44: Alaa aikas paljon nähneenä..Höpöhöpö. - Vai orjatyövoimaa??

Asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Avotyötoiminnassa on työssä kehitysvammaisia ihmisiä, jotka tekevät työtä, joka joka tapauksessa pitäisi tehdä. Tuollaisesta työstä tulisi maksaa enemmän kuin 8e/pv. Avotyötoiminnassa oleva voi olla esimerkiksi tiskarina ja tehdä tuota työtä vuosikaudet. Mielenterveyskuntoutujat ja muut, jotka ovat väliaikaisesti kuntoutumassa ovat eri asia. Kehitysvammaisten ihmisten kohdalla on kyse myös tuloista, he elävät pienellä kansaneläkkeellä. Kansaneläkkeen pienentymättä voi ansaita  600e/kk. Se on yli kolme kertaa enemmän kuin mitä avotyötoiminnassa tyypillisesti maksetaan.

Kehitysvammaisen ammattimiehen äiti

#49 Ammattilaiset piilossa

29.06.2011 10:15

Kehitysvammaisen nuoren äitinä ja edunvalvojana kommentoin.
Työosuusraha 2€ > vaihtelee meillä työn ja sen määrän mukaan. Ruokaraha on 4,50€ / kerta. Joten aika tasan menee kuukaudessa. Ennen tuo 'ahkeruusrahanakin' tunnettu suoritus annettiin konkreettisesti käteen kirjekuoressa, nyt se maksetaan tilille ja samoin ruokamaksu menee tililtä, joten tiliotteessa sitten on luettavissa muiden suoritusten joukossa, mitä tullut ja mitä mennyt. Nyt on vain niin, että eipä nuo kaikki työtoiminnassa mukana olevat osaa lukea, saati sitten tiliotetta tulkita. Rahallisesti siis suorituksilla on vain kosmeettinen merkitys. Tosin työllistävänä tekijänä kunnalle on menoja: yksi työntekijä laskuttaa ja toinen maksaa, ja noista töistä maksetaan tietysti ihan oikea palkka, kuten kuuluukin. Ja jokuhan vielä pitää kirjaa maksujen aiheista.
Jos edes osalle kehitysvammaisista ym. maksettaisiinkin vähintään minimipalkka, voisi eläkkeen jättää lepäämään. Siinä toteutuisi tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ja kaiken lisäksi tulisi iso joukko veronmaksajia, eli itsetunto monella nousisi, kun todellisesti oltaisiin lähellä samaa viivaa kuin muu kansa. Eläkesysteemi tarvitaan silti tottakai turvaamaan toimeentulo suurelle osalle kehitysvammaisia, mutta paljon on potentiaalista reipasta työvoimaa nyt reservissä moneen hommaan. Suuri osa nuoremmista on jo saanut jatkuvaa kuntoutusta ja ammatillistakin koulutusta. On sääli, että yhteiskunnan näihin toimiin satsaamat varat valuvat osin hukkaan, kun osittain työkykyiset ajautuvat paremman puutteessa toimintakeskuksiin tekemään koulutustaan vastaamatonta puuhaa ja pitkästyvät siellä. On myös niin, että ns. normaali työyhteisö ylläpitää saavutettua selvitymisen tasoa ja tuo kipeästi kaivattuja ihmiskontakteja, 'mukava moikkailla tuttuja'.
Nyt jo puhutaan työvoimapulasta ja eläkeiän nostamisesta, onko meillä todellakin siis varaa ensin kouluttaa ja kuntouttaa näitä nuoria ja sitten pudottaa systeemin ulkopuolelle? Eikö olisi viisasta järjestää työhön pystyvät töihin, pois kartuttamasta eläkeläisten kasvavaa joukkoa. Kunnon työstä siis asianmukainen palkka, asennemuutosta tarvitaan, kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan tasa-arvosta. Kunnat ja valtio tietenkin tässä avainasemassa, mutta hyvää mainosta olisi yksityisellekin puolelle, velvoittaa ei kai ketään voi.
Kannattaa kokeilla vaikka työharjoittelijan ottamisella, yllätys voi olla positiivinenkin.


Vieras

#50

29.06.2011 10:45

Tosi hyvä, että tähän asiaan kiinnnitetään huomiota!
Kaukoidän lapsityövoiman käyttö on verrattavissa vallisevaan käytäntöön.