Säkra svenskans ställning i småbarnsfostran i Vichtis


Vieras

#1

02.10.2016 06:48

Addressin kuvaamat asiat ovat todellisia ja tärkeitä. Lisäksi Vihdin kunnalle tulisi uusia kuluja iltapäiväkerhotoiminnan järjestämisestä kaukana alakoulusta. Nyt tilanne on ideaalinen, kun lapset voivat kävellä koulun ja päiväkodin välillä.
Huolestunut

#2 2#

02.10.2016 20:25

Kaksikielisten perheiden huoli ruotsinkielen asemasta Vihdissä on todellinen. Haluamme lapsillemme parhaat mahdolliset lähtökohdat pärjätä elämässä, omalla äidinkielellä. Kunnan pitäisi tukea tätä ja nähdä tämä rikkautena. Vihti on lähellä pk-seutua ja panostamalla lisää myös toiseen kotimaiseen kieleen , myös kunta voisi herättää kiinnostusta monissa muissakin kaksikielisissä ja saada kuntaan lisää uusia asukkaita. 

Koulun ja päiväkodin välinen yhteistyö on turvattava.


Vieras

#3

03.10.2016 12:16

Sukulainen käy ko. päiväkodissa

Vieras

#4

03.10.2016 16:43

Toimiva systeemi lasten ja vabhempien suhteen tämä nykyinen,hankaloittaisi ruotsinkielisten lasten asemaa.

Vieras

#5

06.10.2016 07:07

Svenskan är en Rikedom i Finland ock skall bevaras

Vieras

#6

07.10.2016 20:26

Kannatan ja pidän tärkeänä kaksikielisten palvelujen ylläpitämistä kunnassa, kuin myös kielitaitoa ylipäänsä, niin palveluammateissa, kuin muussakin elämässä. Mutta valitettavasti adressin sävy omaan korvaan kalskahtaa siltä, että adressi vaatii myös, että suomen- ja ruotsinkielisten lasten sekoittuminen keskenään tulisi estää, jottei haittaa kielen kehittymistä, mikä taas mielestäni ei ole oikea tapa. Joten Adressia en voi allekirjoittaa, vaikkakin alexandran siirtämistä hiidenrantaan en kannata. 


Vieras

#7 Re:

08.10.2016 17:23

#6: -  

 Hei. Ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä, että miten sinä turvaisit lasten kielellisen kehityksen varhaiskasvatuksessa ja ylipäätänsä, jos toista kotimaista kieltä kuulee ympärillä pitkin päivää? Tosiasia on se, että kun kunta on niin vahvasti suomenkielinen, kääntyy kieli muutenkin helposti suomeen ja tämä lisääntyy ihan varamasti jos kaksi erikielistä ryhmää laitetaan samankaton alle. Millä turvaat, että lasten päivä on täysin ruotsinkielinen ja heidän ympäristönsä? Lapset tarvisevat oman äidinkielen juuri siksi, että he jatkavat kouluun jossa sivistyskieli on ruotsi. Näin suomenkielisessä kunnassa kun ei ole muita palveluita tai tukea saatavilla näille kaksikielisille lapsille. Tiedän kokemuksesta, että jos yksi lapsi puhuu ryhmässä suomea, niin tämä tarttuu myös muihin ja äkkiä ollaan siinä tilanteessa, että lapset puhuvat keskenänsä suomea ruotsin sijaan. Lastentarhan hoitajilla /- opettajilla ei ole reisrsseja käydä kokoajan korjaamassa kieltä tai sanomassa, että kuulepas "sinä" nyt puhut väärää kieltä tai täällä puhutaan vain ruotsia. Toki he tätä tekevät ja kuuluu heidän toimenkuvaansa, mutta jos ympärillä on älytön määrä suomenkielisiä virkkkeitä, niin kyllä se tehtävää hankaloittaa.  


Vieras

#8 Re: Re:

08.10.2016 18:50

#7: - Re:  

 Hei, Minkä takia lapsen ympäristön pitäisi olla täysin ruotsin kielinen? Miksi jokin toinen kieli olisi väärä kieli kommunikoida?  Kun kuitenkin Päiväkoti ikäisten lasten suurin vaikuttaja on vielä oma perhe ja ryhmän kasvattajat? Mielestäni lasten tulisi saada vapaasti kommunikoida myös suomenkielisten kanssa, kun kotona ja ryhmän yhteisessä toiminnassa kieli on ruotsi. Yhteiset hetket muiden ryhmien kesken kuitenkin käsittääkseni rajoittuu vain ulkoleikkeihin. En näe syytä miksi lapsia tulisi eristää muista, muun kielisistä. Yhteiskunnassa jossa, eri kulttuurit ja kielet sekoittuvat jokatapauksessa keskenään, on miellestäni tärkeää myös oppia kunnioittamaan ja kommunikoimaan avoimesti erilaisten ihmisten kanssa. Verraten kaksikielisissä perheissä, joissa vanhemmat puhuvat eri kieltä, puhutaan lapsille aina omilla äidinkielillä, esim. isä englantia, äiti ruotsia. Mikäli toinen kieli jää valtakielen varjoon, asuinpaikasta riippuen, haetaan tukea kielen säilymiselle esim päiväkoti, kerho ja koulumaailmasta. Ei tarvitse valita vain yhtä yhteistä kieltä. Mikäli varhaiskasvatuksen ryhmätoiminnassa, koulumaailmassa ja kotona kieli on jokin, en näe vahingoittavana elementtinä, myös muiden kielten käyttämistä, sehän on rikkaus. Toki ymmärrän huolen kielen säilymisestä, mutta tässä tapauksessa en näe ongelmana kommunikointia erikielisten lasten kanssa. Toki kuulen mielelläni enemmän aiheesta, jotta ymmärtäisin ehkä vielä paremmin.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.10.2016 19:30


Hienoa rikkautta vaihteeksi

#10

10.10.2016 03:32

Hyyvääänen aika, kaikki Vihdin Freudenthal-rasistit yhdessä adressissa. Rikkaus my ass.


Vieras

#11

10.10.2016 07:27

För en del av oss det är viktig att lärä och tala boda Finska och Svenska, och dom som vill måste man ge en möjlighet att försöka!
Osalle meistä (suomalaisista) on tärkeätä oppia sekä suomen että ruotsin kieltä, ja heille jotka näin haluavat tehdä tulee antaa mahdollisuus päästä tavoitteeseensa.
Viisikielinen soitin

#12 Re: Rasismi syntyy epätietoisuudesta ja luuloista

10.10.2016 07:32

#10: Hienoa rikkautta vaihteeksi -  

Ystävä hyvä. Kyse on ilmeisesti vähän muusta mitä luulet. Rasismi syntyy epätietoisuudesta ja luuloista. Kielen oppiminen on lasten kehityksen kannalta hyvin olennainen asia. Jos oppii yhden pakollisen (tai ylipäätään) kielen jo lapsena, niin tämän voi hyödyntää opiskeluvaiheessa muiden asioiden oppimiseen. Asiaa on vaikea kuvailla lyhyesti, mutta esim. runot sointuvat hyvin kauniisti ruotsin kielellä, joten tässä yksi taiteellinen syy oppia ruotsia. Katsoa asiaa laveammin. Asia ei varmasti höiritse sinua jos puhumme kanssasi suomea?


Vieras

#13

10.10.2016 13:30

Koen julmaksi toimenpiteeksi rikkoa toimivaa yhteisöä jolla on pitkä historia paikkakunnalla. Sekoittavatko päättäjät kielikylpypäiväkodin ja oikeuden ruotsinkieliseen palveluun vai mistä voi olla kyse? Pakko olla tietämättömyydestä. Ko päiväkotiin joutuu JONOTTAMAAN mikä osoittaa kysynnän tarpeen.

Vieras

#14

10.10.2016 18:33

Barn med modersmålet svenska bör ha rättighet att gå på svenskatalande daghem oberoende på i vilken kommun de bor i. Finland är fortfarande ett tvåspråkigt land.

Vieras

#15

10.10.2016 18:47

Koska välitän aiheesta!

Vieras

#16 Re:

11.10.2016 06:19

#13: -  

 Tätä minäkin ihmettelen, että sekoittavatko ihmiset kielipäiväkodin ja omalla äidinkielellä toimivan päiväkodin keskenänsä?! Nämähän ovat kaksi aivan eri asiaa. Tuo on myöskin niin totta, että päiväkotiin saa JONOTTAA! Kunta ilmoitti meille kun haimme paikkaa, että vaihtoehtoa ei löydy muuta kuin suomekielinen päiväkoti tai sitten maksusitoumuksella toiseen kuntaan. Ymmärtääkseni kuitenkin lapsilla on oikeus omaan äidinkieleen ja kuten ilmaisit asian, Suomi on edelleen kaksikielinen maa. Pitäisiköhän päättäjien tutustua himean kielilakiin ja pitäisiköhän heidän ottaa muutenkin mallia niistä kunnista, joissa ruotsinkielinen toiminta on kuitenkin hoidettu ihan mallikkaasti..Lähikuta esimerkkinä voisi toimia jopa Lohja. Jos sanotaan, että suomenkielisillä lapsilla on oikeus omaan äidnkieleen ja palveluihin, niin mikä tekee ruotsinkielisitä lapsista sitten niin erilaiset, että heille ei voida suunnata yhtään mitään. Kyllähän me kaksikieliset perheet maksamme verorahoja kuntaan , siinä missä muutkin, joten olisihan se kiva, että niillekin rahoille saisi vastinetta. 

 


Vieras

#17

11.10.2016 11:54

Ruotsinkielisiin palveluihin kajoaminen ja niiden siirtäminen vääjäämättä tarkoittaa sitä, että ruotsinkieliset perheet muuttavat pois Vihdistä sinne, mistä palvelun saa joustavammin.