Adressi Vantaan erityisluokkakeskittymien purkamista vastaan


Vieras

#101

07.11.2011 20:38

Veromäen koulussa on erityistä osaamista erityisille oppilaille!

Vieras

#102

07.11.2011 20:58

Eiköhän tuossa tiedotteessa todeta aika suoraan se mistä tässäkin oli kysymys:
"Vantaan kokoisessa kaupungissa virastotasolla riittävän tarkkaa tietämystä yksittäisten oppilaiden tuen tarpeista ja opetusjärjestelyistä ei voi olla."
Mitäs sitä muuten kommentoimaan, kun itse sen toteavat. Näin siis tuleva kaadetaan koulujen niskaan ja virasto vetäytyy taka-alalle.Eli koulut päättävät sitten itse, miten tuet toteutetaan. Onnea ja voimia vanhemmille jatkossa oman lapsensa oikeuksien puolesta taisteluun...

Vieras

#103 KIITOS VIELÄ KAIKILLE

07.11.2011 21:16

Hei,

kiitos kaikille kovasti tehdystä työstä!

Saimme todella pienellä porukalla ja kaikkien teidän avulla 2335 ääntä kasaan. Taisi olla isompi äänimäärä kuin yhdelläkään vuoden 2008 kunnallisvaaliehdokkaalla Vantaalla.

Lapsia tämä ei tietenkään auta. Mutta jatketaan eteenpäin eikä masennuta. Paljon jäi päätöksissä asiaa kääntämättä. Poliittista päätöksentekoa ja kaupunkilaisten edustamista parhaimmillaan. Mitä siihen muuta sanomaan.

Ehkä nyt tämän verran: Onneksi kaikki meni lopulta hienosti! Virasto sai kolme uutta aluepäällikköä eli eiköhän sinne nouse Ilkka Kalon suunnitteluryhmästä tasa-arvoisesti yksi sosiaalidemokraatti ja yksi kokoomuslainen (yksi nainen ja yksi mies). Ja joku muu taustalta... Mahtavaa!!! Aivan mahtavaa!!! Kiitos!

Vesa Haapala


Vieras

#104 Kiitos Vantaa

08.11.2011 02:00

Tämä perhe ryhtyy nyt katsomaan uutta kotia kehyskunnista. Vantaa pitäköön politiikkansa ja lapsista piittaamattomuutensa. Vantaa on aivan liian sisäsiittoinen ja korruptoitunut, jotta tänne kannattaisi kenenkään jäädä. Suosittelen maiseman vaihtoa myös muille lapsiperheille.

Vieras

#105 Seuratkaa vain vierestä opettajien katoa

08.11.2011 02:10

Nyt asiansa osaavat erityisopettajat lähtevät yksi toisensa perään kehyskuntiin. Vantaalle jäävät ne, jotka eivät saa töitä kehyskunnista ja lähikouluihin perustetaan onnettomia tarkkailuluokkia, joista "valmistuvat" lapset siirtyvät suoraan kortistoon ja lopulta syrjäytyvät. Kyllä Vantaan päättäjät osaavat tehdä oikeanlaisia ratkaisuja.

Vieras

#106 Viraston kokemuksesta...

08.11.2011 11:19

Kommentti #102: n esittämään ajatukseen;
Miksi virastotasolla ei ole tietoa oppilaiden tuen tarpeista ja opetusjärjestelyistä. Mikähän on Ilkka Kalon ja Eero Väätäisen yhteenlaskettu kokemus (päivinä) erityisoppilaiden ja erityisryhmien opetuksesta? Jos/kun vielä opetuslautakuntakin koostuu ns. maallikkojäsenistä, niin melko huteralla pohjalla ollaan...

Vieras

#107 JATKAKAA VAAN NIMIKIRJOITUKSIA

08.11.2011 21:49

Hei,

mikään ei estä nimien kirjoittamista tänne! Kenties vielä tarvitsemme lisää nimiä, vaikka päättäjät taitavat toistaiseksi kokea tämän jonkinlaiseksi symboliseksi eleeksi.

Vieras

#108 Apulaispormestari puolustaa erityiskouluja

09.11.2011 18:14

"Aamulehti, mielipidekirjoitus 25.5.2011
Erityisopetusta kehitetään maltillisesti
Lasten ja nuorten lautakunta on tilannut selvityksen vuoden 2012 loppuun mennessä siitä, miten uusi perusopetuslaki vaikuttaa erityisopetuksen järjestämiseen Tampereella. Nyt kesäkuussa julkaistaan selvitystyön väliraportti. Lautakunta antaa selvitystyöryhmälle suuntaviivat jatkotyöskentelyyn. Lopullinen ratkaisuvalta asiasta on poliittisilla päättäjillä lautakunnassa.
Mitään ei ole siis päätetty. Keskeneräisten asioiden esittely varmoina faktoina on herättänyt aiheellista huolta niin koululaisten vanhemmissa kuin koulujen henkilöstössäkin. Tämä on hyvin valitettavaa. Erityiskouluja ei olla lakkauttamassa. Erityiskoulujen oppilaita ei olla siirtämässä vastentahtoisesti minnekään.

Uuden perusopetuslain mukaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen opetus pitää mahdollisuuksien mukaan pyrkiä järjestämään lähikoulussa. Jos oppilaan etu niin vaatii, opetus voidaan kuitenkin järjestää myös erityisluokalla tai erityiskoulussa. Tampereella toimitaan jo nyt lain hengessä. Vain pari prosenttia oppilaista opiskelee erityiskouluissa. Lainmuutoksen tavoitteena on tuoda lisää tukea kaikkien oppilaiden ulottuville. Koko kehittämistyö on pitkä prosessi ja etenemme maltillisesti. Uudistukset edellyttävät lisärahoitusta eikä muutoksia tulla tekemään, mikäli tarvittavia lisäresursseja ei ole.

Tulevaisuudessa pyrimme satsaamaan entistä enemmän varhaiseen tukeen. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuopetuksen luokkakokoa pienennetään ja laaja-alaista erityisopetusta lisätään. Näin yhä useampi lapsi voi opiskella lähikoulussaan. Oppilaan etu on kaikessa suunnittelussa etusijalla. Suuressa kaupungissa tulee kuitenkin varmasti aina olemaan oppilaita, jotka tarvitsevat keskitettyjä erityisopetuspalveluja. On epärealistista ajatella, että kaikki keskitetty erityisopetus voitaisiin siirtää alueille. Siihen ei riitä rahat eikä tilat. On myös muistettava, että erityiskouluissa on valtavasti osaamista, jonka liiallinen hajauttaminen ei ole viisasta.

Tampereella on hyviä kokemuksia myös yleisopetuksen ja erityisopetuksen yhteiselosta, esimerkiksi Raholan ja Annalan kouluilla. Nämä molemmat on rakennettu huolellisesti pitkän ajan kuluessa. Vastaavia yksikköjä voidaan toki perustaa muuallekin, mutta huolellisesti suunnitellen. Meillä on erinomainen ja toimiva palveluverkko. Sitä pitää kehittää harkiten yhteistyössä henkilökunnan kanssa.

Kristiina Järvelä, tuotantojohtaja 1.6.2011 alkaen
Leena Kostiainen, apulaispormestari 1.6.2011 alkaen "


Vieras

#109 Niinpä niin..

10.11.2011 10:01

Juuri noilla perusteillahan Tampere sitten päätti asian ja säilytti erityisopetuksen monipuolisena, pelkän lähikouluajattelun sijaan. Miten Vantaalla virasto voi nähdä asian vain täysin yhdestä näkövinkkelistä. Sijaitsevatko Vantaa ja Tampere sittenkään samassa maassa?

Vieras

#110 Re: Niinpä niin

10.11.2011 12:44

#109: - Niinpä niin..

 

Ongelmia syntyy aina, kun yritetään ratkaista monimutkaisia ongelmia tiukasti yhden mallin puitteissa. Ja kun vielä ei ole minkäänlaisia takuita siitä, että malli toimii käytännössä ja kun sen toimeenpanoon ei tarjota ylimääräisiä resursseja ja selkeitä suuntaviivoja, vain yleisiä ideoita.

Hyvät periaatteelliset ideat ovat tuottaneet suunnattomasti vahinkoa länsimaidenkin historiassa, kun ne on ajettu lävitse ainoina mahdollisuuksina. Maailman kaventaminen turhaan hyvyyden nimissä on ehkä pahinta väkivaltaa, mitä toiselle ihmiselle voi tehdä. Se, että joku tulee ja sanelee, mikä on oikein ja vain oikein, johtaa täsmälleen sellaiseen ajattelun rajoittamiseen, kritiikin torjuntaan ja ongelmiin, jota on nähty aivan kylliksi Euroopassa viimeisen sadan vuoden aikana (valtiolliset ideologiat, markkinataloudelle antautuminen); ne kaikki on tehty hyvän ja rationaalisuuden ja uudistuksen nimissä, usein juuri ainoina oikeina ratkaisuina.

Juuri tämä kyvyttömyys ajatusten skaalaukseen ja erilaisten yhtäaikaisten "maailmanhypoteesien" (esimerkiksi pedagogiset ideat ja käytännöt) sallimiseen paikallisina ja toisiaan täydentävinä käytäntöinä kaventaa ihmisten oikeuksia myös arjessa.

Niinpä Vantaalla esimerkiksi suomenkielisillä on kavennetummat oikeudet kuin ruotsinkielisillä. Sivistystoimen mukaan kyse on kuitenkin parannuksesta, sillä logiikka on, että "nykyiset erityisluokat jotka sijaitsevat erityiskoulukeskittymissä ovat menneen maailman ideologiaa". Siksi on luontevaa väittää, että erityisopetuksen keskittymistä, kuten Veromäestä, käsin nouseva kritiikki on "muutoksen pelkoa" jne. Juuri tällaista yksisilmäisyyttä ja totalitarismia vastaan on taisteltava. Ja pelko on ihan terveellinen tunne, kun joku tuo TOIMENPIDEOHJELMAN JOTA ALKAA TOTEUTTAA LAPSEESI SINULTA ASIASTA KYSYMÄTTÄ JA SUHTAUTUU ASIALLISIIN PERUSTELUIHISI VÄLINPITÄMÄTTÖMÄSTI JA ALENTUVASTI ("EI OLE SINUN ASIASI MIETTIÄ NÄITÄ, MEKIN KOPIOIMME NÄMÄ IDEAT ERÄÄN JYVÄSKYLÄLÄISEN ERITYISPEDAGOGIIKAN PROFESSORIN ARTIKKELEISTA, JOISSA NYT SATTUU OLEMAAN JOITAKIN RISTIRIITOJA JA KÄYTÄNNÖN ONGELMIA, MUTTA EIHÄN ME NIISTÄ VÄLITETÄ KUN MALLI SOPII NIIN HYVIN TÄHÄN UUDISTUSINTOON JA ANTAA VÄHÄN POTKUA OMAAN AJATUKSEN KÖYHYYTEEN).

Jos toimenpideohjelma olisi puite tai mahdollisuus, sen vielä nielisi, mutta kun se on YLEISTETTY PAKKO VAIKKAKIN OIKEUDEN, UUDISTUKSEN JA TASA-ARVON NIMISSÄ ESITELTY PAKKO, niin siinä menee minulla veronmaksajana ja oikeudentajuisena ihmisenä ja älyllisenä olentona raja. Miksi ihmeessä minä suostuisin vapaaehtoisesti lapsineni moiseksi koekaniiniksi, kun asian voisi hoitaa tahdikkaammin ilman mitään kuluja ja vaivaa - jopa niin että uudelle mallille itselleen voisi olla hyötyä siitä että sen toimivuutta tutkitaan rinnan "vanhemman" pedagogisen mallin kanssa, johon on sitoutunut valtava määrät koeteltua tietoa ja osaamista? No siksi, että uutta mallia ei edes ole - kaikkien on vain esitettävä, että se on... Ehkä se joskus on, mutta tämän välitilan ajan hinnan mallin kehittelystä maksavat lapset, ja mikä pahinta: aivan turhaan, ihmisen turhamaisuuden ja oikeassaolon tarpeen vuoksi.

Jos maailma on jonkun "pahan" vallassa eikä tahdota vetää mukaan uskonnollisia perusteita, voidaan sanoa, että maailmaa hallitsee juuri se paha, että asiat nähdään vain yhdestä perspektiivistä kerrallaan ja kuvitellaan sen olevan todistus kokonaisuudesta; kaikki muu on torjuttava kritiikittä omaksutun hyvyyden ja edistyksen tieltä. Valitettavasti tämä pahuus ulottuu niin politiikkaan, liike-elämään kuin uskontoon. Usein tietyn ideologian ajajien motiivit ovat paljon raadollisempia: oma tai lähipiirin rajallinen etu, uran tai ajattelusuunnan edistäminen, oman idean näkeminen ratkaisevasti kaikkia muita parempana. Mutta yleisemmin ideologiat lyövät lävitse ihmisten konsensushakuisuuden, mielipiteettömyyden, kokemattomuuden, tyhmyyden ja sosiaalisen häpeän sekä leimautumisen pelon vuoksi. Ja myös siksi, että valta keskittyy, ja silloin argumentit ja käytännön kokemuksen ovat turhaa valuuttaa.

 

Vesa Haapala

 

koekaniinin äiti

#111

10.11.2011 18:14

Tällä viikolla sanottua: "Tämä on nyt tietysti valitettavaa teidän lapsillenne mutta 10-vuoden kulutta tämä toimii"...
- Siis mitäpä sitä omista lapsistansa huolta kantamaan.

Vieras

#112 Re: Viraston kokemuksesta...

10.11.2011 21:37

#106: - Viraston kokemuksesta...

Muistanpa kerran käyneeni  vierailulla eräässä koulussa 90-luvun puolivälissä, jossa toinen herroista oli rehtorina. Oli hienoa kun oli isonisot hässäkkäryhmät salissa ja pääjehu itse makasi lattialla laskemassa laskuja. Voi.....

Muutenkin Vantaalla on tänä päivänäkin aivopesua kouluissa. Kouluissa ei ole rehtoreita, jotka uskaltaisivat sanoa mielipiteitänsä ja kouluissa käydään kouluttamassa työntekijöitä "hyvän työyhteisön" jäseniksi. Itse asiastatahan ei juurikaan  enää puhuta.

Nykyaikaa. Uskottelua ja valehtelua tietoisesti tai ymmärtämättömyyttä.


Vieras

#113 Taistelu jatkuu...tavoite on kaikilla varmaan yhteinen ?

12.11.2011 20:22

Moni varmaaan luulee, että populistinen integraatio/inkluusio/inkvisitio pesee mennen tullen ne arvot ja menetelmät, jotka vuosien varrella käytäntö on osoittanut toimivammiksi. Jos ei mietitä oppilaan integroitumista koulumaailmaan itsessään vaan ihmisen lopullista integroitumista yhteiskuntaan, niin onhan nyt näin, että jos ihmisen itsetunto saadaan tarpeeksi vahvaksi ja realistiseksi - joko lähikoulun tai erityiskoulun ansiosta- niin me kaikki lopulta hyödymme lopputuloksesta - joko parempina veronmaksajina ja/tai elämässään onnellisempina ihmisinä...
Carpe Diem...

sivistysvaltion asukas

#114 Re:

04.12.2011 09:29

#34: -

Tästä linkistä selviää mms erityisluokat pitää lopettaa.http://areena.yle.fi/video/1322200977745


Vieras

#115 Re:

04.12.2011 09:30

#34: -

Tässä linkissä perustelut miksi erityiluokat pitää lopettaa.http://areena.yle.fi/video/1322200977745


Vieras

#116 Tiedote oikaisuvaatimuksesta

09.12.2011 14:32

#115: - Re:  

 VANTAA VAIKEUTTAA ERITYISOPPILAIDEN KOULUPOLKUA

Vantaa aloittaa 2012 erityisopetuksen keskittymien alasajon. Suomenkieliset erityisoppilaat siirretään lähikouluihin, joissa he saavat tukea sen verran kuin koulut pystyvät antamaan. Tukea ei järjestetä tarpeista vaan resursseista käsin. Ruotsinkielisille oppilaille tosin taataan erityiskeskittymäpalvelut. Hanke on yhtä mieletön kuin jos purettaisiin kansainväliset luokat ja harrastepainotteiset luokat ja luotaisiin niistä yhdistelmäluokkia lähikouluihin (esim. luokat 3−6) tai integroitaisiin niiden oppilaat yleisluokkiin. Nyt tietenkin vain heikoimmat pakotetaan muutokseen.

Diskriminointi tapahtuu lähivuosina sadoille lapsille. Hankkeen valmistelijat vakuuttivat poliitikoille ja asiasta päättäneelle opetuslautakunnalle, että toimenpide parantaa kouluelämää ja tasa-arvoa. Vakuudeksi todisteltiin, että valtaosa kouluista on uudistuksen takana.

 Paneuduimme koulujen lausuntoihin Perusopetuksen toimenpideohjelman luonnoksesta. Kun lausunnot jaetaan 56 koulu- ja asiantuntijakohtaiseksi kokonaisuudeksi, löytyy myönteisiä lausuntoja noin 8, pääosin kielteisiä lausuntoja 31 ja neutraaleja mutta runsaan kriittisiä lausuntoja 17. Toimenpideohjelman perustelussa lausuntojen sanotaan tukevan päätöstä. Tämä ei ole totta. Lisäksi myönteisiä lausuntoja on kalasteltu kysymällä: ”Mitä hyvää luonnoksen toimenpide-ehdotuksissa on?” Perustelut löytyvätkin tällä kysymyksellä saaduista vastauksista.

 Lausujat suhtautuivat kriittisesti ohjelman toteuttamisedellytyksiin. Lähikouluperiaatetta pidettiin tavoitteiltaan hyvänä, mutta vaadittaviin opetus- ja tilajärjestelyihin ei nähty olevan realistisia resursseja. Kipeimmin toimenpideohjelma osuu erityisoppilaisiin, joiden turvaamiseksi se muka on laadittu. Koulupolun vaikeutuessa erityistä ja jatkuvaa tukea tarvitsevat lapset voivat vain sopeutua. Kaupungilla ei ole varasuunnitelmaa.

 Miksi Vantaa leikkii erityisoppilaiden tulevaisuudella ja kiusaa äärirajoilla eläviä perheitä? Miksi kaupunki tekee päätöksiä, joita Perusopetuslaki ei edellytä? Laadimme päätöksestä  (10 sivuisen) oikaisuvaatimuksen. Tarvitsemme perusteluja, emme puolitotuuksia tai hallinnollista väistelyä.


Vieras

#117 Re: Re:

15.12.2011 14:36

#115: - Re:

Kyllähän näitä ideatason ajatuksia löytyy; kunhan löytyisi resursseja lasten auttamiseen niin, ettei tilanne ole lopussa se että erityislasta ja vanhempia syytetään kyvyttömyydestä sopeutua: puhtaimmillaan Saloviidan ajatukset tarkoittavat ilman kunnollista resurssointia laillista heitteillejättöä.

Enkä oikein usko Saloviidan ajatuksiin kaikissa tapauksissa. Ihmisissä on eroja. Pahimmillaan inkluusiohourailu johtaa siihen, että kielletään diagnoosien arvo, järjen käyttö ja se, että kaikkiin ei voida soveltaa ongelmitta samoja metodeja.

Nythän Vantaalla on lisäksi se tilanne, että erityislapsia aletaan diskriminoida: heiltä viedään vastaavat oikeudet ja liikkumavapaus kuin muilta: heille muka tarjotaan vapautena yhtä ainoaa mahdollisuutta eli lähikoulua.

Sinä joka tänne linkkailet, voit ottaa aivot käteen ja miettiä itse ilman höpöproffa Saloviidan ideologiaa asioita ihan käytännön ja ihmisarvoisen kohtelun kannalta. Ei kannata uskoa kaikkea mikä teoriassa kuulostaa hienolta.

Vesa Haapala

 

 

 


Vieras

#118 "Vantaa" tulkitsee ihan omiaan...

21.01.2012 00:39

Kuinkahan moni on oikeasti lukenut tuon uuden lain ajatuksella. Ei Vantaan päättäjät ainakaan. Ideahan olisi että lähdetään oppilaslähtöisesti. Palataan taas siihen, että joka koululle syntyy taas ns. likakaivo-tarkkis--- Sehän olikin jo vähän aikaa niin että erityisopetus oli luotu tarveharkitaisesti niin että erilaiset oppilaat esim. dysfaatikot oli huomioitu omana ryhmänään Nyt kun kerrankin luotu systeemi, joka toimii niin nyt se ajetaan alas .... Hurraaa Vantaa.....