Adressi Vantaan erityisluokkakeskittymien purkamista vastaan


Vieras

#51 Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

28.10.2011 17:57

#43: - Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään 

Tämä oli hyvä kirjoitus ja ajamasi asia ehdottomasti kannatettava! Toivottavasti saat äänesi kuuluviin. Aikaisemmat kirjoittajat ovat ehdottaneet, että lähettäisit mietelmäsi myös lehtiin. Kannatan tätä ajatusta. Asian vieminen eteenpäin myös sosiaalisen median (esim. facebook) kautta olisi varmasti hyvä ratkaisu.


Vieras

#52 Vesa Haapalan tekstiin liittyen..

28.10.2011 18:39

#51: - Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään 

 Joku kehotti tiivistämään ja yksinkertaistamaan tekstiä. Joskushan niin joutuu esim. lehteen kirjoitettaessa tekemäänkin. Silloin saattaa myös olla niin, että myös sanoma saattaa kärsiä. Oli kiva lukea tekstiä, jossa ei mitattu merkkimääriä vaan kirjoittaja saattoi sanoa sanottavansa niinkuin halusi. Olen vähän eri linjoilla tuon yksinkertaistamisen osalta; kun teksti ei aina avaudu täysin ensi lukemalta, voi sen lukea monta kertaa ja aina löytää jotain uusia ajatuksia ja näkökulmia. Vähän kuten hyvän leffan jaksaa katsoa vaikka kuinka monta kertaa - huonoja ei aina edes kertaakaan loppuun...


Vieras

#53 Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

28.10.2011 19:31

Hei, en ole itse facebookissa, mutta voin liittää tähän alle uudemman version, jota työstin ehdotusten pohjalta. Minun puolestani kuka hyvänsä saa pistää sen omille facebook-sivuilleen tai sen voi pistää vanhempainyhdistysten sivuille. Asiayhteydessä voi mainita kirjoittajan.

 

Vesa Haapala

VANTAAN MITALLA

”Vantaa säilyttää peruskoulun erityisluokat, mutta siirtää ne lähikouluihin.” Tutustuin tähän lehdissäkin esiintyneeseen lauseeseen syyskuussa, kun istuin vaimoni kanssa erityisoppilaiden vanhemmille suunnatussa tiedotustilaisuudessa Vantaan Veromäessä, joka on yksi erityisopetusta tarjoavista kouluista. Asiaa esitellyt perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoi sorvanneensa muutosta kesälomistaan tinkien. Esittelyn edetessä toivoin yhä hartaammin, että hän olisi lomaillut joukkoineen kuten me tavalliset kuolevaiset.

Kalo tähdensi, ettei kyse ole säästöistä. Kyseessä on pedagoginen hanke, jolla vastataan nyky-yhteiskunnan haasteisiin entistä paremmin. Aina kun kuulen sanan paremmin, tiedän, että syyt ovat taloudellisia ja poliittisia. Koulutukseen käytettävät varat eivät lisäänny. Vantaalla on yhä kasvava joukko erityistukea tarvitsevia oppilaita. Palvelut on tuotettava entistä tehokkaammin. Ehkä ei ole syytä vähätellä pedagogistakaan ulottuvuutta: byrokraatit ovat saaneet kuningasidean tampattuaan vuosikaudet heitä varten järjestetyissä koulutustilaisuuksissa.

Tilaisuudessa Kalo esitti pelastavansa lapset lähikouluihin. Tähän saakka heitä on raahattu pitkin Vantaata. Vastassa oli kriittisten kysymysten tulva. Kalo vastasi haasteeseen kylmän rauhallisesti, eikä ihme onhan hän vetänyt pitkään maksullisia koulutustilaisuuksia sarjassa ”Yhtenäisen perusopetuksen kehittäminen kunnassa ja koulussa”, luentojen kohderyhmänä  opetustoimen pedagoginen johto, rehtorit ja opettajat, kokoontumispaikkoina Sokos Hotelsit ja Holiday Innit. Jumppasaliin kokoontuneet vanhemmat saivat vastaansa esityksen, jossa tilastot, läheisyys, samanarvoisuus ja mahdollisuus löivät kättä. Tosiasiaksi paljastui silti, että kolmessa vuodessa Vantaan reilusta kahdestasadasta erityisluokasta on jäljellä noin neljäkymmentä. Varsinaisen erityisavun piiriin jäävät kaikkein vaikeimmat tapaukset.

Pari viikkoa myöhemmin kuuntelin vanhempainillassa koulun johdon ja erityisopettajien kohteliaita, ketään osoittelemattomia mutta voimakkaita puheenvuoroja. He pyysivät järjestäytymään vanhempainyhdistyksenä ja laatimaan lausuntoja, osallistumaan hanketta vastustavaan adressiin sekä pyytämään arvioita psykologeilta ja psykiatreilta. Parasta vaikuttamista olisivat yhteydenotot opetuslautakuntaan.

Miksi koulun henkilökunta lähetti tällaisen viestin, vaikka perusopetuksen johto kehittää hiki päässä lasten etua? Siksi, että joustavat opetusjärjestelyt ja resurssien kohdentaminen tarkoittavat käytännössä sitä, että kaikki kärsivät, niin erityisoppilaat, tavalliset oppilaat kuin opettajat ja vanhemmat. Harkiten rakennetut pienryhmät ja vuosien aikana synnytetyt verkostot puretaan. Asioita aletaan ratkoa asuinpaikkojen sanelemin ehdoin.

Tosiasia on, että tiedotustilaisuuksien antama kuva hankkeen pedagogisista perusteista oli erittäin hutera ja yksiulotteinen. Hankkeen edut esitettiin taulukoin, joiden uskottavuus ja todenvastaavuus eivät perustu todennettuihin tietoihin tai käytännössä testattuun seurantaan (pilotointi), vaan myötäsukaisiin oletuksiin siitä, että kaikki sujuu optimaalisesti laskelmien mukaan.

Perusopetuksen eliitin suurin silmänkääntötemppu on laskelma, jossa koulut saavat erityisopettajan kahdeksaakymmentä oppilasta kohden, kun nykyisin Vantaan kouluissa on yksi erityisopettaja kahtasataaviittäkymmentä oppilasta kohden. Tämä tilastollinen väistöliike huonontaa erityisopetusta tarvitsevien lasten tilannetta siten, että he kilpailevat muiden oppilaiden kanssa erityistuen mahdollisuudesta. Erityistuki ei kohdennu sitä kipeimmin tarvitseville oppilaille. Tähän saakka heille on tarjottu apua siksi, että heidän on katsottu tarvitsevan sitä jatkuvasti. Jokaisen erityisoppilaspaikan jalustana ovat asiantuntijoiden tutkimukset sekä lasten kanssa työskennelleiden opetuksen ja esiopetuksen ammattilaisten havainnot.

Kun erityisopettajat ja kouluavustajat jaetaan lähikouluihin, on niissäkin mahdollista opiskella pienryhmissä, väittää Kalo. Koko suunnitelma rakentuu ilmaisuille voivat, on mahdollista ja tarvittaessa. Kuka takaa, että pätevät opettajat ja avustajat siirtyvät lähikouluihin tarvittavassa ajassa, jos ylipäätään siirtyvät? Suurella todennäköisyydellä osa erityisopettajista tulee siirtymään kehyskuntiin ja mahdollisesta lisäkoulutuksesta huolimatta opetusta hoitavat epäpätevät opettajat – jokainen menetetty erityisopettaja on tässä suhteessa suuri vahinko oppilaita ajatellen. Ehkä pienryhmiä ja opetuksen tukimuotoja perustetaan, jos rehtorit katsovat sen tarpeelliseksi. Mutta miten taataan, että koulut täyttävät erityisopettajien paikat ja että pienryhmät saadaan suunniteltua siten, että ne todella tukevat oppimista edes nykyistä vastaavalla tasolla? Kuinka opettajat jaksavat ja selviävät, kun luokissa on hyvin erilaisista ongelmista kärsiviä lapsia haastamassa opetusta? Mahdollinen erityisluokka, joka on osa lähikoulua, kokoaa eri ongelmista kärsiviä, jopa eri-ikäisiä oppilaita. Tällainen paikallinen erityisluokka luo erittäin suuren negatiivisen leimautumisen vaaran – ”vammaiset” ja ”häirikköporukan” tuntee jokainen, joka on käynyt koulua, jossa oli erityisluokka.

Mielenkiintoista on, että musiikkia, kieliä tai kansainvälistä koulua sekä muita erikoisaloja opiskelevat lapset voivat entiseen tapaan hakea opiskelupaikkaa. He eivät menetä mahdollisuuksiaan. Oppilaille, joiden haasteena on selviytyminen elämän perusasioissa, ei ole näillä näkymin vaihtoehtoja. Tiedotustilaisuutta vetänyt Kalo korosti, että erityisoppilaidenkin on sopeuduttava yhteiskuntaan. Vantaalla siis kokeillaan sopeutumista lapsilla, jotka kärsivät eriasteisista sosiaalisista, neurologisista, psykologisista ja psykiatrisista ongelmista. Täällä tahdotaan tutustua käytännössä siihen, millainen lenkki he ovat talouden, tulosten ja uuden tasa-arvon määrittämässä yhteiskunnassa ja millaista selviytymisen eetosta he perheineen toteuttavat. Kiitos, Ilkka Kalo, että autat meitä vanhempia heräämään viimein todellisuuteen! Olemme vakuuttuneita, että juuri erityislapset perheineen ovat kohderyhmä, jolla on syytä tutkia sosiaalisista haasteista selviytymisen lainalaisuuksia.

Päätelmäni ovat ikävä kyllä linjassa niiden puheiden kanssa, joilla Kalo tyrmäsi vanhempien esittämät, sosiaalisiin ja tunne-elämän kipukohtiin paneutuvat kysymykset. Vantaan perusopetuksen johtoportaalle tasa-arvo merkitsee sitä, että kaikki asetetaan samalle viivalle yksilöllisistä ominaisuuksista huolimatta. Erityislasten ongelmat ovat kognitiivisia kauneusvirheitä, jotka voidaan ratkaista suurissa ja heterogeenisissa opetusryhmissä asianmukaisin opetusjärjestelyin.

Tosiasiassa ihmisten toisistaan poikkeavat kognitiiviset kyvyt eivät muodosta yhteiskunnallista haastetta, sillä kyse on yksilöiden välisistä luonnollisista eroista. Varsinaisia kipukohtia ovat kyvyttömyys sisäistää tai soveltaa sosiaalisen kanssakäymisen sääntöjä sekä vakavat keskittymisen ongelmat neurologisine taustoineen – juuri nämä seikat tekevät monista oppilaista erityisoppilaita, joiden oppimisympäristöön ja opetusmenetelmiin on tähän saakka katsottu tarpeelliseksi kiinnittää kokoaikaista huomiota, jotta ongelmat eivät lisäisi oppimisen (kognitiivisia) ongelmia. Mutta onneksi Vantaalla ongelmat ovat ohi. On tuo siunattu lähikoulujen tasa-arvoistava ja yhteisöllinen ilmapiiri!

Hyppy, johon erityisopetuksen mukauttaminen toteutuessaan erityislapset pakottaa, vertautuu haasteiltaan tilanteeseen, jossa aikuinen siirretään uransa kriittisessä vaiheessa työympäristöön, jota hän ei tunne ja jonka sääntöjä ja käytäntöjä hän ei pysty itsestään riippumattomista syistä seuraamaan. Kuitenkin tätä henkilöä koskevat tavanomaiset suoriutumistavoitteet, ja hän on jatkuvan vertaisarvioinnin kohteena. Työnohjauksellisena tukena hänet sijoitetaan ajoittain toisten alisuorittajien joukkoon. Mahdollisuutta rakentavampaan työympäristöön ei ole. Jokainen ymmärtää, millaisia vaikeuksia tilanne aiheuttaa opettajille ja vanhemmille, tärkeimmistä eli oppilaista puhumattakaan. Siirtosuunnitelman toteuttaminen tarkoittaa käytännössä itsetunnon ja eriytymisen ongelmien pellon kylvämistä.

Viimeaikaisessa tiedotuksessa ja uutisoinnissa Ilkka Kalo ja suunnitteluryhmä ovat pyrkineet vähättelemään siirtymähankkeen laajuutta ja vaikutuksia. Toisaalta he ovat esittäneet eri yhteyksissä, että suunnitelma on ymmärretty väärin. Käytännössä perusopetuksen rakenteiden ja tukimuotojen uudistuksen vaikutukset ovat kuitenkin paljon esitettyä dramaattisemmat. Jopa yhden tai kahden erityisoppilaan siirron vaikutukset ovat merkittäviä koulun opetuksen suunnittelun, luokkatilanteen hallinnan ja ennen kaikkea lasten itsensä kannalta. Vantaan kaupungin mahdollisuudet tarjota tukea erityislapsille ovat olleet tähän saakka ainakin oman perheemme kohdalla lähinnä kouluelämään liittyviä. Olemme itse kustantaneet lapsemme lääkärit, terapiat ja muut tukitoimet. Jos Vantaa aikoo romuttaa nykyisen, erinomaisesti toimivan erityisoppilaan tukemisen kouluaikana, tuo tämä valtavasti lisäpaineita koko perheen elämään.

On ilmiselvää, että hankkeen suunnittelijoilla ei ole realistista käsitystä erityislasten arjesta ja niistä seurauksista, joita heidän suunnitelmallaan on perheille lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Ehkä laajin ja kauaskantoisin uhka on siinä, että uudistus voi olla osaltaan pikemminkin edistämässä kuin ehkäisemässä lasten ja nuorten syrjäytymistä yhteiskunnassa. Syrjäytymisen kustannukset ovat valtavat, vaikka kyseessä olisi vain muutama kymmenen nuorta.

Erityisoppilaat voivat kehittyä ja selvitä yhteiskunnassa. Heidän mahdollisuutensa ovat hyvät, kun he saavat tarvitsemansa tuen turvallisessa ympäristössä. Niitä tarjoavat koti, ohjatut harrasteet ja koulut, joilla on osaaminen ja resurssit erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten auttamiseen. Erityisopetuksen lippulaivat, kuten Vantaan Veromäki, ovat antaneet tästä erinomaisen näytön. Ideaalitapauksessa, jota Veromäen käytäntö on tukenut, oppilaiden välinen tasa-arvo on merkinnyt sitä, että peruskoulun päättyessä erilaisilla oppilailla on ollut suunnilleen yhtä vahvat valmiudet elämään yhteiskunnassa. Erityisoppilaiden vahvuuksia on voimistettu, ja he ovat saaneet kannustusta ja tukea ympäristössä, jossa sitä on käytännössä ollut mahdollista antaa.

Pyydän kaikkia mukaan tämän järjettömän hankkeen pysäyttämiseen. Sen kaatuminen voi koitua myös nykyisen johtoportaan eduksi: heidän ei tarvitse olla ruma alaluku suomalaisen kouluelämän historiassa. Vastuullisen ihmisen ei tarvitse siunata jokaista hanketta, johon laki antaa mahdollisuuden ja johon lyhytnäköinen talousajattelu ja hatara pedagogiikka kannustavat.

 

 

 

#51: - Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

 


Vieras

#54 Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

29.10.2011 12:40

#53: - Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään 

 

”Ehkä laajin ja kauaskantoisin uhka on siinä, että uudistus voi olla osaltaan pikemminkin edistämässä kuin ehkäisemässä lasten ja nuorten syrjäytymistä yhteiskunnassa. Syrjäytymisen kustannukset ovat valtavat, vaikka kyseessä olisi vain muutama kymmenen nuorta.”

Yo. lienee esimerkinomainen vertaus…? Toivotaan, että opetuslautakunta ei tulkitse tätä niin, että kyseessä olisi vain pieni marginaalinen ryhmä (muutama kymmenen nuorta).  Kyse on valtavasta määrästä erityislapsia ja tietysti nyt lähikouluissa olevista lapsista, jotka jonottavat pienryhmäopetukseen erityiskeskittymiin. Kyse on myös lapsista yleensä. Lapsista, ei pelkästään Vantaalla, vaan koko Suomessa. Inkluusio-asia on monen muunkin kunnan/kaupungin pöydällä parhaillaan… Ikävä kyllä!


Vieras

#55 Re: Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

29.10.2011 13:18

#54: - Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

 

Hyvä pointti, lisään tämän ajatuksen mukaan. Nyt Kalon ja kumppaneiden tilastot Vantaasta osoittivat, että kyse on marginaalisesta joukosta erityisoppilaita. Tätä korostettiin myös lehtijutuissa (vähättely strategiana). Halusin vain sanoa, että vaikka kyseessä olisikin "vain" kymmenissä laskettavat nuoret, on vaikutus massiivinen. Tosiasia on varmasti, että erityislapsia on enemmän ja vaikutuksia on mahdoton edes laskea. EN kuitenkaan tahtonut alkaa paisutella uhkiakuvia tulevaisuudesta, kun minulla ei ole tarkkoja tilastoja tiedossa. Piti pysyä yleisemmällä tasolla ja varovaisissa arvioissa.

Jos jollakin on asiasta tarkempia laskelmia esim Vantaan tilanteesta, nekin  voisi tuoda mukaan.

Vesa Haapala


Vieras

#56 Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

30.10.2011 09:39

#53: - Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään 

Hei; 

Saisiko kirjoitustasi levittää vaikka pamflettina, jos et saa sitä julkisuuteen missään? Lehdet ja muut tiedotusvälineet ovat olleet nihkeitä julkaisemaan mitään. 


Vieras

#57 Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

30.10.2011 09:51

#53: - Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään 

 olisiko mahdollista jotenkin painottaa myös sitä asiaa, että tämä tulee vaikuttamaan koko kouluun ja myös "normilasten" elämään? se kun tuntuu jäävän ihan huomiotta ja ihmiset ajattelee ettei koske meitä kun ei meillä ole erityislapsia.


Vieras

#58 Re: Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

30.10.2011 10:38

#56: - Re: Re: Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

Hei,

 

tätä saa levittää pamflettina ja jakaa ympäriinsä; lehtien merkkimäärät ovat niin rajallisia ettei sinne mahdu tällaista. Tein tähän uusimpaan versioon pyytämiänne korjauksia, napatkaa teksti tästä. Olisi tärkeää saada nimiä adressiin sekä välittää teksti niille, jotka asioista päättävät.

Vesa Haapala

Kirjoittaja on vantaalainen, kolmen lapsen isä, kirjailija ja yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Vantaan mitalla

 

”Vantaa säilyttää peruskoulun erityisluokat, mutta siirtää ne lähikouluihin.” Tutustuin tähän lehdissäkin esiintyneeseen lauseeseen syyskuussa, kun istuin vaimoni kanssa erityisoppilaiden vanhemmille suunnatussa tiedotustilaisuudessa Vantaan Veromäessä, joka on yksi erityisopetusta tarjoavista kouluista. Asiaa esitellyt perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoi sorvanneensa muutosta kesälomistaan tinkien. Esittelyn edetessä toivoin yhä hartaammin, että hän olisi lomaillut joukkoineen kuten me tavalliset kuolevaiset.

Kalo tähdensi, ettei kyse ole säästöistä. Kyseessä on pedagoginen hanke, jolla vastataan nyky-yhteiskunnan haasteisiin entistä paremmin. Aina kun kuulen sanan paremmin, tiedän, että syyt ovat taloudellisia ja poliittisia. Koulutukseen käytettävät varat eivät lisäänny. Vantaalla on yhä kasvava joukko erityistukea tarvitsevia oppilaita. Palvelut on tuotettava entistä tehokkaammin. Ehkä ei ole syytä vähätellä pedagogistakaan ulottuvuutta: byrokraatit ovat saaneet kuningasidean tampattuaan vuosikaudet heitä varten järjestetyissä koulutustilaisuuksissa.

Tilaisuudessa Kalo esitti pelastavansa lapset lähikouluihin. Tähän saakka heitä on raahattu pitkin Vantaata. Vastassa oli kriittisten kysymysten tulva. Kalo vastasi haasteeseen kylmän rauhallisesti, eikä ihme onhan hän vetänyt pitkään maksullisia koulutustilaisuuksia sarjassa ”Yhtenäisen perusopetuksen kehittäminen kunnassa ja koulussa”, luentojen kohderyhmänä  opetustoimen pedagoginen johto, rehtorit ja opettajat, kokoontumispaikkoina Sokos Hotelsit ja Holiday Innit. Jumppasaliin kokoontuneet vanhemmat saivat vastaansa esityksen, jossa tilastot, läheisyys, samanarvoisuus ja mahdollisuus löivät kättä. Tosiasiaksi paljastui silti, että kolmessa vuodessa Vantaan reilusta kahdestasadasta erityisluokasta on jäljellä noin neljäkymmentä. Varsinaisen erityisavun piiriin jäävät kaikkein vaikeimmat tapaukset.

Pari viikkoa myöhemmin kuuntelin vanhempainillassa koulun johdon ja erityisopettajien kohteliaita, ketään osoittelemattomia mutta voimakkaita puheenvuoroja. He pyysivät järjestäytymään vanhempainyhdistyksenä ja laatimaan lausuntoja, osallistumaan hanketta vastustavaan adressiin sekä pyytämään arvioita psykologeilta ja psykiatreilta. Parasta vaikuttamista olisivat yhteydenotot opetuslautakuntaan.

Miksi koulun henkilökunta lähetti tällaisen viestin, vaikka perusopetuksen johto kehittää hiki päässä lasten etua? Johtohan lupaa paljon ja kaikille, myös lahjakkaille oppilaille, jotka hekin saavat jotakin lisää. Asia johtuu siitä, että koulujen henkilökunnalla on kysymykseen käytännön ja kokemuksen antama näkökulma, joka ei perustu oletuksiin ja ideoihin. He elävät todellisten resurssien ja ratkaisujen todellisuudessa. Heidän näkökulmastaan joustavat opetusjärjestelyt ja resurssien kohdentaminen tarkoittavat käytännössä sitä, että kaikki kärsivät, niin erityisoppilaat, tavalliset oppilaat kuin opettajat ja vanhemmat. Harkiten rakennetut pienryhmät ja vuosien aikana synnytetyt verkostot puretaan. Asioita aletaan ratkoa asuinpaikkojen sanelemin ehdoin.

Tosiasia on, että tiedotustilaisuuksien antama kuva hankkeen pedagogisista perusteista oli erittäin hutera ja yksiulotteinen. Hankkeen edut esitettiin taulukoin, joiden uskottavuus ja todenvastaavuus eivät perustu todennettuihin tietoihin tai käytännössä testattuun seurantaan, vaan tunteelliseen ja manipulatiiviseen mielikuvaan "yhteisöllisyydestä" ja myötäsukaisiin oletuksiin siitä, että kaikki sujuu optimaalisesti laskelmien mukaan.


Perusopetuksen eliitin suurin silmänkääntötemppu on laskelma, jossa koulut saavat erityisopettajan kahdeksaakymmentä oppilasta kohden, kun nykyisin Vantaan kouluissa on yksi erityisopettaja kahtasataaviittäkymmentä oppilasta kohden. Tämä tilastollinen väistöliike huonontaa erityisopetusta tarvitsevien lasten tilannetta siten, että he kilpailevat muiden oppilaiden kanssa erityistuen mahdollisuudesta. Erityistuki ei kohdennu sitä kipeimmin tarvitseville oppilaille. Tähän saakka heille on tarjottu apua siksi, että heidän on katsottu tarvitsevan sitä jatkuvasti. Jokaisen erityisoppilaspaikan jalustana ovat asiantuntijoiden tutkimukset sekä lasten kanssa työskennelleiden opetuksen ja esiopetuksen ammattilaisten havainnot.

Kun erityisopettajat ja kouluavustajat jaetaan lähikouluihin, on niissäkin mahdollista opiskella pienryhmissä, väittää Kalo. Koko suunnitelma rakentuu ilmaisuille voivat, on mahdollista ja tarvittaessa. Kuka takaa, että pätevät opettajat ja avustajat siirtyvät lähikouluihin tarvittavassa ajassa, jos ylipäätään siirtyvät? Suurella todennäköisyydellä osa erityisopettajista tulee työskentelemään jatkossa kehyskunnissa ja lisäkoulutuksesta huolimatta opetusta hoitavat epäpätevät opettajat – jokainen menetetty erityisopettaja on tässä suhteessa suuri vahinko oppilaita ajatellen. Ehkä pienryhmiä ja opetuksen tukimuotoja perustetaan, jos rehtorit katsovat sen tarpeelliseksi. Mutta miten taataan, että koulut täyttävät erityisopettajien paikat ja että pienryhmät saadaan suunniteltua siten, että ne todella tukevat oppimista edes nykyistä vastaavalla tasolla? Kuinka opettajat jaksavat ja selviävät, kun luokissa on hyvin erilaisista ongelmista kärsiviä lapsia haastamassa opetusta? Mahdollinen erityisluokka, joka on osa lähikoulua, kokoaa eri ongelmista kärsiviä, jopa eri-ikäisiä oppilaita. Tällainen paikallinen erityisluokka luo erittäin suuren negatiivisen leimautumisen vaaran – ”vammaiset” ja ”häirikköporukan” tuntee jokainen, joka on käynyt koulua, jossa on erityisluokkia.
Mielenkiintoista on, että musiikkia, kieliä tai kansainvälistä koulua sekä muita erikoisaloja opiskelevat lapset voivat entiseen tapaan hakea opiskelupaikkaa. He eivät menetä mahdollisuuksiaan. Oppilaille, joiden haasteena on selviytyminen elämän perusasioissa, ei ole näillä näkymin vaihtoehtoja. Tiedotustilaisuutta vetänyt Kalo korosti, että erityisoppilaidenkin on sopeuduttava yhteiskuntaan. Vantaalla siis kokeillaan sopeutumista lapsilla, jotka kärsivät eriasteisista sosiaalisista, neurologisista, psykologisista ja psykiatrisista ongelmista. Täällä tahdotaan tutustua käytännössä siihen, millainen lenkki he ovat talouden, tulosten ja uuden tasa-arvon määrittämässä yhteiskunnassa ja millaista selviytymisen eetosta he perheineen toteuttavat. Kiitos, Ilkka Kalo, että autat meitä vanhempia heräämään viimein todellisuuteen! Olemme vakuuttuneita, että juuri erityislapset perheineen ovat kohderyhmä, jolla on syytä tutkia sosiaalisista haasteista selviytymisen lainalaisuuksia.
Päätelmäni ovat ikävä kyllä linjassa niiden puheiden kanssa, joilla Kalo tyrmäsi vanhempien esittämät, sosiaalisiin ja tunne-elämän kipukohtiin paneutuvat kysymykset. Vantaan perusopetuksen johtoportaalle tasa-arvo merkitsee sitä, että kaikki asetetaan samalle viivalle yksilöllisistä ominaisuuksista huolimatta. Erityislasten ongelmat ovat kognitiivisia kauneusvirheitä, ja ne voidaan ratkaista suurissa ja heterogeenisissa opetusryhmissä asianmukaisin opetusjärjestelyin.
Tosiasiassa ihmisten toisistaan poikkeavat kognitiiviset kyvyt eivät muodosta yhteiskunnallista haastetta, sillä kyse on yksilöiden välisistä luonnollisista eroista. Varsinaisia kipukohtia ovat kyvyttömyys sisäistää tai soveltaa sosiaalisen kanssakäymisen sääntöjä sekä vakavat keskittymisen ongelmat neurologisine taustoineen – juuri nämä seikat tekevät monista oppilaista erityisoppilaita, joiden oppimisympäristöön ja opetusmenetelmiin on tähän saakka katsottu tarpeelliseksi kiinnittää kokoaikaista huomiota, jotta nämä ongelmat eivät lisäisi oppimisen (kognitiivisia) ongelmia. Mutta onneksi Vantaalla ongelmat ovat ohi. On tuo siunattu lähikoulujen tasa-arvoistava ja yhteisöllinen ilmapiiri!
Hyppy, johon erityisopetuksen mukauttaminen toteutuessaan erityislapset pakottaa, vertautuu haasteiltaan tilanteeseen, jossa aikuinen siirretään uransa kriittisessä vaiheessa työympäristöön, jota hän ei tunne ja jonka sääntöjä ja käytäntöjä hän ei pysty itsestään riippumattomista syistä seuraamaan. Kuitenkin tätä henkilöä koskevat tavanomaiset suoriutumistavoitteet, ja hän on jatkuvan vertaisarvioinnin kohteena. Työnohjauksellisena tukena hänet sijoitetaan ajoittain toisten alisuorittajien joukkoon. Mahdollisuutta rakentavampaan työympäristöön ei ole. Jokainen ymmärtää, millaisia vaikeuksia tilanne aiheuttaa opettajille ja vanhemmille, tärkeimmistä eli oppilaista puhumattakaan. Siirtosuunnitelman toteuttaminen tarkoittaa käytännössä itsetunnon ja eriytymisen ongelmien kylvämistä.
Viimeaikaisessa tiedotuksessa ja uutisoinnissa Ilkka Kalo ja suunnitteluryhmä ovat pyrkineet vähättelemään siirtymähankkeen laajuutta ja vaikutuksia. Toisaalta he ovat esittäneet eri yhteyksissä, että suunnitelma on ymmärretty väärin. Käytännössä perusopetuksen rakenteiden ja tukimuotojen uudistuksen vaikutukset ovat kuitenkin paljon esitettyä dramaattisemmat. Jopa yhden tai kahden erityisoppilaan siirron vaikutukset ovat merkittäviä koulun opetuksen suunnittelun, luokkatilanteen hallinnan ja ennen kaikkea lasten itsensä kannalta; siirrot vaikuttavat välittömästi koko luokan tilanteeseen. Vantaan kaupungin mahdollisuudet tarjota tukea erityislapsille ovat olleet tähän saakka ainakin oman perheemme kohdalla lähinnä kouluelämään liittyviä. Olemme itse kustantaneet lapsemme lääkärit, terapiat ja muut tukitoimet. Jos Vantaa aikoo romuttaa nykyisen, erinomaisesti toimivan erityisoppilaan tukemisen kouluaikana, tuo tämä valtavasti lisäpaineita koko perheen elämään.
On ilmiselvää, että hankkeen suunnittelijoilla ei ole realistista käsitystä erityislasten arjesta ja niistä seurauksista, joita heidän suunnitelmallaan on perheille lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Ehkä laajin ja kauaskantoisin uhka on siinä, että uudistus voi olla osaltaan pikemminkin edistämässä kuin ehkäisemässä lasten ja nuorten syrjäytymistä yhteiskunnassa. Syrjäytymisen kustannukset ovat valtavat, vaikka kyseessä olisi vain muutama kymmenen nuorta - nyt puhutaan sadoista tai oikeammin tuhansista lapsista ja nuorista.
Erityisoppilaat voivat kehittyä ja selvitä yhteiskunnassa. Heidän mahdollisuutensa ovat hyvät, kun he saavat tarvitsemansa tuen turvallisessa ympäristössä. Niitä tarjoavat koti, ohjatut harrasteet ja koulut, joilla on osaaminen ja resurssit erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten auttamiseen. Erityisopetuksen lippulaivat, kuten Vantaan Veromäki, ovat antaneet tästä erinomaisen näytön.
Pyydän kaikkia mukaan tämän järjettömän ja ennen haitallisen hankkeen pysäyttämiseen. Sen kaatuminen voi koitua myös nykyisen johtoportaan eduksi: heidän ei tarvitse olla ruma alaluku suomalaisen kouluelämän historiassa. Vastuullisen ihmisen ei tarvitse siunata jokaista hanketta, johon laki antaa mahdollisuuden ja johon lyhytnäköinen talousajattelu ja hatara pedagogiikka kannustavat.

 


Vieras

#59 Veromäen Vanhempainyhdistys ry

30.10.2011 10:45

Tämä adressi on perustettu meidän alkoitteesta.
Olemme lähettäneet postia mm virkamiehille,opetuslautakunnan jäsenille,kouluille,yhdistyksille,työpaikoille,lehtiin,telvisioon ym.
Olimme ainoana edustajana luovuttamassa adressia ja vastalausetta opetushallituksen kokouksessa Vantaan Viertolankoululla 18.11.klo 16.30.
Olemme jalkautuneet keräämään adressiin nimiä,koska niitä tarvitaan!

Missä muiden koulujen alkoitteet asian suhteen?
Missä opettajat,vanhemmat?
Missä olette?
Meillä on tasan yksi viikko aikaa,sillä me aiomme vastustaa tätä esitystä loppuun saakka!
Tarvitsemme tukea.
Tee aloite koulussasi ,työpaikallasi,ja kerää nimiä listaan.Se voi olla ihan tavallinen valkoinen paperi,johon nimiä laitetaa allekkain.
Nimi ja päivämäärä ,paikka
Toimita listasi Veromäenkoulun kansliaan alustavasti perjantaihin mennessä.Voit kerätä myös siitä ettnpäin ,ja toimittaa myöhemmin.

Nyt kaikki vastustajat liikkeelle!

Ystävällisin terveisin Veromäen koulun vanhempainyhdistys ry / Pirkko

Vieras

#60 Veromäen koulu Vanhempainyhdistys ry

30.10.2011 11:05

Tämä adressi on perustettu meidän alkoitteesta.
Olemme lähettäneet postia mm virkamiehille,opetuslautakunnan jäsenille,kouluille,yhdistyksille,työpaikoille,lehtiin,telvisioon ym.
Olimme ainoana edustajana luovuttamassa adressia ja vastalausetta opetushallituksen kokouksessa Vantaan Viertolankoululla 18.11.klo 16.30.
Olemme jalkautuneet keräämään adressiin nimiä,koska niitä tarvitaan!

Missä muiden koulujen alkoitteet asian suhteen?
Missä opettajat,vanhemmat?
Missä olette?
Meillä on tasan yksi viikko aikaa,sillä me aiomme vastustaa tätä esitystä loppuun saakka!
Tarvitsemme tukea.
Tee aloite koulussasi ,työpaikallasi,ja kerää nimiä listaan.Se voi olla ihan tavallinen valkoinen paperi,johon nimiä laitetaa allekkain.
Nimi ja päivämäärä ,paikka
Toimita listasi Veromäenkoulun kansliaan alustavasti perjantaihin mennessä.Voit kerätä myös siitä ettnpäin ,ja toimittaa myöhemmin.

osoite:
Veromäen koulu / kanslia
Veromiehentie 2
01510 Vantaa
fax: 8392309



Nyt kaikki vastustajat liikkeelle!

Ystävällisin terveisin Veromäen koulun vanhempainyhdistys ry


Vieras

#61 Veromäen koulu mediassa

31.10.2011 19:37

Hei!
Katso Uudenmaan Uutiset (31.10.2011), missä Veromäen koulun opettaja, vanhempi ja oppilas ovat eri mieltä suunnitelman toteuttamisesta:
Myös Radio Suomessa oli maanantaina 31.10. pidempi haastattelu.

Vieras

#62 Viesti opetuslautakunnalle Uudenmaan uutisten jälkeen

01.11.2011 09:44

Olkaa hyvä ja ennen päätöstä katsokaa Ylen Areenasta Uudenmaan uutiset maanantailta 31.10.

Siinä Veromäen koulun opettaja, vanhempi ja oppilas ovat eri mieltä suunnitelman
toteuttamisesta: http://areena.yle.fi/video/1320081653956

Netistä löytyy aiheesta haastattelut:
http://yle.fi/alueet/helsinki/2011/10/erityisopetuksesta_syntyi_aanekas_kiista_vantaalla_2961036.html

Myös Radio Suomessa oli maanantaina 31.10. pidempi haastattelu.

Näette mikä valtava laadullinen ja kokemuksellinen kuilu on perusopetuksen johtajan Ilkka
Kalon ja neljäsluokkalaisen erittäin asiantuntevan, fiksusti asiansa jäsentävän ja
esittävän lapsen välillä.

Kalo ei ole julkisuudessa pystynyt esittämään tähän mennessä yhtään asian ytimeen eli
lasten tukemiseen ja kiusaamisen vähentämiseen liittyvää argumenttia. Ainoa idea on ollut
koulumatkan lyhentäminen ja täysin tunteellinen ja epärealistinen ajatus
yhteisöllisyydestä.

Kalo puhui itsensä pussiin haastattelussa. Hän totesi, että jos on liikaa erityislapsia
yhdessä, se ei tue sosiaalistumista. Juuri näin tulee käymään käytännössä lähikouluissa.
Nykyisellään erityisryhmät ovat hallittuja. Luulisi Kalon sen verran olevan asioista
selvillä. Lähikouluissa tällaiseen ei ole käytännössä mahdollisuutta eikä varoja, sillä
kriteeriksi nousee tilanteen jäsentämisen kannalta erittäin hankala ja loogisesti
ajatellen täysin sattumanvarainen asuinpaikka. Tämä on aivan järjetön kriteeri, jos
ajatellaan mitä asiaa sillä ajetaan. Tutkimusten mukaan esimerkiksi adhd-lapset ja
asperger-lapset muodostavat yhdessä suuren riskiryhmän konfliktien syntyyn ja
luokkatilanteen hajoamiseen. Tämän riskinoton seuraukset maksavat koulut, opettajat, muut
oppilaat ja perheet. Ilkka Kalo ei ole niitä maksamassa, ja sen kyllä huomaa.

Haastattelussa erityislapsi, joka oli nyt löytänyt erityiskoulussa osaamisensa ja
paikkansa yhteisössä (hänen ikäisensä mukainen yhteiskunnallinen haaste), sanoi erittäin
selvästi: EN KUULUNUT LÄHIKOULUSSA MIHINKÄÄN RYHMÄÄN, EN FIKSUJEN ENKÄ TYHMIEN. MINUA
KIUSATTIIN.

Lasten saamat emotionaaliset jäljet tulevat vaikuttamaan heidän koko myöhempään koulu- ja
työelämäänsä, muusta sosiaalisesta elämästä puhumattakaan. Yksikään opettaja ei voi estää
näiden negatiivisten jälkien syntymistä mahdollisesti tulevassa tilanteessa.

Katsoin kyynelet silmissä sitä, miten vallankäyttäjä eli Ilkka Kalo ja mahdollinen uhri
eli erityisoppilas kohtasivat toisensa uutisklipissä.

Olkaa hyviä ja yrittäkää kumota tämä hanke, joka ei todellakaan auta yli tuhatta
vantaalaista lasta. Säästöillä tätä hanketta ei ole perusteltu. Pedagogisesti tämä ei ole
kestävällä pohjalla. Unohtakaa puoluepolitiikka ja tehkää päätös järjen ja sydämen
varassa Vantaan tulevaisuutta ajatellen.

Ystävällisin terveisin,

Vesa Haapala
--

Vieras

#63 Re: Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

02.11.2011 06:50

#43: - Osallistu opetuslautakunnalle lähtevään mietelmään

Täyttä asiaa, kannatan myös levitystä mahdollisimman laajalti.

t. Ulla Kokkonen


Vieras

#64

02.11.2011 13:30

Toivottavasti Vantaalla ymmärretään lasten paras ja perutaan tämä hanke. Toivon todella perustellusti että oma kotikuntanikin ymmärtäisi siirtyä takaisin vanhaan ja todella hyvään & toimivaan erityisluokkamalliin.
Raisa Lehtomäki

#65 Perusopetuslaki 1.1.2011 mahdollistaa erityistä tukea tarvitsevien...

02.11.2011 13:41

oppilasryhmien asianmukaisen opetuksen alasajon. Tästä nyt esim. Vantaan järkyttävät suunnitellut opetustoimen "säästötoimet"! Tämähän ei ole säästöä, sillä 10 vuoden päästä nämä "säästöt" kostautuvat syrjäytymisestä aiheutuneiden menojen kasvusta potenssiin miljoona... Ehkä tämä on tarkoituskin: heikommat saavat pärjätä tässä yhteiskunnassa miten kuten taitavat... Pelottaa.
Vammaispalvelulaki (1.9.2009) oli myös askel tähän suuntaan, sillä sen väljyys asettaa vammaiset eriarvoiseen asemaan keskenään ja näin suuri osa vammaisista voidaan jättää vaille apua ja tukea.
Nyt sitten odotamme milloin sosiaalipalvelulakia muutetaan samaan suuntaan... Se on taatusti tulossa, niin pessimistiseksi olen muuttunut.
Tätä yhteiskunnallista suuntausta, jossa vain kovat arvot päättävät ei saada kääntymään inhimillisempään suuntaan kuin vain siten, että yksityiset ihmiset yhtenä rintamana asettuvat tätä päättäväisesti vastustamaan. Ja tämä vantaalaisten erityisoppilaiden vanhempien käynnistämä hanke erityisopetuksen säilymisestä edes ennallaan on juuri tätä heikomman puolella olemista.
Vitsi on vielä tosiaan se, että tätä erityisopetuksen "inklusointia" ei voida perustella edes "säästöillä", koska sehän vain tulee maksamaan enemmän, jo nyt ja varsinkin lähitulevaisuudessa!
Eli vastassa näyttävät olevan todella KOVIEN ARVOJEN edustajat. Kyllähän juutalaisetkin muutama vuosikymmen sitten täällä Euroopassa viimeiseen asti uskoivat siihen, vielä keskitysleireissäkin, että eihän vallanpitäjillä ole mitään mieltä tappaa omaa - ja vielä ilmaista - työvoimaansa...
Siis pelottaa edelleen, en voi mitään. Eikä naurata yhtään, ei todellakaan.

Vieras

#66

03.11.2011 00:52

Tärkeä asia vaatii nopita toimenpiteitä!
Arru

#67 toinen näkökulma

03.11.2011 09:07

Minun lapseni taas on erityiskoulussa, koska hän kuuluu päättäjien mielestä sinne. Kun niitä erityiskouluja on olemassa voi kunta päättää, että jotkut diagnoosit nyt kerta kaikkiaan hyötyvät niistä enemmän. Siinä ei ole lapsen tarpeilla tai vanhempien tahdolla osaa eikä arpaa.

Nyt tässä taistelussa näkyy vain se erillistämisen puolustajien näkökulma. Entä me muut, jotka ovat nähneet muissa kunnissa onnistunutta integraatiota (olen itse opettaja "muussa" kunnassa)? Jotka uskomme ja tiedämme lapsemme nauttivan tavallisten lasten seurasta sen sijaan että kaikki opetus on omankaltaisten seurassa. Tiedämme myös, että tutkimukset osoittavat integraation hyödyttävän useimpia lapsia enemmän kuin erityisluokan. HUOM! Siis useimpia, ei suinkaan kaikkia. Aina löytyy niitä, joille aidosti ja oikeasti pieni erityisluokka on paras ratkaisu.

Niin kauan kuin erityiskouluja ja -luokkia on näin paljon kuin nykyään, sinne tungetaan kaikki vähänkin siihen viittaavat diagnoosit. Se on väärin! Siksi kannatan osittaista erityisluokkien purkamista, jotta olisi enemmän valinnanvaraa tarjolla, ja jotta erityisluokkaa ei määrättäisi automaattisesti lapselle.

Vieras

#68 Re: toinen näkökulma

03.11.2011 09:49

Tämä on hyödyllinen näkökulma. On totta, että niin pitkälle kuin mahdollista pitää tukea erityislasten monipuolista kanssakäymistä. Omassa perheessämme se tapahtuu myös koulun ulkopuolella, harrasteissa ja lähipiirissä. Olemme itse kokeneet käytännössä tärkeäksi, että koulu olisi paikka jossa lapsi voisi keskittä mahdollisimman hyvin opiskelemaan. Aivan varmasti pistäisimme poikamme yleisopetukseen, jos se olisi mahdollista ja lapsen kannalta parasta. Mutta Vantaan hanke on hyvistä aikeistaan huolimatta niin epärealistinen resurssien ja suunnittelun osalta, että on parempi torjua se kuin antautua mukaan kaoottiseen hankkeeseen.

 

Totuus ei ole koskaan mustavalkoinen, olisi nähtävä laajalla skaalalla, mutta käytännössä se ei toteudu tämän hankkeen myötä. Olisi hyvä jos olisi mahdollisuuksia joustoihin opetuksessa ja oppilaiden sijoittamisessa heidän tarvitsemansa tuen mukaan.

Tuollaisista kuvaamista diagnostisista pakottamisista on tuskin huolta tulevaisuudessa missään päin Suomea. Päättäjät menevät siitä, missä aita on matalin ja missä vaan voidaan säästää. Lämmin lähikouluperiaate on yksi peitetarina sille, että kaikki lapset ovat kohta autuaasti samoissa kouluissa; nyt haetaan helppoa ja kertakaikkista ratkaisua, joka ei tule kestämään.

Olisi ymmärrettävä, että yhteiskunnassa ja ihmisissä todellakin on eroja, ja voimme hallita niitä positiivisesti ennen kuin tilanne riistäytyy poliittisessa päätöksenteossa käsistä. Nykyinen malli ajaa raakaan tasapäistämiseen ja vahvimmat selviävät -ideologiaan, mikä näkyy kaikkialla muuallakin yhteiskunnassa.

 

Vesa Haapala

#67: Arru - toinen näkökulma

 


Vieras

#69

03.11.2011 10:38

Omakohtaista kokemusta lähiajoilta, kun erityistä tukea tarvitseva oppilas on vanhempien vaatimuksesta (vastoin asiantuntijoiden suosituksia) yleisopetusluokassa: EI toimi (ainakaan tässä tapauksessa) . Lapsi kyllä saattaa tulla sosiaalisesti toimeen omanluokkalaistensa ikätovereidensa kanssa, mutta ilmeisesti kuitenkin turhautuu siihen, ettei opi samaan tahtiin kuin luokkatoverinsa. Tästä tietysti sitten rupeaa oireilemaan, ja kohdistaa tunne-elämän (tai muut) ongelmansa koulun pienempiin"normi"oppilaisiin välitunneilla/ siirtymätilanteissa tms. kuristamalla, tönimällä, potkimalla,hakkaamalla ja rikkomalla toisten tavaroita. Avustajansa läsnäollessa. Tässä tapauksessa integrointi ei ole onnistunut, kun tuloksena on ryhmä hysteerisesti pelkääviä ja itkeviä koululaisia.

Lapsi tarvitsee rakkautta, tukea ja rajoja, ja rajojen asetuksen on lähdettävä meistä vanhemmista.Niin "normi"-kuin erityislapsillekin. Koulu on kasvatuskumppani, ei kasvattaja. Kyllä se lapsen tarpeiden tunnistamisen ja rajojen asettamisen täytyy tapahtua myös kotona. Sääliksi käy tätä erityislasta, jolla ei varmastikaan ole päivissään montaa onnistumisen tunteen hetkeä.

Lähikouluajatus sinänsä on kaunis, mutta pelkään, että yllämainituista tilanteista tulee arkea yhä useammissa kouluissa ja luokissa. Myös "normi"lapsellani on oikeus turvalliseen koulupäivään ja opetukseen, jossa resurssit on mitoitettu oikein.

Vieras

#70 Re: toinen näkökulma

03.11.2011 11:01

#67: Arru - toinen näkökulma 

Vanhemmilla on jo nyt oikeus valita lähikoulu, se on myös teilläkin, jos haluatte pitää siitä kiinni.  

Ope

#71 Lain henkeä on noudatettava

03.11.2011 13:49

Lähikoulu on kansalaisoikeus! Opetuksen järjestäjän on huolehdittava resursseista. Erityisluokkakeskittymät pois.

Vieras

#72 Re: Lain henkeä on noudatettava

03.11.2011 14:02


Vieras

#73

03.11.2011 14:14

Lain henki ja sen toteutuminen ovat usein eri asioita: joskus voi epäillä jopa sitä, että lakia on laadittu tarkoituksena joku aivan muu kuin yksilön "oikeus"; tuo oikeus on pikemminkin suhteutettu käsitteisiin "pakollisesti täytettävät resurssit" ja "minimivelvollisuus".

Eli "oikeuksiin" vetoaminen voi olla tosiasiassa aivan muuta kuin puhetta oikeuksista positiivisessa mielessä. Tässä tapauksessa "lähikoulun" käsite ei kata kaikkia "oikeuteen" liittyviä määreitä.

On ihmisiä, esimerkiksi tietty ryhmä erityislapsia, joille tämä "oikeus" lähikouluun muodostuu toteutetuessaan "ainoaksi, jopa pakon sanelemaksi vaihtoehdoksi" tai "taakaksi". Mikä se sellainen "oikeus" on? Mikä oikeus toteutuu, jos yksinkertaisesti pyritään peittelemään sitä, että ei ole resursseja hoitaa asioita kunnolla. Silloin ei ainakaan toteudu yksilön / lapsen positiivinen oikeus turvalliseen kouluelämään.





Vieras

#74 Re: Lain henkeä on noudatettava

03.11.2011 14:33

#71: Ope - Lain henkeä on noudatettava 

 Ei ole olemassa lakia , joka velvoittaa erityisluokkakeskittymien purkamisen. Ei ole kansainvälisiä sopimuksia, jotka velvoittavat Vantaata rysäyttämään tämän läpi alle 8 kuukaudesta, josta 2 kuukautta on kesäloma-aikaa... Ei perustuslakikaan velvoita tähän!

On tiettyjä kouluja, joissa on erityisopetuskeskittymiä ja niissä tavallisia opettajia, jotka toivovat muutosta, jotta pääsisivät erityioppilaista eroon...Onko tämä siis erityisoppilaiden edun mukaista muutoksen puolustamista?

 


Vieras

#75

03.11.2011 14:42

Joskus lain henki voi haista hyvinkin pahalta...