Musiikkiteatterikoulutus Lahdessa säilytettävä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Musiikkiteatterikoulutus Lahdessa säilytettävä.

Suuria menoeriä säästämään?

#1 musiikkiteatterikoulutus

07.10.2011 13:24

Ilmeisesti kustannussyistä koulutus halutaan lopettaa.Nykyisin niin monet tuottamattomat alat lakkautetaan ja tehostetaan kannattavuutta,voittojen määrä pyritään maksimoimaan.
Sitäpaitsi teatteri pyörii jo jokapaikassa,niin myös kaduilla ja vieläpä monikulttuurisena ja kukapa niissä teattereissa viitsii aikaansa kuluttaa,on muutakin parempaa tekemistä.

Vieras

#2

07.10.2011 13:46

Landen musiikkiteatterilinja on ehdottaman tarkea Suomen musiikkiteatteri alan kehittymiselle. Musiikkiteatteri linjalta valmistuneet ovat osoittaneet korkea tasoista taiteellista osaamista ja työllistyneet alalla hyvin.

Vieras

#3 Re:

07.10.2011 13:46


Vieras

#4

07.10.2011 23:40

Kulttuuri on investointi hyvinvointiin - niin henkiseen kuin taloudelliseen. Meillä on HIM ja Nightwish ja muutama muu. Mistä kasvatetaan Suomeen vastineet kestäville ja hyvää vointia ja hyvinvointia luoville ilmiöille kuten Abba ja Mamma Mia - jos ei nuoria kouluteta tähänkin ammattiin?

Vieras

#5

08.10.2011 08:33

Voi harmi, kaikki lopetetaan Lahdessa OPM:n toimesta. Alkaako koulutus jossakin muualla? Kaikki muuttuu, jopa työpaikatkin löytyvät rajan takaa kuningaskunnasta. Tasavaltalaisuus on tasapäisyyttä hölmölässä. Ministereistä lähtien ollaan viihteellä työssä ja vapaa-aikana.

Vieras

#6 Re:

08.10.2011 09:46

#5: -

Mehän lähdetään siitä, että musiikkiteatterikoulutusta EI Lahdesta lopeteta!!


Vieras

#7

08.10.2011 10:10

Vuosikymmeniä tehtiin työtä musiikin ja teatterin jatkokoulutuksen saamiseksi Lahteen! Nyt kun yhteistyö eri tahojen välillä näyttäisi alkavan sujua niin homma luisuu käsistä! Sen ei anneta tapahtua!Onko lakkauttaminen opetusministeriön Aalto-politiikaa,vai?
Harkitkaa tarkkaan

#8 Vastalause

08.10.2011 11:11

No, koulu ei ole kovin korkeatasoinen, mutta kieltämättä ainoa lajissaan. Alalla ei riitä työpaikkoja kaikille vuosittain valmistuville, ja moni ottaakin koulun pohjakoulutuksena esim hakiessaan TEAKiin ja jättää sen jopa kesken kun pääsee "parempaan" opiskelupaikkaan. Pitäisikö sisään kouluun ottaa joka toinen tai kolmas vuosi? Se voisi olla inhimillisempi vaihtoehto kuin koulun lopettaminen.

Vieras

#9 Re: Vastalause

08.10.2011 13:53

#8: Harkitkaa tarkkaan - Vastalause

 

Millä perusteella koulu ei ole korkeatasoinen?

Opiskelijat kyllä ovat erittäin taitavia (näin on kaikki yhteistyökumppanitkin maininneet) ja opetus on kuulemma ainutlaatuisen tasokasta. Lamkin musiikkiteatterilinjalta valmistuneet työllistyvät tehokkaammin kuin nätyn tai teakin opiskelijat..


Vieras

#10 Panostuksesta

08.10.2011 13:54

Koulutuksen taso on usein täysin riippuvainen pelimerkkien määrästä jolla siihen on panostettu. Mikäli Mute selviää tästä myrskystä on sanomattakin selvää, että silloin ei enää kannata jossitella vaan resursoida. Selkeitä päätöksiä ja selkeitä linjoja! Tulevaisuuden tekijöitä alalla kuin alalla palvelee vain ja ainoastaan laadukas opetus asiaan kuuluvissa tiloissa.


Vieras

#11

08.10.2011 22:02

Mitä huonompi taloudellinen tilanne on, sitä enemmän tarvitsemme iloa, lohtua ja elämyksiä antamaan voimia arjesta selvitymiseen. Teatteri, musiikki ja tanssi, sekä niiden yhdistelmä musiikkiteatteri, antavat meille tuota kaikkea. Tarvitsemme taiteen ammattilaisia, jotta elämämme ei olisi pelkkää puurtamista ja kovia faktoja. Maailma olisi ankea, yksioikoinen ja tylsä paikka ilman taiteellisia ja luovia ihmisiä. He haluavat saada meidät nauramaan, liikuttumaan tai vaikka ajattelemaan asioita toisin kuin mihin olemme tottuneet. Älkää siis ajattelemattomasti ja lyhytnäköisesti lopettako erittäin tarpeellista koulutusta.

Vieras

#12

09.10.2011 11:10

Lahti tarjoaa hyvän mahdollisuuden saada koulutuksen ohella kokemusta monipuolisella kulttuuritarjonnalla.Tämän vuoksi on koulutus myös säilytettävä.

Vieras

#13 ADRESSI KUVATAITEEN KOULUTUSLINJAN SÄILYTTÄMISEN PUOLESTA!

09.10.2011 15:51

http://www.adressit.com/kuvataiteen_ammattikorkeakoulutus_sailytettava_lahdessa

Opetusministeriö esittää kuvataiteen koulutuslinjan lopettamista Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutista.

Ministeriön lakkauttamisuhan perusteena on Taideinstituutin yksikön pienuus. Nelivuotisiin nuoriso-opintoihin valitaan sadoista hakijoista vuosittain vain 12 opiskelijaa. Ministeriö jättää huomioimatta, että lisäksi kuvataiteen koulutuslinjalla toteutetaan aikuiskoulutuksena myös täydentävää amk-tutkintoon johtavaa koulutusta ja ammatissa toimiville kuvataiteilijoille kuvataiteen erityisopintoja. Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuu itsensä työllistäviä ammattilaisia, jotka oman taiteellisen toiminnan ohella sijoittuvat kulttuurin kentällä moniin erilaisiin asiantuntijatehtäviin.

Lahden ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutuslinjan laatu ilmenee kiistämättömän korkeasta taiteellisesta tasosta. Historiaan syventymättä mainittakoon että pelkästään vuoden 2011 taidekilpailujen ensimmäisten palkintojen saajat muun muassa Ars Fennicasta, The Art of Baswaresta ja Salmelan kuvataidekilpailusta ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Lahdesta. Taideinstituutista valmistuneita taiteilijoita on vuosittain esillä valtakunnallisten ammatillisten liittojen gallerioissa, arvostetuimmissa kotimaisissa näyttelyissä ja moni toteuttaa uraansa ulkomailla.

Kuvataidealalla Lahden kuvataiteen koulutusohjelmalla on yleisesti tunnustettu ja arvostettu asema. Paikallisella tasolla kuvataiteella on sisällöllisesti merkittävä rooli myös muille erityisalojen koulutusohjelmille Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutissa. Muotoilunkin perusta on taiteessa.
Sivusta seurannut

#14 Re: Vastalause

09.10.2011 16:01

#8: Harkitkaa tarkkaan - Vastalause

Tuo "astinlauta TEAKiin" ei ole mitenkään ainutlaatuista eikä siten käy perusteluna suuntaan eikä toiseen - aika moni sellainen, joka haluaa tiettyyn korkeakouluun mutta ei pääse sinne ensi yrittämällä, ottaa AMK-paikan ja jatkaa yrittämistä. Alalla kuin alalla.

 

Sen sijaan en allekirjoita sitä etteikö koulu olisi korkeatasoinen, sen todistaa myös sieltä valmistuneiden työllisyystilanne. Taso on lisäksi noussut merkittävästi ihan muutamassa vuodessa. Hakijoiden taso on huomattavasti korkeampi kuin aiemmin, joten myös valmistuvien taso on korkeampi. Työllisyyden kannalta olet kuitenkin oikeassa, sisäänotto joka toinen vuosi tai sisään otettavien määrän rajoittaminen nykyisestään takaisi työllisyyttä myös pitkällä tähtäimellä.


Vieras

#15

09.10.2011 17:34

Lahdessa pitää olla jatkossakin musikkiteatterikoulutus

Vieras

#16 Re: Re: Vastalause

09.10.2011 20:41

#9: - Re: Vastalause

Opiskelijat ovat kyllä erittäin taitavia, mutta eivät todellakaan työllisty paremmin kuin teak- tai nätyläiset. Teatterit palkkaavat valitettavasti tällä hetkellä ainoastaan näistä kahdesta edellämainitusta laitoksesta näyttelijät musikaaleihinsa. Se on vielä pitkä taival, että musiikkiteatterilinjalaiset työllistyisivät musikaaleissa. He jotka saavat töitä linjalta valmistuttuaan, ovat tällä hetkellä joko poikia tai poikkeuksia. Valitettavasti. Sekä opetuksen taso ei ole kovin mieltäylentävää, muutosta parempaan on jo tapahtunut, mutta laatua pitäisi oikeasti nostaa opettajilla jotka ovat ajan hermoilla musiikkiteatterista.


Anonyymi

#17 Re: Re: Re: Vastalause

09.10.2011 22:16

Komppaan osin kommenttia opetuksesta jonka keskiössä alalla kuin alalla tulisi olla työelämän kanssa tehtävä autenttinen yhtistyö. AMK:ssa virassa olevilta lehtoreilta edellytetään sekä maisterin - että pedagogin tutkintoja. Työ sisältää paljon byrokratian pyörittämistä joka ei luultavasti säännöllisesti kiinnosta kentällä musiikkiteatterin parissa työskenteleviä keskeisiä tekijöitä. Tuntiopettajina sen sijaan on ehdottomasti käytettävä alan auktorisoituja huipputekijöitä ja näiden saamiseen täytyy saada riittävät resurssit niin AMK tasolta kuin myös OPM:stä. Eli jos rahat on tiukalla on tyhjästä paha nyhjästä. Musateatterikoulutus uuteen nousuun!

 

 

Raisa

#18

10.10.2011 09:56

Hyvätasoinen koulu, hyvät tilat, ammattitaitoiset opettajat, lahjakkaita musiikkiteatterioppilaita ja mielettömän hyvä piristysruiske Lahtelaiseen kulttuurielämään :) Järjetöntä puhetta että tommonen opinahjo lakkautettaisiin. Me täällä Kainuussa menetettiin OKL mutta sekään taisto ei ollut turha. Tsemiä teille kaikille Lahden suunnalla. Pitäkää lippu korkealla ja taistelumieli taivaissa!

Vieras

#19

10.10.2011 10:27

LAMK:n musiikkiteatterilinja on ehdottomasti säilytettävä. Marietta Tevajärvi + kaikki muut opettajat sekä hienot , lahjakkaat nuoret tekevät hyvää työtä. Olen saanut paljon iloa käymällä katsomassa lähes kaikki heidän produktionsa.

Vieras

#20 Re: Re: Re: Vastalause

10.10.2011 13:03

#16: - Re: Re: Vastalause 

 

Lahden muten opiskelijat työllistyvät paremmin, sillä virallisesti he saavat muusikon koulutuksen, mutta ovat erikoistuneet musiikkiteatteriin. Koulutuksessa annetaan siis täydet valmiudet sekä muusikon että näyttelijän ammattiin, eli logiikallahan se tarkoittaa suurempaa todennäköisyyttä valmistua.

Musikaaleissa mutelaiset nimenomaan työllistyvätkin, mikäli puhutaan teattereihin työllistymisestä. Muten opiskelijat saavat koulutuksessaan todella paljon suuremmat valmiudet musikaalin haastaviin musiikkitehtäviin, kuin pelkästään painotetusti näyttelijäntyötä saaneet. Musikaalit ovat muutenkin teattereiden kassamagneetteja, mutta ilman muusikoita tai muusikkonäyttelijöitä ei musikaalia voi tehdä.

Se, että "poikkeudet" saavat töitä heti valmistumisen jälkeen, pitää paikkaansa - kaikilla aloilla, koulutusohjelmasta ja linjasta tai edes alasta riippumatta. Opettajat ovat mutella loistavia, ammattitaitoisia ja taitavia pedagogeja. Mistäs sinä tiedät opetuksen laadusta? Oletko itse ollut muten linjalla?

Mia Liski
Adressin tekijä

#21 Re: Re: Re: Re: Vastalause

10.10.2011 14:19

Toivomme, että tällä palstalla käyty keskustelu säilyy kaikinpuolin kiihkottomana ja ensisijaisesti kulttuurimyönteisenä. Nythän OKM:n esitys asettaa kulttuurialat vastakkain aloituspaikkojaan lisäävien alojen, mm. sosiaali-, liiketalous-  ja tekniikan alojen kanssa. Virallisia työllistymistilastoja ei LAMKissa ole tehty joten emme halua asettua keskusteluun valmistuneet TEAK vs. LAMK. Erilaista ja eriasteista koulutusta tarvitaan. Se on maamme rikkaus.

 


Vieras

#22

10.10.2011 16:13

Kyllä vaan, on se säilytettävä.

Vieras

#23

10.10.2011 16:18

Tsemppiä itse kullekin säädylle.
Näin on

#24 Re: Re: Re: Vastalause

10.10.2011 16:47

#16: - Re: Re: Vastalause

siis kysehän on siitä että ne jotka Lahden Muten jälkeen työllistyvät, ovat saaneet sen aikaan omalla panostamisellaan ja  lahjakkuudellaan- ja valtaosa heistä olisi työllistänyt itsensä alalla ilman Lahden AMK:n papereitakin, sillä osaamisen taso heillä on ollut korkea jo kouluun sisään päästessään. Osaaminen ratkaisee, eivät paperit- ainakaan Lahden AMK:n paperit.

Mikael Haavisto

#25 Re: Re: Re: Re: Vastalause

10.10.2011 17:07

#24: Näin on - Re: Re: Re: Vastalause

En todellakaan olisi töyllistynyt ilman saamaani koulutusta, minkä olen Mutelta saanut, vaikka olisin jotain ennen koulua osannutkin. Koulussa opin käyttämään taitojani, ilman koulutustani olisin aivan hukassa oleva amatööri. Sehän se juju on. Meidän koulu tekee lahjakkaista amatööreistä lahjakkaita ammattilaisia. Kolme vuotta neljä kertaa viikossa tanssia, huippu-laulunopettajat, ensembletunnit, ryhmälaulutunnit, näyttelijäntyön tunnit, musiikin teoria- ja historiatunnit eivät todellakaan ainakaan minulla ole mennyt hukkaan! Jotta saamme pidettyä jatkossa Suomen musiikkiteatterikentän tason korkealla on koulutuksen jatkuttava.

Sitten vielä, kyllä tytötkin työllistyvät, vaikkeivät kaikki. Ja mitä teakkiin tai nätylle pääsemiseen, jotkut jatkavat mutea toisen koulutuksenaan niiden ohella, jotta saisivat yhdisteltyä itselleen suomen monipuolisimman mahdollisen koulutuksen, mitä musiikkiteatteriin tulee.

Ja kyllä niillä papereilla tekee - moni teatterinjohtaja ei suostu palkkaamaan ilman papereita, ja se vaikuttaa palkkaluokkaan.