Ei tuulivoimaa Tevaniemeen

Ei tuulivoimaa Tevaniemeen / Tiedotteet / Mielipidettäsi tarvitaan Tevaniemen tuulivoimaloiden ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan / Kommentit

Johan
Vieras

#1

09.10.2021 15:47

VAHVISTUS: Tuulivoimalat aiheuttavat unihäiriöitä

Uuden tutkimuksen mukaan unennäkö ja toipuminen estyvät. Saattaa aiheuttaa vakavan terveysvaaran

Tuulivoimaa on kritisoitu muun muassa kannattamattomuudesta, tehottomuudesta, epäluotettavuudesta ja ympäristöhaitallisuudesta. Äskettäin tehty tutkimus osoittaa nyt, että se voi myös olla haitallista ihmisten terveydelle. Tuuliturbiinien tuottama ääni ei ole häiritsevää vain päivisin, vaan aiheuttaa myös vakavia unihäiriöitä.

Jo pitkään on tullut viestejä siitä, että ihmiset, jotka asuvat näiden yhä nopeammin kaikkialle laajenevien tuulivoimaloiden lähistöllä ovat kärsimiensä uniongelmien lisäksi päivittäin altistuneet epämukavalle tuuliturbiinien ja niiden generaattoreiden aiheuttamalle melulle.

Mutta tieteelliset todisteet eivät ole toistaiseksi olleet riittäviä osoittamaan, että tuulivoiman aiheuttama melu on todellakin draaman syyllinen. Mutta nyt Göteborgin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että unihäiriöistä kärsineet ovat oikeassa syyttäessään tuulivoimaloita.

– Ihmiset, jotka asuvat tuulivoimaloiden lähistöllä, ovat ilmoittaneet unihäiriöistään, mutta meillä ei ole ollut sille tieteellistä tukea, kertoo Göteborgin yliopiston ympäristölääketieteen professori Kerstin Persson Waye SVT:n kommentissa.

Todisteita unihäiriöistä

Tutkimus osoittaa, että tuuliturbiinien aiheuttama melu vaikuttaa negatiivisesti sekä unien näkemiseen, että kehon kykyjen palautumiseen, joka unen tehtävänä on tarjota. Melutason ei myöskään tarvitse olla kovin korkea aiheuttaakseen terveydellisen riskin.

– Mielestäni tulos on erittäin mielenkiintoinen. Osittain ottaen huomioon, että näemme vaikutukset niin matalilla tasoilla, ja osittain siksi, että näemme, että objektiiviset tiedot tukevat sitä, mitä koehenkilöt itse sanovat kokeneensa, kertoo Persson Waye.

Tutkimus tehtiin käytännössä siten, että 50 ihmistä kutsuttiin nukkumaan ääniympäristölaboratorissa useita öitä. Puolet näistä ovat asuneet alle kilometrin päässä häiritsevistä tuulivoimaloista vähintään vuoden ajan, kun taas toisella osalla ei ole kotinsa lähellä meteliä pitäviä tuulivoimaloita.

Laboratoriossa nukkuessaan heidät altistettiin tuulivoimalan melulle, kun taas heidän aivotoimintansa, silmänliikkeiden ja sykkeen muutokset rekisteröitiin ja verrattiin vastaaviin tietoihin yöunesta ilman tuulivoimalahäiriöitä.

Tulokset olivat yksiselitteisiä. Tuulivoimalan melussa nukkuminen aiheuttaa sen, että unien näkemisen laatuiseen uneen pääsy kestää kauemmin ja että uni lyhenee. Osallistujat kertoivat myös nukkuneensa huonommin ja tunsivat nukkuneensa vähemmän niinä öinä, jolloin tuulivoimamelu oli aktivoituna.

Valtio ei halua tiukentaa meluvaatimuksia

Ruotsin ympäristönsuojeluvirasto on vastuussa siitä, että tuulivoimamelua koskevia ympäristölainsäädännön määräyksiä noudatetaan. Viranomaisten ilmoituksen mukaan nyt suuntaviivat tarkistetaan.

– Tutkimuksen johtopäätös on, että ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että tuulivoiman melulla saattaa olla tietty vaikutus uneen, sanoo Ruotsin ympäristönsuojeluviraston tekninen ylläpitäjä Lisa Johansson SVT:lle.

Johanssonin mukaan ei tiukempia melusääntöjä kuitenkaan tule, jotka voisivat estää tuulivoiman aggressiivisen laajenemisen joiltakin osin.

– Mielestämme tuulivoiman melutaso on kohdallaan, jos katsotaan WHO:n suosituksia.

Huono uni aiheuttaa vakavia terveysriskejä

Tutkimus on osoittanut, että unien näkeminen tai ns. REM-uni on tärkeää henkisen toimintamme kannalta. Lasten henkistä kehitystä voi haitata, jos he eivät saa tarpeeksi sen laatuista unta.

Yleisesti unen puute ja siitä aiheutuva palautumisen puute muodostavat myös vakavia sekä henkisiä että fyysisiä terveysriskejä ja lisäksi alhaisempaa stressinkestävyyttä ja heikentynyttä immuunijärjestelmää sairauksia vastaan.

https://samnytt.se/bekraftat-vindkraftverk-orsakar-somnrubbningar/