Haluan itse päättää työpäiväni pituuden

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Haluan itse päättää työpäiväni pituuden.


Vieras

#26

12.03.2012 17:37

Ihmettelen, miksi halutaan palata ajassa taaksepäin. Eikö nykyaikaa ole se, että voidaan itse vaikuttaa omiin työaikoihin. Ketään ei ainakaan omalla työpaikallani pakoteta tekemään pitkiä työvuoroja.

Vieras

#27

12.03.2012 18:02

ihan oksettaa ajatus ilta-aamu ilta-aamu vuoroista ja varsinki jos lepoaika lyhenee. Puolikin tuntia tässä välissä on paljon.
Anna Sarta-Grönroos
Adressin tekijä

#28 Kommentteja edellisiin

12.03.2012 19:01

Kaikissa yksiköissä, joissa tehdään pitkiä päiviä, on se työntekijän omasta tahdosta kiinni, ketään ei siis pakoteta tekemään niitä, ei myöskään siinä yksikössä, joka muistiossa mainitaan. Henkilökunnan uupuminen johtuu aivan muista syistä, mutta syntipukiksi on nyt nostettu tämä yli 10 tuntisten työpäivien suunniteltu tekeminen.

Tämä esitetty kielto ei koske suunnittelemattomien työvuoron jatkamisia. Eli voi siis kiiretilanteessa jäädä aamusta suoraan iltaan tai illasta yöhön. Ja sekös sitten ei olekaan rankkaa!? KVTES:ssä sanotaan näin:
”Jaksotyössä työvuoro on säännönmukaisesti enintään 10 tunnin pituinen, jolleivät viraston tai laitoksen toiminnan kannalta välttämättömät lyhytaikaiset poikkeukset muuta aiheuta tai toimivaltainen viranomainen ja asianomainen sopijajärjestö paikallisesti toisin sovi. Psykiatrisissa sairaaloissa ja kehitysvammalaitoksissa voi yötyövuoro kuitenkin olla 11 tunnin pituinen.”
Eli tässä juuri tarkoitetaan näitä suunnittelemattomia työvuoron pidennyksiä, jotka johtuvat toiminnan turvaamisesta. Paikallisella sopimuksella voidaan kuitenkin suunnitellusti teettää työntekijällä yli 10 tunnin mittaisia työvuoroja hänen omasta tahdostaan:
”Paikallisessa sopimuksessa ao. sopijajärjestön kanssa noudatetaan 3 §:n määräyksiä soveltamisohjeineen. Mikäli asiasta ei ole sovittu paikallisesti ja kysymyksessä on järjestäytymätön viranhaltija/työntekijä, hänen suostumuksensa korvaa paikallisen sopimisen.”

Ja huomioikaa että annettu ehdotus olisi 1 pitkä vuoro / viikko ja mielellään ei viikonloppuisin. Tuntuu että tuolla viikonloppusäännöllä oikein halutaan meitä kiusata, koska juuri viikonloppunahan on ihanteellista tehdä pitkiä vuoroja, koska on yleensä rauhallisempaa. Ja kun on esim. sekä la että su pitkät päivät töissä, tulee siinä yhdessä viikonlopussa melkeinpä täyteen kolmen viikon viikonlopputyöt ja saa pitää kaksi viikonloppua kokonaan vapaata.

Ryhmäsähköposti on lähetetty niihin muihin yksiköihin (mm. Acuta, Teho, SR2), joissa meidän tiedon mukaan tehdään yli 10 tunnin työvuoroja. Jos tiedätte muita yksiköitä, laittakaa mulle tietoa siitä (anna.sarta-gronroos(at)pshp.fi), niin voin viestittää heillekin. Koko pshp:lle en viitsi tiedotetta laittaa.


Vieras

#29

12.03.2012 23:32

Ymmärtääkseni nämä 12,5 tuntiset päivät ovat todella täysin vapaaehtoisia, eikä ketään niihin pakoteta!! Työn pystyy jäsentämään ihan eri tavalla, kun ei tarvitse kaiken olla kirjattuna ja tehtynä esim. klo 15, kun vuoro vaihtuisi. Potilailla ei vaihdu hoitajat niin usein ja usein , varsinkin lasten kohdalla, lapsi/vanhemmat ehtii vielä näkemään yöhoitajankin ennen yöunia, joka varmasti luo turvallisuuden tuntua. Jos nämä työvuorot kielletään, niin sitten ilmeisesti luonnollisesti ja varmasti kielletään myös työnantajan pyynnöstä (huom! usein ennaltasuunnittelemattomat) pitkät vuorot, jos joutuu jatkamaan aamusta iltaan tai illasta yöhön!! Tällöinhän työpäivän pituudeksi tulee 15h tai enemmän ja usein vielä seuraavien päivien jo suunnitellut työvuorot päälle!! Ja kokemuksesta voin sanoa, että on ihan eri tehdä 12,5 tuntia kuin 15 tuntia... Suunnitellut pitkät päivät ovat kaikkien etu, jos ne lähtee vapaaehtoisuudesta ja todella usein tukee työssä jaksamista. Tällöin myös vapaa-ajan pystyy suunnittelemaan mielekkäästi toisin kuin, jos työpäiviä pidennetään sen vuoksi, ettei henkilökuntaa ole!!

Vieras

#30

13.03.2012 20:22

Kommentoisin työaikalakia; iltavuoron ja aamuvuoron välistä 9 tuntia,johon kuuluu vaatteitten vaihto,kotimatka,iltapuuhat kotona,unta max 5 tuntia,työmatka ja aamuseitsemältä taas fressinä raportilla.On paljon tappavampaa kuin 10t vuoro.Eikö sitäpaitsi työaikalaki sano,että vuorojen välissä kuuluu olla 11 tuntia.Vaikka kuinka laskisin,niin klo 22 ja klo 7 väliin jää vain 9 tuntia.Miksi tässä ei lakia talo noudata.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

13.03.2012 20:52


Annis

#32

13.03.2012 23:11

Heipparallaa. Otanpa kantaa minäkin.

Ymmärrän toisaalta edellisen kirjoittajan kommentin, että "en ainakaan haluis mun vauvaa hoitavan tuollainen hoitaja". Pitkät päivät, ne joille se ei sovi, kokevat ne varmasti raskaaksi ja heille sopii paremmin työrytmi, jossa saadaan kaksi vapaapäivää viikkoa kohden. Harvemmin tämä vaan toimii muualla kuin poliklinikoilla, sillä osastoilla mennään usein yhdenkin päivän vapailla, mikä on kaukana ihanteellisista työoloista. Mielestäni myös se, että jos työvuoroon joutuu jäämään aamuvuoron päätteeksi niin se kuormittaa enemmän kuin se, että olet jo etukäteen suunnitellut olevasi pitkän päivän ja henkisesti siihen valmistautunut. Ja luultavasti aika monet kirjoittajat ovat kokeneet, että ilman pitkiä päiviä heidän vuoroissaan on paljon ilta-aamu-yhdistelmää, siksi nuo edeltävät kommentit. Ei sitä kukaan itselleen ehdoin tahdoin suunnittele tai toivo.

Mikäli yli kymmenen tunnin yövuoroja pakotetaan lyhentämään niin se "ei voi tulla lisää" mihinkään muuhun kuin iltavuoron pituuteen. Aamuun tuskin tullaan aiempaan ja tuskin kukaan haluaa aamuvuoroakaan pitkittää. Ja koska ilta-aamu yhdistelmiä välttämättä tulee (vaikka miten työvuorot yrittäisi toisin suunnitella) niin niiden välistä ei missään nimessä ole järkeä "töissäpoisaikaa" vähentää, koska se jos mikä lisää työn kuormittavuuden tuntua ja polttaa ihmisen loppuun.

Annalle tiedoksi, että ainakin TA2:sella tehdään yli 10h yövuoroja sekä pitkiä päiviä, eli sinne vois laittaa kanssa tiedoksi, jos vielä haluat. Siis gastron puolella. Radiukseen vissiin olit laittanutkin.
Ihmettelijä

#33

14.03.2012 17:17

heh, näinhän se homma toimii. Adressin tekijällä on oikeus poistaa sellaiset kommentit jotka eivät miellytä omaa silmää ja jotka on aiheesta eri mieltä. Siinähän yritätte sitten itsellenne hakea jotain sananvaltaa kun ette anna sitä muillekaan. Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa, sanotaan...

Mutta oli siinä poistetussa kommentissani asiaakin, vastaus kommenttiin #30, kahden työvuoron välinen aika on jaksotyössä juurikin tuo 9h, muilla tuo 11h.

Vieras

#34 kätilö

15.03.2012 16:58

PSHP:n on ehdottomasti ajettava lääkäreille sitten tuo sama 10H rajoitus! Ymmärrän, että pitkien vuorojen katsotaan olevan enemmissä määrin turhan kuormittavia. (Yhtä kuormittavia ovat myös ilta-aamut.) Mutta tässä pitää sitten olla täysin tasapuolinen ja lääkäreille on tultava samat rajoitukset.
Meillä on otettu työvuorolistoissa huomioon toiveet lähes sataprosenttisesti, omalta osaltani täysin, ja olen toivonut että ei ilta-aamua. Tämän vuoksi useimmiten jään illasta vapaille ja tulen vapailta aamuun, mutta loppui ainakin tuo liian lyhyt yöuni.

Vieras

#35 Lääkäreiden kohdalla eli ole kyse samasta asiasta

15.03.2012 17:10

Eli he päivystävät, jolloin työvuoro voi olla pidempi ja toisaalta he noudattavat eri työehtosopimusta, joten lääkärit eivät kuulu tähän asiaan millään tavalla.
sisar hento valkoinen

#36 Otsikko

14.04.2012 04:22

Kyllä kärsii työhyvinvointi jos tämä menee läpi. Ilta-aamuyhdistelmä on aivan kamala, etenkin yhtään kauempana asuvalle ja vielä kun niitä pitäisi sitten tehdä kohta jatkuvasti.
Välissä pitäisi ajaa yht. N. 1.5h, tehdä seuraavan päivän eväät, käydä suihkussa, katsoa lasten seuraavan päivänvaatteet yms valmiiksi, yms muuta perusarkipuuhaa ja nukkuakin pitäisi.

Kurjaa kun joutuu laittamaan lapset täysipäiväisesti hoitoon, pitkiä päiviä tehden saa pidettyä lapset hoidossa vain 10pv/kk..