Metropolian musiikin koulutusohjelman puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Metropolian musiikin koulutusohjelman puolesta.

SK

#26 Ekonometria on sinun jumalasi

30.05.2013 11:09

Aloituspaikkoja AMK:issa on takavuosina tunnetusti ollut järjettömän paljon, koska rahoitus tuli kouluille ainakin osin läsnäolevien opiskelijoiden mukaan. Tämä sai tietenkin AMK:t ahnehtimaan opiskelijoita täysin piittaamatta siitä, millaisen määrän porukkaa työelämä vetää ja kenellä on riittävät edellytykset alalle. Alaa tuntevat olisivat voineet varoittaa tästä kehityksestä jo silloin, jos heitä olisi kuunneltu. Nyt kuitenkin ihmetyttää tuoreen ratkaisun mustavalkoisuus. AMK:t käyvät läpi rakenne- ja rahoitusuudistusta, ja valtiontaloudessakin kiristetään vyötä. Mutta onko muka välttämätöntä lakkauttaa kokonaan yksi laadultaan tunnustettu koulutusala, johon kuuluu sellaisia erityisalueita kuten varhaiskasvatus ja vanha musiikki, joiden opetusta ei ole tarjolla joka AMK:ssa? Miksei toiminnan supistaminen, vaikka sitten rajukin, riitä? Muissa korkeakouluissa on koulutusaloja, joille esim. ei oteta opiskelijoita kuin joka toinen vuosi.

Epäilen, ettei taustalla ole pelkkä huoli ylikoulutuksesta. Metropolian strategia- ja viestintäjohtaja Sinimaaria Ranki kirjoittaa blogissaan näin:

"Korkeakouluja tulee nyt osata johtaa kuten yrityksiä, taloudelliseen analyysiin pohjautuvia strategisia valintoja tehden."

Tämä johtuu siitä, että koulut on laitettu kilpailemaan keskenään:

"Rahoitusmalli palkitsee tuloksellisesta toiminnasta: mitä enemmän tuloksia tuottaa suhteessa kilpailijoihin, sitä suuremman osuuden kaikkiaan ammattikorkeakoulutukseen osoitetusta rahasta saa."

Koulut ovat siis yrityksiä, sen johtajat yritysjohtajia. Ja taidemusiikin opetushan on suhteellisesti kallista. Mainittu taloudellinen analyysi tuottaa siis helposti tuloksen, että koulutusta ei kannata järjestää. On helppoa pyöritellä tietokoneen ruudulla numeroita niin kuin kauppiksessa opetettiin ja tehdä puhtaasti niiden perusteella kauaskantoisia päätöksiä. Pitää muistaa, että monialaisen megakoulun johdossa ei mitenkään voi olla kaikkien alojen asiantuntemusta. Jos oikein huono tuuri on ollut, hallinnossa ei ole yhtäkään laajasti sivistynyttä ja taiteita harrastavaa henkilöä. Sellainenhan ei ole yleisesti arvostettua nykyään, talousjargon sen sijaan on.

Moni enteili pahaa, kun jättiyksikköjen huumassa taidemusiikki sulautettiin osaksi valtavaa koulua. Tässä nähdään nyt kaikessa voimassaan yritysmaailman julma markkinalogiikka, jota meidän viheliäinen aikamme soveltaa yksisilmäisesti myös koulutukseen ja kulttuuriin. Joskus ehkä ajateltiin, että hyvä johtaja on se, joka tuntee oman alansa läpikotaisin ja edistää sen asemaa ja arvoja. Nyt päätäntävallan myös koulutuksessa on annettu liukua niille, joiden mielestä on upeaa ja fantastista, että

"Korkeakouluja tulee nyt osata johtaa kuten yrityksiä, taloudelliseen analyysiin pohjautuvia strategisia valintoja tehden."
MS

#27 Re: Liikaa koulutuspaikkoja....

30.05.2013 19:23

#25: Inho Realisti - Liikaa koulutuspaikkoja....

Kuitenkin tilastokeskuksen tietojen mukaan vuosina 2006-2010 Metropoliasta valmistuneista musiikkipedagogiopiskelijoista työllistyneitä tai jatko-opintoihin päässeitä on 94,46 %. Tästä pelkästään työllistyneiden osuus on hiukan yli 87 %. Muusikoiksi valmistuneet taasen työllistyvät yli 20 % huonommin, tosin jatko-opintoihin pääseminen nostaa heidänkin yhteisprosentin 83 %. Se on kuitenkin selvästi huonompi kuin pedagogeiksi valmistuneilla.

 

Kaiken lisäksi Metropolian musiikin opiskelijat ovat muihin kouluihin verrattuna ykkösenä. Miksi siis lopettaa koulutus sellaisesta koulusta, josta opiskelijat selkeästi pääsevät työelämään?

Metropoliassa opiskeva musiikkipedagogi

#28 Re: Muusikoiden työpaikat menevät

31.05.2013 14:10

#20: Freelancermuusikko, palkka 1500€/kk - Muusikoiden työpaikat menevät

Erittäin hyvä kirjoitus, yhdyn tähän täysin!

 

 

Back to school

#29 Re: Musiikki ja taiteet

31.05.2013 21:35

#16: Kreikan antiikin ajan mittaamattoman arvokkaat perinnöt? - Musiikki ja taiteet

Kyseinen räpellys on erinomainen esimerkki, miksi koulutuksesta EI saa leikata liikaa.


Vieras

#30

01.06.2013 07:31

Tarvitsemme ehdottomasti riittävän klassisen musiikin koulutuspohjan, jolla kauaskantoisia vaikutuksia rikastuttaa, jalostaa yhteiskuntaa kokonaisvaltaisesti, syventää ihmisen kokemuspohjaa, käsitystä elämästä, jopa sen perusteista, suoda iloa ja jolla elävöittävä, henkistä kasvua stimuloiva vaikutus, joka lisäksi tasapainottaa, harmonisoi musiikin tarjontaa sopivalla ja kaivatulla, varsin suositeltavalla tavalla, JOTTA KANSA EI LANKEAISI MASSAAN, LIIAN HELPPOON VALINTAAN, MUSIIKIN TARJONTAA!!!

Vieras

#31

03.06.2013 10:51

Ei kai Metropoliakin ole lopettamassa klassisen musiikin opetusta??!!! Kohta Suomesta loppuu klassisen musiikin osaajat ja kaikki orkesterivakanssit täytetään ulkomaalaisilla muusikoilla. Suomalainen maailmalla suurta ihastusta ja hämmäsrtystä herättänyt musiikki-ihme on tätä menoa hyvinkin pikaisesti historiaa!

Vieras

#32

04.06.2013 03:35

Klassisen musiikin koulutuksella on mennyt valtakunnallisesti huonosti jo vuosikymmeniä. Kun oppilaitokset hakevat kilpailuetua poistamalla opetussuunnitelmastaan vähemmän trendikkäitä opintojaksoja, on koulutuksen lopputulos arvattava. Metropolian päättäjille on siinä mielessä annettava tunnustus, että he ovat uskaltaneet tehdä lopetuspäätöksen julkisesti. Muunlaisiakin käytäntöjä on. Päätökset tehdään usein pienessä piirissä, hiljaisesti, ja annetaan perinteiden kuolla hiljaisesti ohjaamalla vähentyvät resurssit muualle.
Olisiko tässä olisi paikka kokeilla jotakin uutta musiikin koulutusmuotoa? Ammattikorkeakoulu on suoriutunut klassisen musiikin edistämishaasteista surkean huonosti

Vieras

#33

05.06.2013 06:15

Tökkään nimeni kaikenlaiseen elämää edistävän taiteen puolesta kerättyyn kokoelmaan.
Jouni Kesti, säveltäjä

Vieras

#35

10.06.2013 05:23

Pääkaupungilla on iso pulaa musiikkikoulun opettajia... miten on mahdollista että pari ihmisiä (joilla ei ole edes päätevyyttä alalla) voivat lopettaa tarkein osuus varhaiskasvatuksesta lapsillemme??? Tiedättekö kuinka tärkeä on musiikkileikkikoulua lapsillemme??? Miksi ette lopetatte ilmaisia opetuksia ulkomaalaisille opiskelijoille??? Milanossa, Madridissa, Berlinissa jne. jokisessa fiksu opetusinstaansi vaati opiskelijoilta opetusmaksu kaikille ulkomailta tulevat opiskelijoilta... eikö sitä olisi jo aika lopettaa suomessa ilmaisia opetusta ulkomaalaisille opiskelijoille virailijoille... Meidän kaikilta suomalaisilta taskuilta piikki??? Jotka tulevat vain pitämään hauskaa ja tuhlamaan meidän eurovaraa omissa silmissämme (kuten itse he ovat tunnistaneet omalla suulla: Onpas tämä tyhmä maa joka meille antaa mahdollisuutta meidän rahat lomailemaan opetuksen ajalla - kuin sanoivat iso porukkaa saksasta ja italaista! metrossa koti matkallani). Mitä on idea että jäisimme kerata suomalaisille opislkelumatriaalille kolehtia soimalla Finlandia hymniä??? Haloota!

Vieras

#36

17.08.2013 07:43

Aivan älytöntä nämä leikkaukset ja supistukset. Olen käynyt useissa koulun konserteissa ja todennut, miten korkeatasoisia muusikkoja siellä koulutetaan. Opiskelijat ovat motivoituneita ja tekevät paljon töitä opiskelunsa eteen. Eikö tämä ma tarvitse kulttuuria kaiken kurjuuden keskellä? Klassisen musiikin soittaminen tasokkaasti vaatii hyvän koulutuksen, mitä koulu tarjoaa.

Vieras

#37

08.09.2013 20:31

Kuten jo aiemminkin sanottu, erittäin tyly ja lyhytnäköinen ratkaisu. En ymmärrä, miksi tuhota pitkään rakennettu, toimiva koulutus täysin ja lakkauttaa samalla ainoa klassisen musiikin koulutusta tarjoava ammattikorkeakoulu pääkaupunkiseudulta. Metropolia ja Sibelius-Akatemia ovat profiililtaan hyvin erilaisia oppilaitoksia. Metropoliassa nimenomaan pedagogiikan taso on korkea ja vahva, ja klassisen musiikin koulutusohjelman alasajo olisi suuri takaisku musiikkioppilaitosten opetukselle. Sibelius-Akatemian koulutus tähtää enemmänkin muusikon koulutukseen ja vaikka sieltä valmistuneilla maistereilla instrumenttipedagogiikan valmiudet ja pätevyys olisikin ja olisi vielä huippuluokkaa, se ei millään tavalla kata musiikkipedagogien tarvetta musiikkioppilaitoksissa. Metropoliasta valmistuu musiikkioppilaitoksiin todella hyviä pedagogeja, joille on jatkuvasti tarvetta ja joiden osaaminen ja ammattitaito takaa musiikkioppilaitosten tason säilymisen korkealla ja mahdollisuuden opiskella ja harrastaa musiikkia hyvässä opetuksessa jo pienestä asti, ja tätä kautta se takaa myös muusikkojen tason säilymisen korkealla myös tulevaisuudessa. Matka huippumuusikoksi alkaa useimmiten musiikkiopistoissa tai muissa vastaavissa paikoissa toimivien musiikkipedagogien ohjauksessa, ja jos näiden musiikkipedagogien koulutusmahdollisuudet ajetaan alas, ajetaan samalla pikku hiljaa alas koko musiikinosaamisen taso.

Vieras

#38

13.09.2013 19:17

Oppia ikä kaikki!

Vieras

#39 Re:

13.09.2013 19:17


Vieras

#40

16.09.2013 13:14

Noiden mainosten takia en taida laittaa eteenpäin, vaikka asia onkin tärkeistä tärkein - onnea matkaan!
Hörh

#41 Re:

07.11.2013 20:13

#17: -

 

Mielestäni tämä on vähän hullu kommentti. Eikö musiikki muka elä ilman kalliita koulutuksia ja hienoja titteleitä? Uh-huh, sir/madam!