Lex Nokia kumottava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Lex Nokia kumottava.

Kuisma Lappalainen
Helsinki

#1 Toivottavasti järki voittaa

21.11.2008 18:18

Toivokaamme, että tässä asiassa järki voittaa. Minulla on omassa työelämässäni ollut kaksi sellaista tapausta, tosin kahdesta eri yrityksestä, joissa molemmissa minun esimiehen esimiehen esimies on oikeudettomasti käyttänyt hyödykseen tietoa sellaisen sähköpostin olemassaolosta, joka on lähtenyt minulta jollekulle muulle työtoverille, mutta ei hänelle. Ja molemmissa näissä tapauksissa minut on kutsuttu kyseisten ylempien pomojen haukuttavaksi. Joten työnantajat urkkivat sähköpostia jo ennen Lex Nokiaa, sen nämä kaksi omalle kohdalleni osunutta tapausta aivan selvästi osoittavat. Allekirjoitan mieluusti adressin, jolla tavoitellaan sellaista asiantilaa, että työnantajan taholta tapahtuva sähköpostin urkinta ei saa johtaa siihen että työnantaja huomauttaa työntekijää epäasiallisella tavalla ja puuttuu epäasiallisesti työtovereiden väliseen keskinäiseen kommunikointiin.
Pekka Tarkka
Helsinki

#2 Paskapuhetta

27.11.2008 21:23

Nyt on oikein professorit ja tohtorit menneet mukaan paskanpuhumiseen. Laki koskee käytännössä vain yrityksen omaa sähköpostiosoitetta, ei yksilön yksityisiä sähköpostiosoitteita, kuten Gmailia jne. Yrityksella ei edes olisi mahdollisuutta saada käsiinsä yksityisen sähköpostipalvelun tunnistetietoja.

Älkää menkö halpaan, rikollisuuden kannattajat vääristelevät taas totuutta!
Jussi Purontakanen
Adressin tekijä

#3 Pekka Tarkalle

01.12.2008 16:09

Olettan että et trollaillut, olet pahasti hakoteilla.
Lakiesitys nimittäin kattaa nimenomaan *kaiken* IP-pohjaisen liikenteen, ei pelkästään sähköpostia. Ja lisäksi tämä oikeus tarkkailuun ylettäisi myös taloyhtiölihin, jotka tarjoavat nettiyhtydet taloihinsa, ja kirjastoihin jotka tarjoavat asiakkailleen yhteyden nettiin.

Puhe "rikollisuuden kannattajista" on naurettavaa koska kyseessä ovat toisistaan riippumattomat ihmiset (tätä kirjoittaessa jo 1400 ihmistä) jotka ovat huolestuneet paitsi itsensä, myös toisten ihmisten yksityisyydestä ja tietosuojasta. Vai haluaisitko sinä, että vuokraisäntäsi tulisi omilla avaimillaan penkomaan asuntoasi tasaisin väliajoin?
Maria Morri
Tampere

#4 Myös Tarkalle

06.12.2008 01:58

Ihan viimeisimpiä uutisia:
Oikeuskansleri kritisoi Lex Nokiaa: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Oikeuskansleri+arvostelee+kiistelty%C3%A4+Lex+Nokiaa/1135241697946

Lieneekö sitten myös rikollisuuden kannattaja, aivan kuten professorit ja oikeusoppineetkin!

Lainaan artikkelia: "Tarkkailuoikeus annettaisiin myös yliopistoille, virastoille, kirjastoille ja jopa taloyhtiöille, joilla on oma viestintäverkko. Sähköpostin lisäksi tarkkailuoikeus koskisi ip-liikennettä kuten nettipuheluita ja pikaviestipalveluja."

Mitä Tarkka pitää ajatuksesta, että hänen meseään vakoiltaisiin?

Toinen lainaus: "-- Lex Nokia heikentää tarpeettomasti perusoikeuksia ja antaa yhteisötilaajille eli työnantajille liian suuret toimintavaltuudet. Kyse olisi merkittävien, poliisia suurempien, pakkokeinojen myöntämisestä yksityiselle taholle ilman lupamenettelyä."

Yksityinen taho, ei tarvita lupia eikä perusteluja, saa suorittaa sellaista vakoilua, ettei poliisillakaan ole siihen valtuuksia. Mutta tietysti me kuuliaiset kansalaiset hyväksymme tällaisen perusoikeuksien rikkomisen, eihän meillä ole mitään salailtavaa!

Jooei.
Antti Siiskonen
Tampere

#5 Missä se esitys on?

01.02.2009 12:13

Ollaan kovasti lakiesitystä vastaan ja pistetään oikein adressikin pystyyn sitä vastaan. Mutta missä ihmeessä se esitysteksti on? En näe esitystä, enkä tänä moderniin hypertekstin aikakautena edes linkkiä kyseiseen lakiesitykseen. Pikainen googlauskaan ei löytänyt kuin osan esityksen sisällöstä. Ei kai kukaan voi olla niin hölmö että pistää nimensä adressiin tietämättä mitä sillä vastustetaan?

Lainaan muutaman kappaleen tekstiä ministeri Suvi Lindenin vastauksesta EFFIn lähettämään tiedusteluun koskien "urkintaoikeuksien" laajentamista. Vastaus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä: http://www.effi.org/uutiset/081206-suvi-lindenin-vastaus.html

"Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutosesitys sallii tunnistamistietojen käsittelyn maksullisen tietoyhteiskunnan palvelun tai viestintäverkon luvattoman käytön taikka viestintäpalvelun ohjeen vastaisen käytön selvittämiseksi. Luvattomalta käytöltä suojautumisessa on kyse muun muassa yhteisötilaajalle aiheutuvien taloudellisten menetysten estämisestä ja yhteisötilaajan käytössä olevan verkon toimintakyvyn turvaamisesta." [..] "Tällaisessa tilanteessa, jossa on kysymys yhteisötilaajan varallisuuspiiriin kuuluvan verkon luvattomasta käyttämisestä, on yhteisötilaajalla oikeudellisesti perusteltu intressi suojata omaisuuttaan luvattomalta käyttämiseltä."

"On huomattava, että ennen kuin yksikään kirjasto, taloyhtiö tai yliopisto voi ryhtyä käsittelemään tunnistamistietoja on sen esityksen mukaan: 1) laitettava tietoturva kuntoon, 2) määriteltävä mm. miten sen viestintäverkkoa tai palvelua saa käyttää, 3) annettava kirjalliset ohjeet käyttäjälle 4) nimettävä ne ylläpidosta, tietoturvasta tai turvallisuudesta vastaavat henkilöt, jotka tunnistamistietoja voivat käsitellä, 5) tiedotettava menettelystä ja käytännöistä, 6) ilmoitettava tietosuojavaltuutetulle tunnistamistietojen käsittelyn aloittamisesta ja 7) annettava myös vuosittainen raportti käsittelystä Tietosuojavaltuutetulle."

"Tämän lisäksi on vielä muistettava, että kyse voi olla vain yhteisötilaajan merkittävästä haitasta tai vahingosta, joten jos taloyhtiön internet-liikenne hidastuu, ei tämä yksinään voi antaa isännöitsijälle oikeuksia käsitellä tunnistamistietoja. Edelleen isännöitsijällä pitää olla taloyhtiön päätöksentekoelimien antamat valtuudet tunnistamistietojen käsittelyn edellyttämien toimien käynnistämiselle"

Tästä "urkintalaista" käytävä keskustelu on mielestäni tarpeen lähinnä jos lakiesityksen teksti ei vastaa ministeri Lindenin noissa lainauksissa mainitsemia tavoitteita. Jos lakiteksti on liian laveaa tai siinä on porsaanreikiä niin ne on syytä pyrkiä havaitsemaan ja korjaamaan ennen lakiesityksen hyväksymistä.

Käytännössä tietoverkkojen ylläpitäjät "urkkivat" verkkoliikenteen tunnistetietoja JO NYT sillä se on välttämätöntä luvattoman käytön ja vikatilanteiden tutkimiseksi ja korjaamiseksi. En tiedä onko tällä hetkellä olemassa lakia joka antaisi lailliset valtuudet tähän työhön, mutta ellei ole niin olisi asiallista ajantasaistamista luoda sellainen laki nyt.

Nokian tietovuotoja tunnistetietojen kyttääminen ei estä, mutta sitä varsinkaan nämä lakiesitystä vastustavat eivät tunnu millään ymmärtävän. Tieto vuotaa firmoista ulos usbimuisteilla ja paperilla ja kaikkein pahin tietovuotokohta ovat ihmiset itse. Kilpailijan leipiin lähtevä työntekijä vie tietonsa ja osaamisensa mukanaan.

Näkisin että Nokian tietovuotojen tukkimisen sijaan kyse on lainsäädännön päivittämisestä kattamaan laajemmin tietoyhteiskunnan uusia tarpeita.
Asko Joensuu
Espoo

#6 Jonkulainen mielenosoitus?

02.02.2009 15:10

Asko Joensuu
Espoo

#7 sivut

02.02.2009 15:20

Sivut josta löytyy tietoa ja TV:ssä pyörivät mainokset.

http://www.urkintalaki.fi/
Ahto Apajalahti
Helsinki

#8 TÄMÄ ON VANHA ADRESSI

02.02.2009 18:25

Huomauttaisin, että tämä on vanha adressi, joka on jo luovutettu. Tätä ei siis ole syytä enää allekirjoittaa. Olkaa hyvät ja allekirjoittakaa uusi adressi osoitteessa http://www.adressit.com/lex_nokia.