Adressi Israelin tueksi!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Israelin tueksi!.

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#226 KESKIVIIKKO 05.05.10

05.05.2010 19:46

1. EPÄSUORAT keskustelut Israelin ja PA:n välillä eivät ala tänään, kuten uskottiin.
PA:lla ei näytä olevan mitään kiirettä – eikä kai haluakaan – aloittaa keskusteluja, joiden yleisesti uskotaan päättyvän umpikujaan. Tätä mieltä on ainakin ministeri Dan Meridor, jota Barakin ohella pidetään ns. ”maltillisena”, eli vasemmalle kallistuneena.

PLO:n ”vallankumousneuvosto” kokoontunee lauantaina päättämään asiasta. Mitchell suunnitteli matkustavansa maasta sunnuntaina, joten eipä siinä juuri jää aikaa mielipiteitten vaihtoon hänen välityksellään. Koko ajatus välittäjän käyttämisestä tilanteessa, jossa osapuolet toimivat vain 20 minuutin matkan päässä toisistaan, ja PA:n johto liikkunee Jerusalemissa yhtenään, on yksinkertaisen asian monimutkaistamista ilman näkyvää syytä.
Jos PA:n johto vierastaa ellei peräti hyljeksi Israelin nykyjohtoa siinä määrin, ettei pysty istumaan samassa huoneessa, millaisen rauhan he pystyvät neuvottelemaan?

TILANNE on palautunut samaan, missä se oli 1920-luvulla, jolloin Haj Aminin johtama palestiinalaisvaltuuskunta aloitti käytännön välittäjän käyttämisestä, vaikka osapuolet asuivat samassa hotellissa. Käytäntöä on kokeiltu myös keskusteluissa Syyrian kanssa.
Sivusta uutislähteitä seuraten on ilmennyt, ettei Abbas halua keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa, koska hän ei luota Netanyahuun eikä arvosta häntä. Siksi hän haluaa laistaa koko keskustelut ja esittää toistamiseen, että Obama sanelisi pakkoratkaisun, jonka Abbas kuvittelee olevan edullisemman heille kuin heidän neuvottelemansa.

MERIDOR viittaa JP:n toimittajan haastattelussa historian esimerkkeihin, joissa johtajat ovat joutuneet tekemään raskaita päätöksiä, joita heidän oma kansansa ei ole aluksi hyväksynyt. Täten Begin päätti luopua Siinaista ja Anwar Sadat päätti vierailla Knessetissä. Beginin tapauksesta historia kyllä kertoo vähän toisin: USA:n presidentti Jimmy Carter pakotti hänet nielemään hänen esittämänsä uhkavaatimuksen suhteiden ja tuen katkaisemisella, ellei Begin taivu. Lisäksi Carter toimi petollisesti luovuttamalla Egyptille ja Saudi Arabialle arkaluotoisia tietoja Israelista, kuten jälkeen päin selvisi.
Begin maksoi siitä mielenrauhansa menetyksellä ja Begin maksoi sen hengellään.

ISRAELIN HALLITUKSEN olisi hyvä pitää mielessään tunnettu tosiasia: Kansojen välisissä suhteissa ei ole ystäviä, niissä on vain oman kansan intressejä.
Obaman hallitus on arvoitus. Jotkut väittävät sen olevan Israelille myönteisen, mutta toiset väittävät hänen omiin lausuntoihinsa perustuen, ettei Obama ole missään vaiheessa sanonut tukevansa Israelia siten kuin hänen edeltäjänsä. Hänen pelätään pelaavan Jimmy Carterin tavoin kaksoispeliä, jossa hänen uskottavuutensa on vähintään kyseenalainen. (JP)

2. MINISTERI Dan Meridor suosittaa kaikesta epäuskosta ja epäluottamuksesta huolimatta suoria keskusteluja, koska ”vain niissä on mahdollista sopia asioista kestävästi”. Meridor palaa vasemmiston käyttämään verukkeeseen demografian pelosta, joka tulee hukuttamaan parissa vuosikymmenessä Israelin juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Hän pelkää Israelin kehittyvän Etelä Afrikan tapaiseksi apartheid-maaksi, jossa yksi osa kansasta hallitsee toista osaa antamatta sille täysiä oikeuksia ja tasa-arvoa.
Hän pelkää sionismin ja demokratian puolesta sellaisissa oloissa.

KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa eilen armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz kertoi merkkien osoittavan, että PA valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa tilanteeseen, jossa keskustelun todetaan epäonnistuneen. Hän kertoi myös, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee pitkin maita ja mantuja esittäen Israelin erittäin negatiivisessa valossa, voidakseen keskustelujen päädyttyä umpikujaan syyttää siitä Israelia pyrkien näin eristämään sen ulkopoliittisesti.

BAIDATZ selitti, että Abbasin joustokyky keskeisissä kysymyksissä on olematon, eikä ole olemassa merkkejä siitä, että hän pyrkisi joustamaan niissä.
Baidatz arvioi, että sekä palestiinalaiset että Syyria ovat halukkaista solmimaan rauhan Israelin kanssa, mutta kumpikaan ei luota Netanyahuun ja näyttävät odottavan hänen poistumistaan näyttämöltä. Obaman väitetään työskentelevän Netanyahun hallituksen laajentamiseksi siten, että Kadima tulisi siihen mukaan, ellei peräti Netanyahun syrjäyttämiseksi ja Tzipi Livnin nostamiseksi hänen paikalleen pääministeriksi.
NETANYAHU tavannee Mitchellin tänään, jonka aikana he tutkivat epäsuorien keskustelun nykytilannetta ja sen onnistumismahdollisuuksia.
Israelin tärkein asia on sen turvallisuuskysymysten hallinta ja siksi se haluaa aloittaa keskustelut niistä. PA:n johto haluaa keskustella ensin rajoista, mikä toisi mukaan myös juutalaisyhteisöjen kohtalon rauhansopimuksen yhteydessä.

PA ON pitkin hampain kovan painostuksen alla suostunut aloittamaan keskustelut, vaikka sen vaatima täydellinen rakennuskielto ei ole toteutunut Jerusalemin itäosissa. Kehitys on kulkenut toiseen suuntaan kaupungin elvyttäessä uudelleen suunnittelun ja rakentamisen käsittelyn kaupungin toimikunnassa, ja myös alueellinen toimikunta osoittaa uusia elonmerkkejä.
EHKÄ YLLÄTTÄEN Kanada on ilmaissut myötätuntonsa Israelin ponnisteluja kohtaan, mistä on osoituksena se, että pääministeri Stephen Harper kutsui Netanyahun vierailulle Kanadaan, mikä toteutunee 31.05.10. ”On pelkkä ilo kutsua Israelin pääministeri Netanyahu Kanadaan”, Harper totesi lausunnossaan: ”Kansoillamme on läheinen ja kestävä ystävyys, jonka edelleen vahvistamiseksi työskentelemme. Kanadassa on hillitön kunnioitus Israelin kansan rohkeuteen, kestävyyteen ja päättäväisyyteen”.
Netanyahun kanslia vahvisti vierailun tapahtuvan toukokuun viimeisellä viikolla. (JP)

3. YK:N SPONSOROIMA NPT-konferenssi alkoi maanantaina ja jatkui eilen tiistaina. Se kestäneen kuukauden verran. Konferenssin sävy on entistä voimallisemmin keskittynyt ydinaseettoman vyöhykkeen perustamiseen Lähi Itään. Koska Israel on toistaiseksi ainoa valtio Lähi Idässä, jolla väitetään olevan ydinaseita, puheet keskittyvät myös suurelta osin siihen. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh selitti, että kehitystä ei ole juuri tapahtunut 1995 jälkeen, jolloin hyväksyttiin ydinaseeton vyöhyke alueelle. Hän väitti, että Israelin haluttomuus allekirjoittaa vuoden 1970 ydinsulkusopimus (NPT) tuo epätasapainon alueelle.

USA antoi lausunnossaan tukensa ydinaseettomalle vyöhykkeelle, olihan se yksi vuoden 1995 julkilausuman sponsoreista. USA:n kannan uskotaan vaikuttavan lopullisen päätös-lauselman sanamuotoon. Israel ei lähettänyt edustajaansa konferenssiin.
Ulkoministeri Hillary Clinton epäili puheessaan ydinaseettoman Lähi Idän mahdollisuuksiin niin kauan, kuin kattavaa rauhaa ei ole saavutettu, jolla NPT-sopimusta kiertävät maat saataisiin valvonnan piiriin. Hän kuitenkin vakuutti USA:n tukevan pyrkimyksiä sellaisen vyöhykkeen muodostamiseksi.

USA paljasti maanantaina ydinasearsenaalinsa. Pentagonilla on 5 113 ydinpommia varastoissaan, ja lisäksi useita tuhansia ydinpommia, jotka on poistettu käytöstä. Varastot edustavat 75 %:n vähennystä 1989 tasosta. Clinton sanoi ilmoituksen osoittavan epäilijöille USA:n halua aseriisuntaan, että tässä on resurssimme ja sitoumuksemme, joiden tulisi antaa selkeä ja erehtymätön viesti, Clinton sanoi.

EGYPTIN YK:n lähettiläs Genevessä Hishan Badr puhui konferenssissa New Agenda Coalition (Uuden ohjelman liittoutuma) puolesta, johon kuuluvat Egypti, Brasilia, Irlanti, Mexico, Uusi Seelanti, Etelä Afrikka ja Ruotsi. Hän sanoi 1995 päätöslauselman olevan erittäin merkittävän, ja esitti, että konferenssin tulee uudistaa vaatimus Israelille ainoana valtiona alueella, joka ei ole allekirjoittanut NPT-sopimusta, tehdä niin välittömästi ja ilman ehtoja. Israelilla väitetään olevan 200 ydinpommia. Israel, Pakistan ja Intia eivät ole allekirjoittaneet NPT-sopimusta, vaikka niiden uskotaan olevan ydinvaltioita.

IRANIN edustajana presidentti Mahmoud Ahmadinejad syytti Yhdysvaltoja, ettei se ole vain käyttänyt ydinaseita toista valtiota vastaan, vaan uhkaa niillä muita kuten myös Irania. Hän kutsui ydinaseita viheliäisiksi ja hävettäviksi.
Useiden maitten edustajat marssivat pois salista Ahmadinejadin puheen aikana, niiden mukana USA sekä osa EU:n delegaatiosta. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon poistui salista ennen Ahmadinejadin puhetta. Hän sanoi painokkaasti puheessaan: ”Tehkäämme täysin selväksi, että Iran on epäilystemme ja huolemme kohde.”
Clinton syytti Irania huomion kohdistamiseksi pois sen ydinasesuunnitelmista. Hän sanoi, että Iran on ainoa NPT allekirjoittajamaa, joka rikkoo sitä näkyvästi. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton kertoi puheessaan tiistaina, että hän on huolestunut Obaman aikeista painostaa Israelia luopumaan ydinaseistaan. Hän sanoi Egyptin ja USA:n neuvottelevan massatuhoaseista vapaan vyöhykkeen perustamiseksi Lähi Itään, mikä sinänsä tutuu hyvältä, mutta sen muodostamiseksi hyväksyttävä julkilausuma on kohdistettu pelkästään Israeliin. Hän sanoi, että Bush kieltäytyi edes keskustelemasta sellaisesta mahdollisuudesta. Hän sanoi Obaman iloitsevan jos sellainen toteutuisi, mutta kukaan ei tiedä, miten raskaasti hän painostaa Israelia asiassa. Osa siitä nähdään juuri nyt, hän sanoi. Erityisen valitettavana hän piti sitä, että Iranin presidentti päästettiin osallistumaan NPT konferenssiin. (JP)
- Iranin merivoimat aloittavat uudet laivastonsa harjoitukset Persianlahdella. Iran valmistautuu huolella yhteenottoon, jonka se uskoo toteutuvan. Harjoitukset, nimeltään Velayat-89, ulotetaan myös Omanin lahdelle ja niihin osallistuvat Iranin sukellusveneet ja lentokoneet pinta-alusten ohella. (JP)
- Knesset kieltäytyi viidennen kerran hyväksymästä puolustusministeriön vaatimien moratoriumin lisävalvojien palkat kahdelle vuodelle. (JP)
- Israelin väkiluku on 7 409 000 ihmistä, heistä 75.6 % juutalaisia, 16.9 % muslimeja; 2 % kristittyjä; 1.7 % druuseja ja 3.8 % muita uskontoja edustavia. Miesten keski-ikä on 28-29 vuotta; naisten 30. Aviossa olevien miesten keski-ikä on 25 vuotta; naisten 22. Joka kolmannella perheelle on yksi lapsi; 31.4 % kaksi; 19.7 % kolme ja 16.1 % neljä tai useampia lapsia. Musliminaisilla on km. 3 lasta; druusilla 2.7; kristityillä 2.2, juutalaisilla 2.1 ja muilla 1.4 lasta. (JP)
- Syyria antoi Hizbullahille viime vuonna M-600 ohjuksia, joilla on 500 kg:n pommikärki ja kantomatka 300 km, eli ne yltävät Libanonista Tel Aviviin. Ohjus on Syyrian kopio Iranin Fateh-110 ohjuksesta.

http://www.haaretz.com/news/syria-gave-advanced-m-600-missiles-to-hezbollah-defense-officials-claim-1.288356
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#227 TORSTAI 06.05.10

06.05.2010 20:45

1. ISRAELIN arabien päämääränä lienee kaikkien Israelissa valmistettujen tuotteiden boikotointi, ei vain Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mutta ensi askeleena siinä boikotoidaan ”setlereitten” valmistamia, kertovat aamun uutiset. Boikotti aloitetaan tänään ja sen piiriin kuuluu 1000 yhtiötä, niiden mukana Ahava Kuolleenmeren terveystuotteet, Beigel&Beigel pretzels, Super Drink juomat sekä Oppenheimer suklaat.

”ALOITAMME kampanjan koko arabisektorissa boikotoidaksemme kaikkia Länsirannan ”setlementeissä” valmistettuja tuotteita”, sanoo Mansour Dahamshy, Kfar Kanan kansan-komitean puheenjohtaja. ”Haluamme osoittaa solidaarisuutta Palestiinan kansalle ja aloittaa taistelun ”setlementtejä” ja miehitystä vastaan”, hän selittää. Hän tekee selväksi, että tarkoituksena on kuristaa juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa siten, että niillä ei ole mahdollisuutta selviytyä taloudellisesti.
”KAIKEN tuotannon Länsirannalla tulisi olla palestiinalaisten omistuksessa, ei israelilaisten eikä ”setlereitten”. Meidän tulee auttaa palestiinalaisten taloutta itsenäistymään eikä jättää sitä ”setlereitten” omistamien yhtiöitten varaan. On myös Israelin etuna vahvistaa Palestiinan kansaa ja antaa sille toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Tällä hetkellä ”setlerit” käyttävät palestiinalaisia hyväkseen, joita he vihaavat, eivätkä tee mitään heidän olojensa kohentamiseksi”, Dahamsky vuodattaa sydäntään.

PARHAASEEN valheelliseen ja rasistiseen arabityyliin Dahamsky esittää tosiasioina omia vihantunteitaan ja kateuttaan juutalaisen kansan edistymisestä. Tämä kansanosa on se viides kolonna Israelin sisällä, jonka uskollisuutta voidaan pitää kyseenalaisena kriisitilanteessa. Asiaa pahentavat ja vaarantavat Israelin ja kansainväliset vasemmistolaisiksi itseään kutsuvat ääriainekset, jotka arabien kanssa osallistuvat Israelin ja IDF:n vastaisiin mielenosoituksiin, ja levittävät NGO-järjestöjen arabeille jakamien videokameroitten kuvatuotoksia kansainväliselle medialle ja painostusryhmille Israelin vastaisessa mediasodassa. (JP)

2. YKSI Arabien boikottiin osallistuvista järjestöistä on Israelin arabijohtajien monitoring
komitea, Knessetin ulkopuolinen kattojärjestö, joka koostuu paikallisista arabijohtajista sekä tärkeimpien arabijärjestöjen ja puolueitten johtajista. Komitean puheenjohtaja Muhammad Zidan kertoo näin: ”Setlementtien tuotteiden boikotti alkoi jo 1998, mutta tänään toimimme entistä aktiivisemmin. PA:n johtajisto on aloittanut boikottikampanjan, ja samantapaisia aloitteita on vireillä eri puolilla Eurooppaa. Osana vastuutamme Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla halusimme auttaa Palestiinan talouden edistystä pakottamalla ”setlementit” pois ja Israelia lopettamaan miehityksen.

ZIDAN viittasi Amar-yhteisön äskettäin tekemään tutkimukseen, jonka mukaan Israelin arabi-väestö hyödytti ”setlementtien” taloutta vuosittain 400 – 600 miljoonalla USD. Hän sanoi määrää ”huomattavaksi” ja totesi, että jos kaikki arabit yhtyvät boikottiin, sillä on mahdollisuus auttaa näkyä Palestiinan valtion perustamiseksi. Kampanjan organisoijien laskelmien mukaan ”setlementeissä” valmistettuja tuotteita on yli 1000. ”Listamme käsittää kaikenlaisia tuotteita alkaen tietokoneista hedelmiin ja vihanneksiin. Astamme listoja myymälöihin ja pyydämme asiakkaita pidättymään listassa olevien tuotteiden ostamisesta. Arabikauppiaat tulevat häpeämään myydessään sellaisia tuotteita tämän jälkeen”, hän maalaili.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174822

3. JUUDEA, SAMARIAN JA GAZAN juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny
Dayan puki ajatuksensa näin: ”Ei tämä ole Israelin arabien itsenäinen päätös. He seuraavat PA:n pääministeri Salaam Fayadin päätöksiä, joka poltti israelilaisia tuotteita Länsirannan Sulfitin kylässä. Me näemme tässä – eikä ensimmäistä kertaa – Israelin arabien täydellisen sulautumisen Palestiinan Auktoriteettiin.” Hän totesi, että sellainen boikotti on vastoin Pariisin sopimusta vuodelta 1994 PLO:n ja Israelin välillä. Dayan kehotti Israelin hallitusta ottamaan PA:n ja arabien julistaman kiihotuksen ja taloudellisen sodan vakavasti ja vastaamaan siihen korvaamalla juutalaisyhteisöjen boikotista johtuvia menetyksiä maksamalla niille tukiaisia pidättämistään tulli- ja muista PA:lle tarkoitetuista maksuista. Hän muistutti, että tämä boikotti on Israelin kansalaisten poliittisesti motivoitu aloite, eikä se kohdistu vain setlementteihin vaan Israelia vastaan. ”Arabien silmissä Israelin olemassa olo on kyseenalainen, johon boikotti liittyy saumattomasti”, hän analysoi.
KNESSETIN oikeistoon luettavat kansanedustajat esittivät samansuuntaisia lausuntoja Knessetin talousvaliokunnan kokouksessa todeten, että on mahdotonta tehdä eroa Israelin puolella ja Juudean ja Samarian yhteisöissä valmistettujen tuotteiden välillä.
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi: ”Emme tee erotusta Juudeassa ja Samariassa ja muualla Israelissa valmistettujen tuotteiden täydellisen boikotin välillä. Boikotti rikkoo Israelin ja palestiinalaisten välillä allekirjoitettuja sopimuksia. Se ei ole kansan silmissä psykologisesti vain sama, vaan se toiminnallisesti boikotoi koko Israelia vastaan, koska se vaikuttaa maan talouteen kokonaisuudessaan.”

KANSANEDUSTAJA Uri Ariel (NU), jonka aloitteesta kutsuttiin valiokunnan seurantakokous tutkimaan boikotin seurauksia, sanoi myös, ettei hän näe eroa Israelissa sekä Juudeassa ja Samariassa valmistettujen tuotteiden välillä.
Arielin kaupungin edustaja Habi Schori sanoi boikotin tarkoituksena olevan sen ulottaminen kaikkiin Israelissa valmistettuihin tuotteisiin todeten, että on mahdotonta tehdä eroa tuotteista, onko ne valmistettu Juudean ja Samarian vai Israelin valtion alueen tehtaissa. (JP)
Eilen liikkui web-sivuilla uutinen, joka kertoi Abbasin päätöksestä tehdä palestiinalaisten työskentely israelilaisissa yhteisöissä rikolliseksi, johon syyllistyneet voidaan tuomita vankeuteen ja tuntuviin sakkoihin. Tämä vaikuttaisi kuristavasti kymmeniin tuhansiin ellei suurempiin palestiinalaisryhmiin, jotka menettäisivät pääasiallisen toimeentulonsa. Uutisessa arvioitiin, että päätöksen tarkoituksena on kurjistaa Palestiinan väestöä, joka katkeroituneena ja toimettomana on altis kiihotukselle väkivaltaan Israelia vastaan.
http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=21036

4. PÄÄMINISTERI NETANYAHU keskusteli eilen kolmen tunnin ajan George Mitchellin kanssa, mutta oliko tämä epäsuorien keskustelujen aloitus jäi epäselväksi. Keskusteluja luonnehdittiin ”rakentaviksi”, mikä diplomaattikielessä on vähemmän kuin positiiviset. Israel on puolestaan sitoutunut keskustelujen aloittamiseen, mutta PA odottaa PLO:n ”vallankumous-neuvoston” päätöstä, joka tehtäneen lauantaina.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi vielä eilen, ettei heillä ole selvää, aloitetaanko keskustelut Israelin kanssa vai ei, tavatessaan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa. Hän selitti, että ”arabiliiton myönteinen päätös asiassa on tietenkin tärkeä, mutta lauantaina palestiinalaisten johto pitää kokouksen, jonka jälkeen tulemme informoimaan Mitchelliä, voimmeko aloittaa keskustelut Israelin kanssa”. Arabiliiton kokous antoi neljän kuukauden määräajan keskusteluille, jonka jälkeen seurantakomitea ilmoittaa kantansa, ovatko arabiliiton asettamat ehdot täyttyneet vai vetääkö se tukensa keskusteluilta.

NETANYAHUN ja Mitchellin keskusteluista ei annettu virallista lausuntoa, mutta kerrottiin, että kahdenkeskisten keskustelujen ohella molempien osapuolten virkailijat keskustelivat kysymyksistä. Netanyahu ja Mitchell tavannevat uudelleen tänään, ja Mitchell matkustanee Ramallahiin joko perjantaina tai lauantaina ennen sunnuntain kotimatkaansa.
Israelin ja PA:n näkemykset eroavat edelleen suuresti ensimmäisten kysymysten käsittelemiseksi kuten myös keskustelujen määräajasta.
ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman, joka on lähes tyystin irrotettu virallisista keskusteluista, ihmetteli tavattuaan Tshekkien ulkoministeri Jan Kohutin, että samalla kun keskustelujen aloittaminen sinänsä on tärkeää, on epäselvää, mikä on niiden tarkoitus. Hän sanoi, että on yksi asia neuvotella rauhasta ja toinen siinä, että vastapuoli ennen niitä ylistää terroristeja nimeämällä aukioita ja katuja sekä nuorten ja lasten leirejä ja tapahtumia heidän nimiinsä. Keskiviikon turvallisuuskabinetin kokouksessa kuultiin raportti kiihotuksesta kuten myös uudesta seurantamekanismista kiihotuksen jatkuvasta rekisteröimisestä. Päätökset asiasta siirrettiin seuraavan kokoukseen kansanedustajien kiireitten vuoksi.
Lieberman ihmetteli myös, mitä mieltä on antaa PA:n laajentaa Israelin vastaisia toimiaan, josta osoituksena on Israelissa valmistettujen käsipuhelimien ja vastaavien tuotteiden kielto PA:n alueilla, mikä osoittaa, ettei PA mene keskusteluihin vakavassa mielessä.

JP:n sanoo saaneensa tiedon PA:n viranomaisilta Ramallahista, ettei PA neuvottele Israelin vaan USA:n kanssa, koska se ei luota Netanyahuun. Hän totesi suostumisen keskusteluihin olevan myönnytys arabeille ja Obamalle, jotka painostavat Abbasia. Hän selitti edelleen, että seuraavien kuukausien aikana PA keskustelee Mitchellin kanssa, joka neuvottelee edelleen Israelin kanssa, ja niiden kuukausien aikana PA katsoo, onko Netanyahu luotettava.

4. UUTISOTSIKOITA
- Strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon sanoo, ettei Israelin tule kaupitella maata terrorismille. Hän totesi, että todellinen este rauhankeskusteluille ei ole suinkaan ”setlementit” vaan PA.n haluttomuus tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Yaalon puhui majuri Eliraz Peretzin muistotilaisuudessa Elissä, joka asui Kiryat Hayovelin juutalaisyhteisössä Elin kupeessa. Hän toisti Israelin halun aloittaa rauhankeskustelut PA:n kanssa, mutta lisäsi, ettei sitä tule tehdä myönnytyksenä terrorismille eikä maan luovuttamisena sille, kuten tapahtui Oslon sopimusten yhteydessä, hän selitti. Hän analysoi, ettei arabimaan ”miehitys” alkanut 1967 sodasta, ei 1948 itsenäisyyssodan tuloksena vaan se alkoi arabikäsityksen mukaan 1882, jolloin juutalaisten muutto alkoi suuremmassa mitassa Israelin maahan. Arabit katsovat edelleen, että Tel Aviv ja Jaffa ovat miehitettyjä palestiinalaiskaupunkeja, hän totesi. Yaalon kehotti aloittamaan uuden tutkimuksen, jolla määriteltäisiin ns. laittomat juutalais-yhteisöt Juudeassa ja Samariassa poliittisesti värittyneen Talia Sassonin raportin sijaan. Ariel Sharon antoi marxilaiselle Sassonille tehtäväksi määritellä lailliset ja laittomat juutalaisyhteisöt ”Länsirannalla”, joita hän löysi 105.
- Rauhanryhmä, joka koostuu amerikkalaisista, israelilaisista ja palestiinalaisista, on muotoillut esityksensä, jonka mukaan Jerusalemin itäosien hallinta on annettava erityishallitukselle. Varsinkin Temppelivuori ja siihen läheisesti kuuluva ns. ”pyhä alue” (Holy Basin), joka käsittää useita eri uskontojen pyhiä sakraalirakennuksia ja paikkoja. Hallitus koostuisi kuitenkin Israelin ja PA:n edustajista, eikä kansainvälisistä edustajista, mutta sen johtajan tulisi olla ulkopuolinen, arvioi USA:n entinen lähettiläs Israeliin Dan Kurzer, joka osallistui esityksen laadintaan. (JP)
- YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä antoivat lausunnon, jossa he kehottavat muodostamaan ydinaseettoman vyöhykkeen Lähi Itään. Lausunto julkistettiin NPT:n konferenssiväen keskuudessa New Yorkissa. (JP)
- Jerusalemin suunnittelutoimikunta aloittelee toimintaansa ilman suuria päätösesityksiä monen viikon hiljaiselon jälkeen. (JP)
- Holyland skandaali paisuu edelleen. Poliisi pidätti Beit Shemeshin kaupunginjohtajan, entisen sisäministerin, Moti Hutan epäiltynä korruptiosta. Myös Olmertin USA:ssa asuva veli on joutunut epäiltyjen listaan, joskaan ei välttämättä pelkästään Holylandin yhteydessä. (JP)
- Pääministeri nimitti edustajan pitämään yhteyttä ja seuraamaan tilanteita arabimediassa. Ofir Gendelman liittyy Nir Hefetzin (Israel) ja Mark Regevin (ulkomaat) ryhmään valvomaan oikeanlaisen tiedon saamiseksi arabikaduilta sekä informoimaan suoraan arabimaailmaa israelilaiskadulta. (JP)
- Abbas syytti eilen Hamasia aseiden salakuljettamisesta Länsirannalle.
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-hamas-is-smuggling-weapons-into-the-west-bank-1.288623
- Korkein oikeus sai eilen esityksen kahden Beit Jonatanin kaltaisen laittoman arabitalon purkamiseksi Jerusalemin Silwanin lähiössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137402
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#228 PERJANTAI 07.05.10

07.05.2010 13:37

1. VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom liittyi niiden joukkoon, jotka epäilevät mahdollisesti ensi viikolla alkavien epäsuorien keskustelujen onnistumista.
Shalom viittaa Arafatin legasiin, perintöön, jonka mukaan kukaan palestiinalainen johtaja ei uskalla tyytyä vähempään kuin siihen, minkä Arafat hylkäsi, eikä yksikään Israelin pääministeri voi tarjota enempää kuin mitä Olmert tarjosi hätäpäissään säästääkseen oman nahkansa. Tämän vuoksi Shalom uskoo, ettei alkavilla keskusteluilla ole mahdollisuuksia edetä sopimuksiin saakka, mutta hän pitää hyvänä sitä, että osapuolet keskustelevat keskenään, koska siten on mahdollista oppia tuntemaan toisensa paremmin.

SHALOM sanoi, että USA on edelleen Israelin paras tai ehkä ainoa ystävä maailmassa, joka tarjoaa sille sekä diplomaattista, sotilaallista että taloudellista tukea. Samalla hän kuitenkin varoitti, ”ettei yritys pakottaa sopimusta USA:n tai kenen tahansa osapuolen taholta tule onnistumaan, koska kukaan ei hyväksy sitä, eikä ainakaan Israel”.
Shalom totesi, että palestiinalaisilla on jo jonkinlainen toimiva valtiorakenne, jolla ei kuitenkaan ole rajoja, kuten ei Israelillakaan. (JP)

2. SILVAN Shalom määritteli JP:n artikkelissa, mitä asioita olisi käsiteltävä
keskusteluissa Israelin ja PA:n välillä, joita hän kutsui pikemminkin ”ohituskeskusteluiksi”, koska epäsuorat keskustelut edellyttävät asumista samassa rakennuksessa joskin eri huoneissa, eikä 25 km:n päässä toisistaan. Shalom esitti, että tässä vaiheessa olisi keskityttävä taloudellisiin projekteihin, teollisuusalueitten kehittämiseen sekä yhteistoimintamuotoihin sähkön, viemäröinnin, veden ja infrastruktuurin avustamisen alueilla. Toiseksi hän esitti, että keskusteluissa olisi tutkittava tapoja, joilla palestiinalaisten liikkumisvapautta lisätään poistamalla tiesulkuja ja tarkastuspisteitä sekä autetaan palestiinalaisia taistelemaan terrorismia vastaan ja lisäämään turvallisuutta.

SHALOM totesi, ettei hän usko palestiinalaisten virallisesti koskaan tunnustavan Israelia juutalaisena valtiona, mutta sen ei pitäisi antaa häiritä keskusteluja. Pahimpana esteenä hän näki Arafatin jättämän perinnön, jota Abbas tai Fayad tai kuka heitä seuranneekaan, ei voi hyväksyä vähempää kuin minkä Arafat hylkäsi 2000. Hän sanoi, että Ehud Barak tarjosi Camp Davidissa ja myöhemmin Tabassa vuonna 2001 pääministerin ominaisuudessa 97 % Länsirannasta ja lopulle maan vaihtoa maata vastaan; PA:n täyttä hallintoa Temppelivuorella sekä Israelin hallintoa maanpinnan alapuolella; kolmen neljästä Jerusalemin vanhan-kaupungin osista PA:n hallintaan sekä 100 000 pakolaisen paluuoikeutta Israeliin.

SHALOM arvioi, että Mahmoud Abbas ilmaisi oman mielipiteensä hylkäämällä Olmertin tarjouksen vuonna 2008, joka veti vertoja Barakin tarjoukselle. Samoin hän katsoo, että presidentiksi itseään valmisteleva Salaam Fayad ei uskaltaisi tyytyä yhtään vähempään huomioiden sen, ettei hänellä ulkopuolisena ole Fatahin eikä PLO:n hallituksen tukea.
Shalom sanoi havainneensa, että rakentaakseen omaa imagoaan Fayad on muuttunut entistä jyrkemmin nationalistiksi, jopa saaden Abbasin epäluulon ja vihat päälleen. Hän kertoi myös, että aiemmin hän tapasi Fayadin usein, mutta nyt tämä kieltäytyy tapaamasta israelilaisia.
Hän sanoi Israelin arabien päätöstä boikotoida ”setlementeissä” valmistettuja tuotteita ”skandaalimaiseksi” lisäten, että Fayad aloitti tämän muutoksen. Hän sanoi Fayadin polttavan henkilökohtaisesti niissä valmistettuja tuotteita sekä perustavan erityisosastoja tutkimaan kauppojen hyllyjä kiellettyjen tuotteiden takavarikoimiseksi ja sakkojen määräämiseksi kiellon rikkojille – vaikka hän hyvin tietää, että 25 000 palestiinalaista työskentelee ”setlementeissä”. Eikä Fayadille riittänyt tietoliikenneministerin antama boikotti Israelissa valmistetuille käsi-puhelimille ja vastaaville tuotteille. (JP) PA kielsi palestiinalaisia työskentelemästä juutalaisten rakennuksilla aina 5 vuoden vankeusrangaistuksen ja 14 000 USD sakon uhalla.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174958http://www.israeltoday.co.il/default.aspx?tabid=178&nid=21036


3. PA:N TALOUSMINISTERI Hassan Abu Libdeh antoi varoituksen palestiinalaisille asioimasta Rami Levyn supermarketeissa Länsirannalla. Rami Levyn 16 kauppahallin ketjulla on kaksi myymälää Länsirannalla, yksi Mishor Adomimissa ja toinen Shaar Binyaminissa. Molemmissa myymälöissä työskentelee myös palestiinalaisia, ja tuhannet palestiinalaiset tungeksivat niihin päivittäin ostoksille.
Tämä on ensimmäinen tapaus, jossa PA uhkaa palestiinalaisia, jotka asioivat juutalaisen omistamissa myymälöissä. Kieltoon liittyi kohtalonomainen varoitus: ”Me tiedämme ne perheet, jotka asioivat Rami Levyn myymälöissä.”

TALOUSMINISTERI Abu Libdeh kielsi, että boikotilla oli mitään tekemistä epäsuorien keskustelujen kanssa, tai että se perustui poliittiseen päämäärään. Hän vakuutti, että tarkoituksena on pelkästään ”puhdistaa” palestiinalainen kauppatoiminta ”setlementtien” tuotteista ja samalla kohentaa palestiinalaisten luottamusta omiin tuotteisiin. Hän lisäsi, että ilmiö, jossa palestiinalaiset ostavat israelilaista supermarketeista, on suuri häpeä. (JP)

4. ISRAELIN JA USA:N tutkijat ovat havainneet, että geeni muotoilee neuroneja menoran tapaisiin muotoihin tai läpinäkyviksi, millimetrin pituiseksi ”madoiksi”. Havainto julkistettiin tunnuksella ”läpimurto” Science-lehden web-sivulla. Havainnolla uskotaan olevan pitkälle ulottuvia vaikutuksia ihmisten hoidossa, joiden keskushermosto (selkäydin ja aivohermo) on vaurioitunut.
Artikkeli otsikoitiin hämäräperäisesti: ”The Fosogen EFF-1 Controls Sculpting of Mechanosensory Dengrites”. Sen kirjoitti tohtorin väitöskirjaansa valmisteleva Meital Oren-Suissa Israelin teknologisesta Instituutista Technion; tri David Hall Albert Eisteinen lääketieteellisestä opistosta New Yorkista; tri Millet Treinin Hadassan Heprealaisen Yliopiston lääketieteellisestä koulusta sekä prof. Gidon Shemer ja prof. Benyahmin Podbilewicz molemmat Technionista.
Tutkijat seurasivat aluksi kahden neuronin (PVD) dynaamista kehitystä, mikä tarvitaan voimakkaan impulssin saamiseksi tunnetussa sukkulamadossa Caenorhabditis elegans. Vapaasti elävä, läpikuultava sukkulamato (nematode), joka elää maassa ja syö bakteereja, on niin suosittu tukijoiden keskuudessa, että viimeisen vuosisadan aikana on annettu neljä Nobel-palkintoa tutkimuksille, joissa se on ollut mukana, viimeksi 2002.
http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=174961

5. JONATHAN SPYER tutkii JP:n artikkelissaan “The Looming specter of conflict” Iranin nousevan mahdin vaikutuksia Lähi Idässä. Hän toteaa aluksi, että Egyptin siirtyessä sivuun arabimaailman johtavasta asemasta Iran on entistä näkyvämmin alkanut täyttää sen jättämää tyhjiötä ja voimatasapainoa. Tämä ilmeni Spyerin mukaan tavassa, millä Iranin varapresidentti Mohammad Rida Rahimi varoitti Israelia, mikäli se hautoo hyökkäyssuunnitelmia Libanonia ja Syyriaa vastaan: ”Jos Israel uskaltaa iskeä Syyriaan, Iran katkoo sen jalat”. Hän puhui lehdistö-konferenssissa Damaskoksessa lausuessaan uhkauksena. Hän lisäsi, että Iran tukee Syyriaa kaikella voimallaan.

IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad jatkoi samaa teemaa puhuessaan NPT-konferenssin aikana New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa: ”Israel tullaan tuhoamaan, jos se hyökkää Libanoniin tai Syyriaan lisäten, että se sota tulisi olemaan sionistien viimeinen sota”.
SPYER tekee näistä uhkauksista johtopäätökset, että Iran on omaksumassa ”ison veljen” aseman Lähi Idässä, jonka suojauksessa heikommat valtiot voivat elää. Tätä kehitystä on jouduttanut - tai oikeammin aiheuttanut – USA:n vaikutusvallan heikkeneminen alueella. USA etsii edelleen tapoja, jolla se voisi irrottaa Syyrian ja Iranin napanuorasta. Yksi näistä toimista on lähettilään nimittäminen Syyriaan Rafik Haririn murhan jälkeen, josta syytettiin Bashar Assadin hallitusta ja jonka seurauksena diplomaattisuhteet maitten välillä katkesivat. Obaman hallitus jatkaa tätä haarukointiaan, vaikka sillä ei uskota olevan käytännön vaikutuksia.

IRANIN vaikutusvallan kasvu on sen sijaan aiheuttanut sen, että arabimaat ovat alkaneet tähyillä Iranin suuntaan etsiäkseen sen suojaa USA:n asemesta.
Spyer katsoo, että nykyinen tasapaino tila – olkoonkin hauras ja särkyvä – jatkunee toistaiseksi, sillä Israelilla ei ole aluevaatimuksia pohjoisessa eivätkä Syyria enempää kuin sen ja Iranin keppihevonen Hizbullah näe tilannetta sopivana sotatoimille. USA ei myöskään näytä reagoivan mitenkään Iranin esittämään suoraan haasteeseen. Ahmadinejad voikin New Yorkissa esittää, että USA:n ja sen kumppanin Israelin tulee ensin luopua ydinaseistaan ehtona ydinaseettomalle Lähi Idälle, jota IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amanokin vaatii.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=174957
6. UUTISOTSIKOITA
- Abbas vakuuttaa ennen tapaamistaan Mitchellin kanssa, ettei Israel antanut mitään vakuutuksia Jerusalemin suhteen. Hän on toistanut, että Obama lupasi hänelle, ettei kumpikaan osapuoli tee provokatorisia eleitä keskustelujen aikana, ja jos niitä ilmenee, Obama syyttää niistä Israelia. Hän sanoi, että Fayadin hallitus on hänen nimittämänsä ja että se tulee toteuttamaan hänen politiikkaansa. (JP)
- Israelin YK lähettiläs Gabriela Shalev sanoo, että YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää maata tullevat hyväksymään uudet sanktiot Irania vastaan, mutta ne eivät ole Israelin toivomat purevat vaan vesitetyt. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=174855
- Poliisi pidätti valesuisina 39 huumekauppiasta Negevissä yöllisessä operaatiossa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174921
- 82-vuotias Egyptin pitkäaikainen ”farao” Hosni Mubarak varoittaa, että seurauksena on kaaos, jos esitetty uudistus toteutuu. Hän kehuu hallintoaan, vaikka 40 % 80 miljoonasta asukkaasta elää alle köyhyysrajan ja ansaitsee vähemmän kuin 2 USD päivässä. Hän kehui, että talous kasvaa 5.5 % tänä vuonna. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174922
- Venäläiset turistit matkustavat mieluummin Israeliin kuin Eurooppaan. Viime vuonna maassa vieraili 400 000 venäläistä, tänä vuonna jo 114 000 kolmen kuukauden aikana, kolme kerta enemmän kuin vuonna 2009 samaan aikaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/russian-tourists-flock-to-tel-aviv-instead-of-vacationing-in-europe-1.288825
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#229 SUNNUNTAI 09.05.10

09.05.2010 17:51

1. ISRAEL tulee olemaan IAEA:n seuraavan kokouksen keskipisteessä toukokuun 7. päivänä, ennustavat tarkkailijat George Jahnin JP:n artikkelin mukaan. Israelin väitetyt mutta todistamattomat ydinaseet on arabimaitten painostuksen vuoksi nostettu keskusteluihin ensimmäistä kertaa IAEA:n historiassa, ainakin näin näkyvästi. Arvio perustuu AP:n antamiin tietoihin. Vielä kehittelyn alaisessa alustavassa ohjelmaluonnoksessa todetaan Israelin ydinmahdollisuuksien olevan kahdeksas aihe – jota IAEA:n päättävässä elimessä on ensimmäisen kerran sen 52-vuotisessa historiassa pyydetty käsittelemään.

KOKOUKSEN ohjelmaluonnos voi vielä muuttua siitä, millaisena arabimaat sitä vaativat, ja kohdata sekä USA:n että Israelin kiivaan vastustuksen. AP:n artikkelissa, johon JP:n kirjoitus perustuu, arvioidaan, että vaikka Israelin osuus IAEA:n kokouksessa pienentyisikin, jo se, että se on nostettu mahdolliseksi keskusteluaiheeksi, on voitto arabimaille ja osoittaa huomion, mitä muslimit osoittavat Israelin väitettyä ydinasearsenaalia kohtaan. Tätä edelsi viime vuoden IAEA:n järjestämä konferenssi, jossa 18 muslimimaata saivat konferenssin hyväksymään lausunnon, jossa suoraan kritisoitiin Israelia. Konferenssin lausunto ei sitova.

TOUKOKUUN 7. päivän IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos perustuu arabimaitten laatimaan kirjeeseen IAEA:n pääjohtajalle Yukiyo Amatolle. Kirjeeseen liittyy lista Israelin väitetyistä ydinaseista. Lista on koottu ”IAEA;n käytettävissä olevasta informaatiosta, jota se on voinut koota vapailta markkinoilta”, sanotaan artikkelissa. Huhtikuun 24. päivätyssä kirjeessä vaaditaan, että Amato esittää kokouksessa päätöslauselman, jolla sen tarkastajille annetaan vapaa pääsy Israelin ydinlaitoksiin. Toiseksi Amato on lähettänyt kirjeen, josta AP sai kopion, IAEA:n 151 jäsenmaalle, jossa hän pyytää niitä antamaan vihjeitä, joilla Israel saataisiin allekirjoittamaan NPT- (Ydinkielto-) sopimus. Egypti ehdottaa kansainvälistä konferenssia, jota USA varovaisesti kannattaa, mutta vasta sitten, kun Lähi Idän rauhansopimus on hyväksytty. Ulkoministeri Clinton vaatii käytännöllisiä toimia esityksen edistämiseksi, ja USA:n edustajat ovat salaisesti keskustelleet asiasta Israelin edustajien kanssa. Venäjän aseneuvottelija Anatoly I Antonov sanoi turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen puolesta, että ne ovat antautuneet ydinaseettoman Lähi Idän luomiseen.(JP)

2. IAEA:n kokouksen ohjelmaluonnos, mikäli se toteutuu esitetyssä muodossa, asettaa Israelin erittäin vaikeaan välikäteen. Toiseksi se asettaa myös USA:n puun ja kuoren väliin. USA on perinteisesti suojellut Israelin ydintutkimusta eikä ole sallinut tunkeilevia vieraita sen ydinlaitoksiin, joita sillä on kaksi, molemmat ydintutkimuslaitoksen nimellä kulkevia. Näistä Dimonan ydinreaktori tutkimuskeskuksineen on ehdottomasti tärkeämpi.
TOISEKSI se aiheuttaa määrättyä henkistä ahdistusta Israelille, joka seuraa silmä kovana Syyrian väitettyä aktiivisuutta ydinteknologian alueella ja jonka koneet kävivät tuhoamassa Syyrian pohjoisosassa rakenteilla olleen plutoniumin valmistusreaktorin.
KOLMANNEKSI se vaikeuttaa länsivaltojen vaatimuksia Iranin ydinteollisuuden valvonnasta, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. Vaikeana sen kokevat varsinkin ne maat, jotka ovat tukeneet Israelia kansainvälisillä areenoilla.
NELJÄNNEKSI se antaa arabimaille entistä vakuuttavamman perustan vaatia omia ydinaseitaan Israelin uhkaa vastaan, eli jonkin asteista ydinasekilpailua Lähi Idässä. Niiden vaatimuksia tukee USA:n vaikutusvallan ilmeinen heikkeneminen alueella ja sen antaman suojan poistuminen Iranin nousevaa uhkaa vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175011

IRANIN viimeaikaiset laivaston ja ilmavoimien yhteisharjoitukset Persianlahdella ovat antaneet vihjeitä siitä, että Iran pyrkii kaappaamaan USA:n antaman suojan Persianlahden öljynkuljetusreiteille, kuten www.debka.com kirjoittaa aamun artikkelissaan. Harjoituksissa keskitytään mahdollisuuteen USA:n merivoimien karkottamiseksi Persianlahdelta. Iranin harjoituksille on annettu kohtalonomainen nimi ”Viimeinen profeetta” tai ”Tuomiopäivä”. Artikkelissa kerrotaan Iranin harjoitusten ensimmäisen vaiheen keskittyvän kuljetusreittien valvontaan, ja toisen vaiheen pinta- ja sukellusalusten etsimiseen ja tuhoamiseen, sekä pelastus- ja avustustoimiin mahdollisen bio-kemiallisen tai ydiniskun jälkeen.
http://www.debka.com/article/8770/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu hyrisee tyytyväisyyttä saatuaan tiedon, että sekä PLO:n toimeenpanevakomitea että Fatahin keskuskomitea ovat hyväksyneet lauantaina esityksen epäsuorien rauhankeskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Niiden alkamisen ajankohta on vielä auki. Mitchell tavannee Netanyahun kolmannen kerran tänään ennen matkaansa Yhdysvaltoihin, jossa hän raportoi tilanteesta Barack Obamalle ja Hillary Clintonille. Ei ole myöskään selvillä, toimiiko Mitchell itse kuriirina Jerusalemin ja Ramallahin välillä sai asettaako hän nuoremman miehen siihen tehtävään.

HAMASIN reaktio keskustelujen aloittamiselle oli ehdottoman hylkäävä ja tyrmäävä. Sen lausunnossa sanottiin, että PLO iski puukon palestiinalaisten selkään lisäten, ettei PLO edusta Palestiinan kansaa, koska yli puolet siitä asuu Gazassa. Tilanne onkin kiemurainen, sillä kukaan ei tiedä, miten Gazan tilanne kytketään keskusteluihin. Hamas totesi aiemmin, että se on valmis hyväksymään keskusteluissa tehdyt sopimukset edellytyksellä, että ne alistetaan kansan äänestettäviksi.

EPÄSUORIEN keskustelujen tausta on edelleen epäselvä. Pääministerin kanslia kieltää, että se olisi luvannut lopettaa rakennustoimet Jerusalemin itäosissa, mitä PA edelleen vaatii. PA:n edustajana PLO:n pääsihteeri Yasser Abdel Rabbo sanoi keskustelujen pääsevän alkuun, koska USA antoi useita vakuuksia PA:n vaatimuksiin, varsinkin ”setlementtien aktiivisuutta ja rakennustoimintaa koskevilta osilta”. Toiseksi ”USA antoi vakuutuksen, jolla se tule estämään toisen osapuolen aiheuttamat provokaatiot”, jolla hän tarkoittanee esim. uusia rakennuslupia Jerusalemin itäosiin. Kolmanneksi Rabbo sanoo USA:n vakuuttaneen, että kaikkia kysymyksiä käsitellään keskusteluissa alusta lähtien, myös visaisimpia.

ISRAELILAINEN viranomainen selitti, että keskustelujen aikana Israel voi tehdä ”luottamusta kasvattavia toimia”, kuten vapauttaa lisää terroristeja, poistaa tiesulkuja, vetää joukkojaan pois Länsirannalta sekä luovuttaa B ja C alueita PA:n täyteen hallintaan. Israelilla on kuitenkin vaatimuksia PA:lle, kuten kiihotuksen poistaminen, lisätä turvallisuustoimia sekä lopettaa sen harjoittamat diplomaattiset Israelin vastaiset toimet ulkomailla, joista viimeisimpiä on PA:n yritys estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi. Vähäisimpiä ei liene myöskään PA:n aloittama Israelissa tai Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotointi, mikä sotii tehtyjä sopimuksia ja kansainvälistä lakia vastaan. Tämä on sitäkin hyljättävämpää, koska siihen osallistuu PA: pääministeri henkilökohtaisesti, ja PA:n puheenjohtaja Abbas itse on tehnyt sitä tukevia päätöksiä. (JP)

4. ARABI- ja muslimilehdet ovat aloittaneet - tai kiihdyttäneet – Israelin vastaista propa-gandaansa pitkin muslimimaailmaa. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Israel ja PA ovat periaatteessa sopineet epäsuorien keskustelujen aloittamisesta lähi aikoina. Israel on virallisesti valittanut USA:lle palestiinalaisten harjoittamasta kiihotuksesta, mutta tämä kampanja ulottuu Mitchellin vaikutuspiirin ulkopuolelle. Arabitekstit on kääntänyt MEMRI.

ISLAMILAINEN liike, jonka vaikutusalue on Israelin pohjoisosassa, julkisti äskettäin lausunnon, jossa ”se väittää Israelin poliisin (miehitysjoukkojen) tehneen väkivaltaisen hyökkäyksen perjantaina al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella”. Poliisilla ei ole tietoa tällaisesta hyökkäyksestä tai väkivaltaisuuksista perjantain muslimirukousten aikana.

Saudi Arabiassa ilmestyvä lehti ”Arab News” kertoi, että Jordanian kuningas Abadullah II, joka on Itä Jerusalemin pyhien paikkojen suojelija, perusti ”Al-Quds kapinarahaston” sen lisäksi, että hän vaatii Israelia luovuttamaan kaikki 1967 sodassa vapauttamansa alueet vuoden 2002 arabisuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmassa luvataan diplomaattisuhteet Israelin kanssa, jos se alistuu suunnitelmaan. Abdullah II esittää jatkuvia varoituksia tilanteen räjähtämisestä, ellei Palestiinan valtiota saada pian syntymään. Abdullah II pelkää kruununsa menettämistä.
LONTOOSSA ilmestyvä ”Muslim News” kertoi, että Israelin joukot olivat haavoittaneet yhdeksää palestiinalaista yhteenotoissa sekä ”siepanneet” muutamia, jolla tarkoitetaan poliisin suorittamia väkivaltaisuuksiin syyllistyneitten pidätyksiä.
JERUSALEMIN suurmufti sheikh Tayssir Tamimi kertoi ”Eurasia News” lehdessä, että Jerusalemin uusi kaupunkisuunnitelma tähtää muslimien ja kristittyjen poistamiseen pääkaupungin alueelta. Hän väitti, että niissä esitetään puhtaasti juutalaisen lähiön muodostamista Jerusalemiin vuonna 2014. Hän väitti edelleen, että Israelin suorittamat arkeologiset kaivaukset horjuttavat moskeijoitten perustuksia Temppelivuorella.

NÄMÄ väitteet voi jokainen asioita seuraava todeta ilmiselviksi valheiksi, niiden toistaminen laajalle leviävissä julkaisuissa arvostettujen muslimien suulla uskotaan arabimaailmassa ja käännöksinä ilmeisesti suuressa osassa länsimaailmaa tosiasioiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137433

5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin yliopiston professori, entinen aktiivilentäjä, Reuven Pedatzur arvostelee kiivaasti Israelin aseteollisuuden, Rafaelin, Elisran ja Aerospace-teollisuuden kehittämien torjuntajärjestelmien kykyä suojata maata ulkopuolista ohjushyökkäystä vastaan. Hän sanoi, että vaikka järjestelmä toimii 99 %:n teholla, yksi % voi tuoda kohtalokkaan ydin- tai massatuhopommin maahan. Hän sanoo, että Iron Dome on roskaa, se ei millään ehdi vastata 14 sekunnissa maaliinsa osuvaan rakettiin, koska järjestelmä vaatii 15 sekuntia valmistautuakseen torjuntaan. ”Se ei pysty torjumaan mitään alle 5 km:n kantomatkan raketeista eikä luultavasti 15 km:n rakettiakaan.” Davidin Linko on toinen mutta vielä pahempi, sillä yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD. Jos Hizbullah ampuu kaikki 40 000 ohjustaan ja rakettiaan, sen torjuminen tulisi romuttamaan Israelin talouden. Eikä Arrow järjestelmä saanut parempaa tuomiota, sillä sen läpi voi yksi ydinpommi päästä tuhoten lähes koko maan.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175042
- Bashir Assad sanoo, ettei Israel näytä olevan valmis rauhaan. (JP)
- Iran tarjoaa päivällisen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille. Ahmadinejad lienee jostain kuullut, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Iranin ulkoministeri Mahoucher Mottaki esitti länsimaille avointa keskustelua ydinkysymyksestä. (JP)
- Hallitus miettii Givat Hayovelin ja Harishan ”laittomien” juutalaisyhteisöjen laillistamista jälkikäteen. Ehud Barak sanoo, ettei puolustusministeriön kanta niiden tuhoamiseksi ole muuttunut. Barak esittää rohkeaa juutalaisia vastaan, mutta häntä syytetään pelkuruudesta vihollisen edessä. (JP)
- Egypti kielsi israelilaisen hematologian erikoistuntijan pääsyn kansainväliseen lääkintäkonferenssiin Kairossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137434
- Gazan terroristit ampuivat Kassamin Ashkelonin liepeille, ei vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137432
- Moshe Feiglin aikoo erota joukkoineen Likudista, jossa häntä ei suosita.(INN)
- Tri Mirela Siderer, joka haavoittui pahoin Gazan raketista, sanoo Goldstonen menneisyyteen viitaten, että hän on teeskentelijä pahinta laatua, joka tuomarina Etelä Afrikassa tuomitsi lukuisia ihmisiä kuolemaan minimaalisista rikoksista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3886746,00.html
- Talousministeri Yuval Steinitz sanoo, että Euroopan talouden romahdus tulisi pahoin runtelemaan myös Israelia. Siksi hän kehottaa suuntaamaan toivonsa Kiinaan. Hän sanoi, että Israel kesti ensimmäisen kriisin hyvin, mutta kehottaa huolellisesti tarkkailemaan toista, joka voi tulla yhtä arvaamatta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/business/finance-minister-israel-could-be-affected-if-pan-european-crisis-breaks-out-1.289147
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#230 MAANANTAI 10.05.10

10.05.2010 18:05

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell säteili tyytyväisyyttä ja voitonriemua yhdessä Israelin ja PA:n johtajien kanssa voidessaan todeta eilen, että ensimmäinen erä epäsuorissa keskusteluissa oli suoritettu onnistuneesti.
USA:n ulkoministeriö antoi lausunnon, jossa todetaan mm.: ”Erikoislähettiläs Mitchell lähti Lähi Idästä sunnuntaina päättäessään onnistuneesti ensimmäisen erän Israelin ja PA:n johtajien välisissä epäsuorissa keskusteluissa. Keskustelut olivat vakavia ja laaja-alaisia.”

Lausunnossa selitetään, että ”molemmat osapuolet ottavat joitakin askeleita auttaakseen muodostamaan ilmapiirin, joka johtaa onnistuneisiin keskusteluihin”. Lausunnossa mainitaan varsinkin PA:n puheenjohtajan Abbasin lausunto, jossa ”hän lupaa taistella kiihotusta vastaan kaikilta tahoilta”; ja myös Netanyahun lausunto, jossa hän lupaa, ettei Ramat Shlomon lähiössä rakenneta kahteen vuoteen. ”He molemmat pyrkivät liikkumaan eteenpäin vaikeissa olosuhteissa ja me arvostamme sitä”, lausunto lisää.

PÄÄMINISTERI Netanyahu katsoi asialliseksi antaa oman lausuntonsa selittääkseen, ettei Ramat Shlomon rakennuskielto ole oikeastaan kielto vaan toteamus, että vaikka suunnittelu jatkuu ja kestänee vuoden verran, rakennustyöt voivat alkaa aikaisintaan 2 vuoden kuluttua. Näiden 1600 asuntoyksikön rakentamisesta on kehittynyt este, joka uhkaa kaiken aikaa neuvotteluja ja sen lisäksi Israelin ja USA:n välisiä suhteita. Tämä ei liene millään mittarilla mitattuna suhteellisesti oikein, sillä Ramat Shlomo on haredi-väestön asuttama puhtaasti juutalainen kaupunginosa, jossa on huutava asuntopula. Se on kaikissa aiemmissa suunnitelmissa jätetty Israelin puolelle. USA:n ulkoministeriö nosti tämän mitättömän asian voidakseen sillä painostaa Netanyahua ja osoittaakseen arabeille, ettei se suosi Israelia. USA:n ulkoministeriö antoi kasvojensa pelastamiseksi lausunnon, jossa se totesi tyytyneensä Netanyahun antamaan selitykseen, joka ”selvitti tilanteen ja muodosti perustan, jonka perusteella se voi mennä keskustelujen välittämistoimeen puhtain mielin”.

NEATANYAHU jurnutti vielä eilenkin, ettei hän ole tyytyväinen epäsuoriin keskusteluihin, hän haluaa silmäkontaktin Abbasin kanssa voidakseen todeta, ”ettei hänellä ole ketunhäntää kainalossa”, eli toisin sanoin: ”Rauhaa ei voida tehdä kauko-ohjauksella, ottaen huomioon, että me olemme palestiinalaisten lähinaapureita. Ajan kanssa on mahdotonta, että me teemme päätöksiä kriittisissä asioissa kuten turvallisuudesta ja kansallisista intresseistä, heidän ja meidän, voimatta istua samassa huoneessa.” Siksi hän sanoi vaativansa suoria keskusteluja niin pian kuin mahdollista. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, joka alkaa elehtiä kuin Abbasin valitsemana seuraajana, esitti PA:n ikivanhan vaatimuksen, ettei suoriin keskusteluihin päästä ennen kuin Israel asettaa täydellisen rakennuskiellon setlementteihin.

USA:n ulkoministeriö kertoi, että keskustelut ovat kaikilta osin yksityisiä eikä niistä siis anneta julkilausumia. Toiseksi se antoi verhotun uhkauksen, että kumpi tahansa osapuoli syyllistyy sopimusten rikkomiseen niiden aikana, se asetetaan vastuuseen siitä. Sen lausunnon taustalla kummittelee edelleen väite, että näiden keskustelujen onnistuminen on avaimena koko Lähi Idän rauhan edistymiselle.(JP)

2. ISRAELIN johtajien keskittyessä rauhankeskusteluihin oikeustoimi jatkaa omaa sotaansa maassa paljastunutta laajenevan korruptioskandaalin selvittämistä Holyland kiinteistön ympärillä, jonka juuret näyttävät ulottuneen monelle taholle. Pääsyytettynä olevan Meir Rabinin uskotaan toimineen keskeisenä lahjusten välittäjänä. Hänet päästettiin kotiarestiin, eikä hän saa pitää yhteyksiä median eikä ulkopuolisten kanssa. Entiset Jerusalemin kaupunginjohtajat Olmert ja Lupolianski ovat kaulaansa myöten mukana jutussa, jonka loppua ei ole vielä näköpiirissä.

Kansa on myös alkanut sekaantua asian käsittelyyn pystyttämällä telttakylän Holyland kiinteistörakennusten eteen. Mukana on tusinoittain opiskelijoita, nuoria ammattilaisia sekä lukuisa joukko paikallisia aktivisteja. Telttakylän ovat sponsoroineet Hitoretut Jerusalem(herää Jerusalem), Bezalel taideakatemia sekä Heprealaisen Yliopiston opiskelijaunioni. He vaativat Jerusalemin kaupungin suunnittelijoita muuttamaan projektin käyttämättömät tilat julkiseen käyttöön, tai kehittämään sinne halpoja asuntoa painostusryhmien jäsenille. Eilen oli alueelle pystytetty. n. 70 telttaa (JP)
3. ISRAELISSA kasvaa pelko, että USA:n johto on todella alkanut muuttaa suhtautumistaan Israelin ydinpolitiikkaan nähden. Jo pelkästään se, että USA suostui keskustelemaan Egyptin kanssa ydinaseettoman Lähi Idän suunnitelmasta, ja uutisten mukaan jopa johtamaan sitä, pani hälytyskellot soimaan. Se tosin sopii hyvin Obaman omaksumaan politiikkaan yhteyksien ja yhteistoimintamuotojen rakentamiseksi islamin maitten kanssa. USA:n ulkoministeriön vakuutukset, ettei suunnitelmaa voitaisi toteuttaa ennen kuin Lähi Idän rauhansopimus on solmittu, on ontto, mutta siinä on monien sen virkailijoitten mielestä esteenä Israelin väitetyt ydinaseet. Täten kierrettiinpä kysymystä miltä puolelta tahansa, aina palataan lähtökohtaan: Entä Israelin ydinaseet?

ASIAA käsiteltäessä Israelin johtajat viittaavat Bushin kuuluisaan kirjeeseen Ariel Sharonille 2004, jossa tämä vakuutti USA:n tunnustavan muuttuneet olosuhteet, joiden mukaan suuret juutalaisyhteisöt on huomioitava keskusteluissa PA:n kanssa, ja ettei Israel voi sallia suurta määrää palestiinalaispakolaisia valtioonsa. Siinä lausutaan mm. :”USA toistaa rikkomattoman lupauksensa Israelin turvallisuuden takaamiseen, mukaan lukien turvalliset, puolustus-kelpoiset rajat, ja säilyttää ja vahvistaa Israelin kykyä omistaa pelotusvoimansa itsensä puolustamiseksi, itsekseen, mitä tahansa mahdollista uhkausten muodostelmaa vastaan.” Sharonin kerrotaan useaan kertaan todenneen, että kirjeen tarkoituksena on vakuuttaa Israelille, että USA tulee puolustamaan Israelia ulkomaitten vaatimuksia vastaan riistää siltä sen pelotteluaseistus senkin jälkeen, kun Iranin uhkan raateluhampaat on poistettu.

EMILY LANDAU Tel Avivin Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituutista kertoo havainneensa, ettei USA:n vakuutus Israelin turvallisuustakuista ole sitä, mitä se oli edellisinä vuosikymmeninä. Hän viittaa tässä NPT-konferenssiin New Yorkissa, jossa USA:n katsotaan haluavan, että kaikkia osanottajamaita kohdellaan tasavertaisina ydinasekysymyksissä. Retorinen kysymys kuuluu: ”Jos lisäät painostusta Iranin ydinsuunnitelmien kehittämistä vastaan, miksei myös Israelille?” Hän painottaa tässä, että Israelilla on yksi painava pointti, joka tulee huomioida: Sitä uhkaa kaiken aikaa olemassaolon tuhoutuminen hyvin vihamielisten naapureitten taholta. Toiseksi Israelin uskottavuus pelotteluvoimansa käytössä on otettava huomioon. Israel ei ole uhannut ketään naapuriaan ydiniskuilla, mitä Iran tekee toistamiseen. Landau haluaa, että Israel luopuu tarpeettomasta häveliäisyydestään aseittensa suhteen, ja vaatii Lähi Itää, joka on vapaa ydinaseilla uhkaamisesta mutta ei ydinaseista.
Eräs selitys Egyptin vaatimukseen ydinaseettomasta Lähi Idästä on se, että monet arabimaat ovat allekirjoittaneet NPT-sopimuksen, mutta eivät massatuhoaseitten kieltosopimuksia. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa kytee uusi turvallisuuden rikkoutuminen, josta ulkomaiden media kertoo laajasti, mutta josta Israelin media ei saa kertoa kansalle. Varsinkin maan arabiväestö on nostanut kovan huudon vaatien keskustelua maan turvallisuudesta ja sitä koskevien uutisten peittelemisestä. (JP)
- Ke. Otniel Schneller (Kadima) varoittaa puheenjohtaja Livniä pidättymään haredi-väestön mustamaalaamisesta, tai sille käy kuten Shinui puolueelle, joka hävisi maan rakoon. Schneller kuuluu uskonnollisiin.
- Bar Ilan Yliopisto Ramat Ganissa sai maanantaina uudet hienot tilat, jotka on pyhitetty ”pienten tieteelle”, eli nanoteknologiaan. Pienimmille rakennetut tilat eivät ole vain suurimmat ja komeimmat kampuksella, vaan ne ovat kiinnittäneet 40 tiedemiehen eri alueilta ja 13 nuoren tohtorin mielenkiinnon, joista monet palasivat ulkomailta voidakseen jatkaa opintojaan ja tutkimuksiaan uusissa erinomaisissa tiloissa. Nanopartikkelit ovat silmille näkymättömiä, siihen tarvitaan erikoismikroskooppeja. Nanomateriaalin mitta on ainakin yhteen suuntaan sadas miljardisosa metristä. Keskuksen tiloja on 7000 neliömetriä, niiden rakentaminen maksoi 150 miljoonaa USD. (JP)
- Chabad-opiskelija löydettiin surmattuna Ukrainassa. Hänen ruumiinsa oli lohkottu kymmeneen osaan. 25-vuotias Aryeh Leib Misinzov opiskeli Lubavitcher Yeshivassa Kievissä. Hänet siepattiin ja murhattiin Hitlerin syntymäpäivänä. Haredi-lähteen mukaan hän oli sotkeutunut organisoituun rikollisuuteen. (JP)
- Palestiinalainen Länsirannan miesasukas houkutteli englantilaisen miehen kanssaan seksuaalisuhteeseen. Hän nousi englantilaisen ajamaan autoon, joka ajettiin sillan alle, jossa miehen valmistautuivat aktiinsa. Miehen riisuttua vaatteensa palestiinalainen työnsi miehen ulos autosta ja ajoi sillä tiehensä jättäen miehen alastomana tielle. Mies meni läheiselle bensa-asemalle, josta hälytettiin poliisi paikalle. Poliisit löysivät auton miehen antamien vihjeiden perusteella, mutta palestiinalainen oli paennut. Hänet löydettiin arabikylästä ja tunnistettiin hänen jättämiensä todisteiden kuten sormenjälkien perusteella. Hänet löydettiin Nablusin liepeiltä. Seksikumppani palasi Lontooseen. (JP)
- The Transparency International kertoo raportissaan, että Egypti, Libanon ja Marokko ovat hyvin alhaisella tasolla uskottavuudessa ja osoittavat hyvin huolestuttavaa antautumista korruption vastaisessa käytännössä. Raportti The Good Governance Challenge havaitsi, että näiden kolmen maan ja PA:n hallitukset toimivat ilman valvontaa ja voivat tehokkaasti ja laajasti puuttua toisten hallitushaarojen ja ei-hallituksen valvonnassa olevien järjestöjen toimintaan. Pahin puute lienee se, ettei kansalla ole mahdollisuuksia puuttua hallituksensa toimiin, jotka voivat siten toimia ilman vastuuta. (JP)
- IDF pommitti Gazan tunneleita ja autiota lentokenttää vastauksena eilen ammuttuun Kassam-rakettiin lähelle Ashkelonia. (haaretz)
- Viimeisin turvallisuuden rikkominen ajaa laajat Israelin arabimassat kaduille osoittamaan mieltään niitä kohtaan osoitettuja turvallisuustoimia. Koska Israelissa tämän julkistaminen on kielletty, huhut kulkevat tiedon asemesta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/latest-security-affair-sparks-protest-from-arab-groups-1.289322
- Yitzhar Yeshivan tuhoamiskäskyn odotetaan kohtaavan kovaa vastarintaa, eikä verenvuodatus ole mahdottomuus. On vaikea ymmärtää, miksi puolustus-ministeriö kiihottaa kansaa tarpeettomalla asuntojen tuhoamisella tilanteessa, jossa kansa on muutenkin varpaillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137456
- Tusinoittain kansallisen sionistiliikkeen rabbeja kokoontui Länsimuurille ja sieltä Temppelivuorelle poliisin suojassa Jerusalem-päivän aattona. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3887298,00.html
- USA on Syyrian Hizbullahin asetoimitusten vuoksi toimittanut Israelin armeijalle tehokkaita vasta-aseita, kuten syvälle tunkeutuvia GBU-28 pommeja GBU-39 pienen ympärysmitan pommeja sekä hyökkäysammuksia pommien osumisen varmistamiseksi. Debkafile kertoo artikkelissaan tarkemmin USA:n asetoimituksista Israelille. http://www.debka.com/article/8772/
- Poliisikomissaari Dudi Cohen kielsi eilen perinteisen lippumarssin Leijona- ja Herodesporttien kautta Jerusalemin vanhankaupungin läpi Itkumuurille Jerusalem päivänä. Hän esitti syyksi riittämättömät poliisivoimat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3887149,00.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#231 KESKIVIIKKO 12.05.10

12.05.2010 17:33

1. JERUSALEM vapautettiin Jordanian miehityksestä 43 vuotta sitten, mitä tänään kunnioitetaan eri tilaisuuksissa Jerusalem päivän nimellä.
Eilen illalla järjestetyssä tilaisuudessa Jerusalemin Merkaz HaRav Yeshivassa Kiryat Moshessa pääministeri Benyamin Netanyahu totesi vakuuttaessaan Jerusalemin merkitystä ja sen keskeytymätöntä sidettä juutalaiseen kansaan lainaten palan Jesajan kirjasta: ”Sionin tähden minä en voi vaieta ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennen kuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu.” (Jes.62:1) (englantilainen käännös: Sionin tähden en ole vaiti ja Jerusalemin tähden en ole hiljaa, ennen kuin sen vanhurskaus nousee kuin loistava valo ja sen pelastus palaa kuin soihtu.)

NETANYAHU totesi puheessaan, että taistelu Jerusalemista on taistelu totuudesta, minkä jälkeen hän esitteli mukanaan tuomansa vieraan professori Alan Dershowitzin, joka puolustaa Israelia ja joka itse on saman Yeshivan oppilaita. Hän totesi, ”ettei ole oikeutta ilman totuutta, ja jos on oikeuden väärinkäyttöä kaupungissamme ja kansassamme, se tarkoittaa totuuden väärentämistä, sillä Jerusalem on meidän kaupunkimme, emmekä koskaan ole tehneet kompromisseja sen suhteen”, hän selitti, ”ei ensimmäisen pyhän Temppelin hävityksen eikä toisen Temppelin hävityksen jälkeen. Olimme enemmistönä kaupungissa yhdeksännelle vuosisadalle saakka ja 2000 vuoden jälkeen palattuamme voimme todeta kaupungin tuhoutumisen uudelleen.”

NETANYAHU vakuutti, ”ettei ole toista kansaa, joka tuntee niin syvästi tämän kaupungin, eikä ole toista kansaa, joka on sallinut toisten uskontojen harjoittamisen vapauden tässä kaupungissa. Jatkamme rakentamista tässä kaupungissa, joka on täynnä elämää”. Hänen puheensa sai runsaasti suosionosoituksia myös Yeshivan ulkopuolelle kerääntyneeltä kansalta, joka ei mahtunut sisään.

YESHIVAN johtaja rabbi Yaakov Shapira rohkaisi Netanyahua pysymään lujana kohdatessaan toisten kansojen painostuksen, ja pyysi häntä rohkaistumaan Yeshivan antamasta tuesta. Netanyahu vakuutti pysyvänsä lujana. Hän selitti isoisänsä olleen läheinen ystävä rabbi Kookille, jonka nimiin Yeshiva perustettiin. ”Menneisyytemme muotoilee meidän tulevaisuutemme. Rohkaiskaamme toinen toistamme.”

PÄÄKAUPUNGIN vapauttamisesta ja sen yhdistämisestä lähtien 43 vuotta sitten Yeshiva on ollut keskeinen Jerusalem päivän järjestämiseksi. Illalla pidettävään tilaisuuteen osallistuu maan päärabbi sekä runsaasti muita merkittäviä rabbeja, ministereitä, kansanedustajia ja muita merkkihenkilöitä. Puheitten jälkeen koko seurakunta vaeltaa tanssien ja laulaen Länsimuurille keskellä yötä.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin aloitti puheitten sarjan, jossa hän totesi, että Jerusalem päivän merkitys on hiipumassa, siitä on tulossa ”virkattujen kalottien juhla”, mitä hän murehti. Hän murehti sitä, että aivan äskettäin jotkut kansanedustajat näkevät Jerusalemin esteenä jatkuvalle pysymisellemme täällä. ”Samat poliitikot, jotka äänestivät Jerusalemin suojelemisen puolesta jokin aika sitten, etsivät nyt aukkoja samassa laissa voidakseen nostaa kätensä Jerusalemia vastaan. ”Tänään Jerusalem ei tiedä, kuka puolustaa sitä ja kuka vastustaa, ketkä ovat sen rakentajia ja ketkä sen saalistajia, kuka on todella uskollinen sille, ja kuka pyrkii hyödyntämään sitä.” Rivlin totesi, ettei yhdistynyt Jerusalem juutalaisessa hallinnassa ole itsestään selvyys. ”Olemme saavuttaneet tilanteen, jossa maailma haluaa kääntää kelloa takaisin 43 vuotta. On entisestään selvempää, että kansa, jonka uskollisuus on ostettavissa, havaitsee vapautensa rajoittuneeksi. Jumala armahtakoon, Sionismi ilman sionia, ilman Jerusalemia, on ontto kuori. Kykymme kestää hyökkäykset Jerusalemia vastaan riippuu suurelta osin kestävyydestämme ja kärsivällisyydestämme, odottaessamme aikaa, jolloin kaupungin ylle vedetty miekka on poistettu.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137500, http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175319

2. JERUSALEM PÄIVÄ jatkuu tänään runsailla tilaisuuksilla pitkin päivää; virallinen
ohjelma alkaa
kaupungintalossa aamukymmenestä alkaen järjestetyillä kiertokäynneillä sekä ohjelma-numeroilla, joihin asukkailla on vapaa pääsy. Kello 15.30 pormestari Nir Barkat vaimonsa kanssa pitää virallisen vastaanoton Davidin museon tornissa; neljältä alkaa perinteinen ”lippumarssi” Sacher puistosta (jota poliisi ei ehkä päästä vanhaan kaupunkiin) matkallaan Länsimuurille, jossa järjestetään tanssiesityksiä; Ammunition harjulla järjestetään tilaisuus kuudelta, johon osallistuu maan johto pääministeriä ja johtavia puolustusviranomaisia myöten; kahdeksalta illalla pidetään 12 merkittävän Jerusalemin puolustajan palkitsemistilaisuus Davidin tornilla, johon myös osallistuu kutsuttuina maan merkkihenkilöitä.

JERUSALEMIN asukasluku on 774 000, josta 63 % (488 000) juutalaisia; 34 % (261 000) arabeja; 2 % (15 000) kristittyjä; loput 1 % asukkaista ei ole luokiteltu uskonnon perusteella.
Naisen hedelmällisyys elinikänsä aikana on 3.96 %, mikä on prosentin korkeampi kuin maan keskiarvo (2.96%). Avioliittojen osuus on suurempi kuin muualla maassa, mutta avioero- prosentti pienempi. Vuonna 2009 pääkaupungissa oli 193 000 asuntoa, 249 asuntoa tuhatta asukasta kohti, mikä on alempi kuin muissa neljässä suurimmassa kaupungissa. Asukastiheys on suurempi kuin muualla; 1.18 asukasta asuntoa kohti (Ashdod 0.92, Rishon Lezion 0.81, Tel Aviv 0.75 ja Haifa 0,75, maan keskiarvo 0.92)
44 % käyttää työmatkallaan autoa; 32 % yleisiä välineitä ja 12.4 % kulkee jalan.
Peruskouluoppilaitten osuus haredi-instituutioissa nousi 57.3 %:sta (2003) 64 %:iin vuonna 2009. Yli 20 vuotiaista puolet uskoo lähiönsä muuttuneen enemmän uskonnolliseksi; Tel Aviv 22 %; Haifa 20 % Rishon Lezion 18 % yli 20-vuotiaista uskoo niin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175319

3. VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev tapasi maanantaina 11.05. Damaskoksessa Hamasin johtajan Khaled Mashaalin, mikä oli täydellinen yllätys Israelin ja USA:n johtajille. Tämä oli toinen ikävä yllätys hänen Syyrian vierailunsa aikana; ensimmäinen oli tämä vierailu pian sen jälkeen, kun USA oli palauttanut Syyrian vastaiset sanktiot. Kolmantena voitaneen mainita Venäjän tarjous yhteistyöstä Syyria ydinteknologian alalla, mikä osoittaa, etteivät jauhot Syyrian pussissa ole olleet puhtaat päinvastaisista vakuutteluista huolimatta.

DEBKAFILE arvioi, että Venäjän asekaupat Syyrian kanssa voivat olla takaportti uusimpien torjuntajärjestelmien toimittamiseksi Iranille, jota Venäjä on hidastellut lupauksista huolimatta.
Israelin johto oli Debkafilen mielipiteen mukaan niin kiinni epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa, ettei sillä riittänyt aikaa tarkkailla, mitä sen takapihalla puuhataan.
Israelin presidentti Peres, joka osallistui sunnuntaina Moskovassa järjestettyihin 65-päivä voitonjuhliin natsien joukoista, yritti turhaan vaikuttaa venäjän johtoon, ettei se menisi Assadin asettamaan ansaan, jolla Venäjä vedetään tuntemattomiin seikkailuihin. Hän kuitenkin lähetti viestin Medvedevin kautta Assadille, ettei Israel haudo hyökkäystä rajan yli, vaikka jännitys rajalla onkin noussut ja IDF kouluttaa reservejään pohjoisessa.
http://www.debka.com/article/8777/

4. DEBKAFILE kertoo toisessa artikkelissa, että Iran on jatkanut Ukrainasta saamiensa
risteilyohjusten kehittelyä ja on saanut rakennettua oman versionsa saamastaan mallista. Israelin Airospace teollisuuden puheenjohtaja Yair Shamir kertoo, että tämä Iranin kehittämä versio, jolle hän antoi nimen KH-55, muodostaa erittäin suuren uhkan Israelille, ja myös Euroopalle. Iran sai alkuperäisen risteilyohjuksen Ukrainasta 2006 ja on sen jälkeen jatkanut sen kehittelyä siten, että se voidaan laukaista myös lentokoneista. Ukrainasta saatu ohjukseen on mahdollista asentaa ydinkärki, mutta ei tiedetä, oliko kärkiosa mukana toimituksessa. Asennusohjeitten uskotaan kuitenkin sisältyneen toimitukseen.

SHAMIR pitää erityisen vaarallisena risteilyohjusta siksi, että Iran voi laukaista sen omasta ilmatilastaan, ja koska ohjuksen kantomatka on 2 500 km, jota Iranin tiedemiehet pyrkivät jatkamaan sen yli, sen vaikutuspiiriin kuuluu lähes koko Lähi Itä ja suuri osa Eurooppaa.
http://www.debka.com/article/8777/

5. UUTISOTSIKOITA
- Medvedev pyysi Khaled Mashaalia vapauttamaan IDF sotilaan Shalitin. (JP)
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss julkisti eilen vuotuisen raporttinsa valtion tilasta löytäen 20 sm:n paksuisen kirjapinon verran huomautettavaa. Niihin kuuluu ministerin omanvoiton tavoittelua, poliisipäällikön nepotismia (sukulaisen suosimista), Tel Avivin ja Jerusalemin välisen rautatien viivästyminen tarpeettomasti 8 vuodella, ja jopa rabbien työskentelyssä havaittiin epäsäännöllisyyttä. Osan niistä Lindenstrauss sanoi olevan kiireellisiä, jotka tulee korjata välittömästi. (JP)
- Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah sai vapauttavan tuomion Jerusalemin piirioikeudessa eilen. Häntä syytettiin poliisin haavoittamisesta 2007 tapahtuneitten mielenosoitusten aikana. Sheikillä on kuitenkin pitkä sarja muita syytteitä kontollaan. (JP)
- Netanyahu kävi tarkkailemassa maastoa pohjoisessa meneillään olevien reservin harjoitusten aikana suurella kaukoputkella, josta linssisuojat oli poistettu. Hän vakuutti Israelin rauhantahtoa eikä sanonut harjoitusten tarkoituksena olevan uhkailla ketään. (JP)
- Vaarallisempi kehitys muhii IDF:n korkeimman johdon ja puolustusministerin välillä. Ynetin kolumnisti Ron Ben-Yishai kertoo, että IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin ja Ehud Barakin välit ovat huonommat kuin koskaan, eikä pääministeri uskalla puuttua tilanteeseen peläten menettävänsä hallituksensa. Barak ilmoitti jokin aika sitten, ettei hän jatka Ashkenazin toimikautta vuodella, kuten on ollut tapana. Toiseksi hän haluaa, että nimitettyään syksyllä IDF:n uuden komentajan hän tulee yhdessä tämän kanssa uudistamaan armeijan johtoportaan. Tämä on asettanut suuren joukon kenraaleita ja everstejä epämukavaan tilanteeseen tulevaisuudestaan.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888098,00.html
- Israelin apulaisulkoministeri sanoi Japanissa, ettei Israel ole lupautunut kieltämään rakentamista Jerusalemissa, jota hän kutsui vapaaksi kaupungiksi kaikille, juutalaisille, muslimeille ja kristityille. Hän sanoi, että Bangkokin kentällä joulukuussa takavarikoitu aselasti oli matkalla Hamasille ja Hizbullahille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888098,00.html
- Obama kehotti Abbasia puhelinkeskustelun aikana eilen pidättymään Israelin vastaisesta kiihotuksesta ja sen laillisuuden kieltämisestä. Samalla hän lupasi puolustaa kumpaakin osapuolta maailmalla. Abbas väittää, että Obama lupasi Palestiinan valtion hänelle kahden vuoden kuluessa. Obama kiitteli Abbasia, että hän suostui esiintymään Israelin TV:ssä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888317,00.html
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/obama-to-abbas-i-am-committed-to-creation-of-palestinian-state-1.289747
- Israelin ydinvakoojana tunnettu Vanunu passitettiin takaisin vankilaan hänen kieltäydyttyä siviilipalvelusta. (haaretz)
- Jordania käynnisti kampanjan: ”Ei sionistivihollisen tuotteita”. Jordanian pikku kunkku yllättää jatkuvasti, hän ei halua jäädä toiseksi Israelin vastaisuudessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137504
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#232 TORSTAI 13.05.10

13.05.2010 20:45

1. HELATORSTAIPÄIVÄN etusivun suurin uutinen kertoo kissankokoisin kirjaimin, miten Israel arvostelee kirpeästi Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin esitystä kutsua Hamasin edustaja mukaan diplomaattisiin keskusteluihin. Ulkoministeriön harvinaisen kovasanaisessa lausunnossa teroitetaan, ettei voida tehdä erotusta hyvien ja pahojen terroristien välillä, että Gazaa hallitsevan Hamasin terroristit ovat yhtä verenhimoisia kuin Venäjän maaperällä Checheniassa toimivat. Venäjän veljeily Hamasin edustajien kanssa ei ole uutta, mutta Hamasin Damaskoksessa asuvan johtajan avoin tapaaminen Syyrian virallisen vierailun yhteydessä nosti ulkoministeriön niskakarvat pystyyn.

”HAMASIN jäsenet ovat vastuussa satojen viattomien siviilien murhasta, mukaan lukien niitä, jotka tulivat entisen NL:n alueelta, ja myös Venäjän kansalaisia. Valistuneilta mailta on kielletty jakamasta terroristeja hyviin ja pahoihin asuinpaikkansa perusteella.”
Lausunnossa teroitetaan, ettei Israel näe eroa Hamasin terrorismissa Israelin vastaan ja sen välillä, mitä Venäjän maaperällä toimivat harjoittavat sitä itseään vastaan. ”Ei ole mitään eroa Khaled Mashaalin ja Shamil Basayevin välillä, joka sai surmansa Venäjän operaatiossa 2006. Israel seisoi tukevasti Venäjän takana sen taistellessa Chechenin terroristeja vastaan ja odottaisi, että Venäjä osoittaisi samaa tukea Israelin taistellessa Hamasin terrorismia vastaan.”

VENÄJÄ on aina ollut eräänlainen ongelmalapsi kvartetissa, joka julkisti ”tiekartta rauhaan” suunnitelman ja on enemmän tai vähemmän ajanut sen toteuttamista siitä lähtien. Venäjän jäsenyys kvartetissa ei kuitenkaan ole estänyt sitä ajamasta itsenäistä politiikkaansa Hamasin suhteen, johon se on pitänyt yhteyksiä kaiken aikaa, kuten tekevät myös Turkki ja Norja. Khaled Mashaal on aiemmin Venäjän johdon kutsumana vieraillut myös Moskovassa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175391

2. VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedevin Lähi Idän vierailun jälkimäinen osa suuntautui Turkkiin, jossa hänellä oli virallisia liikesuhteita pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa, jonka kanssa hän allekirjoitti kaikkiaan 17 yhteistyösopimusta.
Israelin kannalta mielenkiintoisin ja ehkä hälyttävin oli Venäjän ja Turkin välinen sopimus, jolla Venäjä rakentaa Turkkiin ydinlaitoksen, johon tulee neljä reaktoria. Laitos suunnitellaan Akkuyun. kaupunkiin Välimeren rannikolla.

LAITOKSEN rakentaminen kestänee 7 vuotta, ja sen hinta on 20 miljardia USD. Israelin virallinen taho on ollut kovin hiljaa tästä sopimuksesta, sillä jos IAEA valvoo sen toimintaa, kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta Venäjän tarjous rakentaa ydinlaitos myös Syyriaan on herättänyt nukkuvat vahtikoirat. Se on kokonaan toinen juttu.
Israelin viranomaiset selittävät, että vaikka Syyria on NPT-sopimuksen allekirjoittajamaa, se onnistui rakentamaan salaa lähes valmiiksi plutonium-laitoksen Pohjois-Korean ja Iranin teknisellä ja taloudellisella tuella, eikä salli IAEA:n tarkastajien vapaasti tutkia muita epäiltyjä rakennuskohteita.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi medialle, että Syyria teki yhteistyösopimuksia Venäjän kanssa monilla aloilla, kuten kaasun ja öljyn toimituksista, mutta myös sähkön tuottamisesta konventionaalisin tai ydinteknologian avulla.
Venäjän energiaministeri Sergei Smatko sanoi kysyttäessä asiasta, että Venäjä tutkii mahdollisuuksia rakentaa ydinlaitos Syyriaan.
Käytännössä Israelin mahdollisuudet estää Venäjää rakentamasta ydinlaitoksia Lähi Itään ovat olemattomat, kuten se ei voinut estää Bushehrin ydinlaitoksen rakentamista Iraniin.
Ydinteollisuutta havittelevat useat Lähi Idän maat, joista UAE ja Saudi Arabia ovat sopineet USA:n kanssa ja Marokko Ranskan kanssa. Muita maita ovat Qatar, Kuwait, Bahrain, Oman, Jemen, Libya, Jordania ja Egypti, joista Jordania tutkii laitoksen rakentamista Agaban lähelle. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175432

3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi Japanin vierailunsa yhteydessä, että
Pohjois-Korea yhdessä Iranin ja Syyrian kanssa muodostavat uuden ”pahan akselin”, jonka vaikutukset eivät vaaranna vain Israelia vaan koko maailmaa, mitä hän halusi painottaa. Hän otti esiin Bangkokissa joulukuun 12. päivänä Thai-virkailijoitten takavarikoiman aselastin, joka tuli Pyonguangista ja oli matkalla Teheraniin. Aselasti on kaikkiaan 40 tonnin painoinen, ja siihen kuului ohjuksia ja rakettikranaatteja. Teheranin viranomaiset kielsivät välittävänsä aseita Hamasille ja Hizbullahille, mitä Iran kuitenkin tekee Syyrian avustuksella.

LIEBERMAN otti kantaa Israelin ja PA:n välisiin epäsuoriin keskusteluihin todeten, että sellaisina keskustelut ovat lähes hyödyttömät ja esitti halunsa aloittaa suorat keskustelut niin pian kuin suinkin. Hän selitti, että Israelilla on kokemuksia suorista keskusteluista Egyptin ja Jordanian kanssa, joitten kanssa se solmi rauhansopimukset.
LIEBERMAN tapasi tiistaina Japanin pääministeri Yukio Hatoyaman, jolle hän vuodatti sydäntään, joka puolestaan hoputti kiirehtimään rauhankeskusteluja PA:n kanssa. Lieberman antoi tunnustusta Japanin tuelle Israelin OECD:n jäsenyydestä sekä Balfour-julistuksen yhteydessä 1917, jonka perusteella juutalaisten kotimaan rakentaminen alkoi.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175355

4. ISRAELIN JA USA:N välisissä suhteissa on muhimassa uusi kriisi, josta Hillary Clintonin johtama ulkoministeriö antoi tulikivenkatkuisen lausunnon todeten, että USA:n omaksuman kannan mukaan, ”jos kumpi osapuoli tahansa tekee yksipuolisia toimia, jotka voivat pahoin rikkoa luottamuksellisen ilmapiirin, USA pitää rikkonutta osapuolta vastuullisena”. Lausunnossa todetaan mm.: ”Kuten tiedetään, epäsuorat keskustelut alkoivat viime viikonvaihteessa molempien osapuolten pyrkiessä etenemään vaikeissa olosuhteissa, mitä me kunnioitamme. Kuten olemme sanoneet, jos kumpi tahansa osapuoli toimii siten, että se havaintomme mukaan pahoin rikkoo luottamusta, me tulemme tekemään siitä omat johtopäätöksemme ja turvaamaan keskustelujen jatkumisen.” Sikäli kuin lausuntoa osaa oikein tulkita, siihen sisältyy selvä uhkaus. Kun lisäksi ottaa huomioon sen, että USA suoraan varmistaa PA:n oikeudet ja jopa edustaa sitä keskusteluissa, kuten PA:n johto sanoo, uhkaus kohdistuu suoraan Israeliin, joka pidetään vastuussa keskustelujen onnistumisesta riippumatta siitä, miten epärealistisia vaatimuksia PA tulee esittämään.

USA:N ulkoministeriö selitti lausuntoaan tähän tapaan: ”Meidän politiikkamme Jerusalemin suhteen ei ole muuttunut. Jerusalemin asema on asia, jonka käsittely kuuluu lopullisen tilanteen kysymyksiin, joita osapuolet ratkaisevat keskenään. Tämä painottaa epäsuorien keskustelujen onnistumista, jotta päästäisiin suoriin keskusteluihin niin pian kuin suinkin, joissa noita keskeisiä kysymyksiä ratkotaan.” USA:n mukaan Israelilla ei ole pääkaupunkia.

JERUSALEMIN kaupunki on pidättynyt tekemästä päätöksiä, jotka USA:n ulkoministeriö voisi nähdä provokatorisiksi pormestari Nir Barkatin lausunnoista huolimatta, joissa hän painottaa Israelin pääkaupungin päätösvaltaa omissa sisäisissä asioissaan.
USA:n ulkoministeriön herätti Israelin sisäisen turvallisuusministeri Yitzhak Aharonovichin puhe Knessetin keskustelujen aikana todeten, ettei kahden Silwanin lähiössä sijaitsevan arabien ilman lupaa rakentaman kerrostalon purkamiseksi ole mitään esteitä. ”Voin määrätä purkajat töihin heti huomenna poliisin suojellessa purkutöitä”, hän selitti.
Israel on pidättynyt purettaviksi määrättyjen arabitalojen purkamisesta lokakuusta 2009 lähtien tulehtuneesta tilanteesta johtuen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3888824,00.html

5. ATERET COHANIM järjestö valittaa, ettei Jerusalemin poliisi ole välittänyt oikeuden päätöksestä häätää arabiperheet, jotka asuvat entisessä jemeni-synagogassa Silwanin arabi-enemmistöisessä lähiössä. Ateret Cohanim järjestön jäsen Assaf Brochi kertoo, että historiallinen synagoga rakennettiin 1890, joka jostain syystä vältti Jordanian tuhoamisen sen Jerusalemin itäisten osien miehityksen aikana. 1938 arabimellakoitten aikana britit evakuoivat juutalaiset alueelta, minkä jälkeen arabit ottivat rakennuksen käyttöönsä, kertoo Brochi lisäten, että arabit ovat rakentaneet synagogan alueelle laittomasti toisen rakennuksen.

Paikalla käyneet kasanedustajat ovat huomioineet tilanteen, mutta ”Jerusalemin poliisi ilmoittaa toimivansa sitten, kun se katsoo tilanteen siihen sopivaksi”.
Brochhi sanoo, että lopulta heidän täytynee ottaa asia hoitoonsa, koska poliisi ei ole kiinnostunut – tai uskalla tehdä mitään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175330

6. ISRAELIN viranomaiset ovat olleet havaitsevinaan USA:n suhtautumisen heihin
muuttuneen ystävällisemmäksi keskustelujen alettua PA:n kanssa.
KANSANEDUSTAJA Aryeh Eldad (NU) selvittelee artikkelissaan suhteita USA:n kanssa artikkelissaan ”Jerusalem First”. Hän katsoo, että Israelin tulee rakentaa Jerusalemiin niin paljon kuin suinkin, ja vaatia, että Jerusalem otetaan ensimmäiseksi aiheeksi keskusteluissa PA:n kanssa. Hän katsoo, että keskustelut viivästyivät siksi, että Abbas katsoi Obaman hoitavan kaiken Netanyahun kanssa heidän tekemättä mitään.

ELDAD KERTOO vaikutelmistaan, kun Netanyahu tuli Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokoukseen vuosi sitten palattuaan ensimmäiseltä tapaamiseltaan Obaman kanssa. Hän kertoo entisenä lääkintäupseerina tuntevansa, milloin mies on shokissa, ja kun hän katseli Netanyahua, hän totesi tämän olevan shokkitilassa ja kauhuissaan pelosta. Mitä Obaman ja Netanyahun välillä sitten tapahtuikin, Eldad on varma, että hänet peloteltiin puolikuoliaaksi, jota Clinton käytti hyväkseen huutaen puhelimessa Netanyahulle Bidenin vierailun jälkeen ilmeisesti syyttäen häntä sopimuksen rikkomisesta ja uhkaillen ties millä.
Eldad uskoo, että Obama on luvannut Abbasille pakottavansa Israelin 1967 ”Auschwitzin rajoille”, kuten Abba Eban niitä nimitti, sekä luvannut Palestiinan valtion kahdessa vuodessa pääkaupunkinaan Jerusalem vaatimatta, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona tai ettei palestiinalaispakolaisia sallita Israeliin(JP)

USA:n viimeinen syytös Israelia kohtaan koskee Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten väitettyä väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan. USA:n lausunnossa vaaditaan, että Israel pitää parempaa huolta lain noudattamisessa. USA:n kenraaliluutnantti Paul Selva, jonka tehtävänä on valvoa ”tiekartan” toteutumista, tapasi apulaisulkoministeri Danny Ayalonin, jolle hän välitti USA:n huolen ”laittomuudesta” samalla, kun hän antoi tunnustusta keskustelujen alkamiselle. Ayalon yritti selittää, että juutalaisasukkaat vastaavat palestiinalaisten toistuvaan ja kiihtyvään Israelin vastaiseen kiihotukseen. Uutinen ei kerro, kenen puolelle Selva asettui. (JP)

7. UUTISOTSIKOITA
- Sisäministeri Eli Yishai lupaa, ettei Israel koskaan luovu Jerusalemin rakentamisesta. Hän sanoo, ettei USA:n vaatimukseen rakennuskiellosta siellä koskaan suostuta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/interior-minister-israel-will-never-freeze-construction-in-jerusalem-1.290154
- Allan Dershowitz vakuuttaa, ettei Israel löydä parempaa neuvottelukumppania kuin mitä Salaam Fayad on, vaikka tämä ei osallistu niihin. (JP)
- Israel valatti 3600 kultakolikkoa, shekeliarvoltaan 20. Kulta on 99.99 %, paino 31.105 gramma, johon lisätään 0.05gr. Myyntihinta on 1467 USD.
- http://www.haaretz.com/print-edition/business/israel-mints-nis-20-gold-coins-costing-nis-6-393-1.290073;
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175441
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#233 PERJANTAI 14.05.10

14.05.2010 12:17

1. PERJANTAIN suurin uutinen JP:n päiväjulkaisussa on traaginen auto-onnettomuus
Galileassa, joka surmasi 5 ihmistä ja vammautti 56. Bussi lähti matkaan Haifasta ja oli matkalla Safediin, kun sen kuljettaja seuratessaan kiinteästi edessään ajavaa rekka-autoa ei ehtinyt väistää rekan siirtyessä tien laitaan pysähtymistä varten vähäisen liikennerikoksen jälkeen. Tie oli siinä liian kapea, jotta kaksi leveää kulkuneuvoa voisivat ohittaa toisensa, eikä tien sivulla ollut tarpeeksi tilaa. Bussi aurasi rekka-auton kylkeen tuhoisin seurauksin.

POLIISIN ilmoituksen mukaan bussinkuljettaja oli saanut varoituksia vaarallisesta ajosta ja oli tarkkailulistalla, mutta hänen sallittiin jatkaa bussinkuljettajana.
Vammautuneista neljä oli eilen kriittisessä tilassa; 20 suhteellisen vakavasti ja loput lievemmin vammautuneita. Bussin oikealla laidalla istuneet kärsivät eniten, koska se kylki kärsi pahoja vaurioita bussin hankautuessa rekka-auton sivua.
Bussinkuljettaja, joka vammautui lievästi, väitti tien laitaan pysäköidyn rekan ilman varoitusta yrittäneen tulla takaisin tielle, mikä aiheutti törmäyksen. (JP)

2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres osallistui maan korkeimpana edustajana Moskovassa pidettyihin voitonjuhliin ja paraateihin Natsi-Saksasta, joihin osallistui joukkoja myös USA:sta ja Englannista.
Presidentti Peres käytti kaikkia luontaisia puhujanlahjojaan ylistäessään Venäjältä Israeliin muuttaneitten panosta maan kehitykseen teatterin, tieteen, teknologian puolustuksen, lääketieteen, kirjallisuuden ja – tietenkin – shakkipelin alueilla, Israelin kultaisista vuosista itsenäistymisen jälkeen, kun venäläinen vaatetus, musiikki ja ruoka dominoivat vauva-asteella olevan maan kulttuuria, kertoo JP:n artikkelin kirjoittaja Ben Hartman.

PERES puhui Venäjän kansan suuresta uhrauksesta natsien voittamiseksi, jota hän kehui ennen kaikkea Puna-armeijan ja koko Venäjän kansan voitoksi, jatkaen selostustaan, että Venäjän ja Israelin kansat olivat toisen Maailmansodan suurimmat uhrit. Hän muisti ylistää tapaa, millä Venäjä suojeli juutalaista kansaa, joskin hän ottaessaan vastaan kunniatohtorin arvon MGIMO:n yliopistossa Moskovassa huomioi, että ”suhteilla oli ylä- ja alamäkensä”. Hän vakuutti, ettei Venäjä ansaitse kunniaa ainoastaan natsien voittamisesta, vaan myös siksi, että Venäjä, joka muodosti silloisen maailman suurimman juutalaisten asuman alueen, salli tuhannen vuoden ajan maailman juutalaisen kansan enemmistön asua maassaan kansana ja rukoilla Jumalaansa toivoessaan saavansa palata omaan kotimaahansa.

HARTMAN kertoo artikkelissaan, ettei Peres ehkä muistanut konsultoida ennen puheensa laatimista sellaisia toisin ajattelijoita kuin Yuli Edelstein ja Nathan Sharansky eikä niitä satoja tuhansia ellei miljoonia Venäjän juutalaista, joille Venäjä tarjosi kodin kauan sen jälkeenkin, kun he halusivat jättää sen holhouksen. Heidän passeihinsa kirjoitettiin heidän kansallisuudekseen ”juutalainen”, ja yli miljoona heistä pakeni maasta ensimmäisen tilaisuuden tullen, mikä toteutui pääasiassa NL:n luhistumisen myötä.

HARTMAN toteaa, että presidentin lausunnot Moskovassa seurasivat taktisia linjoja: Juutalainen kansa kiittää Venäjän osuutta toisen Maailmansodan voittamiseksi ja ylistää sen osaa yhteisessä historiassa, Venäjän siirtolaisten antamasta panoksesta, yhteisestä rauhannäystä; samalla kuitenkin muistuttaen, että Syyrian ohjukset uhkaavat tätä rauhannäkyä ja Iran uhkaa koko maailman rauhaa.
Mutta samaan aikaan, kun Peres selvitteli kurkkuaan lausuessaan viimeisiä kiitoksiaan, Venäjän presidentti Dmitry Medvedev oli jo Syyriassa, jossa hän vakuutti yhteistä näkyään Lähi Idästä presidentti Bashar Assadin kanssa, jonka juutalainen kansa oli myös saanut paikan asuakseen, mutta kohdannut sielläkin omat ylä- ja alamäkensä.

LOPUKSI JP:n artikkelin kirjoittaja joutuu toteamaan, että vaikka ei ole syytä aliarvioida Peresin aitoa ihailua Venäjän kansan saavutuksiin ja sen panosta juutalaisen kansan hyväksi, ja että mahtavien puitteiden ohella juhlallisuudet tarjosivat johtajille oivan tilaisuuden kahdenkeskisiin keskusteluihin, joissa voitiin ilman julkisuutta tuoda ilmi syvällä sydämessä uinuvat pelot ja ahdistukset kiihtyvän aseistautumisen vuoksi Lähi Idässä, jotta edes vähän voitaisiin vähentää ohjusten ja ydinreaktoreitten virtaamista Israelin viholliskansoille, valitettavasti on todettava, että presidentti Peresin antaman ylistyksen saamasta kunnioituksesta huolimatta hänen mahdollisuutensa vaikuttaa suurvallaksi ja mahtitekijäksi Lähi Idässä pyrkivän entisen ja tulevan suurvallan johtajiin presidentti Dmitry Medvedeviin ja pääministeri Vladimir Putiniin jäivät sittenkin kovin köykäisiksi.
MEDVEDEV ei kainostellut puristaa julkisesti Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kättä ja vaatia Hamasille tuolia diplomaattisissa keskusteluissa, joskin hän kohteliaasti esitti Gilad Shalitin vapauttamista, mutta ei mitenkään vaativasti. Mashaal huitaisikin pyynnön epäkäytännöllisenä syrjään: Israel haluaa ilmaisen lahjan, eikä sellainen käy.
Eikä Medvedev näyttänyt tuntevan omantunnon tuskia tarjotessaan yhteistyöstä ydinteknologian alalla, ydinlaitoksia ja reaktoreita, sekä Syyrian että Turkin johtajille.
HARTMAN esittää lopussa hauraan toiveen, että Medvedev vei Syyrian johtajille sanoman Israelin syvästä huolesta Hizbullahin aseistuksen määrättömästä kasvusta sekä jännityksen kasvamisesta Israelin pohjoisella rajalla, mihin Venäjän panos suuresti vaikuttaa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175551

3. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama ja Venäjän presidentti Dmitry Medvedev keskustelivat eilen puolentoista tunnin ajan puhelimessa löytääkseen yhteistä linjaa Lähi Idän ongelmien ja ennen kaikkea Iranin ydinsuunnitelman aiheuttaman vastakohtaisuuksien selvittämiseksi. Moskovan antaman tiedotteen mukaan Medvedev kertoi Syyrian ja Turkin matkojensa antamien vihjeiden perusteella, että Venäjä haluaa omistautua entistä tiiviimmin ongelmien ratkaisemiseksi käyttäen jopa ei-tavanomaisia keinoja. Tiedote ei kuitenkaan selitä, mitä nämä mahdollisesti olisivat. Tiedotteen taustalla voi olla Brasilian presidentti Lulun Moskovan vierailun yhteydessä antamat vihjeen hänen halustaan tarjota Brasilian välitystä keskusteluissa jopa tarjoten omaa ratkaisumalliaan.

PUHELINKESKUSTELUSSA Medvedev ja Obama lupasivat tiivistää YK:n turvallisuus-neuvoston viiden + 1 jäsenen yhteistyötä yhteisen kannan löytämiseksi. Obama kutsui Medvedevin Washingtoniin kesäkuussa, jolloin heillä on tilaisuus jatkaa keskusteluja.
Turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen + Saksan näkökohdat poikkeavat suuresti siitä, miten Iranin ydinsuunnitelmien toteutumiseen tulisi suhtautua. Venäjä, joka rakentaa Bushehrin ydinvoimalaa Iranille ja jonka pitäisi aloittaa toimintansa loppukesästä, uskoo Iranin pyrkivän vain rauhanomaisiin päämääriin eikä halua ydinaseita, mitä länsivallat suuresti epäilevät Iranin salailevan käyttäytymisen vuoksi ja siksi, että äskettäin paljastunut lähes valmis ydinreaktori lähellä Teherania sopii hyvin uraanin jatkorikastamiseksi esim. atomipommia varten, vaikka Iran väittää sen palvelevan syövän hoidossa tarvittavien isotooppien valmistamista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175568

4. ISRAELIN korkeat viranomaiset epäilevät, että PA:n puheenjohtajalla Mahmoud Abbasilla on tarpeeksi kansan tukea tehdä todella ratkaisevia päätöksiä, mistä on osoituksena hänen tukeutumisensa arabiliiton sekä Fatahin ja PLO:n keskuskomiteoitten päätöksiin. Vaikka ne olivat epäsuorien keskustelujen aloittamisen kannalla, se ei näytä rohkaisseen Abbasia tavanomaisia kliseitä pitemmälle ulottuvien lausuntojen laatimiseksi. Tämä on aiheuttanut tilanteen, jossa kukaan ei tiedä, mitä Abbas ja hänen läheisimmät tukijansa ja rauhankeskustelijansa lopulta haluavat. Mielipiteet liikkuvat spekulaatioiden asteella. Toisten mielestä Abbas vaatii arabiliiton esityksen mukaista ratkaisua, jossa Israel pakotettaisiin vetäytymään 1967 sotaa edeltäville ns. ”Auschwitzin rajoille”, pakolaisille annettaisiin mahdollisuus palata seudulle, mistä heidän esi-isänsä ja äitinsä lähtivät sotaa pakoon – valtaosa ilman ulkoista pakkoa - , Jerusalemin itäiset osat ja Temppelivuori luovutettaisiin PA:n hallintaan, tai ns. ”holy basin” (pyhä alue) kansainväliseen hallintaan, mutta Palestiinan valtion pääkaupunkina tulisi olemaan Jerusalem.

Toiset esittävät, ettei Abbas halua itsenäistä Palestiinan valtiota. Hän haluaa, että palestiinalaisten asuntoalueet ovat osa suurta kalifikuntaa, joka tulisi käsittämään myös läheiset arabimaat ja myös Israelin, tuskin itsenäisenä vaan hallintoalueena.
Yhä useammalta taholta, viimeksi Obaman omalla suulla, on tullut vaatimuksia, että epäsuorat keskustelut on mahdollisimman pian muutettava suoriksi, koska vain niissä voidaan päättää ydinkysymyksistä, joista Israelin turvallisuus on yksi tärkeimmistä.
Epäsuorat keskustelut jatkunevat ensi viikolla Mitchellin palattua välitystehtäväänsä, mutta ne keskittynevät edelleen ohjelmakysymyksiin, koska Israel ja PA haluavat aloittaa keskustelut eri asioista. Eräs toimittaja ehdotti aloitusta Jerusalemista, koska siihen päättyisi koko rauhanprosessin tämä erä lian suurten erimielisyyksien vuoksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175555

5. UUTISOTSIKOITA
- Sisäisen turvallisuuden ministeri peräytyi päätöksessään aloittaa laittomien arabitalojen purkaminen Itä Jerusalemissa. (JP)
- Tunnettu juutalainen asianajaja Neal Sher lähetti kirjeen USA:n johtaville viranomaisille, jossa hän esittää entisen tuomarin Richard Glodstonen pääsyn kieltämistä Yhdysvaltoihin hänen apartheidin aikaisten toimiensa vuoksi. Sher edusti natsien vainojen uhreja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175557
- Kuolemantuomioita vastustavat mielenosoitukset Iranin lähetystöjen edessä Ruotsissa ja Tanskassa kiihtyivät väkivaltaisiksi. (JP)
- Profeetta Hesekielin hautamausoleumi Al-Kiflin kylässä Bagdadista etelään on paikalla käyneen kanonin Andrew Whiten mukaan restauroitu huolella eikä sen juutalaisia aiheita ja korkokuvia ole poistettu, kuten raportoitiin.
- http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175556
- Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaisasukkaat, joita edelleen haukutaan ”setlereiksi” jopa arvovaltaisen JP:n artikkelissa, on laatinut oman web-sivunsa, joka on helposti käytettävissä ja löydettävissä kännykän tai Iphonen näppäimillä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175561
Sivun osoite: www.myisrael.org.il,
- Arabiliiton 22 jäsentä, jotka edustavat n. 300 miljoonaa asukasta,
valmistautuvat uuden pääsihteerin valintaan Amr Moussan virkakauden
päättyessä pian. Liitto antaa kärkeviä lausuntoja milloin mihinkin suuntaan,
viime aikoina varsinkin Israelia koskevista kysymyksistä, mutta useimmat
jäävät pelkiksi kirjaimiksi ilman näkyvää käytännön merkitystä.
- http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175526
- Obama esittää 205 miljoonan USD tukiaista Iron Dome ohjusten torjunta-järjestelmän edelleen kehittämiseksi.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iron-dome-defense-system-gets-new-backer-barack-obama-1.290226
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#234 SUNNUNTAI 16.05.10

16.05.2010 10:42

1. USA KÄYTTI painostavia viestejä Israelille viimeisen 14 kuukauden aikana, tunnusti Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel torstaina puhuessaan huolellisesti valituille juutalaisjohtajille, jotka edustavat USA:n ortodoksi-, reformi- ja konservatiiviryhmiä. Hän lisäsi, että vaatii enemmän kuin kuukauden voidakseen korjata (make up for, muotoilla uudelleen) 14 kuukauden kehityksen. Hän jatkoi sanoen, että ”Obaman vaalien yhteydessä oli epäilyksiä hänen tuestaan Israelille, ja nyt ne ovat nousseet uudelleen esiin”.
MUTTA mitä tulee Israelia koskevaan politiikkaan, olemme tehneet kaiken voitavamme Israelin turvallisuuden hyväksi – pitkän tähtäyksen intresseissä. Seuratkaa hallituksen toimia!”

VALKOINEN TALO oli järjestänyt tilaisuuden sinne kantautuneitten huhujen vuoksi, joitten mukaan Obama on menettämässä USA:n juutalaisten kannatuksen. Eikä se ole tuulesta temmattu huoli, sillä mielipidetiedustelujen mukaan Obaman kannatus on selvästi laskenut ellei peräti romahtanut lähes 80 %:sta vaalien aikaan.
Tilaisuudessa puhui myös Dennis Ross, joka johtaa hallituksen Iranin politiikkaa, pyrkien puheessaan lieventämään tietoja, joitten mukaan USA:n vaatimus ydinaseettomasta Lähi Idästä olisi muuttanut USA:n asenteen väitettyihin ydinaseisiin. Hän vakuutti, ettei USA:n politiikka ole muuttunut 1995 lähtien, jolloin se esitti ydinaseettoman Lähi Idän, Israelin tuella. Hän vakuutti Obaman hallituksen ymmärtävän Israelin pelotusaseen kokonaisuudessaan.

TÄMÄ tapaaminen viidentoista USA:n johtavan rabbin ja Obaman hallituksen virkailijoitten välillä Valkoisessa talossa oli toinen; ensimmäinen tapaaminen oli 20. huhtikuuta, pian sen jälkeen, kun uutiset kertoivat tavasta, millä Obama kohteli pääministeri Netanyahua Valkoisen Talon keskusteluissa. Ross esitti toiveen, että rabbit pystyisivät näkemään kehityksen, mikä Obaman hallituksen suhtautumisessa Israeliin oli tapahtunut kuukauden aikana. Hän viittasi puolustusministeri Ehud Barakin lausuntoon viime viikolla USA:n vierailunsa jälkeen, jossa tämä kehui Israelin ja USA:n välisten suhteitten koskaan olleen vankemmat.
ROSS sanoi USA:n antavan Israelille kaiken, mitä se tarvitsi asuessaan ”vaikeassa ympäristössä”, ja liittävän Israelin USA:n puolustusjärjestelmään, varsinkin ohjusten torjuntajärjestelmissä.

TILAISUUDESSA puhui myös USA:n turvallisuusneuvonantajan varamies Dan Shapiro, joka muistutti mieleen Obaman hyväksymän esityksen 205 miljoonan USD tuen Iron Dome torjuntajärjestelmän viimeistelemiseksi, joka on laahannut varojen puutteen vuoksi. Shapiron kerrotaan maininneen, ettei kahden valtion periaate toteudu, elleivät molemmat maat toimi yhdessä ohjustentorjunnan alueella tai jos Israelin naapurit havaitsevat USA:n ja Israelin välisten suhteitten murenemisen.
RAHM EMANUEL totesi Iranista, etteivät sanktiot tule toimimaan USA:n yksipuolisin toimin, siihen tarvitaan laajempaa yhteistoimintaa valtioitten välillä. Hän luetteli USA:n politiikan suuntaa Lähi Idässä näin: ”Ensimmäiseksi Iranin eristäminen; toisena Amerikan jalanjälkien poistaminen Irakista, jota pidetään arabi- ja muslimimaana; kolmantena Israelin ja PA:n välinen rauhanprosessi, jota hän sanoi Israelin turvallisuuden avaimeksi ja joka avustaa sekä USA:n että Israelin intressejä”. Ross painotti, ettei USA painosta Israelia ”setlementeissä”, vaan odottaa Israelin ja PA:n pystyvän sopimaan niistä keskenään.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=175654

2. FATAH JA HAMAS olivat lauantaina siirtäneet syrjään katkerat erimielisyytensä osallistuakseen yhtenä rintamana osoittamaan mieltään 62 vuotta sen jälkeen, kun Israelin valtio perustettiin, josta palestiinalaiset käyttävät sanaa ”Nagba”, katastrofi. Tuhansia palestiinalaisia pakeni 1948-1949 sotaa, valtaosa heistä arabijohtajien kehotuksesta, etteivät he joutuisi sotivien osapuolten jalkoihin, ja luvatessa, että he saavat palata parin viikon jälkeen, asia minkä aikamme arabijohtajat haluavat mieluummin unohtaa.

KULKUEESSA Gazan kaupungissa oli runsaasti sekä Palestiinan että Hamasin ja Fatahin symbolisia plakaatteja, sekä suuria avaimia osoittamassa heidän päätöstään palata sinne, mistä he ja heidän esi-isänsä ja –äitinsä lähtivät. Yhteinen mielenosoitus oli mahdollinen siksi, että Gazan kaistaa hallitseva Hamas oli kutsunut Fatahin kaaderit mukaan, ensimmäinen lämmin käden ojennus vuoden 2007 jälkeen, kun Hamas kaappasi vallan. Aiempina vuosina eri puolueet osoittivat mieltään omina kulkueinaan.

Poliittisia puheita ei pidetty, ja osallistujia oli kehotettu välttämään oman puolueensa lippujen käyttämistä, mutta vaatetuksen värivalinnoilla sitä kuitenkin osoitettiin. (JP)

3. TOISENLAINEN mielenosoitus kokoontui lauantai-iltana Zion aukiolle ja sen viereen tuhansien israelilaisten pyrkiessä kertomaan jokaiselle, joka halusi kuunnella, ettei Sionistit ole ”setlereitä”. Tällä ei suinkaan haluttu kertoa, että tuota nimitystä käytetään väärin juutalaisasukkaista Juudeassa ja Samariassa, vaan sillä tahdottiin kertoa, että heidän asumisensa Juudeassa ja Samariassa on väärin ja vastoin sionismin periaatetta.

MIELENOSOITUKSEN olivat järjestäneet Kansallinen vasemmisto (Smol Leumi), Peace Now ja Ofek (Heprealaisen yliopiston Meretziä kannattava haara). Kokoontuminen kesti tunnin verran, jonka aikana kukin järjestö esitti omat mielipiteensä lyhyissä puheissaan.
”ME VAADIMME miehityksen lopettamista – joko sopimuksen kautta tai ilman sitä”, huusi Eldad Yaniv, Ehud Barakin entinen kansliapäällikkö sekä yksi vasemmistoa edustavien järjestöjen perustajista. ”Me vaadimme juutalaista valtiota juutalaisille kansalle selvin ja tunnustetuin rajoin”, hän vaati, ”Ei juutalaista valtiota, joka rakennetaan setlementtien ja syrjinnän varaan.” Hän kertoi JP:n toimittajalle, että he haluavat rakentaa Israelin valtion uudelleen perustuksista lähtien. Hän kertoi, että järjestö pitää tilaisuuksia useita kertoja viikossa, ja nyt he ovat menneet kaduille viedäkseen sanomansa perille.
Tilaisuuteen osallistui poliisin arvion mukaan pari tuhatta ihmistä. He väittivät edustavansa Israelin ensimmäisen pääministerin Ben Gurionin sionismia, ja sanoivat kyllästyneensä vain oikeistoa edustavaan sionismiin. (JP)

4. IRANIN uskonnollinen johtaja Muhammad Bagher Kharrazi vaati lauantaina Irania muodostamaan ”laajemman Iranin”, joka tulisi hallitsemaan koko Lähi Itää ja Asian keskiosaa. Hän sanoi tämän olevan osoituksena islamin messiaan, mahdin tulolle, jota varsinkin shia-muslimit ovat odottaneet siitä lähtien, kun yhdeksännellä vuosisadalla elänyt muslimijohtaja erämaahan tekemänsä meditointimatkana aikana hävisi mystisesti, eikä hänestä koskaan löydetty mitään todisteita, mitä hänelle tapahtui. Muslimit odottavat hänen paluutaan tulevana imaamina, mahdina, joka yhdistää eri muslimihaarat ja valloitettuaan maailman johtaa sen ennen näkemättömään kukoistukseen ja hyvinvointiin.

KHARRAZI johtaa Iranissa puolueryhmittymää, josta käytetään nimitystä Hizbullah, Allahin puolue, jonka ajatollah Khomeini perusti valtansa alkupäivinä. Hän esitti vaatimuksensa puolueensa lehdessä nimeltä Hizbullah. Hän ei kuitenkaan kuulu Iranin johtaviin muslimi-oppineisiin, mutta hänen ajamansa teesit ovat vallanneet kasvavaa osaa maan poliittisissa piireissä presidentti Mahmoud Ahmadinejadia myöten.
KHARRAZIN vaatimuksiin kuuluu Israelin tuhoamisen ohella muitten Irania vastustavien maitten tuhoaminen, joita hän kutsuu syöpäkasvaimiksi. Hän viittasi tässä arabi-nationalisteihin kuten Saddam Husseinin Baath puolue Irakissa sekä sunni-suunnan äärilaitaa edustava Wahhabi-muoto Saudi Arabiassa.
Saudit ovat hyvällä syyllä seuranneet tarkoin kehitystä Iranissa myös uskonnollisella rintamalla sen ydinsuunnitelmien ohella, mutta myös Iranin sisällä Kharrazin toimia tarkkaillaan, joskin Ahmadinejad vakuuttaa oman suuntansa olevan 10 kertaa vallankumouksellisemman. Tilanne selkiää viimeistään 2013 presidentin vaalien aikana. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset väittävät, että ”setleri” ampui 16-vuotiaan pojan pysäytettyään autonsa kivisateen aikana ja tulittaessaan heitä kohti. (JP)
- Kaksi israelilaista haavoittui Al Aksa järjestön pyssymiesten tulittaessa kahta autoa tiellä no 60 lähellä Ofran juutalaiskylää. Myös autot kärsivät vaurioita. Sotilaat haravoivat ympäristöä tulittajien löytämiseksi. Al-Aksa ilmoittaa tulituksen olleen kostoksi 16-vuotiaan pojan ampumisesta. (JP)
- Poliisi pidätti muutaman viikon aikana 4 beduiinia, joita syytetään israelilaisten autojen kivittämisestä ja petrolipommien heittämisestä niitä kohti. Heidän epäillään kuuluvan terrorijärjestöön. (JP)
- Poliisi joutui käyttämään kovia otteita pyrkiessään rauhoittamaan vasemmistolaisten järjestämää väkivaltaista mielenosoitusta Sheikh Jarran lähiössä Jerusalemin itäosassa. Poliisi pidätti 30 vasemmistolaista perjantaina iltapäivällä. Yli 250 palestiinalaista ja vasemmistolaista yritti tunkeutua alueelle, jonne israelilaiset ovat muuttaneet asumaan saatuaan arabien sodan 1948 jälkeen takavarikoimat ja asumat kiinteistöt takaisin omistukseensa. Jordanian politiikkaan kuului kaikkien juutalaisten karkottaminen miehittämistään Jerusalemin itäosista ja sen lähistöltä. Nämä mielenosoitukset ovat toistuneet viikosta viikkoon sekä maassa asuvien että ulkomailta tulleitten äärivasemmistolaisten ja anarkistien kiihottamina. Poliisi harkitsee opetettujen koirien käyttämistä heidän mielenosoitustensa hajottamiseksi. (JP)
- Brasilian presidentti Luis Iancio Lula da Silva keskusteli Qatarin johtajien kanssa Iranin ydinsuunnitelmasta ja –aseesta ennen hänen matkaansa Teheraniin, jonne matkustaa samaan aikaan myös Turkin pääministerin Erdogan. Lula haluaa päästä mukaan Lähi Idän sekaviin kuvioihin. (JP)
- Tyynnyttelevistä tiedoista huolimatta eräät uutistoimistot kertovat, että USA:n presidentti Obama lupasi Abbasille Palestiinan valtion kahden vuoden sisällä. Hänen sanotaan luvanneen viimeisessä puhelinkeskustelussa, että jos osapuolet eivät pääse sopimukseen kohtuullisessa ajassa, hän tulee kannattamaan PA:n esitystä YK:n turvallisuusneuvostossa Palestiinan valtion perustamiseksi arabiliiton esityksen pohjalta; tai ainakin pidättymään käyttämästä veto-oikeuttaan.
- Poliisi pidätti 15 haredi-miestä, jotka osoittivat mieltään Barzilai sairaalan laajennuksen rakentamista entisten vastaan hautojen päälle, jotka siirretään toiseen paikkaan. (haaretz)
- Muhammad pilapiirrosten piirtäjän Lars Vilksin koti yritettiin polttaa. (haaretz)
- Bolton sanoo, että Obama kunnioittaa enemmän Afganijohtaja Karzaita kuin Israelin pääministeri Netanyahua. (INN)
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#235 MAANANTAI 17.05.10

17.05.2010 22:12

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapunee Israeliin tiistaina. Hän aloittanee keskustelut palestiinalaisten kanssa Ramallahissa samana päivänä jatkaen niitä keskiviikkona.
Torstaina, joka on shavuot-päivä, hän tapaa pääministeri Netanyahun Jerusalemissa.

MITCHELLIN ensimmäinen huoli näyttää koskevan keskustelujen aikataulua kuten myös aiheista, joista keskustelut aloitetaan. Arabiliitto asetti 4 kuukauden aikarajan, jonka kuluttua se haluaa saada raportin edistymisestä tehdäkseen mahdollisen uuden päätöksen. Vaarana on, että se arabit vetävät pois rauhanesityksensä, jos keskustelut eivät ole edenneet tyydyttävästi. Toinen kiperä kysymys on keskustelujen aiheita koskeva. PA haluaa aloittaa rajoista, Israelin huolena ovat turvallisuuskysymykset etusijalla. (JP)

2. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat esitteli PA:n käsityksiä ja vaatimuksia keskusteluissa puheessaan Tel Avivin yliopistossa sen kansallisen turvallisuusinstituutin tilaisuudessa sunnuntaina. Hän sanoi olevansa optimistinen keskusteluille joskin varoitteli, että palestiinalaisten kärsivällisyys on ohenemassa huolestuttavasti.

EREKAT sanoi, että hänellä on ratkaisu ongelmiin, jotka hiertävät keskustelujen aloittamista. ”Ei ole tarpeen keksiä uutta pyörää. On olemassa kahden valtion ratkaisu, joka perustuu 1967 rajoihin, maan vaihtoihin sekä ratkaisuihin pakolaisongelmissa.” Hän valitti, että monet ihmiset tarkastellessaan menneitten vuosien keskusteluja näkevät vain ratkaisemattomat kysymykset eivätkä pysty näkemään edistystä, jota on tapahtunut. Hänen mielestään on edetty pitkä matka. Hän ei katso tarpeelliseksi omaksua vastapuolen ideologiaa tai ajatuskuvioita, mutta hänen mielestään kahden valtion periaate on realistinen ja vain odottaa vastuullisten johtajien tekevän tarvittavia päätöksiä.

EREKAT sanoi, että epäsuorat keskustelut Mitchellin välityksellä alkoivat siitä, mihin ne jäivät pääministeri Olmertin aikana. Hän painotti, etteivät amerikkalaiset voi tehdä rauhaa heille. Hän hylkäsi yleisen näkemyksen, että palaamalla epäsuoriin keskusteluihin on taannuttu vuosikymmeniä tilanteeseen, joka vallitsi brittimandaatin aikana. Hän käänsi Abba Ebanin aikoinaan esittämän lauseen: ”Palestiinalaiset eivät koskaan menetä tilaisuutta menettää tilaisuutta” toisinpäin kohdistaen sen Israeliin. Hän myönsi virheitä tehdyn, mutta pyysi huomioimaan, että PA on kovin nuori hallitus.
Erekat ei näe mitään mieltä tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona, riittää kun todetaan, että Israel on olemassa, mutta hän ei pidä siitä, että palestiinalaiskaupunkeja nimitetään edelleen juutalaisilla nimillä, kuten Nablus hepreaksi Shikem, tai Jericho hepreaksi Yeriho.
GAZAN TILANTEESTA hän oli optimistinen, että se ratkaistaan lähiaikoina. Arabiliiton hyväksyminen oli hänen mielestään tarpeen siksi, että lähinaapurit Egypti ja Jordania hyväksyvät neuvottelut, mutta päätökset tekee PA itsenäisesti, hän vakuutti. Hän sanoi, ettei PA julista valtiota yksipuolisesti, mutta että Fayadin suunnitelma on myös Abbasin hyväksymä ja toivoi, että EU-maat tunnustavat Palestiinan valtion, kun sen aika tulee. Erekat sanoo, ”ettei PA rukoile Israelilta rauhaa, mutta että sen aika on nyt, ja siihen on syytä tarttua, sillä palestiinalaisten kärsivällisyys alkaa hiipua”. http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=175731

3. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon sanoi JP:n haastattelijoille, että kahden valtion periaate sellaisenaan on liian kapea-alainen. ”Jos haluamme näitten epäsuorien keskustelujen johtavan pysyvään rauhaan, mitä tarvitaan on molempien osapuolten olemassaolon oikeutuksen hyväksyminen”, hän selitti, joskaan ei aivan noilla sanoilla. Ayalon ilmeisesti tarkoitti tällä sovintoa Israelin ja arabimaitten välillä, ei vain palestiinalaisten kanssa. Hän vakuutti Israelin myöntyvän historialliseen sopimukseen palestiinalaisten kanssa kahden valtion periaatteella, mutta ettei Israel voi sopia Palestiinan valtiosta, joka rajoittaa sen elintärkeitä intressejä eikä perustu toivottuun historialliseen sopimukseen.

”ME HALUAMME rauhaa ja ymmärrämme sen tarkoittavan kahta valtiota. Haluamme myös edetä niin pian kuin suinkin, mutta emme halua hätiköidä rauhattomina. Emme voi työskennellä rajoitetun aikataulun puitteissa,” Ayalon selvitti. Hän katsoo, että palestiinalaisille on tärkeää osoittaa joustavuutta Israelin suuntaan ja selitti, että 17 vuoden keskustelujen aikana palestiinalaisten kanssa Oslon sopimuksista lähtien Israel on kulkenut pitkän tien hyväksyessään ajatuksen erillisestä Palestiinan valtiosta, mutta samaan aikaan palestiinalaiset eivät ole siirtyneet tuumaakaan.

JP:N ARTIKKELIN kirjoittaja Herb Keinon selittää, että palestiinalaisten halutessa keskustelujen alkavan siitä, mihin ne jäivät pääministeri Olmertin aikana 2008, Israelin nykyhallitus katsoo, ettei se ole sidottu siihen. Olmert tarjosi viimeisessä esityksessään vain muutamia päiviä ennen eroamistaan vuoden 2008 lopussa oman tunnustuksensa mukaan 93.5 – 93.7 % Juudean ja Samarian maapohjasta, yksi yhteen maanvaihtoa sekä järjestelmää, jolla Temppelivuori ja siihen läheisesti liittyvät alueet (”holy basin”) annettaisiin yhteenliittymän hallittavaksi, johon kuuluisivat Israel, Palestiina, Jordania, Saudi Arabia sekä USA. Kuten tunnettua, Abbas käveli ulos neuvotteluista ilman kommenttia.

ISRAELIN toiveet keskustelujen aloittamisesta käsittävät seuraavat kohdat:
- Palestiinan valtion aseettomuuden turvaaminen,
- Rajojen valvonta laittoman aseitten salakuljetuksen estämiseksi,
- IAF:n oikeus valvoa Palestiinan ilmatilaa,
- Mahdollisuus jahdata terroristeja rajan yli Palestiinan puolelle,
- IDF:n valvonta- ja seuranta-asemien pystyttäminen Palestiinan alueelle ainakin alkuvuosien ajaksi. Erekat vannoi, ettei yksikään IDF:n sotilas saa lupaa astua Palestiinan valtion alueelle.
Aseitten salakuljetuksen valvonta edellyttäisi ennen kaikkea Jordanjoen laakson valvontaa.
KEINON toteaa, että näistä on keskusteltu kuukausikaupalla ilman tulosta. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175733

4. UUSIN uhka Israelin turvallisuutta kohtaan tulee maan sisällä asuvien arabien taholta. Tämä kansanosa on nykyisin vajaa 20 % maan väkiluvusta, mutta kasvaa edelleen nopeammin kuin juutalainen kansa huolimatta siirtolaisuudesta ja syntyvyydestä, joka nykyisin on suhteessa 3,8 % arabeilla ja 2.8 % juutalaisilla, mutta on tasaantumassa. Maan väestörekisterikeskus ennustaa, että 2030 arabien osuus väestöstä on 24 % kasvaen muutamassa vuosikymmenessä siten, että suhde arabien ja juutalaisten välillä muuttuu 30 % arabeja 70 % juutalaisia. Suurinta kasvu on Negevin beduiinien keskuudessa, jossa sheikillä voi olla useita vaimoja ja 60 lasta.

ISRAELIN johto on alkanut havaita kasvavan arabiongelman maan sisällä, ja on alkanut toimia suhteitten parantamiseksi arabikansan kanssa. Hallitus asetti 50 miljoonaa USD investointien lisäämiseksi arabiyhtiöissä, ja IDF aloitti vapaaehtoisuusjärjestelmän arabinuorille. Vuosina 2004-2005 siihen pyrki vain 240 nuorta arabia, mutta 2008-2009 luku oli kasvanut 1050 arabijohtajien kielloista huolimatta. Mutta projektia tulee kasvattaa rakentamalla heille parempia asuntoja ja kouluja, kunnollista infrastruktuuria, vesi- ja viemäriverkostot, katujen päällystäminen jne. sekä omien yhtiöitten aloittamiseksi arabi-alueilla ja suuremman osuuden siirtämiseksi arabiosiin valtion budjetissa. Tämä kaikki tulee kovin pahasti ”jälkijunassa”, mutta parempi näinkin.

ARABIKANSANEDUSTAJA Masud Gnaim (UAL-Taal) esitti näkemyksensä, jota ehkä suuri osa Israelin arabeista kannattaa, ettei heidän tule pyrkiä integroitumaan Israelin valtaväestön kulttuuriin, vaan nähdä itsensä osana suurta ja hallitsevaa arabikulttuuria Lähi Idässä. Hän kertoi Kul Al-Aeab lehdelle antamassaan haastattelussa, että Israel tulisi yhdistää osaksi islamilaista kalifaattia. Toisaalta jotkut ovat nähneet, että Israelin arabijohtajat ovat loitonnet kansasta eivätkä välttämättä enää nauti aiemmin saamaansa kannatusta.

JÄRJESTÖT kuten Adallah Legal Center arabiväestön oikeuksien puolustaja, Arabipormestarien kansallinen komitea ja Mada al-Karmel käytännöllisen sosiaalitutkimuksen keskus, esittävät, että Israelin tulee luopua juutalaisista aiheista kuten kansallishymni ”Hatikwa”, kansallisesta lipusta Davidin tähdellä varustettuna, paluuoikeuslaista, Jewish Agency, sekä Israelin maan hallituksesta. Niiden mielestä myös heprean kielen valtaa tulee rajoittaa, Israelin nimi muuttaa vähemmän juutalaisvoittoiseksi, sekä arabiperheitten tulisi sallia muuttamaan kyliin, joista he muuttivat 1948. (JP pääartikkeli)

5. UUTISOTSIKOITA.
- Turkin pääministeri Erdogan ja Brasilian presidentti Lula da Silva saivat Iranin taipumaan siihen, että se sallii ydinrikasteen siirron ulkomaille, luultavasti Turkkiin. Uutinen kertoo, että neuvottelut, joihin osallistui myös Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei, kestivät 18 tuntia. Jos uutinen on totta, Iran voi välttää kovennetut sanktiot. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=175737
- Merkittävät juutalaisaktivistit ja johtajat USA:ssa allekirjoittivat vetoomuksen, jossa he kehottavat Israelia ja PA:ta tekemään huomattavia myönnytyksiä. (JP)
- JP valittaa pääkirjoituksessaan Öljyvuoren huonoa hoitoa. Arabit voivat esteettä mellastaa siellä tuhoten hautakiviä ja piirrellen sinne häpäiseviä grafiitteja, suuntaus, joka alkoi Jordanian miehityksen aikana, jolloin hautakiviä käytettiin rakennuksiin, katujen pinnoitteisiin ja jopa Jordanian sotilaitten käymälöitten rakentamiseksi. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=175757
- Israelissa järjestetään 23-27.05.10 suuri kansallinen harjoitus, jossa simuloidaan massiivisen ohjushyökkäyksen vaikutuksia maassa. Sen ovat valmistelleet Kansallinen Hätätilatoiminnan hallinto (NEMA) ja IDF:n kotirintama. Israelin poliisi, Magen David sekä hallituksen ja pakallishallinnon edustajat osallistuvat simulaatio-harjoituksiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175727
- Vastauksena Ranskan presidentti Sarcocyn moitteisiin IDF salli eilen 30 tonnia rakennus-tarvikkeita Gazan kaistalle taisteluissa vaurioituneen sairaalan korjaamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175726
- Israelilaiset aktivistit aikovat mennä merelle estämään 15 vieraan laivan pääsyn Gazan kaistalle vastoin Israelin kieltoa. He sanovat vastuun lankeavan varsinkin Turkin hallitukselle, joka kustantaa laivojen matkan ja niissä olevat hyödykkeet.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137574
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#236 TIISTAI 18.05.10

18.05.2010 23:10

1. OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapuu tänään Israeliin aloittaakseen kakkosvaiheen epäsuorissa keskusteluissa Israelin ja PA:n välillä. Hänen odotetaan ensin tapaavan Abbasin Ramallahissa ja sen jälkeen Netanyahun Jerusalemissa. Mitchellin toiminta alkaa todella vaikuttaa siltä, että hän neuvottelee PA:n edustajana ja sen valtuuttamana Israelin kanssa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat on ollut kovin äänekäs viime päivinä, kun taas Abbas on siirtynyt kulisseihin, varmaan kuitenkin seuraten sikäli kuin vanhan ja sairaalloisen miehen tarkkaavaisuus antaa myöten. Erekat kertoi median edustajille, että PA odottaa sopimusta Israelin kanssa ilman neuvotteluja. Hän kertoi AFP:n edustajalle, että Israelilla on kaksi vaihtoehtoa: Joko rauha PA:n kanssa tai ”setlementtitoiminnan” jatkaminen. Molemmat eivät ole mahdollisia samaan aikaan, hän tähdensi. ”Juuri nyt tulemme kohdistamaan keskustelut rajoihin ja turvallisuuteen kartoittaaksemme kaksi valtiota 1967 rajoja noudatellen”. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175826

Kiinalaiselle Xinhua-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa hän myöntyi ”sallimaan pieniä muutoksia 1967 rajoihin ehdolla, etteivät ne vahingoita maa-alueita, joita Israel on miehittänyt vuodesta 1967 lähtien.”
Zwi Ben Gedalyahu kertoo INN:n artikkelissaan, että keskustelujen ensimmäinen vaihe näytti jo jäävän viimeiseksi Mitchellin pakattua tuskin kunnolla avatun laukkunsa ja lentäen kiireesti takaisin kotiinsa havaittuaan, ettei kumpikaan osapuoli ole valmis tinkimään vaatimuksistaan. Mutta palattuaan Yhdysvaltoihin Netanyahu – huonona pokerinpelaajana - räpäytti silmiään ensimmäisenä vakuuttaen Mitchellille, että julkistamaton rakennuskielto on jo voimassa Jerusalemin itäosissa. Tämäkö sitten lienee antanut Michellille mahdollisuuden matkustaa alueelle uutta keskustelukertaa varten. Erekatin lausunnoista voi kuitenkin todeta, ettei sieltä ole odotettavissa minkäänlaisia myönnytyksiä, jotka tyydyttäisivät Israelin keskustelijoita. Israelilaisille Netanyahu selitti, että Ramat Shlomon rakentaminen ei pääse alkamaan missään tapauksessa kahden vuoden aikana byrokratiasta johtuen, joten hänen ei tarvinnut julistaa sitä rakennuskieltoon, vaikka hän sellaisena sitä tarjosi Mitchellille, joka hyväksyi sen.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Mitchell kehotti PA:n johtoa hillitsemään Israelin vastaisia lausuntojaan ja kiihotusta, josta se lupautui luopumaan Oslon sopimuksissa ja kaikissa sitä seuraavissa sopimuksissa ”tiekarttaa” myöten 7 vuotta sitten ilman tulosta.

INN:n artikkelissa todetaan, että PA on jo valmistautumassa ensi syyskuun tilanteeseen, jolloin YK aloittaa toimintansa, ja jolloin arabiliiton asettama 4 kuukauden aikaraja täyttyy. Syyskuussa loppuu myös Netanyahun julistama yksipuolinen 10 kuukauden rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä julkisia rakennuskohteita lukuun ottamatta, kuten myös viimeistelyvaiheessa olleet muutkin rakennukset. Netanyahu ei ole ilmoittanut, aikooko hän jatkaa rakennuskieltoa syyskuun jälkeen, mutta kieltoa alun perin vastustaneet tai pitkin hampain siihen suostuneet ovat jo vakuuttaneet, etteivät he suostu kiellon jatkamiseen.
Rakennuskiellon jakamista ajanee kiivaimmin puolustusministeri Ehud Barak, jonka politiikkaan näyttää kuuluvan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen purkaminen ja ”miehityksen” lopettaminen, kuten hän toistuvasti esittää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137592

YESHA-neuvoston uusi web-sivu, jonka osoite on www.MyIsrael.org.il,
aloitti toimintansa juhlallisessa avajaistilaisuudessa Jerusalemissa sunnuntaina. Sivu on - ainakin toistaiseksi - vain heprean-kielinen, mikä rajoittaa sen käyttökelpoisuutta kieltä taitamattomille, mutta siihen liittyy useita videoita, joita voi seurata. Sunnuntai-iltana pidetyssä tilaisuudessa opetettiin myös sivun käyttämistä ja rohkaistiin levittämään sen tarjoamia tietoja ja selityksiä laajemmallekin, myös Facebookin ja Twitterin kautta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137587

2. BRASILIAN presidentti Lula da Silvan, Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin ja Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin yhteisvoimin runnoma sopimus, joka julkistettiin juhlallisessa allekirjoitustilaisuudessa Teheranissa eilen, ja jolla Iran suostuu siirtämään 1200 kg alhaiseen tasoon rikastamaansa uraania Turkkiin sen jatkojalostamista varten, on herättänyt kovin epäuskoisia ja epäluuloisia tuntemuksia länsivalloissa. Päällimmäiseksi siitä voitaneen sanoa, että se oli varsin älykäs ja ovela siirto pyrkimyksissä välttää Irania uhkaavat kovennetut sanktiot, joitten asettaminen ei ole ollenkaan varmaa, sillä sekä Kiina että Venäjä ovat kaiken aikaa vastustaneet niitä ja pitävät niitä tarpeettomina ja Iranin laillisia oikeuksia polkevina siviilikäyttöön tarkoitetun ydinteknologian kehittämiseksi.

EILEN SOLMITTU sopimus asettaa koko kuvion uusiin puitteisiin. USA:n hallituksen edustaja vakuuttaa, että se tulee ajamaan joka tapauksessa uusia sanktioita Irania vastaan, mutta Kiina ja Venäjä lienevät entistä haluttomampia tulemaan mukaan.
Sopimusta tarkasteltaessa jää ihmettelemään, miten Turkki aikoo jatkaa saamansa uraanierän jatkorikastamista, koska sillä ei ole omia rikastuslaitoksia. Toiseksi se ei kiellä Irania jatkamasta ydin suunnitelmansa toteuttamista kotimaassaan ja kotimaahan jäävän uraanierän jatkorikastamista korkeammalle tasolle vaikka atomipommia varten. On muistettava, että Iran jatkaa kaiken aikaa uraanin rikastamista ja sillä oletetaan olevan enemmän kuin tarpeeksi 4.5 %:n tasoon rikastettua uraania 20 %:n tasoon rikastettavaksi.
VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev kehotti sivullisia varovaisuuteen odottaessaan tarkempia tietoja sopimuksen sisällöstä. Israelkin pääministeri Netanyahu kehotti myös välttämään lausuntojen antamista ennen kuin sopimuksesta saadaan tarkempia tietoja. Saksan ja Englannin reaktio kehotti vakavaan huoleen sopimuksesta, ja Englannin edustaja sanoo maansa sitoutuneen sanktioihin.

Tarkkailijat olettavat, että Brasilian aktiivisuuden taustalla on sen pyrkimys saada pysyvä jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa, ja meriittien saaminen pyrkimystensä tueksi juuri tässä vaiheessa sopii hyvin kuvaan. Muutamat länsivaltain edustajat ovat jo kiitelleet Brasilian tarjoutumista välittäjän rooliin Iranin ja länsivaltain kanssa. Brassien päämääränä lienee ulottaa välitystoimensa myös Israelin ja sen kanssa vihamielisissä suhteissa olevien maitten Syyrian ja Libanonin sekä Hizbulkahin ja Hamasin suuntaan. (JP)
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=175825

3. PA KIIHDYTTÄÄ Israelissa tai ”setlementeissä” valmistettujen tuotteiden boikottia. Tänään se aloitti paikallisten arabijohtajien ja 3000 vapaaehtoisen voimin kampanjan, jonka tarkoituksena on kulkea ovelta ovelle PA:n hallitsemilla alueilla, ja vaatia asukkailta allekirjoitettu suostumus välttää PA:n kiellettyjen listalla olevien tavaroitten ostamista. Tämän lisäksi PA kieltää palestiinalaisia työskentelemästä juutalaisten omistamissa tehtaissa tai liikeyrityksissä Juudeassa ja Samariassa, ja kielto ulottunee Israelin alueelle.
KAMPANJA on jo sulkenut joitain juutalaisyrityksiä ja vaikeuttanut työntekijöitten saamista arabien kieltäytyessä vastatoimien pelossa tulemasta työpaikoilleen. PA:n antaman julistuksen mukaan kiellon rikkojia voidaan sakottaa 14 000 USD ja/tai 2 vuoden vankeustuomiolla. Hamasin ideologian mukaan kansan kurjistaminen saa sen entistä agressiivisemmaksi ja joutilaat miehet ja nuoret on helppo kiihottaa väkivaltaan. Fatah on omaksunut tämän alun perin marxilaisen opinkappaleen Hamasilta.

ISRAELIN hallitus ei ole ottanut virallista kantaa tähän laajenevaan kehitykseen PA:n alueilla, mikä antaa sille eräänlaisen hyväksymisen leiman, mutta joka varmasti tulee aiheuttamaan vakavaa päänsärkyä myöhemmin. Netanyahun päättämättömyys tämän kaltaisiin ajankohtaisiin tilanteisiin on hämmästyttävä, joka vahvistaa tietoja siitä, että Obama pelotteli hänet puolikuoliaaksi siinä määrin, ettei hän uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä.
PA:n julkeuteen toimia näin radikaalisti vaikuttanee uskomus, että sillä on Obaman hallituksen tuki takanaan teki se kuinka epärealistisia päätöksiä ja vaatimuksia tahansa, sillä Obama on antanut ymmärtää, että keskustelujen häiriöistä hän tulee syyttämään Israelia.
Jopa sellainen myönnytystaktikko kuin ministeri Dan Meridorkin kyselee, onko kyse rauhankumppanista vai hyökkääjästä. Joka tapauksessa tämä ei lupaa hyvää tulevaisuudessa, sopivat Israel ja PA millaisesta rauhasta hyvänsä.
Eräs länsidiplomaatti ihmetteli Washington Postin toimittajalla, onko PA:n toimien taustalla yritys eristää Israel, josta sen pyrkimys estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi todisti.
Jos näin on, se ei ainakaan pehmennä Israelin asennetta neuvotteluissa PA:n kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137590

4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen Etelä Afrikan ehdokas miss World kilpailuun Ilana Skolnik päätti tehdä ”lopullisen ratkaisun” omassa elämässään, kääntyi juutalaisuuteen ja muutti asumaan Israeliin. Hän oli protestantti ja ”värillinen” (rotujen sekoitus) Etelä Afrikan rotulakien mukaan. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175832
- Netanyahu vakuutti toimivansa Menachem Beginin esimerkin mukaan rohkeasti keskiviikkona alkavissa keskusteluissa, ja kehotti PA:n puheenjohtaja Abbasia toimimaan Anwar Sadatin hengessä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175800
- Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että käsipuhelimen runsas käyttö altistaa käyttäjänsä entistä suurempaan aivokasvaimen vaaraan. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=175830
- Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel suunnitteli tuovansa poikansa bar mitzva tilaisuuteen Länsimuurille tällä viikolla, mutta muurin valvojat eivät ole saaneet sitä koskevaa tiedotusta. Jos hän tulee, hän voi odottaa hänen toimiaan vastustavia mielenosoittajia. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175829
- Wormsin synagoga Rhineland-Palarinate osavaltiossa joutui maanantaina hyökkääjien maalitauluksi. Paikalle jätetyssä lapussa vakuutettiin tuhopolttojen jatkuvan niin kauan kuin Israelin ja PA:n välinen konflikti jatkuu. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=175802
- Netanyahu kokosi sisäkabinettinsa keskustelemaan Iranin tilanteesta tänään. Mitä siellä päätettiin, ei ole tiedossa, mutta Debkafile arvioi, että sanktiot Irania vastaan voidaan nyt unohtaa. http://www.debka.com/article/8791/
- Debkafile kertoo, että Syyria ja Hizbullah rakentavat 22 km:n pituista vahvasti linnoitettua muuria Hermonin vuoren pohjoislaidalta Bekaan laaksoon Aita El-Foukhar kaupunkiin Libanonin ja Syyrian rajan suuntaisena. Muurin tarkoituksena on estää IDF:n panssarien isku Damaskosta vastaan. Muurin itäpuoli on Syyrian ja Hizbullahin joukkojen valvonnassa. Sen jälkeen Syyria voi ilman valvontaa siirtää aseitaan ja joukkojaan Libanonin puolelle. http://www.debka.com/article/8788/

Shavuotin vuoksi lehdet eivät ilmesty huomenna.
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#237 TORSTAI 20.05.10

20.05.2010 12:53

1. SE ON sitten sotaa, onneksi vielä vain taloudellista, julistaa PA kaikille, jotka ovat
halukkaita kuulemaan. PA:n virkailijat kutsuvat sotaansa ”täyssodaksi setlementtejä vastaan”. Muutama viikko sitten PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas allekirjoitti lain, joka kieltää ”setlementeissä”, juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa, valmistettujen tuotteiden myynnin PA:n valvomilla alueilla. PA asetti erityisryhmän toteuttamaan lain noudattamista. Ryhmän jäsenet yhdessä vapaaehtoisten kanssa, joita sanotaan olevan 3000 henkeä, kulkevat kiellettyjen tuotteiden listan ja valmiiksi laaditun sopimuskaavakkeen kanssa kodista kotiin vaatien talouden päämiestä allekirjoittamaan vakuutuksen, jossa hän lupautuu välttämään kiellettyjen tuotteiden ostoa marketeista.

PA:N talousministeriö perusti erityisrahaston, nimeltään ”the Karama National Empowerment Fund”, jolla tuetaan ryhmän toimintaa. Ryhmän julistuksessa vakuutetaan:
”Tarkoitus on vakuuttaa tahtomme ja päättäväisyytemme pudistaa yltämme (arabiaksi intifada) ”setlementtien saastutuksen” vaikutus palestiinalaisista kaupungeistamme, kylistämme ja pakolaisleireistä, ja ennen kaikkea korvata ”setlementeissä” valmistetut tuotteet niillä, jotka on ylpeästi valmistettu palestiinalaisissa käsissä.”
Kiellettyjen tuotteiden listassa arvioidaan olevan 500 ”setlementeissä” valmistettua tuotetta.

”Tämä erityiskampanja on suunniteltu viikon mittaiseksi, ja sen tarkoituksena on auttaa palestiinalaisia saavuttamaan taloudellinen itsenäisyys”, sanoo PA:n Jerusalemin alueen kuvernööri Adnan Husseini.
PA:n asettama Jerusalemin mufti Muhammad Hussein kutsuu PA:n taloudellista sotaa ”setlementtejä” vastaan juridiseksi tavaksi, jonka PA kehitti päämääränsä saavuttamiseksi.
Setlementtitoiminnan vastustusoperaation koordinoija Nablusissa Raed Dibai sanoi, että kampanjan aloittaminen ”nagban” vuosipäivänä osoittaa selvän viestin, että kansa on aloittanut intifadan niitä vastaan, jotka olivat vastuussa nagbasta.
PA:n poliisi takavarikoi tiistaina rekkoja, joihin oli lastattu ”kiellettyjä vesimeloneita” tuhoten niitä tonneittain.
Monet palestiinalaiset ihmettelevät, miten menetetyt työpaikat ”setlementeissä” korvataan.
Abbasin hyväksymän toisen lain mukaan palestiinalaisten työskentely juutalaisyrityksissä on kielletty, minkä rikkominen aiheuttaa 14 000 USD sakon ja/tai 2 vuoden vankeuden.
PA:n hallituksen yritykset korvaavista työpaikoista voivat olla hyödyttömiä.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto julkisti web-sivullaan oman vastineensa PA:n sodanjulistukseen kehottaen ostamaan 58 yhtiön tuotteita, joilla on haaraosastoja Juudeassa ja Samariassa, kuten Pillsbury leipomotuotteet, Nature Valley granola General Mills, NatuR&D, Carmel Carpets, Brita, Supergum, Gazoz ja Ahava voiteet.
Neuvosto kutsuu PA:n aloittamaa talousboikottia ”vihamieleiseksi toimeksi” johon täytyy antaa välitön ja terävä vastaus. Se on vakava rikkomus Pariisin sopimukselle 1994, Protokolla, jolla säädeltiin taloudelliset suhteet Israelin ja PA:n välillä.
Neuvosto vaatii hallitusta käyttämään palestiinalaisilta keräämiään vero- ym. varoja korvausten maksamiseksi yhtiöille, jotka kärsivät vahinkoja PA:n boikotin johdosta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175923

2. OBAMAN erikoislähettiläs Robert Mitchell aloitti toisen vaiheen keskustelut välittömästi astuttuaan Israelin maaperälle tiistaina iltapäivällä. Hän tapasi samana päivänä puolustusministeri Ehud Barakin, josta hän on saanut luotettavan puhekumppanin. Tilaisuudesta ei kuitenkaan ole annettu tietoja julkisuuteen.
Keskiviikkona, jolloin israelilaiset viettivät shavuot-juhlia, Mitchell ajoi mustalla autosaattueellaan Ramallahiin, jossa hän keskusteli Abbasin ja PA:n neuvottelutiimin johtajiston kanssa.

ABBAS valitti Mitchellille ”hemmotellun lapsen tavoin, että nuo julkeat juutalaiskakarat ovat taas provosoineet palestiinalaisia”, joiden hän varoitti voivan vahingoittaa nupullaan olevia keskusteluja osapuolten välillä.
PA:n johto oli hyvin varustautunut keskusteluihin Mitchellin kanssa laatimalla etukäteen useita kirjeitä, joissa valitettiin Israelin ”rikoksista” palestiinalaisia vastaan, mukaan lukien nuoren palestiinalaisen surmaaminen pistoolilla kivityksen aikana Länsirannalla sekä vanhahkon miehen surmaaminen Gazan kaistalla. Kirjeissä syytettiin Israelin ministereitä provokatorisista lausunnoista joissa väitetään keskustelujen jo epäonnistuneen.
Saeb Erekat esitti keskusteltuaan Mitchellin kanssa toivomuksen, että amerikkalaiset lopettaisivat Israelin provokaatiot, joihin hän laski mukaan IDF:n ratsiat PA:n alueilla, epäiltyjen palestiinalaisten pidätykset, setlementtien rakentaminen sekä uusien todistuskohteiden rakentaminen alueella, varsinkin Jerusalemissa.

EREKAT selitti journalisteille, ettei hän ole kiinnostunut siitä, mitä Mitchell on keskustellut israelilaisten kanssa, sillä ”nämä ovat epäsuoria keskusteluja, joissa me keskustelemme amerikkalaisten kanssa, emme israelilaisten.” Hän lienee tarkoittanut Mitchellin ja Barakin välisiä keskusteluja, sekä Israelin viranomaisten reaktioita PA:n syytöksiin. Erekat kuitenkin vakuutti PA:n haluavan, että keskustelut onnistuvat, mutta Israelin hallituksen edustaja epäili PA:n esittämällä vastuuttomia syytöksiä ja suoranaisia valheita hakevan tapoja, joilla se voisi kariuttaa keskustelut alkuunsa.
Keskustelujen aihepiirin keskittäminen alkuvaiheissaan näyttää olevan edelleen kyseenalainen PA:n vaatiessa rajojen määrittelyä, Israel haluaa ensiksi turvallisuustakuut.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175928

3. EREKAT esitti jokin päivä sitten mielipiteenään, että PA on valmis hyväksymään sopimuksen ilman keskusteluja, jos se tehdään arabiliiton esityksen pohjalta. Hänen vaatimuksenaan, jota hän toistaa jokaisen lausuntonsa yhteydessä, on Israelin vetäytyminen 1949 aselepolinjoille, ehkä vähäisin aluevaihdoin, ja Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan ja Samariaan koko alueelle pääkaupunkinaan Jerusalem. Vaatimuksiin kuuluu maayhteys Gazasta Länsirannalle, mikä jakaisi Israelin maan kahtia.

EREKAT ei halua IDF:n sotilaita Palestiinan valtion maaperälle, ei myöskään Jordanjoen laaksoon, mitä Israel pitää elintärkeänä laittoman aseitten salakuljetuksen estämiseksi. Sen sijaan hän vihjaa Abbasin tavoin, että he voisivat hyväksyä NATO:n joukkoja sinne turvaamaan rajat Israelin provokaatioilta, kuten hän sanoi. Tällä hän haluaa estää IDF:n sotilaitten tunkeutumisen Palestiinan valtion alueelle jahdatessaan epäiltyjä terroristeja. Naton-joukkojen mukana Israelin rajan taakse tulisi sotilaita Turkista, Saksasta, Norjasta ja monista Keski-Euroopan maista, monet niistä vihamielisistä valtioista.
KANSAINVÄLISTEN joukkojen mahdollisuus estää laitonta aseitten salakuljetusta on käytännössä olematon, kuten Libanonissa on todettu. YK:n alaisille UNIFIL-joukoille annettiin tehtäväksi valvoa, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen. Nyt sillä on 45 000 rakettia ja ohjusta, joilla se uhkaa koko Israelin aluetta, ja lukematon määrä käsiaseita, olalta ammuttavia ohjuksia sekä muuta aseistusta, ja sen pyssymiehet ovat palanneet Libanonin eteläosiin.
Aamun uutisten mukaan PA:n johto toimii Israelin karkottamiseksi YK:sta ja monista muista kansainvälisistä elimistä. (JP)

4. JP:N VAKIOKALUSTOON kuuluva kolumnisti Isi Leibler, joka omaa harvinaisen
selkeän ja tasapuolisen näkemyksen Israelin ja PA:n välisistä sekä Israelin ja USA:n välisistä suhteista, hämmästelee artikkelissaan USA:n juutalaisjohtajien lausuntoja ja toimia, joissa kyllä todetaan suhteitten huonous ja jatkuva huononeminen, mutta ei sanallakaan suostuta kohdistamaan syytä sinne, minne se kuuluisi, eli presidentti Obamaan, joka aloitti muslimien miellyttämiskampanjan heti virkaansa astuttuaan ja on määrätietoisesti jatkanut sitä aiheuttaen korjaamatonta vahinkoa USA:n asemalle ja imagolle arabimaailmassa. Tässä kampanjassa uhrilampaan asemaan on joutunut Israel, jota Obama suomii ja painostaa häikäilemättä, josta osoituksena on tapa, millä hän nöyryytti vierailulla USA:ssa olleen pääministeri Netanyahun ja ahdisti hänet nurkkaan uhkauksillaan, joita ei ole julkistettu, mutta jotka Netanyahun sen jälkeisestä käyttäytymisestä päätellen ovat olleet järkyttäviä.

OBAMAN hallitus on viime aikoina antanut muutamia lausuntoja, joissa se vakuuttaa suhteitten olevan kestävät ja vankkumattomat, mutta samanaikaiset lausunnot Israelin vastustajille kertovat aivan muuta. Tilanne on Leiblerin mukaan kehittynyt todella vaaralliseksi, sillä juutalaisryhmät USA:ssa kuten JStreet ja tunnetut yksityishenkilöt ovat kehottaneet Obamaa jatkamaan Israelin painostamista entistä tarmokkaammin.
Leibler esittää, että Israelin pääministeri lopultakin voittaisi pelkonsa ja esittäisi selkeästi ja ilman väärinymmärryksen pelkoa kantansa keskusteluihin PA:n kanssa sekä asettaisi selkeät rajalinjat, joitten ylittäminen ei ole mahdollista Israelin intressien kannalta. Hänen tulisi muistaa, että Israel neuvottelee sen omista asioistaan, ei USA:n intresseistä. Leibler vakuuttaa, että Netanyahu tulisi yllättymään positiivisesti USA:n juutalaisjärjestöjen hyväksynnästä ja kannatuksesta, jos hän uskaltaisi toimia kansanjohtajan tavoin. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n turvallisuusneuvoton laatima alustava sopimusluonnos Iranin vastaisista sanktioista on saanut 5+1 maitten kannatuksen. Israel pitää esitystä vesitettynä; Brasilia vastustaa ja Iran pitää sitä tyhjän veroisena. (JP)
- Hamas teloitti Gazassa 3 tuomittua murhaajaa ihmisoikeusjärjestöjen vastalauseista huolimatta. Seksuaalirikosten sanotaan nousseen Gazassa, myös perheen sisällä. Tyttäret hakevat joskus turhaan turvaa äidiltään. (JP)
- Israelissa harkitaan, miten estää 15 laivan pääsy Turkista Gazan kaistalle aiheuttamatta tragediaa ja kansainvälistä tuomiota. (JP)
- Israel ei suostunut Qatarin tarjoukseen kauppasuhteitten palauttamiseksi ehdolla, että se sallii Qatarin yhtiöitten rakennustyöt Gazan kaistalla. Egypti esitti vastalauseensa Qatarin esitykseen. (JP)
- Venäjän antaessa varovaisen tuen YK:n turvallisuusneuvoston laatimalle boikottiluonnokselle Debkafile kertoo, että Venäjän asiantuntijat kouluttavat iranilaisia vallankumouskaartin sotilaita Venäjän armeijan tukikohdissa S-300 torjuntapatteriston käyttämiseen. Venäjä on pitkään viivyttänyt näiden ehkä maailman tehokkaimpien ilmatorjuntaohjusten myymistä Iranille, mutta viime aikoina sen johtajat ovat ärtyneesti torjuneet pyynnöt toimitusten siirtämisestä. Näin teki presidentti Medevedev presidentti Peresin esittäessä asian.
http://www.debka.com/article/8792/
- Israel vapautti Hamasin lainlaatijiin kuuluvan punaparran Mohammad Abu
Tirrin, joka yhdessä 65 muun Hamasin johtajan kanssa pidätettiin vuonna 2006
heti Gilad Shalitin sieppaamisen jälkeen. 9 muuta vapautettiin aiemmin. (JP)
- Useita autoja vaurioitui tiellä no 443 Modiin ja Jerusalemin välillä, jonne korkein oikeus antoi luvan päästää palestiinalaisia autoja. Kukaan ei loukkaantunut, mutta useat autot kärsivät vahinkoja. (INN)
Lähettänyt gavriel klo 11:25 AM 0 kommenttia Linkit tähän tekstiin
Toiminnot:

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#238 PERJANTAI 21.05.10

21.05.2010 14:58

1. SOTAA se on, tällä kertaa diplomaattista, sikäli kuin Nabil Shaathin julistuksiin on uskomista. Tämä Shaath on yksi Oslon sopimusten puuhamiehistä, eikä hänen intonsa Israelin tuhoamiseksi vaiheittain, mitä Oslon sopimukset tarkoittivat, näytä laantuneen.
FATAHIN keskuskomitean jäsen Shaath julkisti torstaina suunnitelmansa, jonka tarkoituksena on eristää Israel kansainvälisesti ja lopulta karkottaa se kokonaan YK:sta.
Puhuessaan Ramallahissa hän sanoi näin: ”On tarve kehittää ja panna toimintaan uusia taisteluvälineitä, kuten kansan vastarinta, ja lisätä ponnistelujamme kansainvälisellä areenalla eristää ja kurittaa Israelia, estää sitä syventämästä suhteitaan EU:n kanssa ja karkottaa se Yhdistyneistä kansakunnista.”
Hän jatkoi tähän tapaan: ”Juutalainen luonne ja holokaust Saksassa auttoivat juutalaisia yhteisöjä luomaan lujia strategisia suhteita valtioitten kanssa, joilla on vaikutusvalta kansainvälisellä kentällä”. Näin analysoi tilannetta Abbasin läheinen avustaja Nabil Shaath.JP

2. JERUSALEM kuohuu (fumes) PA:n uuden aloitteen johdosta, sanotaan JP :n asiaa käsittelevän KH Toamehin ja H Keinonin kynäilemän artikkelin otsikossa.
”Jotkut palestiinalaiset eivät pysty sovittelemaan”, valittaa israelilainen virkailija.
Artikkelin mukaan kiihtynyt Jerusalem tuomitsi torstaina julkistetun PA:n yrityksen eristää Israel ja lopulta saada se karkotetuksi YK:sta törkeänä (outrages, sikamaisena) ja naurettavana (risible).
ISRAELIN viranomaisten on vaikea ymmärtää, että ”samaan aikaan kuin ponnistellaan – kuten näyttää, molemmin puolin – rauhankeskustelujen saamiseksi käyntiin, palestiinalaiset aloittavat kampanjoita, jotka ovat täysin rauhanprosessin vastaisia”. He ihmettelevät, miten PA voi sanoa haluavansa rauhaa Israelin kanssa ja samalla pyrkiä saattamaan sen laittomaksi.
He vannoivat panevansa nämä kysymykset etusijalle torstain keskusteluissa Mitchellin kanssa. Hän viittasi PA:n ponnisteluihin estää Israelin pääsy OECD:n jäseneksi, jossa yhden valtion pään kääntäminen 31:stä vastustamaan pääsyä olisi riittänyt, mikä onneksi ei toteutunut. Hän tähdensi, ettei suurin peikko ole PA:n onnistuminen Israelin eristämiseksi, vaan sen johtajien kielteinen mielenlaatu, joka ei ole muuttunut vuodesta 1993 lähtien. Netanyahu tapasi Mitchellin eilen 3 tunnin ajan avustajansa Molchon kanssa, mutta ei ole tietoa, käsiteltiinkö siellä PA:n kiihdyttämää Israelin vastaista kampanjaa. (JP)

3. PA:N aloittaman ja sen johdon hyväksymän Israelin vastaisen kampanjan aloitti
virallisesti pääministeri Salaam Fayad, jonka arvioidaan hakevan kansan tukea yrityksissään nousta ”kalifiksi kalifin paikalle”, kuten Ahmed Julman piirretyssä sarjakuvassa sanottiin.
Fayadin aloittama boikotti kohdistuu ”setlementeissä”, Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä, valmistettuihin tuotteisiin, ja palestiinalaisten työskentelyyn niiden pelloilla ja laitoksissa, sekä tiesulkuja ja tarkastuspisteitä vastaan Juudeassa ja Samariassa. Abbas osallistui siihen allekirjoittamalla lait, joissa juutalaisten valmistamien tuotteiden myynti sekä työskentely heidän yrityksissään tehtiin rikolliseksi, mistä voidaan rangaista.
USA:n kouluttaman ja aseistaman PA:n poliisin tulee valvoa lain noudattamista.

RAMALLAHISSA pidetyssä konferenssissa, jonka puheet välitettiin Gazan kaistalle, ”Shaath kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään Israelin vastaisia toimia, oli rauhankeskustelut tai ei”. Hän vaati painostuksen lisäämistä kansainvälisen tuen saamiseksi ponnisteluilleen saadakseen Israelin vastaiset sanktiot. ”Taistelu tulee ulottaa kaikkiin kansainvälisiin laitoksiin ja instituutioihin”, hän kaavaili. Hän kehotti aseettomaan taisteluun, koska aseellinen taistelu
on näissä oloissa mahdoton. Hän kertoi opastaneensa Hamasin pääministeri Ismail Haniyhiä tavatessaan tämän Gazassa, ”ettei arabi-, paikallinen ja kansainvälinen mielipide suosi aseellisen taistelun aloittamista Israelia vastaan”.
Siksi Shaath kehotti jatkamaan ja kiihdyttämään aseetonta kansan vastarintaa Israelia vastaan voidakseen eristää sen ja lisätäkseen sen vastaista painostusta.

NÄITÄ rivejä lukiessa jää ihmettelemään, missä niissä puhutaan rauhanomaisesta yhteis-toiminnasta Israelin kanssa, mitä rauhansopimus ja Palestiinan valtion perustaminen Israelin sydänalueille edellyttäisi? Kuitenkin noita vaatimuksia esittää henkilö, joka toimii PA:n puheenjohtaja Abbasin läheisenä uskottuna ja neuvonantajana.
Netanyahun vastaus tähän on tarjota lisää myönnytyksiä ilman vastavuoroisuutta.
JP:n toisessa artikkelissa kerrotaan, etteivät PA ja Israel ole lähelläkään polkua, jonka tulisi johtaa rauhansopimukseen ja vihollisuuksien lopettamiseen. Tämä siksi, että Mitchellin tiimi ei suostunut antamaan minkäänlaista lausuntoa keskusteluista yritettyään kolmen päivän ajan haarukoida koordinaatteja, joiden avulla voisi osata takaisin rauhanpolulle. Mitchell matkusti saman tien takaisin kotiinsa ”itkemään Obaman ja Clintonin rintaa vasten”.

Netanyahun lausunnossa sanotaan, että ensimmäinen erä keskusteluista kosketteli laajasti eri aiheita, mutta toisessa puhuttiin vedestä, jolle hän uskoo löytävänsä yhteisymmärrystä alueen valtioista. Toiseksi siinä keskusteltiin Netanyahun sovinnollisista tarjouksista vapauttaa muutamia (tuhansia?) palestiinalaisia vankeja, luovuttaa uusia palestiinalais-yhteisöjä PA:n täyteen hallintaan, poistaa tiesulkuja sekä päällystää PA:n uuteen rakenteilla olevaan Rawabin kaupunkiin johtava tie alueelle, joka on nyt C-aluetta, Israelin täydessä siviili- ja sotilashallinnassa. Toivomus positiivisemmasta ilmapiiristä esitettiin myös.
PA:n lausunnossa sanotaan, että Saeb Erekat keskittyi keskusteluissa Mitchellin kanssa lopullisen tilanteen kysymyksiin rajoista ja pakolaisista. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176053

4. TARKKAILIJAT ihmettelevät, miksi Obam on yhtäkkiä pehmentänyt kovaa sanailuaan Israelin suhteen. Herb Keinon, joka tarkastelee asiaa kolumnissaan, vetää esiin Henry Kissingerin lausunnon joskus vuosikymmeniä sitten, ettei Israelilla ole ulkopolitiikkaa, vain sisäpolitiikka. Keinon pehmentää lausuntoa todeten, että sisäpolitiikka tietenkin määrittelee maan ulkopolitiikan, myös USA:ssa.
KEINON luettelee artikkelissaan pitkän listan viime viikkojen tapahtumia alkaen Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennussuunnitelmasta, jonka varjolla Obaman hallitus väänsi Netanyahun kättä saadakseen tämän suostumaan epäsuoriin keskusteluihin PA:n kanssa. Sitä seurasivat Obaman ja Clintonin kovasanaiset lausunnot, viimeksi Azelrodin saman-suuntaiset kommentit TV-showssa. Tunnettu on Obaman käsittely Netanyahua kolmannen maan johtajana täydennettynä listalla vaatimuksista, jotka Netanyahun tuli toteuttaa välittömästi. Clinton jatkoi löylytystä puolentoista tunnin puhelinkeskustelussa, jonka aikana hän huusi Netanyahulle solvauksia ja syytöksiä annettujen tehtävien laiminlyönnistä.
Tämä kaikki on nyt historiaa, ja uusi lehti on käännetty Obaman ulkopolitiikassa. Tuskinpa hänen rakkautensa juutalaisiin oli yhtäkkiä syttynyt – tai tullut huomatuksi – luultavammin syynä oli havainto, että Obaman ja hänen hallituksensa suosio kasvaa mutta alaspäin kuin lehmänhäntä, ja syksyn elintärkeät välivaalit lähestyvät uhkaavasti.

OBAMAN mielenmuutos tuli havainnollisesti esiin viime tiistaina hänen tavatessaan vaikutusvaltaisia juutalaisia kongressin jäseniä, heidän joukossaan yksi suurista, New Yorkin senaattori Chuck Schumer, jota kehutaan yhdeksi vaikutusvaltaisimmista. Hän oli pysytellyt hiljaa, mutta luettuaan New Yorkin entisen pormestarin Ed Kochin haastattelun JP:n numerossa, hän lopetti vaikenemisensa ja kertoi Valkoiselle Talolle, mistä nyt tuulee: ”Kerroin presidentille, Rahm Emanulelille ja toisille hallituksessa, että heidän tapansa pakottaa keskustelut potkivat takaisin, sillä kun annat palestiinalaisille toivoa, että USA neuvottelee heidän asemestaan, he eivät tule mukaan keskusteluihin.” Hän kertoi tehneensä selväksi, että jollei mielenmuutosta tapahdu hallituksen parissa, hän ottaa asian esille julkisuudessa.

TÄMÄN JÄLKEEN tapaamiset Obaman ja juutalaisryhmien ja merkkihenkilöitten kanssa ovat olleet hengeltään aivan toisella tasolla, jopa Eli Wieselkin lankesi Obaman charmin edessä.
Gallupit osoittavat, että 67 % USA:n juutalaisista ja 44 % kansasta vastustaa Obaman tapaa hoitaa Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja, vain 28 % juutalaisista hyväksyy (35 % muista). Toisen gallupin mukaan 42 % juutalaisista äänestäisi nyt Obamaa; 46 % jotain toista. Vuoden 2008 marraskuun vaaleissa 78 % juutalaisista äänesti Obamaa. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n yksipuoliset sanktiosuunnitelmat Irania vastaa tullevat nyt hidastumaan YK:n turvallisuusneuvostossa olevan sanktioluonnoksen käsittelyn vuoksi. Brasilia, Turkin ja Iranin välinen sopimus 1200 kg:n uraanierän siirtämisestä Turkkiin ei ole saanut suosiollista vastaanottoa. (JP9
- Saksan tulli pidätti äskettäin saksalaisen miehen, joka aikoi laittomasti viedä ydinteknologian tuotteita Iraniin. (JP)
- Hamasin kansanedustaja Abu Tir vapautettiin eilen, mutta hänet haettiin saman tien poliisin kuulusteluihin lehdistölle antamiensa lausuntojen vuoksi. Abu Tir asuu Jerusalemin itäosassa, mutta hänet karkotettaneen sieltä. (JP)
- Varapääministeri Moshe Yaalon vakuuttaa, ettei rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä jatketa syyskuun jälkeen. Hän sanoi, että rakentaminen voi alkaa 26. syyskuuta jälkeen, kun moratorium loppuu. (JP)
- Kansallinen kotirintaman järjestämä harjoitus massiivisesta ohjusiskusta Israelin kaupunkeihin alkaa ensi sunnuntaina. Keskiviikkona sireenit soivat kaikkialla klo 11.00, jolloin jokaisen kansalaisen tulee etsiä suojaa lähimmästä tarjolla olevasta paikasta. Harjoitus ”Turning Point 4” ei koske turisteja. Yhtenä aiheena on ohjusisku maan vesivarastoihin, toisena on bio/kemiallinen isku maahan, joka voi aiheuttaa vankien massapaon vankiloista. (JP)
- Ashkelonin Barsilain sairaalan laajennuksen alle jäävät haudat eivät ole juutalaisten vaan ”pakanain” hautoja. Paikalta löydettiin mm. roomalaiselta ajalta periytynyt alttari, jolla palvottiin jotain epäjumalaa. (JP)
- Monet Euroopan parlamentin jäsenet ovat peruuttaneet osallistumisensa EU:n delegaation matkaan Lähi Idän maihin, koska sen matkaohjelma on rajusti yksipuolinen, kertoo H Keinon Strasbourgista tulleisiin tietoihin perustuen.(JP)
- Bar Ilan Yliopiston tutkijat uskovat, että tieteellinen infrastruktuuri on olemassa, jolla voidaan määritellä Sinailla annetun Toran tekstin alkuperäinen kieli. Toinen kysymys on, mitä vaikutuksia sillä olisi halachiin, seremonialakiin? Tutkijat keskustelevat näistä Yliopiston Nitzozot opintojaksoissa viime viikolla. Temppelissä arvellaan olleen kolme melkein samansisältöistä Tora-rullaa, joista yksi hyväksyttiin käyttöön ”enemmistön” perusteella. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176056
- USA hyväksyi Obaman esityksestä 205 miljoona USD Iron Dome kehittelyyn.
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-congress-gives-obama-okay-to-fund-israel-rocket-defense-1.291339
- Israel painiskelee edelleen entistä lujemmin kysymyksen kanssa, miten suhtautua Iranin ydinpommin valmistuksen estämiseen? YK:n ja USA:n toimet ovat kovin hitaita, eikä kukaan tiedä, koska kynnys on ylitetty, eli Israel joutuu elämään ydinpommin varjossa toisten Lähi Idän maitten tapaan. Arabimaat ovat kysymyksessä aivan hiljaa, ne eivät pysty estämään Iranin pommia.
http://www.haaretz.com/magazine/week-s-end/strike-or-sit-tight-1.291309
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#239 SUNNUNTAI 23.05.10

24.05.2010 09:45

1. ”ASEELLINEN TAISTELU aloitetaan uudelleen, elleivät epäsuorat keskustelut tuota tulosta”, uhkaa PA:n keskuskomitean jäsen, entinen PLO:n lähettiläs Libanoniin, Abbas Zaki. Hän puhui näitä ”rauhankyyhkyn puheitaan” jordanialaisen lehden Al-Ghad haastattelussa. Zaki selitti lehden artikkelin mukaan, jota JP:n toimittajat Kh A Toameh ja H Keinon referoivat, että ”palestiinalaiset voivat vaatia YK:ta palaamaan vuoden 1947 esitykseensä silloisen britti-mandaatin jakamisesta juutalaisten ja palestiinalaisten kesken kahdeksi valtioksi siten, että Jerusalemin ja Betlehemin alueet asetetaan kansainvälisen turvallisuustakuun alaisiksi”.

ABBAS ZAKI on yksi palestiinalainen lisää uhkailemassa Israelia, ellei se kiireesti alistu PA:n vaatimuksiin; kiireesti, sillä aikaa koko operaatioon on kaikkiaan 4 kuukautta, ja siitä on jo useita päiviä tuhraantunut tarpeettomassa kiistelyssä keskustelujen agendasta.

PA:n parlamentin jäsen Zaki uhkaili, että ”Israelin jääräpäisyys ja hyökkäävyys pakottavat palestiinalaiset palaamaan tilanteeseen ennen Osloa, mukaan lukien aseellisen taistelun aloittaminen uudelleen Israelia vastaan”.

ZAKI selitti edelleen, ettei PA:n tule tehdä samaa virhettä, minkä se teki suostuessaan neuvotteluihin 18 vuoden ajaksi Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen. ”Meidän ei tule antaa Israelille enempää aikaa”, hän painotti, ”Meidän tulee aloittaa tutkimukset kaikenlaisen taistelun aloittamisesta ja toimia siten, että se kurittaa Israelia sen hyökkäävistä toimista.”

ISRAELIN viranomaisten reaktiot ovat tavanomaisen laimeita ja tyynnytteleviä. Tosin eräs ”korkea viranomainen” kutsui Zakin lausuntoja ”vakavaksi ongelmaksi”, mutta miksei lapiota voida kutsua sen oikealla nimellä? Nämä uhkaukset ovat paljon enemmän kuin ”ongelma”, määriteltäköön niitä sitten vaikka kuinka vakaviksi tahansa.

”KOKO rauhanprosessi palestiinalaisten kanssa perustui Jasser Arafatin ja PA:n johdon sitoutumiseen, että Palestiinan kansallinen toiminta tulee hylkäämään väkivallan ja ponnistelee yhteyden luomiseksi neuvottelujen kautta. Jos he palaavat väkivaltaan, he vievät meidät takaisin aikaan ennen Oslon prosessia,” nimeämätön virkailija selitti ja jatkoi, että tämän tapainen uhkaus aiheuttaa valtavan ongelman ja on täysin rauhanprosessin vastainen. Tämä viranomainen selitti, että palestiinalaisten jääräpäisyys, mikä ilmeni Arafatin hylätessä Ehud Barakin tarjouksen Camp Davidin rauhankokouksessa vuonna 2000 sekä Abbasin hylätessä Ehud Olmertin vielä pitemmälle menevän tarjouksen 2008, romutti rauhanprosessin onnistumisen, ei Israelin haluttomuus solmia rauha PA:n kanssa.

”VIRANOMAINEN”, johon edellä viitataan, on väärässä siinä, että väkivalta olisi kuollut Oslon sopimusten jälkeen. Se kukoisti suurimmillaan Oslon sopimusten aikana toisen intifadan muodossa, jolloin terroristit murhasivat israelilaisia mielin määrin kahviloissa, kaduilla, linja-autoissa ja kaikkialla, missä ihmisiä kokoontui ikään ja sukupuoleen katsomatta. Viranomainen selittää, etteivät palestiinalaiset voi olla taipumattomia neuvotteluissa ja samalla syyttää, ettei rauhanprosessi toimi.

Näköjään he voivat, kuten Zakin lausunnoista ilmenee.

ABBAS ZAKI selittää, ettei Netanyahun hallituksella ole arvovaltaa tehdä mitään myönnytyksiä rauhan saavuttamiseksi. Hän katsoo, että ”sopimus voitaisiin kaikesta huolimatta saavuttaa, jos USA pystyisi vakuuttamaan juutalaisen painostusryhmän AIPAC ja Israelin johtajat lopettamaan pelaamisen palestiinalaisten elämällä ja Lähi Idän luonnonvaroilla”. Hän katsoo, etteivät palestiinalaiset voi tehdä kompromisseja Jerusalemista ja pakolaisten paluuoikeudesta. Hän väittää Israelin halunneen, ettei näitä oteta mukaan keskusteluihin, mitä hän pitää vakavana ongelmana, koska keskustelut aloitettiin pakolaisista ja siirtyivät siitä Jerusalemiin. ”Emme voi hyväksyä Palestiinaa ilman Jerusalemia, emmekä usko, että pakolaisten ahdistus ja ponnistelu loppuu ilman paluuoikeutta heille, jotka menettivät kotinsa ja maansa.” Hän ei usko valtioon tilapäisin rajoin, sillä ”palestiinalaiset ovat jo maksaneet kaikesta rauhan hyväksi. On korkea aika lopettaa verenvuodatus.”

Zaki ei sulje pois mahdollisuutta, että Israel aloittaa uuden suuren sotilasoperaation Gazassa. ”Tämä on kohtalomme; olemme joutuneet Israelin seikkailujen ja modernien aseitten kokeilu-kentäksi”, Zaki valittaa. (JP)

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi keskusteltuaan George Mitchellin kanssa, että PA ja Israel ovat periaatteessa suostuneet keskinäiseen maanvaihtoon.

Abbas ei suostunut antamaan mitään lukuja, mutta vakuutti, että PA vaatii maa maata vastaan tasapuolisesti kuitenkin maan arvon ja käyttökelpoisuuden huomioiden. Tämä on ollut keskustelujen yksi vaikeimmista kysymyksistä, sillä PA haluaa poistaa setlementit alueeltaan, mutta Israel haluaa säilyttää ainakin suurimmat juutalaisyhteisöt kuten Ariel, Maale Adumim, Etzion Block sekä Jerusalemin uudet lähiöt, jotka on rakennettu vuoden 1949 aselepolinjan itäpuolisille alueille.

ISRAELIN viranomaiset sanovat kuitenkin, etteivät he halua julkista keskustelua rajoista ja aluevaihdoista, koska se vain mutkistaa rauhankeskusteluja, ja tavoitteena on edetä.

ABBAS osallistui Ramallahissa tilaisuuteen, joka oli järjestetty Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotoinnin tukemiseksi, ja sanoi, ettei rauhankeskusteluissa ole vielä saavutettu edistymistä. Hän sanoi, että ensimmäisissä keskusteluissa George Mitchellin välityksellä, keskusteltiin turvallisuudesta ja tulevan Palestiinan valtion rajoista.

Toisessa keskustelutilaisuudessa Mitchell esitti heille sanallisia, ammatti- ja laillisuus-kysymyksiä, kertoi Abbas journalisteille kuitenkaan antamatta yksityiskohtia.

Abbas selitti, että PA tulee antamaan vastauksensa Mitchellin esittämiin kysymyksiin konsultoituaan niistä ensin arabimaitten edustajien kanssa, koska ”PA meni keskusteluihin mukaan saatuaan siihen arabimaitten suostumuksen”. Samalla kun Abbas vähätteli keskustelujen edistymistä, hän sanoi toivovansa, että kysymykset rajoista ja pakolaisista voidaan ratkaista keskusteluille asetetun 4 kuukauden sisällä.

ABBAS selitti PA:n asettamasta juutalaistuotteitten syrjinnästä, ettei se kohdistu Israeliin, vaan ainoastaan ”setlementteihin”. ”Emme boikotoi Israelia, koska meillä on suhteet sen kanssa ja tuotamme tavaroita sieltä. Boikotoimme vain setlementtejä, koska missään olosuhteissa meidän ei tulisi käyttää tuotteita, jotka on valmistettu meidän maallemme rakennetuissa ”setlementeissä”. Hän vakuutti kansainvälisen yhteisön, varsinkin eurooppalaisten, kannattavan boikottia, koska se on oikea ja oikeudenmukainen. He ovat kaikki tulleet lopputulokseen, että ”setlementit” ovat laittomia, ja sitä vastaan me taistelemme. Toimemme eivät ole laittomia eikä niitä pitäisi pitää kiihottamisena.”

Abbasin lausunnot edustavat PA:n omaksumaa historian tosiasioitten vääristelyä, minkä se on vuosia kestäneen painostuksen tuloksena saanut iskostettua länsimaihin.

Seuraava 45 minuutin videoesitys kertoo asiat toisin, tosin vain Jerusalemin osalta, toinen kertoo piirroksin Israelin historiaa. .

http://ctstv.com/ontario/player.php?ctsvidID=17133&show=On%20The%20Line

http://www.youtube.com/watch?v=KGs75M5LpPc

3. IDF ESTI Hamasin terroristien yritykset päästä Israelin puolelle turva-aitaa perjantaina iltapäivällä Khan Yunisin lähellä Gazan kaistan eteläosassa lähellä Nirim kibbutsia. Givati prikaatin sotilaat havaitsivat terroristien yritykset ja aloittivat tulituksen heitä kohti, mihin panssarit yhtyivät. Molemmat terroristit saivat yrityksessä surmansa. Heidän luotaan löydettiin kiväärejä ja ammuksia. Sotilaitten mennessä tutkimaan tilannetta heitä kohti avattiin tuli kauempaa Gazasta, mihin sotilaat vastasivat. Läheiset neljä juutalaisyhteisöä eristettiin, kunnes tulitaistelu alueella oli loppunut.

Myöhemmin saman päivän iltana IDF:n jälkienetsijä haavoittui lievästi sala-ampujan luodeista lähellä turva-aitaa. Hänet vietiin Sorokan sairaalaan Beershevassa. Hamas otti vastuun hyökkäyksistä, vaikka sen politiikkaan on kuulunut viime aikoina välttää yhteenottoja IDF:n sotilaitten kanssa. Terroristien tarkoituksena lienee ollut joko iskeä armeijan sotilaisiin ehkä panttivangin saamiseksi, tai sitten iskeä läheiseen kibbutsiin. Hamas on pidättänyt rakettitultaan mutta on osallistunut aktiivisesti rajakahakointiin. Hyökkäys voi olla muistutus Israelin aikeista karkottaa äsken vapautettu Hamasin parlamentinjäsen Abu Tir Jerusalemista, missä hänen kotinsa sijaitsee. Hänelle annettiin aikaa 19. kesäkuuta lähteä Jerusalemista. Häneltä ja kolmelta muulta poistettiin Jerusalemin asumisoikeus 2006 Hamasin siepattua Gilad Shalitin 2006 tekemänsä operaation yhteydessä. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA

- Välimeren Unionin kokous on siirretty, jotta PA:n ja Israelin väliset keskustelut voisivat edetä rauhassa. (JP)

- Obaman kansliapäällikkö Rahm Emanuel matkusti Israeliin poikansa bar mitzva tilaisuutta varten, jonka hän haluaa tehdä Länsimuurilla. Hän tuli maahan perjantaina ja lensi suoraan Eilatiin pistäytyen välillä Aqabassa. Hän tapaa sekä Peresin että Netanyahun. Hän voi joutua kohtaamaan mielen-osoituksia matkansa aikana. (JP)

- Suuri tulipalo syttyi eilen Acressa (Akko) lähellä metallitehdasta. Tulipalo keskittyi paikalle kerättyyn uudelleenkäyttöromuun, jonka pelättiin sisältävän myrkyllisiä kaasuja sisältäviä aineksia, minkä johdosta asukkaille annettiin varoitus ja kehotus pysytellä sisätiloissa ja pyrkiä välttämään savun hengittämistä, koska se voi olla vaarallista. (JP)

- Libanonin pääministeri Raed Hariri matkusti Yhdysvaltoihin, jossa hän keskustelee presidentti Obaman kanssa, jonka oletetaan nostavan esille USA:n huolen Hizbullahin uusista aseista ja ohjuksista. Hän vakuuttanee Harirille, ettei USA:n politiikkaa ole muuttunut. USA:n apulaisturvallisuus neuvonantaja John Brennan totesi aiemmin, että USA:n tulee tarkistaa aiempaa kantaansa Hizbullahiin nähden ja kannustaa sen maltillisia elementtejä. Jotkut maat ovat pyrkineet erottamaan Hizbullahin poliittisen ja aseellisen siiven toisistaan ja tukemaan poliittista siipeä. Terrorismin vastaisen taistelun koordinoija Daniel Benjamin totesi, ettei USA halua tehdä tällaista jakoa eikä muuttaa politiikkaansa. (JP)

- USA on pudottanut vastustuksensa Venäjän halulle toimittaa huippunyky-aikaisia torjuntaohjuspatteristoja S-300 Iranille ja ehkä myös Syyrialle ehdolla, että Venäjä kannattaa YK:n turvallisuusneuvoston vesitettyä Iranin vastaista boikotti-suunnitelmaa. Tämä asettaa Israelin kokonaan uuden tilanteen eteen. http://www.debka.com/article/8802/

- Hizbullah sanoo asettaneensa joukkonsa Libanonissa hälytysvalmiuteen Israelin tällä viikolla aloittaman kotirintamaharjoituksen vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-launches-homefront-drill-amid-rising-tensions-on-lebanon-border-1.291604

- Obama lähetti John Kerryn Syyriaan selittäen, että Syyria on tärkeä yhteysmaa, vaikka se asetti sille boikotin muutama päivä sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137638
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#240 MAANANTAI 24.05.10

24.05.2010 13:30

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun puhe Likudin ministereille kertoi, ettei varsinaisia neuvotteluja PA:n kanssa ole edes aloitettu. Molemmat osapuolet puhuvat Mitchellille, mutta ne puhuvat toistensa ohi, aivan eri asioista. Ei ole myöskään tietoa, miten Mitchell asiat näkee, koska häneltä ei ole saatu lausuntoa, jossa hän selvittäisi asioita.

SIINÄ missä Israelin edustajat Netanyahu ja Molcho puhuvat vedestä – Netanyahun ilmoituksen mukaan – PA:n neuvottelijat puhuvat rajoista ja turvallisuudesta - Abbasin ilmoituksen mukaan. Mitchell sanoi päättäneensä toisen vaiheen keskustelut ja lensi takaisin Yhdysvaltoihin torstaina.
ABBAS kertoi lauantaina journalisteille, että molemmat osapuolet ovat periaatteessa sopineet maan vaihdosta, joskin määrät ja alueet on sopimatta.
Netanyahu vakuuttaa, ettei hän ole saanut minkäänlaista esitystä maan vaihdosta PA:n taholta eikä siten mistään vaihtokaupoista ole sovittu. Israelilaiset viranomaiset harmittelevat PA:n neuvottelijoitten löysää tapaa pitää asiat lompakkonsa takana, kunnes jostain on sovittu yhteisesti. Palestiinalaiset näyttävät nauttivan saamastaan huomiosta – lieneekö huono itsetunto vai mikä – mikä israelilaisten virkailijoitten mielestä sekoittaa keskusteluja.

VIRANOMAINEN, jonka nimeä ei mainita, analysoi tilannetta näin. ”Olemme olleet hyvin vaitonaisia keskusteluista, koska haluamme prosessin onnistuvan. Jos kaikki julkistetaan, se vaikeuttaa asioita. Tapa, millä palestiinalaiset puhuvat julkisuudessa, herättää kysymyksen miten vakavissaan he ovat näistä keskusteluista?”
Virkailija selitti, että ”onnistuakseen ja siirtyäkseen suoriin keskusteluihin osapuolten on sovittava pakettiratkaisusta. Mutta jos palestiinalaiset julkistavat siitä valitsemiaan kohteita, on mahdotonta saada pakettiratkaisua kotimaisen vastustuksen vuoksi”. Virkailija otti esimerkkejä Camp Davidista ja Oslon sopimuksista, jotka laadittiin julkisuudelta piilossa ja julkistettiin vasta sitten, kun kaikki oli valmiina. (Viranomainen jättää mainitsematta, että molemmat epäonnistuivat; Cam Davidissa ei saatu sopimusta ja Oslon sopimuksia voisi verrata palestiinalaisten kuuluttamaan ”naqbaan, katastrofiin.) (JP)

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman selvitteli näkemyksiään epäsuorista keskusteluista PA:n kanssa puhuessaan EU:n maitten lähettiläille sunnuntaina.
Lieberman selitti, että Israelin mennessä mukaan keskusteluihin saavuttaakseen kaikenkattavan sopimuksen palestiinalaisten kanssa, hän näkee piirteitä, jotka ilmaisevat palestiinalaisten vain käsittelevän erilaisia esityksiä toivoen, että keskustelut epäonnistuvat eikä siten jää mitään tarvetta edetä suoriin keskusteluihin. Hän sanoi tämän ajattelumallin osoittavan, etteivät palestiinalaiset todella halua neuvotteluratkaisua, vaan odottavat, että ulkopuolinen taho pakottaa osapuolet hyväksymään laatimansa ratkaisumallin.

LIEBERMAN näkee erittäin vakavana tavan, millä PA:n johto heittelee toistuvia uhkauksia Israelille aseellisesta vastarinnasta, jos keskustelut epäonnistuvat. Hän katsoo tämän osoittavan, etteivät palestiinalaiset tule keskusteluihin puhtain käsin.
”Niiden, jotka todella haluavat saavuttaa rauhan, tulee tiedostaa, ettei ole mitään vaihtoehtoa suorille keskusteluille osapuolten välillä, ja heidän tulee tiedostaa, että vain neuvottelut, ei väkivalta, voivat saada aikaan ratkaisun.” Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki varoitti lauantaina jordanialaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, ettei Fatah ole sulkenut pois väkivaltaan palaamisen mahdollisuutta, jos keskustelut epäonnistuvat.

LÄHI IDÄSSÄ virallisella vierailulla oleva Saksan ulkoministeri Gudio Westerwelle sanoi Jordaniassa tavattuaan maan ulkoministerin Nasser Judehin, että Israelin ja PA:n täytyy siirtyä suoriin keskusteluihin mahdollisimman pian. ”Lähikuukaudet ovat elintärkeitä,” hän kertoi journalisteille. ”Me pyydämme osapuolia siirtymään epäsuorista suoriin keskusteluihin, koska se on ainoa tie, joka johtaa kahden valtion ratkaisuun ja tasapainoon Lähi Idässä.”

PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa loppuviikoksi Kanadaan. Matkalla hän pysähtyy Pariisiin osallistuakseen viralliseen tilaisuuteen, jossa Israelin jäsenyys OECD:ssä julkisesti vahvistetaan. Hän tavannee Pariisissa presidentti Nicolas Sarcozyn torstaina sekä Italian pääministerin Silvio Berlusconin. Sarcozy on viime aikoina esittänyt kriittisiä lausuntoja tavasta, millä Israel kohtelee palestiinalaisia ja varsinkin Gazan kaistaa. Pariisista Netanyahu matkustaa Kanadaan, jossa hän tapaa ystävämielisen pääministeri Stephen Harperin.

EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman matkustaa Israeliin tänään. Hän tapaa presidentti Peresin, pääministeri Netanyahun sekä puolustusministeri Barakin. Näitä tapaamisia pidetään Netanyahun ja Mubarakin tapaamisen jälkikokouksina aiemmin tässä kuussa. Diplomaattinen prosessi jauhaa kaiken aikaa julkisuuden verhon takana. (JP)

3. MAAILMAN JOHTAJAT jonottavat Syyrian presidentti Bashar Assadin oven edessä saadakseen audienssin tämän nuorehkon ja vielä kannuksiaan etsivän, mutta suorasukaisesti asiansa esittävän diktaattorin kanssa. Hän on ovelasti ja onnistuneesti karistanut yltään syytökset Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta ja pystynyt murtamaan Syyrian ympärille kiedotut eristämisverkot, eikä ole liikahtanut tippaakaan länsivaltojen vaatimusten edessä katkoa siteet Iranin kanssa ja lopettaa terrorismin tukeminen, mistä näyttävin on Libanonissa toimiva Hizbullah, jonka tarkkailijat katsovat muuttuneen aseellisesta terrorijärjestöstä sotilaalliseksi ja poliittiseksi voimaksi Libanonissa.

ENSIMMÄISENÄ länsimaisena johtajana Bashar Assadin luona audienssin sai USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja ja Syyrian suhteitten parantamisen kannattaja John Kerry, joka vierailu Syyriassa oli kolmas vuoden 2009 jälkeen. Hänen matkaansa ei näyttänyt häiritsevän se, että vain muutama päivä ennen sitä USA:n presidentti Obama turhautuneena Syyrian haluttomuuteen suostua hänen esityksiinsä uudisti Syyrian vastaiset boikottimääräykset. Kerryn ja Assadin keskusteluista lauantaina ei annettu lausuntoa. Kerryn edustaja Fredrick Jones kertoi, että tarkoitus oli keskustella monista Lähi Itää sekoittavista kysymyksistä. Kerry on toistuvasti selittänyt, että vaikka USA:lla ja Syyrialla on erilainen näkemys Hizbullahin avustamisesta, Syyria nähdään tärkeänä tekijänä rauhan savuttamiseksi Lähi Itään. Israel ei halunnut kommentoida asiaa.

TOINEN tärkeä länsimainen vieras Assadi luona oli Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner, jonka kautta Assad lähetti Israelille vihamielisiä viestejä. ”Ei ole enää hyväksyttävää pysyä hiljaa Israelin rikkomuksista ja sen kylvämistä eripuran siemenistä alueella,” hän vaahtosi Syyrian uutistoimisto SANAN mukaan sunnuntaina. ”Jos länsi haluaa turvallisuutta ja tasapainoa alueellamme, sen tulee pelata aktiivista roolia hillitäkseen Israelia ja kahlita sen äärimmäiset ja vaaralliset päämäärät alueen turvallisuutta ja tasapainoa vastaan.”
Kouchner kertoi journalisteille haluavansa aktivoida toimintansa voidakseen auttaa pitkäaikaisen konfliktin päättymisessä.

ASSAD ylisti SANAN mukaan Turkin ja Brasilian solmimaa uraanin rikastussuunnitelmaa Iranin kanssa, jonka mukaan alhaiseen tasoon rikastettua uraania siirretään Iranista 1200 kg Turkkiin jatkorikastamista varten 19.5 %:n tasoon. Assad kehotti länsivaltoja muuttamaan suhtautumistaan Iranin ydinsuunnitelmaan ja keskittymään diplomaattiseen ratkaisuun.
Ranska on ollut kiivain Iranin ydinasesuunnitelmien kritisoija.
Kolmas vieras Assadin luona oli Saksan ulkoministeri Westerwelle, joka kehotti niitä, jotka odottavat rauhaa Lähi Idässä, puhumaan Syyrian kanssa. Hän kuitenkin sanoi odottavansa, että Syyria valmistautuu kannattamaan maltillisia voimia. (JP)

4. VANHA VIISAUS sanoo: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”. Israelissa tämä toteutuu sananmukaisesti. Israel käy epäsuoria rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa USA:n välityksellä ja sanoo olevansa valmis ”tuskallisiin ratkaisuihin” edellisen pääministeri Olmertin sanoja lainatakseni, mutta harjoittaa samaan aikaan armeijaansa Golanilla täyteen sotaan vihollisiaan vastaan, jotka myös ovat aseistautuneet hampaisiin saakka.
Sunnuntaina alkoivat myös siviilipuolustuksen eli ”kotirintaman” laatimat harjoitukset olettamuksella, että Hizbullah, Syyria ja Hamas sekä Iran ovat tulittaneet maata raketeillaan ja ohjuksillaan täydellisessä sodassa.
HARJOITUKSISSA oletetaan, että sotaa on jo käyty 14 päivää, minkä johdosta maa on kärsinyt runsaita menetyksiä sekä rakenteissa että ihmishengissä. Kotirintaman johtaja kenraalimajuri Yair Golan informoi apulaispuolustusministeri Vilnaita, että vihollinen on Syyriasta ampunut 200 rakettia ja ohjusta, muutamissa niistä kemialliset kärjet, maan keskiosiin. Useimmat niistä Gush Dan alueelle, josta 200 000 ihmistä pakenee etelään Eilatin alueelle, jota kehotetaan valmistautumaan ottamaan heidät vastaan.
Harjoitusten johtajat painottavat, että vaikka ne perustetaan pahimmalle mahdollisuudelle, niiden tarkoituksena ei ole esittää syytöksiä tai uhkauksia mihinkään suuntaan. Tämä on neljäs vuosi, jolloin harjoituksia on järjestetty.

ISRAELIN valmistautumisesta kertoo myös uutinen, jonka mukaan Israelin Sotilasteollisuus (IMI) on kehittänyt uudentyyppisen ohjuksen, nimeltään ”Maaginen keihäs”. Se on tarkoitettu maavoimille mukana kuljetettavaksi. 160 mm:n ohjus on itsenäinen maasta maahan laukaistava ohjattu ohjus, joka käyttää GPS (maan paikantamis-) järjestelmää, minkä ansiosta 50 km:n päähän ammuttu ohjus osuu kohteeseensa 10 metrin tarkkuudella.
Sen tarkoituksena on tuhota patteristoja ja maavoimien komentokeskuksia. Sitä on kokeiltu useita viikkoja sitten erinomaisin tuloksin. Se ammutaan tehtaan suunnittelemalta alustalta LYNX, jolta voidaan ampua erityyppisiä ohjuksia: 122 mm, 160 mm sekä 300 mm:n ohjuksia, joiden katomatka on 150 km. Alusta kuljetetaan kuorma-auton lavalla ja on käyttövalmis 10 minuutissa. IMI on kehittänyt myös ohjausjärjestelmän kranaatin heittimille, jotka voidaan asentaa M-16 kivääreihin. Uusi ammus nimeltään ”burst ammunition”, joka voidaan ohjelmoida laukeamaan ilmassa, mikä mahdollistaa ampumisen kulman taakse tai muurin yli.
Tiedonvälitysosasto välittää ajantasatietoja kohteista ampujalle. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Turkista lähetetyt 15 alusta kokeilevat tällä viikolla Gazan kaistan saarron kestävyyttä. Israelin aktivistit aikovat mennä merivoimien avuksi estämään laivojen pääsyn Gazaan, mukanaan 10 000 tonnia avustuksia ja aktivisteja.
- USA:n presidentti Jimmy Carter teki voitavansa voidakseen kaataa Menahem Beginin hallituksen heti sen valtaan tulosta lähtien 1977, äsken julkistetut dokumentit paljastavat. Yediot Aharonot julkisti kirjeen, jonka Lähi Idän asioitten johtaja William Quandt lähetti Carterin turvallisuusavustaja Zbigniev Brzezinskille seuraavana päivänä Beginin vaalivoiton jälkeen. Quandt suosittelee, ettei Carterin hallitus aseta liiallista painostusta Beginin hallitukselle, vaan odottaa hänen tekemiensä virheitten nostavan kansan vastarintaan ja valitsevan myötämielisemmän hallituksen. Hän oletti, että 33 vuotta hallinnut vasemmisto saisi pian hallitusvallan takaisin oikeistolta. Hän katsoi Beginin hallituskoaliittion olevan liian hajanaisen, mutta varoitti puuttumasta avoimesti Israelin sisäisiin asioihin, mutta tehden niin salaisesti. Menachem Begin perinnesäätiön pääsihteeri Herzl Makov hämmästelee, miten historia toistaa itseään, ja kehottaa pääministeri Netabyahu oppimaan Beginin esimerkistä suhteessaan Barack Obamaan. (JP)
- Armeijasta vapautuneita israelilaisia sotilaita koulutetaan rakennus-teollisuuden tehtäviin korvaamaan arabit ja ulkomaalaiset. (JP)
- Beduiinien osuus armeijan palvelukseen astumiseksi kasvoi viime vuonna 200 %, kertoivat IDF:n lähteet sunnuntaina. (JP)
- The Guardian väitti sunnuntain numerossaan, että presidentti, silloinen puolustusministeri, Shimon Peres tarjosi 1975 ydinaseita Etelä Afrikalle, jota hallitsi valkoisten johtama hallitus. Israel kiistää tiedot perättöminä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-denies-report-it-offered-nuclear-weapons-to-apartheid-south-africa-1.291800
- Al-Qaida kouluttaa Jemenissä Gazan arabeja taistelemaan Israelia vastaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/yemen-al-qaida-training-gaza-
groups-to-attack-israel-1.291808
- Siviilihallitus kertoi oikeudelle, että se on laillistanut jälkikäteen 1611 laittomasti rakennettua palestiinalaistaloa ilmoittaen samalla, että se aikoo laillistaa juutalaisten rakentamia taloja Nativ Ha-avotissa, Harshassa ja Rachelimissa.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/report-israel-legalized-over-1-600-unauthorized-palestinian-homes-1.291810
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#241 TIISTAI 25.05.10

25.05.2010 11:53

1. IDF VALITTAA, ettei talousministeriö anna sille kuuluvia varoja kaasunaamareitten hankkimiseksi. IDF kertoo, että se on pystynyt hankkimaan vain 60 % tarvittavasta määrästä. Tämä samaan aikaan kun kotirintama pitää suuria katastrofiharjoituksia olettaen, että maa on joutunut massiivisen ohjus- ja raketti-iskun kohteeksi ja maa on kärsinyt suuria taloudellisia ja inhimillisiä menetyksiä. IDF varautuu bio/kemiallisen iskun varalta.
HARJOITUS ”Turning point 4” keskittyi maanantaina neljään kymmeneen kunnanvaltuustoon, jotka harjoittelivat useita tapahtumavaihtoehtoja – mukaan lukien massiivinen ohjusisku -, jotta selvitettäisiin, miten paikalliset kunnat toimivat täysimittaisen sodan aikana.

APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnai, joka johtaa harjoitusta, selitti, että harjoituksen tarkoituksena on valmistaa kansaa todellisiin uhkakuviin. ”Kuvitellut tilanteet aiheuttavat pelkoja joissain ihmisissä, mutta ne on suunniteltu vastaamaan todellisia tilanteita. Ei ole mitään syytä huolestua, sillä me valmistaudumme niiden varalle.”

KOTIRINTAMAN johtaja kenraalimajuri Yair Golan tyynnytteli Hizbullahin lähettämiä sotaisia viestejä ja jännityksen nousemista sen kanssa todeten, ”ettei mikään ole rahoittavampaa kuin tämän tapaiset harjoitukset, koska tällä tavoin aikuistunut ja vakavamielinen kansa reagoi kohdatessaan tämän tapaisia uhkauksia.”
PUOLUSTUS viranomaiset kertoivat, että harjoitukset ovat herättäneet melkoista mielenkiintoa ulkomailla. Kaikkiaan 30 sotilasupseeria ja viranomaista matkusti Israeliin seuraamaan harjoituksia. Tarkkailijoita saapui Intiasta, Japanista, Brasiliasta, Meksikosta, USA:sta ja EU-maista. He vierailivat etsintä- ja pelastusharjoitusten paikoilla sekä kuulivat mm. kansallisen hätätilahallituksen johtajan Zeev Zuk-Ramin antamia luentoja.(JP)

2. ULKOMINISTERIÖ valittaa, että EU on kaikessa hiljaisuudessa alentamassa rimaa Hamasin hyväksymiseksi keskustelukumppaniksi. Sen lausunnoissa ei enää mainita kolmea ehtoa, jotka se asetti Hamasille sille asetetun boikotin purkamiseksi.
ULKOMINISTERIÖ epäilee, että EU:n virkailijat käyttävät takaovea kontaktien luomiseksi Hamasin kanssa ilman, että sen tarvitsee muuttaa suhtautumistaan Israeliin. Ministeriön apulaispääsihteeri Länsi-Euroopan asioissa Naor Gilon selvitteli epäilyksiään Konrad Adenauer säätiön ja Ben Gurion Yliopiston järjestämässä tilaisuudessa.

HAMASIN virkailijat esittivät vain muutamia päiviä sitten toivomuksia luoda suoria kontakteja USA:n hallituksen kanssa, ja pari viikkoa sen jälkeen, kun Saksan ulkoministeriö kielsi Israelin toivomuksesta viisumin Hamasin kansanedustajalta, joka oli kutsuttu puhumaan akateemisessa konferenssissa Saksassa.
GILON kertoi puheessaan EU-dokumenttien tutkimuksen osoittavan, että niiden Lähi Itää koskevissa asioissa enää harvoin esiintyvät Hamasille asetetut vaatimukset – terrorismin kieltäminen, Israelin olemassaolon tunnustaminen ja aiempien sopimusten hyväksyminen – ehtona sen kansainväliselle hyväksymiselle.

EU:N EDUSTAJA Christian Berger kertoi kuitenkin lehdistötilaisuudessa, ettei EU:n suhteissa Hamasiin ole tapahtunut mitään muutoksia. Berger sanoi, että edellisen kolmen vaatimuksen lisäksi on otettu mukaan neljäs – suvaitsevaisuuden ja lain noudattamisen periaate.
Berger totesi EU:n antamasta tuesta palestiinalaisille, että sen määrä on sidottu vuoteen 2013 EU:n budjeteissa. EU antaa vuosittain 600 miljoonaa Euroa PA:lle, ja lisäksi valtiot antavat sille suoraan tukea 500 miljoonaa Euroa. EU:n palestiinalaisille antama tuki henkeä kohti laskettuna on sen suurempi kuin millekään muulle kansalle annettu.
Berger kumosi huhut, että EU:n tuki pienenee, jos Palestiinan valtio perustetaan; hän uskoi, että tuki kasvaa varmistaakseen valtion onnistumisen.

MAANANTAINA Israeliin matkusti EU:n valtuuttama delegaatio tutkiakseen, miten sen varoja käytetään. Kolme parlamentaarikkoa perui matkansa havaittuaan, että sen ohjelma oli raskaasti Israelin vastainen. Yhdeksän viidestätoista delegaation jäsenestä matkustaa keskiviikkona Gazaan Egyptin kautta.
EU:n Israelin lähettiläs Andrew Standley kertoi lehdistötilaisuudessa, että EU:n tuki PA:lle on turvattu vuoteen 2013, mutta sen jälkeinen tuki on keskustelun alaisena. Tutkitaan, pitäisikö tuki osoittaa esim. köyhyyden alentamiseen tai EU:n laajempiin geopoliittisiin päämääriin. (JP)
3. VOISIVATKO USA:n kenraalin Keith Daytonin kouluttamat ”sotilaat” kääntää aseensa
IDF:n sotilaita vastaan? kyseli GOC komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi viime viikolla harjoituksen yhteydessä Tzeelim tukikohdassa.
Mizrahi varoitti, että tällainen mahdollisuus on huomioitava, ja eliitti Kfir-prikaati, joka perustettiin joulukuussa 2005 territorioissa nousevien väkivaltaisuuksien varalta, harjoittelee kaupunkisotaa kuvitellen juuri sellaisen mahdollisuuden toteutuvan. Hän sanoi, että PA:n joukot saavat USA:n armeijan sotilaskoulutuksen, jossa heille opetetaan hyökkäystaktiikkaa, ja heidät on varustettu ja aseistettu amerikkalaisin asein. Siksi hän varoitti, että tämä tulee huomioida valmistautuessa tulevaa potentiaalista konfliktia varten PA:n ja Fatahin joukkojen kanssa. Venäjä lupasi heille panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (APV).

KENRAALILUUTNANTTI Keith Dayton tunnusti vuosi sitten Washingtonissa pitämässään puheessa, että ellei Israel taivu PA:n esittämiin vaatimuksiin ja kvartetin asettamiin ”Tiekartan” määräyksiin ja aikatauluun, palestiinalaiset voivat nousta aseelliseen vastarintaan.
Dayton asetti silloin oman aikataulunsa, jonka hän lienee saanut Salaam Fayadilta, joka ennustaa Palestiinan valtion toteutuvan kahden vuoden sisällä. Dayton sanoi puheessaan INN:n artikkelin mukaan, jonka laati Avi Yellin, tähän tapaan: ”Ellei Israel luovuta Juudeaa ja Samariaa PA:lle kahden vuoden sisällä, Fatahin joukot ja ne yksiköt, joita USA parhaillaan kouluttaa, voivat helposti kääntää aseensa Israelin joukkoja vastaan.” Dayton lisäsi, että ”suuriin odotuksiin liittyy suuria riskejä”. Hän miedonsi lausuntoaan todeten, että ehkä kahden vuoden itsepetoksen aikana kerrotaan valtion muodostamisesta, mikä ei tapahdu.

EDELLÄ esitettyjen lausuntojen jälkeen Obama pidensi Deytonin aikaa Israelissa ja antoi hänelle Mitchellin varamiehen aseman. USA on käyttänyt ainakin 300 miljoonaa USD PA:n sotilaitten kouluttamiseen ja aseistamiseen, eivätkä mahdollisuudet niiden käyttämisestä Israelin vastaisissa väkivaltaisuuksissa ole vaikuttaneet sen jatkumiseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137674

4. EU:N sisällä on alettu tosissaan ihmetellä, mitä sen lahjoittamilla miljardeilla Euroilla on lopulta saatu aikaan. Ihmettely muuttuu päänsäryksi, kun väläytetään mahdollisuutta, ettei Palestiinan valtiota sittenkään saada aikaan, vaikka ”tiekartta rauhaan” dokumentissa esitetyt aikarajat on ohitettu vuosikausilla. Päänsärky muuttaa jomottavaksi, kun seuraa PA.n johdon jääräpäisiä lausuntoja, jotka eivät anna tilaa minkäänlaisille sovitteluille. Yksi jos toinenkin on alkanut ihmetellä, mitä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja hänen jenginsä lopulta haluavat. Pääministeri Salaam Fayad julistaa, että Palestiinan valtio toteutuu kahden vuoden sisällä arabisuunnitelman pohjalta, jos ei sopimusten niin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Abbas on ilman lausuntoja hyväksynyt tämän, ainakin jos PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin lausuntoihin voidaan luottaa. Abbas haluaa Nato-joukkoja turvakseen.

ISRAELIN kannalta Saudi Arabian laatima rauhansuunnitelma vuodelta 2002, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen, vaatii Israelia luopumaan kaikista maa-alueista, jotka se vapautti Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, mukaan lukien Jerusalemin itäiset osat ja Temppelivuoren alue, on mahdoton maan turvallisuuden kannalta, eikä se vastaa läheskään niitä toiveita, joita Israelilla on rauhasta PA:n ja arabien kanssa. Mitchell on käynyt kaksi ensimmäistä erää epäsuoria keskusteluja, joita osapuolet puhuvat toistensa ohi, ja hän vielä vakuuttaa, että rauha Lähi Idässä on mahdollinen. Hän ei ilmeisesti kuule Syyrian sotaisia uhkauksia eikä sen ja Hizbullahin joukkojen asettamista sotatilaan pelätessään Israelin kotirintaman järjestämien harjoitusten ennakoivan hyökkäystä.

KUKAAN ei ole vielä kertonut, jos kaikki 1967 sotaa edeltäneen linjan itäpuolella asuvat yli 600 000 juutalaista evakuoidaan, minne heidät sijoitetaan? Mistä heille saadaan asunnot, koulut, työpaikat? Kuka hoitaa heidän mielenterveytensä, joka monella murskautuu altistaen heidät alkoholismiin, krooniseen masennustilaan ja särkyviin perheisiin? Sharonin 2005 pakolla Gazasta karkottaman 9000:n juutalaisen jälkihoito on edelleen järjestämättä, suuri osa heistä odottaa edelleen omaa kotia; kadulle menneitä lapsia ei voitane enää pelastaa.
Koko tämä suunnitelma kahdesta valtiosta on mielipuolinen, tarkastelipa sitä miltä kulmalta tahansa. Miksei kaksi kansaa voisi asua yhdessä valtiossa? Hoitakoon kumpikin kansa omia asioitaan, mutta elintärkeät asiat, kuten puolustus ja turvallisuus sekä ulkopolitiikka ja luonnonvarat hoidettakoon yhteisesti. Juutalaiset ovat aina halunneet yhdistää juutalaisen innovaatiokyvyn sekä arabimaitten potentiaalin työvoiman ja varallisuuden muodossa. Miksei tätä voisi toteuttaa Israelin maassa, jonka Kaikkivaltias on luvannut Jaakobin heimolle?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137680

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi aikoo jättää ulkoministeri Liebermania koskevat tutkimustuloksensa syyttäjälle mahdollisia syytetoimia varten ”luottamuksen rikkomisesta” syytettynä. Edellisen pääministeri Olmertin oikeusjutut ovat myös kasautuneet oikeuden pohdittaviksi. Kolmantena tässä ”maineluettelossa” on vakoilusta syytetyn entisen sotilaan Anat Kamin vakoilupetosjuttu. IDF lienee saanut hänen journalisti Blaulle luovuttamansa dokumentit takaisin, mutta keille tämä on niitä levittänyt? Haaretz konsernin johto vaatii, ettei syytettä saa nostaa Blauta vastaan, koska hän on journalisti. Hän oli varmaan tietoinen siitä, että dokumentit oli varastettu IDF:ltä. (JP) http://www.haaretz.com/print-edition/news/former-idf-soldier-accused-of-espionage-my-testimony-is-inadmissible-in-court-1.292050
- Australia karkottaa Israelin diplomaatin havaittuaan, että israelilaiset agentit – kuten väitetään – jotka osallistuivat Hamasin terroristin Mabhouhin teloitukseen tammikuussa Dubaissa, käyttivät väärennettyjä Australian passeja. Australia tiedustelupäällikkö David Irvine pistäytyi Israelissa selvittämässä tilannetta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/australia-intelligence-chief-makes-secret-trip-to-israel-over-dubai-passport-forgery-1.292048
- Poliisi pidätti 7-henkisen arabiryhmän, joka salakuljetti miljoonien verran rahaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville Hamasin jäsenille. (JP)
- Hamas ja Jihad aikovat boikotoida PA:n järjestämiä paikallisvaaleja heinäkuussa. Ne eivät tunnusta Abbasin ja Fayadin valtaa lailliseksi. (JP)
- Egypti pitää sotaharjoituksia Siinailla. Potentiaalinen vihollinen on Israel, kuten aina Egyptin sotaharjoituksissa, joka harjoituksissa pyritään valtaamaan.
- Turismiministeriö selittää, ettei Obaman henkilökuntapäällikön Rahm Emanuelin kalapäivällinen Eilatissa tullut sen piikkiin, eikä sen edustaja osallistunut siihen. Emanuel tuli sukulaistensa ja perheensä kanssa poikansa ja serkkunsa pojan bar mitzva tilaisuuteen Israeliin. Oikeisto aikoo häiritä sitä, mutta kukaan ei tiedä, missä se tapahtuu. Jospa hänestä on vielä toivoa.
- IDF:n sotilaat välttivät täpärästi pommi-iskun, joka räjähti vain hetki sen jälkeen, kun heidän vaununsa ajoi sen yli maanantaina. Pommi oli asetettu 60 m:n päähän Gazan turva-aidasta Nativ Ha´asara kibbutsin lähellä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-troops-escape-unharmed-after-bomb-explodes-on-gaza-border-1.292123
Ketä Kiinnostaa
Enkerro

#242

25.05.2010 15:59

Asia on hankala. Kun ääripalestiinalaiset mitä nyt onkaan, saavat itselleen uuden alueen, niin he luulevat, että Israel antoi alueen siksi, että israel pelkää uusia terrori-iskuja. Uusien alueiden toivossa palestiinalaiset tekevät lisää terrori-iskuja. Jos israelilaiset saavat terrori-iskun tekijän selville, yleensä israelilaiset tuhoavat hänen kotinsa, perheensä ja kaikki muut, mitkä sattuvat asumaan samassa korttelissa, koska räjäyttävät koko rakennuksen. Silloin jäljelle jääneet talonsa menettäneet sukuleiset todennäköisesti nekin alkavat vastustaa israelia ja saattavat tehdä uuden iskun, josta seuraa israelin kostoisku josta seuraa taas niitä, jolla ei ole mitään menetettävää ja jotka tekevät terrori-iskun.

En siis ottaisi kantaa asiaan, jossa kumpikaan osapuoli ei ole välttämättä erityisen hyvä, ja josta en tiedä paljoakaan. Sen verran piti sanoo, kun koulussa tänään opin niin että tuli vähän kerrattua.
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#243 KESKIVIIKKO 26.05.10

26.05.2010 12:45

1. TÄMÄN keskiviikkoaamun ennusteet lupaavat 31 asteen hellettä ulkona, mutta uutisia
läpi käyden on todettava, että varsinaiset polttopisteet liittyvät diplomaattiseen kehitykseen Lähi Idän alueella. Yritän kasata hajanaisista tiedonmurusista yhtenäisen kokonaisuuden, sikäli kuin se Lähi Idän nopeasti muuttuvissa olosuhteissa on mahdollista.

ENSIMMÄISET uutiset kertovat, että Obama on antanut käskyn laajentaa salaisia tiedusteluja Iranista käyttäen sekä vakoilukoneita että yhteyksiä Iranin hallitusta vastustaviin ryhmiin.
Näin kertoo haaretz.com uutisartikkelissaan. Toiseksi ne kertovat, että pääministeri Netanyahu tapaa ensi viikon tiistaina Kanadan vierailunsa yhteydessä presidentti Barack Obaman Washingtonissa. Uutinen kertoo, että tämä on Obaman epätoivoinen yritys korjata vahinkoja, mitä hänen ja Netanyahun edellinen tapaaminen aiheutti Israelin ja USA:n sekä Obaman ja Amerikan juutalaisten välisiin suhteisiin, jotka ovat romahtaneet 78 %:n lukemista alle 40 %. Obama näyttää tajunneen, että hänen hallituksensa ja Demokraattinen puolue on vaikeuksissa syksyllä pidettävissä välivaaleissa, ellei jotain dramaattista käännettä tapahdu.

haaretz.com kertoo edelleen, että USA:n diplomaattipiirit ovat kauhuissaan imagosta, mikä Obaman tavasta nöyryyttää Netanyahua viimeisen tapaamisen yhteydessä jäi maailmalle ja ennen kaikkea arabimaailmalle johtuen hänen päinvastaisesta käyttäytymisestään tavatessaan arabijohtajia heidän USA:n vierailunsa yhteydessä. Tätä epäsuotuisaa imagoa tulisi kasvattamaan Obaman ja Abbasin tapaaminen lähi aikoina, ellei Obama osoittaisi selvästi ja ilman sivujuonteita käyttäytyneensä moukkamaisesti. Obaman ja Abbasin tapaamisella on tarkoitus tukea Abbasin asemaa palestiinalaisten keskuudessa.

TAPAAMINEN Netanyahun kanssa aivan toisenlaisessa ilmapiirissä voisi selkeyttää tilannetta. George Mitchell aloitti jo omalta osaltaan tilanteen korjaamisen puhuen USA:ssa kunnioittavasti Netanyhun tavasta pyrkiä muodostamaan sovinnollista ilmapiiriä neuvotteluille, määräämällä 10 kk:n rakennuskiellon Länsirannalle sekä poistamalla tiesulkuja ja muita kulkua haittaavia esteitä sisäisen liikenteen helpottamiseksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/obama-sends-pm-surprise-invite-to-white-house-meeting-next-week-1.292238

2. Debkafile kertoo, että Obama on määrännyt sekä meri- että ilmavoimien dramaattista lisäämistä sekä Persianlahdelle vastapäätä Iranin rannikkoa että Välimerellä.
Lentokoneitten emälaivan USS Harry S Trumanin johtama iskuosasto 10 höyrysi USA:n Norfolkissa, Virgianissa, sijaitsevasta laivastosatamasta 21. toukokuuta suunnistaen Persianlahdelle, siellä olevan USS Dwight Eisenhowerin tukialuksen tueksi. Sillä on mukanaan 6000 merisotilasta. USA:n johtamaan laivasto-osastoon liittyy ensimmäistä kertaa saksalainen sota-alus, fregatti FGS Hessen, kertoo Debkafile.

Tämän uutislähteen mukaan USA on muillakin tavoin lisännyt sotilaallista valmiuttaan Persianlahdella. Laivastovoimia kasvatetaan kesän aikana siten, kertoo Debkafile, että heinä- elokuussa Persianlahden tuntumassa on 4 tai 5 lentotukialusta.
Harry S Trumanin johtamaan iskuosastoon kuuluu lentokoneitten tukialus Air Wing 3 (Battle Axe), jolla on 7 laivuetta – neljä F/A-18 Super-Hornet ja F/A-18 Hornet hävittäjäpommittajaa; vakoilukoneita sekä valvontakoneita E-2 Hawkeyes, jotka toimivat kaikissa sääoloissa; elektroninen iskulaivue 130 vihollisen tutkalaitteiden häiritsemiseksi; sekä helikoptereita sukellusveneitten etsimistä ja tuhoamista varten.
NELJÄ muuta alusta liittyy Persianlahden voimiin, ohjusristeilijä USS Normandy, sekä täsmäohjuksin varustetut hävittäjät USS Winston Churchill, Oscar Austin sekä Ross.
DEBKAFILE kertoo, että USS Trumanin 6000 merisotilasta kävivät läpi tehokkaan koulutusjakson sotilaallisia operaatioita varten Välimeren tai Persianlahden alueella.
http://www.debka.com/article/8794/

3. HAARETZ kertoo web-sivun artikkelissaan, että USA:n nimittämä erikois-koordinaattori turvallisuusasioissa kenraaliluutnantti Ketth Dayton, joka on vastannut PA:n ”poliisin” sotilaallisesta koulutuksesta, varustamisesta ja aseistamisesta viimeisen viiden vuoden ajan, siirtyy syrjään syksyllä. Hän toimi myös Mitchellin varamiehenä Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. USA:n hallitus pyrkii löytämään samanarvoisen kolmen tähden kenraalin jatkamaan Daytonin aloittamaa työtä. Artikkelin kirjoittajien Amos Harelin ja Avi Issacharoffin mukaan tämä voi osoittaa Washingtonin vähentyneen kiinnostuksen PA:n ja Israelin väliseen konfliktiin ja suuntaavan huomionsa Persianlahdelle ja laajempaan kuvioon Välimeren alueella, mikä on jäänyt pahasti sivuun Venäjän kasvattaessa laivastonsa ja vaikutuksensa määrää Lähi Idässä. Venäjä on toistanut haluaan päästä mukaan alueen tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin, ja se on määrätietoisesti etsinyt suhteita Turkin ja Syyrian kanssa sekä vastustanut länsivaltojen kuristusotteita Iranin ydinsuunnitelmien saamisesta kansainväliseen valvontaan.

VENÄJÄN suurin valtti yhteyksien luomiseksi muslimivaltioitten kanssa on sen NL:n romahduksen yhteydessä vaikeutunut mutta uudelleen elpynyt ja huippuluokkaan noussut aseteollisuus, joka pystyy tarjoamaan tuotteitaan kilpailukykyiseen hintaan.
Tämän kautta on päässyt kehittymään uusi ryhmittymä, joka ulkoministeri Liebermanin analyysin mukaan alkaa Pohjois-Koreasta ja kulkee sieltä Iranin ja Syyrian kautta Libanoniin, josta se etäispesäkkeinä toimivat Hizbullah ja Hamas. Tämä ”pahan akseli” uhkuu voimaa ja toistaa tulikivenkatkuisia uhkauksiaan Israelille sen tuhoamiseksi.
Venäjä toimii kulissien takana akselin aseistajana.
Viimeisen uutisen mukaan on ilmeistä, että tämän puolijulkisen akselin rinnalla toimii salakähmäinen terrorijärjestelmä, jossa al-Qaida toimii omien salaisten päämääriensä toteuttamiseksi, mutta sen suurimpana rahoittajana toimii Saudi Arabia. Tämä on yllättävä tieto, sillä länsimaailmassa ja varsinkin USA:ssa saudien kuningashuonetta on pidetty niiden läheisimpänä liittolaisena muslimimaailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137691

HAARETZ kertoo uutisessaan, ettei PA:n johto ole kiinnostunut Netanyahun tarjoamista ”luottamusta herättävistä toimista”, kuten vankien vapauttaminen, tiesulkujen poistaminen tai IDF:n sotilaitten vetäminen yksityisestä kaupungista. PA:n johto pitää näitä pikku asioilla leikittelemisenä ja haluaa keskittyä suurempiin ratkaisuihin. Siksi PA ei ole kiinnostunut, miten paljon Obama pystyy taivuttamaan Netanyahun kättä näissä asioissa, PA haluaa IDF:n vetävän joukkonsa ilman poikkeuksia asemiin, joissa ne olivat ennen toista intifadaa 2000. Toiseksi PA haluaa, että sen ”poliisijoukot” saavat vapaasti liikkua myös Israelin täydessä vastuussa olevilla C-alueilla, koska sen mielestä PA:n poliisi pystyy vastaamaan niiden turvallisuudesta. Tämä selittäisi PA:n johdon haluttomuuden epäsuoriin keskusteluihin ja sen, ettei se halua käydä minkäänlaisia keskusteluja Netanyahun kanssa.
http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/mess-report-key-u-s-figure-in-israel-pa-talks-lt-general-dayton-steps-down-1.292239

Edelliseen liittyen JP kertoo, ettei Netanyahu aio jatkaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä julistamaansa 10 kuukauden osittaista rakennuskieltoa. Näin ainakin salkuton ministeri Benny Begin kertoo, josta myös Moshe Yaalon kertoi aiemmin. He saivat tukea Dan Meridorilta ja Silvan Shalomilta, jotka myös olettavat rakentamisen alkavan normaalisti 18. Tishrey-kuun jälkeen (26.09.10). Meridor kaavaili, että rakentaminen sallittaisiin suurissa juutalaisyhteisöissä, kuten joskus on sovittu USA:n kanssa, mutta keskusteluja turvallisuuskabinetin sisällä ei ole käyty. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vakuuttaa, että jos Israel sulkee Libanonin meritiet seuraavan konfliktin yhteydessä, se tulee tuhoamaan sitä saartavat alukset. Hän vakuutti, että Hizbullah pystyy aiheuttamaan Israelille yhtä suurta tuhoa kuin mitä se aiheutti Libanonille viimeisen sodan aikana. Hän kehui, että järjestöllä on aseet, joilla se pystyy tuhoamaan sekä sotilas- että kaupallisia aluksia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/nasrallah-we-will-attack-ships-approaching-israel-in-future-war-1.292223
- Turkista lähetetyt 9 alusta, joissa on 10 000 tonnia tarvikkeita sekä 550 palestiinalaisia tukevia aktivisteja, saapunee huomenna Gazan rannikon edustalle. Israel on luvannut estää laivojen pääsyn Gazaan, ja Turkki on uhannut raskailla vastatoimilla, elleivät alukset pääse satamaan. Israelin ulkoministeriön mukaan 200 – 300 tunnelien kautta tuodaan Gazaan niin paljon tuotteita, että kauppojen hyllyt notkuvat niiden painosta. Israel sallii
vietävän Gazaan 15 000 tonnia tarvikkeita viikoittain, mukana lihaa, kananlihaa, kaloja, maitotuotteita, hedelmiä, vihanneksia, maitojauhoa, lasten ruokia, vehnää ja monia muita tarvikkeita. (JP)
- Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa tarjoavat pakopaikan puolelle miljoonalle ihmiselle sodan syttyessä. IDF arvioi, että tarve voi olla 100 000 – 500 000 pakolaisen välillä. (JP)
- Gazan terroristit tuhosivat lasten kesäleirialueen rakennelmat rannikolla.
- PA pidättää löytämiään Hamasin miehiä vastavetona Hamasin uhkaukselle boikotoida heinäkuun 17. päiväksi suunniteltuja vaaleja. PA etsii varsinkin johtajatason henkilöitä. Pidätyksiä on tehty useissa kaupungeissa. Mitenkähän USA pystyy suhteuttamaan tämän kauppaamaansa demokratiaan? (JP)
- Israel ei lähetä valtuuskuntaansa YK:n järjestämään konferenssiin Turkissa, jonka tarkoituksena on käsitellä ”palestiinalaisten luovuttamattomia oikeuksia”.
Ulkoministeriön edustaja Palmor sanoo, että jo kutsussa esitetty terminologia osoittaa konferenssin puolueellisuuden, eikä halua osallistua siihen. (JP)
- Euron arvon taantuminen vaikeuttaa Israelin hedelmien ja vihannesten sekä
kukkien tuottajia, kuten muitakin vientitavaroita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137684
- IAEA:n kuukauden mittaisen NPT-konferenssin julkilausuman luonnoksessa Israelia kehotetaan allekirjoittamaan NPT-sopimus, mutta ei mainitse Iranista mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3894389,00.html
- Pohjois-Korean armeija määrättiin täyteen sotavalmiuteen ja sen suhteet Etelä-Koreaan katkaistiin. USA ja Etelä-Korea suunnittelevat yhteistä sukellusveneharjoitusta lähi aikoina. http://www.debka.com/article/8806/
- Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel tapaa Netanyahun tänään.
- IAF:n iskussa Beit Hanoun lähelle tänään haavoittui 15 palestiinalaista. Isku oli kostona kranaattitulitukselle Gazasta Israeliin.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3894289,00.html

Vieras

#244 TORSTAI 27.05.10

31.05.2010 21:29

1. ISRAELIN media suitsuttaa ylistystä Obamalle tämän henkilökuntapäällikön Rahm Emanuelin esittäessä Netanyahulle virallisen kutsun Valkoiseen Taloon ensi viikon tiistaina. Artikkeleitten sävy antaa kuvan, että ”tapaaminen on kuin vierailu messiaan luona”, joka tasoittaa syntyneet erimielisyydet tai väärin ymmärrykset; ”kuin kuuta nousevaa”, voisi sanoa jos uskaltaisi ilman, että joku voisi nähdä tässä viittauksen Obaman islam-sympatiaan.

JP:N ARTIKKELIN kirjoittajat H keinon ja T Lazaroff eivät säästele sanojaan pyrkiessään kuvailemaan, millainen tapaaminen Obaman kanssa olisi: ”Ensi viikon tapaaminen Washingtonissa Benyamin Netanyahun ja US presidentti Barack Obaman kanssa tulee olemaan syleilyjä ja suukkoja sekä lyhyellä että pitkällä tähtäyksellä”, he vakuuttavat israelilaisen viranomaisen kertoneen heille keskiviikkona pian sen jälkeen kun Emanuel oli esittänyt virallisen kutsunsa. Viranomaisen kerrotaan otaksuvan, että virallisen kutsun tarkoituksena on pyrkiä tasoittamaan edellisistä vierailuista jäänyttä negatiivista kuvaa.

JOS TIEDOT Obaman pyrkimyksestä apinoida presidentti Jimmy Carteria pitävät paikkansa, Netanyahun olisi syytä varoa liian innokkaasta antautumisesta tunteitten vietäväksi. Kuten lienee yleisesti tunnettukin, Carter esitti myös – uudestisyntyneenä kristittynä, kuten hän kehui – syvää ystävyyttä Israelin kanssa. Rauhankeskusteluissa Menachem Beginin ja Egyptin presidentti Anwar Sadatin kesken välittäjänä toiminut Carter liittoutui Sadatin kanssa, jolle hän lupasi ja antoi Israelin salaisia tiedustelutietoja ja USA:n uudenaikaisia aseita saadakseen tämän suosiollisemmaksi keskusteluille. Samaan aikaan Carter painosti Beginiä uhkailemalla USA:n tuen ja asetoimitusten keskeyttämisellä. Begin sai tietää Carterin petollisuudesta vasta sopimusten allekirjoittamisen jälkeen, mikä hänen vaimonsa sairauden ja kuoleman ohella aiheutti hänessä syvän masennustilan ja vetäytymisen syrjään aktiivipolitiikasta. (JP)

2. MAHMOUD ABBAS keskiviikkona: ”Jos Israel olisi tosissaan, voimme saavuttaa rauhan viikossa”. Hän tarkoittanee sanoa tällä, ettei Israel ole tosissaan, kun se ei suostu PA:n esittämiin vaatimuksiin arabisuunnitelman mukaisesti.
Hän lisäsi tähän: ”Arabien vastustaessa sotaa Israelin kanssa Israel ei halua neuvotteluja”.
Mistähän johtunee, että PA:n johtajat esittävät ilmiselviä valheellisia väitteitä ilman, että media tai edes Israelin johtajat puuttuisivat niihin millään tavalla?
ABBASIN VÄITE, ettei Israel halua neuvotteluja, on omituisin ilmaus hänen luoteen-laadustaan. Netanyahun saadessa pääministerin nuijan käteensä, hän on toistanut pyyntöään palestiinalaisille aloittaa keskustelut välittömästi ilman ennakkoehtoja. Vasta USA:n johdon uhkauksen luonteisten pyyntöjen jälkeen Abbas suostui epäsuoriin keskusteluihin Mitchellin välityksellä, mutta niihinkin vain arabiliiton tuella ja 4 kuukauden määräajalla.

PA:N JOHTO on toistuvasti ilmoittanut, ettei se luota Netanyahuun eikä halua keskustella hänen kanssaan. Samaan aikaan se on selvin sanoin kertonut, että se pitää parempana pakkoratkaisua, esim. YK:n turvallisuusneuvoston taholta, koska PA:n sisällä uskotaan, että turvallisuusneuvosto tekisi päätöksen arabiliiton suunnitelman pohjalta. PA perustaa uskonsa Obaman aiempiin vihjauksiin julkisuudessa - joita hän on voinut luvata Abbasille salaisesti - ettei USA tulisi käyttämään veto-oikeuttaan vastustaakseen turvallisuusneuvoston päätöstä Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävien tulitaukolinjojen mukaisesti pääkaupunkinaan Jerusalem.

TOINEN asiaan vaikuttava seikka voi olla Abbasin pelko, että hän joutuu Hamasin mustalle listalle ja sen tappotuomion alaiseksi, jos rauhankeskustelut aloitetaan hänen nimissään. Akuutti pelko tästä on heinäkuun 17. pidettäväksi suunnitellut palestiinalaisten parlamentti-vaalit, joita Hamas sanoo boikotoivansa, koska se katsoo Abbasin ja Fayadin mandaattien päättyneen tammikuussa 2009 ja siksi heidän tekemänsä päätökset ovat laittomia.
PA:n poliisit yhdessä USA:n kouluttamien ja aseistamien puolisotilaallisten joukkojen kanssa aloittivat alkuviikosta Hamasin johtajien pidätykset vastauksena boikottiuhkaukseen. Amerikkalaisten ajama demokratia-aate on todella tiukalla muslimihallinnon alla. (JP)

3. MAHMOUD ABBAS kertoi egyptiläiselle TV-asemalle antamassaan haastattelussa, että toinen intifada vuonna 2000 oli yksi pahimmista virheistä, mitä PA on koskaan tehnyt. Hän ei kertonut, mitkä olivat vieläkin pahempia. Toisen intifadan väitetään alkaneen siitä, kun pääministeri Ariel Sharon vieraili vahvan poliisijoukon suojassa Temppelivuorella. Hän viipyi siellä puolisen tuntia katsellen ympärilleen, mutta ei tehnyt elettäkään mennäkseen sisään al-Aksa moskeijaan, kuten PA:n propaganda väitti.
Egyptiläisen TV:n lähetyksessä Abbas väitti rauhan olevan mahdollista solmia viikossa, mutta ettei Israelia halua sitä.

LAUANTAINA PA:n puheenjohtaja Abbas väitti the Guardian lehden mukaan, että hän on valmis suuriin maanvaihtoihin Israelin kanssa, jopa niin suuriin, että se hämmästytti kuulijoita. Hän antoi ymmärtää, että asiasta on jo sovittu Netanyahun kanssa. Haaretz.com mukaan Abbas kertoi the Wall Street Journal-lehdelle, ettei sopimusta ole vielä tehty.
Netanyahun kanslia kertoi kuitenkin, ettei sillä ole mitään tietoa tällaisesta sopimuksesta, ja ettei sille ole esitetty maanvaihtoa PA:n kanssa. Abbasin väite sopimuksesta voi perustua siihen, että hän on maininnut asiasta Mitchellille, joka ei ole vienyt sitä eteenpäin.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-second-intifada-was-one-of-our-worst-mistakes-1.292357

4. JORDANIAN senaatin puheenjohtaja Taher al-Masri esitti kuningaskunnan itsenäisyysjuhlissa tuhannelle kuulijalle, heidän joukossaan kuningas Abdullah II perheineen, Lontoossa ilmestyvän Al-Quds lehden artikkelin mukaan, että ”pyhän Jordanjoen molemmat rannat tulee liittää Jordanian hashemiittien kuningaskunnan alaisuuteen”.

POLIITTISET tarkkailijat arvioivat artikkelin mukaan, että Masrin esitys oli enemmän ideologinen kuin poliittinen. Sen tarkoituksena on kosia sekä Israelin arabeja että Jordaniassa asuvia palestiinalaisia ja heidän jälkeläisiään, joita kuningaskunnan kuudesta miljoonasta asukkaasta arvioidaan olevan 65 %. Toiset katsovat sen kiihdyttävän uudelleen vastakohtaisuudet Israelin ja Jordanian välillä Samarian omistuksesta.
TOISENA TEKIJÄNÄ Masrin esitykseen voi olla pelko, että jos itsenäinen Palestiinan valtio perustetaan Juudeaan ja Samariaan ja se valvoo Jordanjoen länsirantaa, palestiinalaiset voivat kaivaa tunneleita joen alitse aseitten ja ihmisten kuljettamiseksi rajan ali laillisen rajaliikenteen ohella vaarantaen kuningaskunnan turvallisuuden.

JORDANIAN kuningas Hussein luopui kaikista vaatimuksistaan Juudeassa ja Samariassa 1988 ennen ensimmäistä intifadaa. Maitten välinen rauhansopimus allekirjoitettiin 1994. Jordania luopui kaikista muista vaatimuksistaan, paitsi Temppelivuoren päivärutiinin valvonnasta ja oikeudesta asettaa sinne oma päämufti.
VUOSI SITTEN Ariel Eldad teki Knessetissä lakialoitteen kahdesta valtiosta, jolla Jordania määriteltiin palestiinalaiseksi valtioksi ja Israel juutalaiseksi. Se herätti suuren huudon, ja Israelin lähettiläs Ammanissa kutsuttiin kotiin. Jordanian parlamentti vaati suhteitten katkaisemista Israelin kanssa, mutta epäluuloinen rauhantila on sittemmin palautunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137720

5. NETANYAHUN julistama 10 kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on aiheuttanut uuden tilanteen asuntomarkkinoilla Jerusalemin itäosan lähiöissä kuten Pisgat Zeev, French Hill ja Neveh Yaakov. Arabit ovat ostelleet ja vuokranneet sieltä asuntoja pelätessään joutuvansa väärälle puolelle turva-aitaa, mutta koska asuntoja ei rakenneta lisää, myytävien ja vuokrattavien asuntojen määrä laskee mutta kysyntä pysyy samana. Tämä on aiheuttanut juutalaisten ostajien ja vuokraajien määrän nousun lähiöissä. Arabien muutto juutalaisten keskuuteen on yleensä vaikuttanut juutalaisten muuttamiseen pois, kuten on tapahtunut Karmielissa ja Ylä-Nasaretissa. Arabien muuttoon juutalaisten asumiin lähiöihin vaikuttavat myös kansalliset syyt. Mikään ei estä arabeja muuttamasta juutalaislähiöihin.

JUUTALAISTEN muutto arabienemmistöiseen lähiöön kohtaa sen sijaan vaikeuksia arabien aiheuttaessa häiriöitä ja vastustaessa juutalaisten muuttoa. Häirintä koskee myös arabeja, jotka haluaisivat myydä talonsa tai asuntonsa juutalaiselle. Kotirintaman komentaja Yiar Golan on ottanut asenteen, jolla hän suosii arabien muuttoa juutalaisosiin mutta vastustaa juutalaisten muuttoa arabien asumille alueille. Hän antoi kiellon aktivistille Nerya Ofanille, joka pyrki vaikuttamaan juutalaisiin Pisgat Zeevissa ja Neveh Yaakovissa, etteivät myisi talojaan arabeille tai palkkaisi heitä, kieltäen häneltä pääsyn Juudeaan ja Samariaan ja osaan Jerusalemia, mikä on ennen kuulumatonta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137714
6. UUTISOTSIKOITA
- NPT konferenssi laatii julkilausumaa, jolla se pyrkii vuoden 2012 konferenssissa saamaan aikaan päätöksen ydinaseettomasta Lähi Idästä. Sen ehtona Israelia vaaditaan allekirjoittamaan NPT sopimus ydinaseettomana maana, mikä edellyttäisi, että Israel luopuu ydinaseistaan. (JP)
- Korkea Obaman hallituksen turvallisuusvirkailija määrittelee USA:n taistelun terrorismia vastaan uudelleen: Vihollisemme ei ole terrorismi, ei jihad eikä islamismi. Valkoisen Talon neuvonantaja John Brennan määrittelee USA:n turvallisuusstrategian Obaman ideologian mukaisesti siten, ettei muhamettilainen koe siinä pahennusta. (JP)
- Israelin ilmavoimat testaavat Arrow-3 ilmatorjuntajärjestelmää 2011 alussa. Sen tarkoituksena on kokeilla, toimiiko uuden patteriston ohjukset toivotulla tavalla, korkeammalla, pystyvät muuttamaan suuntaansa ilmassa ja miten niiden monikärki-järjestelmät pelaavat. Arrow-2 on jo toiminnassa Israelissa.
- Knesset hyväksyi eilen ensimmäisessä käsittelyssä sarjan lakeja, joilla Israelin vankiloissa kärsivien Hamasin jäsenten oikeuksia pienennetään siksi, ettei Gilad Shalitin, jonka nimen laki sai, vankilaoloista tiedetä mitään. (JP)
- Israelin yliopistojen aktiivinen politisointi jatkuu. Heprealaisen yliopiston vasemmistolaiset professorit ja oppilaat liittävät tukensa Sheikh Jarran arabienemmistöisen lähiön mielenosoittajiin, jotka vasemmistolaisten kiihottamina vastustavat juutalaisten muuttoa heidän lähiöönsä. (JP)
- Poliisi salli joukon rabbeja nousta eilen Temppelivuorelle ja jopa rukoilla kasvot muinaisen Temppelin suuntaan. Muslimit vastustavat ”infidelien” rukoilemista vuorella ja poliisi on pidättänyt useita turistejakin, joitten huulien on väitetty liikkuneen kuten rukouksen tahdissa. Aktivistit hämmästelevät, mistä nyt tuulee? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137697


Vieras

#245

31.05.2010 21:30

1. IRAN kannattaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa, väitti Syyrian presidentti Bashar Assad Charlie Rose PBS shown haastattelussa USA:ssa torstaina. Assad selitti, että keskusteluissa Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kanssa tämä mainitsi asian kahdesti, mutta epävirallisesti, ei julkisissa lausunnoissa. ASSAD kuitenkin selitti, ettei keskusteluja Israelin kanssa voi käydä niin kauan kuin se ”miehittää” arabien maata, eikä Syyria voi samasta syystä johtuen luopua Hizbullahin ja Hamasin tukemisesta. ”Hamas puolustaa omaa maataan miehitystä vastaan ja Hizbullah puolustaa Libanonia, jonka ilmatilaa Israel rikkoo päivittäin ja tunneittain.” Assad kutsui noitten terroriryhmien tukemista ”poliittiseksi” tueksi Palestiinan asialle, sillä Hamas on palestiinalainen järjestö, jonka maa on miehitetty. ”Heillä on oikeus omaan valtioon. Heillä on oikeus saada maansa takaisin, joka on ollut miehitettynä –67 lähtien, mitä heillä ei vielä ole”. ASSAD SELITTI haastattelussa, että sama koskee myös Hizbullahia. ”Israelin koneet rikkovat Libanonin ilmatilaa tunneittain, ei päivittäin, vaan tunneittain,” hän painotti. ”Libanonilaisella ryhmällä on oikeus puolustaa maataan.” ASSADIN haastattelu tuli samaan aikaan, kun London Times raportoi Hizbullahin tukikohdasta Syyrian alueella Adrassa Damaskoksesta koilliseen. Tukikohta on Hizbullahin vapaasti käytettävissä, sen lähettyvillä seisoo joukko kuorma-autoja, joilla aseita ja ohjuksia voidaan nopeasti siirtää Libanoniin. Satelliittikuvissa havaitaan maasta maahan ohjuksia sekä asuinrakennuksia, mikä osoittaa Hizbullahin joukkojen asuvan tukikohta-alueella. Turvallisuus-viranomaiset kertovat medialle, että Hizbullah saa liikkua alueella vapaasti lisäten, että se kuljettaa ohjuksiaan ja aseitaan huonon sään aikana, jolloin Israelin valvontasatelliittien kuvat ovat epätarkkoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3895419,00.html PRESIDENTTI Bashar Assad selitti ohjelmassa, ettei este rauhankeskusteluille ole Syyrian tuki Hamasille ja Hizbullahille vaan ”elefantti olohuoneessa”, eli se, että Israel miehittää arabien maita. ”Elefantti olohuoneessa on Israelin miehitys ja hyökkääväisyys. Kun nämä poistuvat, voimme unohtaa kaikki nuo ongelmat. Ne poistuvat itsestään.” http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/assad-iran-supported-peace-talks-with-israel-1.292732 2. ISRAELIN kotirintamalle järjestetty harjoitus, jossa oletettiin maan joutuneen massiivisten ohjusiskujen kohteeksi, osa niistä bio/kemiallisin kärjin, päättyy tänään. Harjoituksen aikana todettiin ainakin se ilmeinen puute, että kaasunaamareita on jaettavana kansalle vain 60 %:n osuudella, koska rahat loppuivat. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee harjoitusta ja siihen liittyviä asioita omassa toimittajan palstassaan. Hän esittää retorisen kysymyksen: Oliko todella kyse vain harjoituksesta, kuten pääministeri, puolustusministeri, hänen varamiehensä ja muu kärkijoukko selitti kansalle? HOROVITZ selittää, että harjoitus oli suunniteltu ja päätetty pidettäväksi kauan sitten, eikä sillä ollut mitään yhteyttä alueen räjähteleviin jännitteisiin. ”Israel haluaa rauhaa, ei sotaa.” Hänen mielestään maan johdon arviot olivat osin totta, mutta ei kaikilta osin. Vaikka Israel ei halua sotaa ja toivoo, ettei sitä koskaan tule, harjoituksen yhtenä tarkoituksena oli osoittaa, mitä kauheuksia seuraava sota toisi tullessaan: Se tulisi poikkeamaan kaikista edellisistä sodista, sillä viholliset tulisivat kohdistamaan tuhovoimansa nimenomaan siviilikohteisiin, kaupunkeihin ja kyllin ja maatiloihin sotilaskohteiden ohella. Se tulisi Hizbullahin uhkausten mukaan kohdistumaan myös Israelin rannikolle ja sinne saapuvia kauppa- ja matkustaja-laivoja vastaan. Ben Gurionin lentokenttä jouduttaisiin sulkemaan, sillä yksikään matkustaja-kone ei uskaltaisi lentää alueelle, jossa on edes mahdollisuus joutua ohjusiskun kohteeksi. HOROVITZ esittää varoituksen kansalle, että sen tulee varautua pahimman varalle. Hän arvioi artikkelissaan, että Iran on osoittanut onnistumisensa käyttämiensä terrorijärjestöjen kautta, kuten tapahtui Libanonin kakkossodan ja cast lead operaation aikana, joissa Hizbullah ja Hamas pystyivät iskemään Israelin siviilikohteisiin armeijan suojauksen yli. Tämä tulisi toistumaan seuraavan suurkonfliktin aikana, hän arvioi, mutta potentiaalisesti monin-kertaistettuna, sillä siihen liittyisivät sekä Iran että Syyria omine ohjuksineen. Horovitz kertoo tietoihinsa perustuen, että Syyrialla on 2300 ohjusta, joilla se pystyy iskemään Tel Aviviin; Hizbullahilla on 1200, Iranilla 400 ja Hamasilla Gazassa kymmeniä. Näillä ne pystyisivät iskemään lujaa ja useasti keskeiselle Gush Dan alueelle, jossa asuu yli neljännesmiljoona henkilöä. Artikkelissa arvioidaan, että Syyria tulisi keskittämään ohjuksensa Israelin sotilas-kohteisiin kansainvälisen tuomion pelossa, mutta ettei Hizbullahia ja Hamasia estäisi mikään keskittymästä siviilikohteisiin, kuten ne tekivät aiemmissa konflikteissa. (JP) 3. PÄÄTOIMITTAJA Horovitz esittää artikkelissaan tarkempia lukuja potentiaalisten vihollisten kapasiteetista ja mihin ne todennäköisesti suunnattaisiin. Artikkelissa todetaan, että muutamassa vuodessa ohjusten lukumäärä on moninkertaistunut siten, että Syyrian 330 ohjusta neljä vuotta sitten kasvoivat 1300:an viime vuonna ja tänä vuonna 2300 ohjusta. Hizbullahin kapasiteetti on samaan aikaan moninkertaistunut edellä kerrottuihin lukuihin. Lisäksi huomioidaan, etteivät Syyrian uudet kiinteää polttoainetta käyttävät ohjukset ole saman kaltaisia karkeatekoisia raketteja, joilla Saddam hätyytteli, vaan niissä on puolen tonnin räjähdyskärki ja niiden osumatarkkuus muutamissa sadoissa metreissä. Horovitz arvioi, ettei Syyrian tarvitse pelätä osuvansa Al-Aksa moskeijaan pommittaessaan Jerusalemia uusilla ohjuksillaan. Samaa voi sanoa Scud-ohjuksista. Edellä kerrotun pitäisi vakuuttaa, arvioidaan artikkelissa, ettei kyse ollut vain harjoituksesta, vaan testistä, jolla kokeiltiin armeijan ja siviilihallinnon yhteistoimintaa kriittisissä olosuhteissa, joissa suuria ihmisjoukkoja jouduttaisiin siirtämään turvallisemmille alueille massiivisen tuhon keskellä. Tämä edellyttää aktiivista siviilipuolustusta, jonka täytyy olla valmis ja harjoitettu. Horovitz toteaa artikkelissaan, että vaikka Israel on ohjustentorjuntajärjestelmien kehittelyn kärkimaita, sen kapasiteetti riittävän tehokkaan puolustuksen järjestämiseksi on sittenkin rajoitettu. Yksi torjuntaohjus maksaa kymmeniä tuhansia USD, eivätkä ne parhaalla tahdollakaan pystyisi täysin eliminoimaan satojen hyökkäysohjusten massaiskuja. Tuhot rannikkoseudun asutuskeskuksiin tulisivat olemaan järkyttävät, ja tämä voisi jatkua viikkoja tai jopa kuukausia, elleivät ulkopuoliset maat puutu tilanteeseen. Viholliset voivat suunnitellakin jatkavansa tuhoa, kunnes siviiliväestö vaatisi hallitusta alistumaan ja etsimään rauhanehtoja vihollisuuksien lopettamiseksi. Israel tulisi tietenkin tekemään vastaiskuja omilla ohjuksillaan tarkoituksenaan saada vihollisen iskukyky pienennettyä mahdollisimman pitkälle, mutta konflikti vaatisi lopultakin maajoukkojen käytön ainakin Hizbullahia ja Hamasia vastaan.(JP) 4. ISRAELIN puolustusvoimat, IDF, on katsonut tarpeelliseksi laatia uudet taisteluohjeet taisteluissa siviilialueilla. Perusteina on tietenkin käytetty edellisissä sodissa ja varsinkin viimeisessä Gazan sodassa saatuja kokemuksia, kuten myös cast lead operaatiosta tehtyjä raportteja, joista Goldstonen Israelia pahasti runnova ja yksipuolisesti laatima raportti YK:n ihmisoikeusneuvostolle on kaikessa rajoittuneisuudessaankin huomioitu. Armeijan taholta kuitenkin vakuutetaan, ettei uusien ohjeitten laatimisen perussyynä ollut cast lead operaation saama tuomio ihmisoikeusjärjestöjen taholta, vaan yksinkertaisesti siitä syystä, että käytettävissä olevat aseet ja välineet ovat kehittyneet suuresti ja kehittyvät kaiken aikaa, joten armeijan täytyy omissa kriteereissään pystyä vastaamaan niiden haasteisiin. Vähäisin syy ei myöskään ollut se, että yleinen informaatio on huomattavasti kehittynyt ja kaikki maailmassa tapahtuva julkistetaan välittömästi laajalle, mikä koskee varsinkin Israelin kaltaisia vapaita yhteiskuntia, jossa hallitus ei aseta rajoituksia tiedon hankkimiselle. Ohjesääntöjen uusimisen ohella IDF harjoittaa joukkojaan tehokasta kaupunkisodankäyntiä varten, koska on oletettavissa, että suuri osa tulevista taisteluista tapahtuu runsaasti kansoitetussa ympäristössä. IDF on rakentanut useita kaupunkiolosuhteita vastaavia harjoituskenttiä eri puolille maata, ja niiden määrää lisätään. Yksi tähän vaikuttava tekijä on maan sisällä asuva runsas arabiväestö, jonka uskollisuutta maalle kriisioloissa on vaikea ennustaa. Heidän johtajansa ja edustajansa Knessetissä eivät ainakaan lisää uskoa heidän luotettavuudestaan kuunnellessaan heidän kiihkeitä Israelia tuomitsevia puheenvuoroja, joissa Israel sumeilematta määritellään miehittäjäksi. Kaksi äskettäin paljastettua vakoilutapausta Hizbullahin hyväksi lisäävät epäluuloisuutta. Toinen kiperämpi kysymys on Juudean ja Samarian palestiinalaisten käyttäytyminen kriisitilanteissa. IDF varautuu miehittämään pahimmat kriisipesäkkeet sodan aikana PA:n hallitsemilla alueilla, mikä olisi tehtävä nopeasti ja joustavasti, hyvin koulutetuin joukoin. (JP) 5. UUTISOTSIKOITA - IDF valmistautuu vastaanottamaan Turkista lähetetyt 9 alusta merellä 65 km ennen rannikkoa. Tarkoitus on käännyttää ne takaisin, mutta ellei se onnistu, ohjata ne Ashkelonin satamaan joko vapaaehtoisesti tai valtaamalla kielteiset laivat. Tarkoitus on tarkastaa, ettei aluksissa ole pommeja tai aseita. Aluksissa olevat siviilihenkilöt, ”aktivistit ja kansanedustajat” hoidetaan kunkin ryhmän erikoisvaatimusten mukaan poliisin, journalistijärjestön tai ulkoministeriön edustajien toimesta. Jos he kieltäytyvät ilmaisesta lentomatkasta lähtömaahansa, heidät pidätetään ja heidät kootaan valmiiksi pystytettyihin telttoihin ja parakkeihin, joista heidät aikanaan karkotetaan maasta. Aluksissa olevat tarvikkeet puretaan laiturilla ja ne kuljetetaan maanteitse Gazaan. Joukko siviiliveneitä aikoo yllättää alukset merellä merivoimien alusten ohella. (JP) - Juutalaisyhteisöissä asuvat aikovat yhdistää voimansa entistä tehokkaamman väkivallattoman vastarintamenetelmän kehittämiseksi talojen tuhoamista vastaan. He painottavat, ettei mitään kostotoimia saa käyttää. (JP - Rahm Emanuel pääsi eilen ilman välikohtauksia poikansa ja serkkunsa pojan kanssa Länsimuurille, jossa he rukoilivat hyvin tunnepitoisesti. Poliisi poisti kaksi pahimmin vierailua vastustavaa aktivistia paikalta. Poikien bar mitzva seremonioitten paikkaa ja ajankohtaa ei ole paljastettu. (JP) - USA:n uusien turvallisuusohjeitten mukaan Israelin ja PA:n välisen konfliktin selvittäminen on keskeisimpiä. Ohje edellyttää Israelin yhteistoimintaa, jonka mukaan rauhan solmiminen ja kahden valtion perustaminen on elintärkeä kuitenkin huomioiden Israelin turvallisuusvaatimukset. (JP) - Pohjoisessa syttynyt maastopalo on tuhonnut satoja dunameita metsää ja kasvillisuutta. 25 paloa kulki Gamlan luonnonpuistoalueen läpi aiheuttaen pahaa tuhoa, jonka korjaantuminen vienee vuosikausia. Palot lienevät saaneet alkunsa armeijan takin ampumasta ammuksesta. Palo alkaa olla hallinnassa, eikä seudun asukkailla ole vaaraa. (JP) - Tie 443 avattiin myös arabiliikenteelle, mutta tyytymättömyyttä esiintyy sekä arabian että juutalaisten tienkäyttäjien keskuudessa. (JP) - Jerusalemin kevyen liikenteen suunnitelma esiteltiin eilen. Siinä kevytrautatie näyttelee suurta osuutta, ja sitä joudutaan jatkamaan. Suunnitelman kustannusarvio on 8 miljardia NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137724 - Pohjois-Korea vie ydinteknologiaa Syyriaan, Iraniin ja Myanmariin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3895428,00.html - Israelupdate on nyt myös Facebookissa, voit liittyä faniksi. Osoite: http://www.facebook.com/?tid=1436988615246&sk=messages#!/group.php?gid=124462357576725&ref=search&sid=_4voBnx19g_gM7wJB-Xw7Q.3987765459..1


Vieras

#246 SUNNUNTAI 30.05.10

31.05.2010 21:31

1. USA suostui lopulta allekirjoittamaan NPT-konferenssissa laaditun julkilausuman, jossa suositellaan huippukokouksen kutsumista koolle 2012 ydinaseettoman Lähi Idän muodostamiseksi. Kutsu New Yorkissa pidettävään tilaisuuteen lähetetään kaikille Lähi Idän valtioille. Egypti, joka johtaa arabikansoja vuoden 2012 konferenssissa, toivoo sen pystyvän taivuttamaan Israelin luopumaan omaksumastaan ydinpolitiikkansa epäselvyydestä ja sen valvomattomasta arsenaalista.
Julkilausuma kehottaa Israelia allekirjoittamaan NPT- (ydinkielto-) sopimuksen ja päästämään kansainväliset tarkastajat ydinlaitoksiinsa. Siihen sisältyy myös yksityiskohtainen suunnitelma askeleista, joita tulee ottaa ydinaseista riisumiseksi mukaan lukien esitys atomiaseitten kieltämiseksi alueelta.

ISRAELIN viranomaiset tuomitsivat lauantaina NPT-julkilausuman todeten sen kohdistuvan Israeliin eikä Iraniin. Hallituksen edustaja sanoi antamassaan julkilausumassa, että ”Israel oli valittu sen kohteeksi vaikka Iranin terrorihallitus, joka kiihdyttää vauhtiaan ydinaseitten valmistamiseksi ja joka julkisesti uhkaa Israelin tuhoamisella, ei ole edes mainittu siinä”. Hän sanoi ”julkilausuman jättävän huomiotta Lähi Idän realiteetit ja todelliset uhkakuvat, jotka vallitsevat alueella uhaten lisäksi koko maailmaa”.
”Samaan aikaan Israelia, alueen ainoaa demokratiaa, uhataan tuhoamisella. Lähi Idän massatuhoaseitten todellinen ongelma ei johdu Israelista vaan valtioista, jotka allekirjoittivat NPT-sopimuksen ja sumeilematta rikkoivat sitä – Irak Saddamin aikana, Libyä, Syyria ja Iran”, hän selitti. ”Tämän vuoksi NPT-arviointi-konferenssi ei vain epäonnistunut edistämään alueen turvallisuutta, vaan tosiasiassa saa sen taantumaan. Koska Israel ei ole allekirjoittanut NPT ydinkielto-sopimusta, konferenssin päätökset eivät sido sitä, eikä niillä ei ole mitään valtuuksia Israelissa. Tämän julkilausuman vääristyneestä luonteesta johtuen Israel ei voi osallistua sen toteuttamiseen.”

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka on vierailulla Kanadassa, tapaa USA:n presidentti Barack Obaman Washingtonissa tiistaina. Heidän oletetaan keskustelevan NPT-konferenssin julkilausumasta ja sen vaikutuksista Israeliin, tai olevan tapaamisen varsinainen aihe. (JP)

2. PRESIDENTTI Obama ylisti lauantaina NPT-konferenssin julkilausumaa ”tasapuoliseksi”, mutta kritisoi sitä siksi, että se kohdisti huomionsa vain Israeliin. Hänen mielestään ”dokumentti sisältää tasapuolisia ja käytännöllisiä askeleita ydinkiellon edistämiseksi, ydinaseitten poistamisesta ja rauhanomaisen ydinteknologian käyttämisestä, jotka ovat maailmanlaajuisen ydinkieltohallituksen keskeisiä pilareita.”
OBAMA totesi, että vaikka USA on jo pitkään kannattanut ydinaseetonta Lähi Itää, sen muodostamisen ehdottomia edellytyksiä ovat alueen kaikkien maitten suostuminen asevalvontaan sekä ydinkieltosopimuksen noudattamiseen.

USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja kenraali James Jones otti paljon kriittisemmän asenteen 188 maan hyväksymään NPT-konferenssin julkilausumaan. Hän sanoi asettavansa suuria varauksia vuoden 2010 konferenssin toteutumiselle painottaen perjantaina antamassaan lausunnossaan, että alueen kaikkien maitten suostuminen asevalvontaan ja ydinkieltosopimuksen noudattamiseen on elintärkeä edellytys massatuho-aseettomalle Lähi Idälle. Tarkkailijat katsoivat tämän kohdistuvan Iraniin. Myös Jones kritisoi sitä, että vain Israel mainittiin julkilausumassa, mikä kyseenalaistaa 2012 konferenssin toteutumisen. Hän olettaa, että konferenssin yhtenä tukijamaana USA:n tulee varmistaa, että se toteutuu vasta sitten, kun alueen kaikki maat ovat valmiit osallistumaan siihen.
Egyptin aloitteesta arabimaat esittivät 1995 konferenssissa massatuho-aseetonta Lähi Itää tarkoituksella saada Israel luopuman ydinteollisuutensa salailusta ja luopumaan väitetyistä ydinaseistaan, mutta sitä ei koskaan toteutettu. (JP)

3. NPT-KONFERENSSIIN osallistuneitten delegaatioitten mukaan keskustelun aloittaminen ydinaseettomasta Lähi Idästä merkitsi joko ”toteutua tai hajota” (make or break) kysymystä, ja 2012 konferenssin esittäminen 28-sivuisessa dokumentissa hyväksyttiin vastalauseitta jopa Syyrian ja Iranin taholta.
Sitoutumattomien maitten (NAM) edustajana Egyptin lähettiläs Maged Abdelaziz sanoi, että 118 NAM-maan keskuudessa oli pientä keskustelua Israelin mainitsemiseksi dokumentissa, mutta koska se mainittiin 2000 NPT seurantakonferenssin lausunnossa, se päätettiin pitää tässäkin. Mielenkiintoisena pidetään sitä, että Lähi Idän ydinkysymyksien käsittely tulisi asettamaan Israelin ja Iranin samaan pöytään. Abdelaziz totesi, että Israelin ja Iranin edustajat istuivat jo saman pöydän ympärillä Kairossa viime joulukuussa.
Irania ja Syyriaa pidettiin etukäteen mahdollisten häiriöitten aiheuttajina konferenssissa, mutta muutamia kiihtyneitä puheenvuoroja lukuun ottamatta ne sopeutuivat työjärjestykseen. Iranin edustaja Asghar Soltanieh olisi halunnut kiirehtiä NAM-maitten esittämän aseriisunnan toteutumista ennen vuotta 2025, mutta sitä ei hyväksytty julkilausumaan.
KENRAALI JONES kritisoi lausuntoa, ettei siinä mainittu Lähi Idän pahinta rauhanhäiritsijää Irania. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon yhdessä konferenssin tukijamaitten – USA, Venäjä ja Englanti - kanssa nimittävät välittäjän neuvottelujen käymiseksi 2012 konferenssin valmistelemiseksi.
VUODEN 1970 NPT ydinkieltosopimus kieltää ydinaseettomia maita hankkimasta niitä; ydinaseita omaavia maita rohkaistaan luopumaan niistä; jokaisella maalla on oikeus kehittää ydinteknologiaa rauhanomaiseen käyttöön. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176801

4. SOTILAALLINEN ISKU Iranin strategisiin kohteisiin, sotilastukikohtiin, lentokenttiin,
siltoihin, rautatieasemiin ja muihin keskeisiin kohteisiin voisi saada Iranin luopumaan ydinasesuunnitelmistaan, kerrotaan Military Review- lehdessä julkaistussa artikkelissa otsikolla ”Can a Nuclear-armed Iran be Deterred”. Artikkelin kirjoitti israelilais-amerikkalainen sosiologi ja George Washington yliopiston professori Amitai Etzioni.

PALMACH veteraani ja Heprealaisen Yliopiston kasvatti professori Etzioni toteaa artikkelissaan, etteivät sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan voisi olla tarpeeksi tehokkaita, koska niistä ei ole tarkkoja tietoja, niitä suojellaan huolellisesti ja niitä on rakennettu runsaasti asuttuun ympäristöön, mikä aiheuttaisi suuret siviiliuhrit.
Siksi hän suosittelee vaihtoehtoista suunnitelmaa.
ETZIONI toteaa, että tarkoituksena näyttää olevan aiheuttaa niin suurta painetta Irania vastaan, että se lopettaa ydinaseensa valmistamisen mutta ei sen ydinkapasiteetin alentaminen. Etzionin kaavailemien sotilaallisten iskujen kohdetta ja määrää olisi asteittain nostettava, ellei Iran suostu neuvotteluihin ja ydinlaitostensa kansainväliseen tarkastukseen.

POMMITUSTEN ensimmäisinä kohteina olisivat päämajat, vallankumouskaartin tukikohdat, ilmatorjuntajärjestelmät, tutka-asemat, ohjusasemat ja merialukset tarkoituksena öljytoimitusten lopettaminen länsimaihin.
Seuraavina kohteina olisivat – ellei ensimmäinen isku toisi tuloksia – sillat ja rautatieasemat ruuvin kiristämiseksi. Seuraavaksi voitaisiin määrätä lentokieltoalueita Iraniin samaan tapaan kuin Irakissa oli. Etzioni pitää tällaisia toimia sanktioihin verrattavina.
ETZIONI olettaa, että Iranin hallituksen heikentäminen saisi Iranissa elävän opposition nousemaan aktiiviseen vastarintaan hallitusta vastaan.
Hän varoittaa, että potentiaalinen aika on juoksemassa pois käsistä eikä aikaa ole hukattavana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=176835

5. SINAIN VUORI ei ole Siinailla, vaan Negevissä, vakuuttaa arkeologian professori Emmanuel Anati. Italiassa syntynyt, mutta Israelin valtion perustamisen jälkeen Israeliin muuttanut ja opiskeli Heprealaisessa Yliopistossa, toimi Fullbright oppineena Hawardissa ja sai tohtorin arvonsa Sorbonnen Yliopistossa. Hän opetti muinaishistoriaa Tel Avivin Yliopistossa tehden samalla tutkimusmatkoja Negeviin. Hän asuu nykyisin Italiassa.

PROFESSORI Anati ei vain muuta Sinain-vuoren paikkaa Sinailta Negeviin, vaan siirtää exoduksen ajankohtaa 1000 vuotta aiemmaksi, 2200 – 2000 eKr. Juutalaisen käsityksen mukaan exodus tapahtui 1313 eKr. St Catarinan Luostari Siinailla rakennettiin Rooman keisari Konstantinin äidin Helenin toimesta 330 AD. Luostaria kutsutaan myös St Helenan kappeliksi. Helen Konstantin uskoi vuorelta löydetyn ristin perusteella, että vuori oli exoduksessa mainittu Siinain vuori, jossa Moses sai kymmenen käskyn taulut Jumalalta.
ANATI perustaa väitteensä Karkomin vuorelta Siinailla löytämiinsä runsaisiin, yli 1200, esineisiin – pyhäkköjä, alttareita, kalliopiirustuksia ja laajan kivitaulun, joka muistuttaa kymmenen käskyn taulua. Hän on esittänyt tutkimustensa tulokset kirjassa ”The Discovery on Mount Sinai”, jonka hän perusti aiemmin kirjoittamalleen ja päivittämälleen kirjalle ”The Riddle on Mount Sinai – Archelogical Discories at Har Karkom”. Hän uskoo, että katolinen kirkko tulee hyväksymän hänen esityksenä kirkon virallisena kantana. – Kuten voi arvata, kaikki eivät suonkaan hyväksy hänen löytöjää. Yksi näistä on professori Finkelstein Tel Avivin ylipistosta, jota pidetään eräänlaisena ”pahan ilman lintuna”; hän tyrmää Amatin teoriat.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176844

5. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu pitää puheen Torontossa sunnuntaiaamuna UJA:n ”Walk with Israel” kävelyyn osallistuville. Tilaisuuteen odotetaan ainakin 15 000 ihmistä päivän kestävään kävelyyn Israelissa Bat Yamin etiopialaisten siirtolaisten tukemiseksi. Netanyahun vierailu on ensimmäinen pääministeri-vierailu 1994 jälkeen. Hän tapaa tänään pääministeri Harperin ja huomenna Yuval Steinitzin ja Yuli Edelsteinin kanssa kanadalaisia viranomaisia kauppasuhteitten lisäämiseksi. (JP)
- Sunday Times väittää, että Israel sijoittaa pysyvästi ainakin yhden kolmesta sukellusveneestään Persianlahdelle ydinristeilyohjuksilla varustettuna. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=176874
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-to-deploy-nuclear-submarines-off-iran-coast-1.293005
- Abbas kertoi Al-Quds Al-Arabi lehdelle, että PA neuvottelee USA:n kanssa, mutta ettei se ole löytänyt puhekumppania Israelista. PA:n edustaja Zaki sanoo, että keskusteluissa on kosketeltu vain turvallisuutta ja rajoja. Abbas tapaa Obaman 09.06.10 Washingtonissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=176838
- Rahm Emanuelin poika Zach ja serkku Noah viettivät bar mitzva seremonian Länsimuurin lähellä 20-30 sukulaisen ja läheisen todistaessa sunnuntai-aamuna, mutta juhlallisuudet vietetään jossain muualla. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176850
- Turkin varustamat 9 laivaa ovat hitaasti lähestymässä Gazan rannikkoa. Israel aikoo estää niiden pääsyn Gazan satamaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176832


Vieras

#247 MAANANTAI 31.05.10

31.05.2010 21:32

1. FREE GAZA laivasaattueen seilaaminen Kyproksen edustalta n. 400 km:n matkan Gazan satamaan ei sujunut aivan niin suotuisissa tuulissa kuin järjestäjät odottivat. Saattue oli pari päivää myöhässä laivojen teknisten vikojen vuoksi, mutta kuusi laivaa, kolme niistä matkustaja- ja kolme rahtilaivaa, pääsi lopulta matkalle mukanaan 700 pro-Gaza aktivistia ja 10 000 tonnia tarvikkeita, mukana sementtiä ja muita rakennustarvikkeita sekä elementtirakenteisia taloja, lääketarpeita, sähkökäyttöisiä pyörätuoleja ja muuta. Mukana on tarvikkeita, joita Israel ei voi sallia Gazaan muuten kuin määrättyyn projektiin, koska niistä voidaan rakentaa bunkkereita ja raketteja.
On huomattava, että Gazan kaistan saarto on sekä Israelin että Egyptin julistama Hamasin kaapattua vallan veristen taistelujen jälkeen Fatahin hallinnon käsistä.

ISRAELIN ohjusveneet lähtivät hyvissä ajoin ottamaan vastaan laivasaattuetta. Ne ilmoittivat laivoille, että Gaza on suljettua sotilasaluetta, ja että veneet tulevat estämään laivojen pääsyn Gazaan. Kohtaaminen tapahtui avomerellä, parisataa mailia Gazasta. Koska osa aluksista ei suostunut noudattamaan annettuja ohjeita, sotilaat joutuivat nousemaan näihin aluksiin, eikä yhteenotoilta vältytty sotilaitten ja aktivistien välillä. Pari sotilasta sai vammoja ehkä puukotuksista; tiedot ovat vielä epätarkkoja ja ristiriitaisia. Tapahtumien seuraamista vaikeuttaa se, että laivojen tapaaminen tapahtui yön pimeydessä.

TIEDOT ihmisuhreista ovat myös epätarkkoja, toiset uutislähteet kertovat kahden ihmisen saaneen surmansa, toisten mukaan kuolinuhreja oli 10 –15; haavoittuneita kymmeniä.
Israelin TV-2 seuraa tapahtumia merellä pitkin päivää. Aluksia kehotettiin kääntymään takaisin tai jos ne eivät suostu siihen, ne pakotetaan Ashdodin satamaan, jossa niiden tarvikkeet puretaan ja kuljetetaan tarkastuksen jälkeen maanteitse Gazaan. Laivoissa olevat ihmiset pidätetään ja heitä kuulustellaan. Heidät majoitetaan tilapäisesti telttoihin ja parakkeihin odottamaan heidän palaamistaan koteihinsa tai karkottamista maasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896416,00.html
IDF:n ilmoituksen mukaan laivoissa olevat aktivistit olivat valmistautuneet sotilaitten tuloon eivätkä käyttäytyneet rauhallisesti, haavoittaen kolmea sotilasta sairaalahoitoon. Jotkut yrittivät siepata sotilaitten aseita heitellen heitä kivillä ja muilla esineillä, myös teräaseita käyttäen. Ohjusveneitten lisäksi sotilaita siirrettiin aluksiin helikoptereista, minkä johdosta operaatio sujui nopeasti ja saman aikaisesti kuudessa laivassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137780
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176963

2. TAPAHTUMIA Välimerellä seurasi väkivaltainen protesti Israelin suurlähetystön edessä Istanbulissa. Turkin poliisi esti kymmenien mielenosoittajien pääsyn lähetystöön, mutta kivien heittely jatkui paikalla ja kiihtynee päivän mittaan.

TURKIN ulkoministeriö julkisti katkeransävyisen vastalauseensa IDF:n noustua aluksiin ja estettyä niitä jatkamista seilaamistaan Gazan satamaan, jonne oli järjestetty suuret vastaanottoseremoniat lippuineen, ilmapalloineen, suurine propagandajulisteineen ja puhujakorokkeineen tervetulotoivotuksia varten. Nämä juhlat siirtyivät tulevaisuuteen.

TURKIN ulkoministeriön lausunto on varovainen, mutta siinä kuitenkin tuomitaan IDF:n sotilaitten toimet laivasaattuetta vastaan ”hylättävinä” (unacceptable), ja uhataan, että Israel joutuu vastuuseen toimistaan.
Pääministeri Erdoganin puoluetta edustava kansanedustaja Murat Mercan sanoi odottaneensa yhteenottoa, mutta sanoi yllättyneensä aseitten käyttämisestä.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/protesters-try-to-storm-israeli-consulate-in-turkey-1.293172

3. ISRAELIN reaktio siihen, että Obaman hallitus pani nimensä alle NPT-dokumenttiin, jossa Israel on valittu Lähi Idän ”pahaksi pojaksi” ja ongelmien aiheuttajaksi, joka uhkaa ydinaseillaan alueen rauhaa, on valitteleva ja hämmästelevä. Päätöslauselmaa valmisteleva konferenssi kesti kuukauden verran, jonka aikana USA:n edustajat olisivat niin halutessaan voineet estää päätöslauselman julkistamisen. Israelia tuomitsevan lauselman varsinainen laatija on Egypti, joka on toistuvasti vaatinut kansainvälistä valvontaa Israelin väitetyille ydinaseille, mutta se on toiminut yhteistyössä USA:n edustajien kanssa.

USA:n konferenssiin osallistuneet virkailijat ovat jälkikäteen pyrkineet vähättelemään lausunnon merkitystä, ja myös Obama on hakenut tapoja, joilla sen aiheuttama ennestäänkin paha repeämä USA:n ja Israelin välisissä suhteissa saataisiin korjattua. Taitaa olla vaikeampi tukittavaksi kuin BP:n öljyvuoto Meksikonlahdella, eikä siinä ”Kissalan poikien liima” riitä.
Israelin kannalta pahinta 28-sivuisessa NPT-julkilausumassa on se, että se antaa Iranille vapaat kädet jatkaa salakähmäistä ydinaseen kehittelyään. Obama selitti, että suurin uhka ydinkieltosopimukselle Lähi Idässä on Iranin kieltäytyminen toteuttaa NPT-sopimuksen vaatimukset käytännössä. Hän selitti, että tämän hetken ponnistelut vain vahvistavat NPT-sopimusta kriittisenä osana ponnisteluissa varmistamaan, että kaikki valtiot toimivat sopimuksen mukaisesti tai vastaavat seurauksista.

NÄMÄ RETORISET silmänkääntötemput eivät vakuuta Israelia Obaman hallituksen uskottavuudesta. NPT-dokumentti asettaa Israelille seuraavat vaatimukset: Vaatimus allekirjoittaa NPT-sopimus; avata ydinlaitoksensa kansainvälisille tarkastajille; kansainvälinen YK-tarkkailija vastuunaan valvoa ydinaseiden valmistusta Lähi Idässä; kansainvälisen konferenssin kokoontuminen kahdessa vuodessa päättämään ydinaseettomasta Lähi Idästä.

USA:n johtavien viranomaisten lausunnoista voi päätellä, ettei konferenssi ehkä koskaan toteudu, mutta repeämä on jo päässyt tapahtumaan. Tarkkailijat ovat pyrkineet ennakoimaan, miten Netanyahu vastaa haasteeseen ja käyttäytyy Obaman vastaanotolla tiistaina. Yleisenä suosituksena on, että Netanyahu tulee esiintyä jämäkästi maansa turvallisuuskysymysten puolustajana eikä antautua Obaman ylenkatseellisen halveksunnan häiritä mielenrauhaansa.
Kysymys on paljon enemmästä kuin henkilökohtaisesta kunniansa loukkaamisesta. Kysymys on juutalaisen kansan säilymisestä elossa ”Hamasin” aikomasta kansanmurhasta huolimatta.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=176914

4. FREE GAZA operaation yksityiskohtia ja sen aiheuttamia jälkiseurauksia alkaa päästä julkisuuteen. IDF:n taholta kerrotaan, että aktivistit olivat laatineet yksityiskohtaisen ”lynkkaus-suunnitelman” IDF:n valtaamisyritysten varalle. Sotilaita vastaan avattiin aluksista tuli. ja sotilaitten aseita pyrittiin sieppaamaan. Ainakin yksi aktivisti onnistui saamaan kiväärin alkaen tulittaa sillä. IDF:n sotilaat aloittivat alusten valtaamisen 02.00 aamuyöstä. Aktivisteilla oli aseinaan puukeppejä, veitsiä, metallitankoja ja ilmeisesti myös tuliaseita.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176970

ISRAELIN Turkin lähettiläs kutsuttiin puhutteluun Turkin ulkoministeriöön, jossa ulkoministeriö syytti Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh syytti samoin Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta muistamatta, että se itse rikkoo sitä pitämällä IDF:n sotilasta panttivankeudessa yli neljän vuoden ajan täydellisessä eristyksessä.
Israelin arabit ovat julistaneet yleislakon alueillaan, ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti 3 päivän suruajan surmansa saaneiden kunniaksi.
Haaretz.com kertoo, että Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah olisi vaikeasti haavoittunut operaatiossa. Hänen varamiehensä sheikki Kamel Khatib kertoo, ettei ole varma Salahin tilasta, eikä IDF:n edustaja ollut tietoinen asiasta. Khatib uhkaa, että jos Salah kuolee vammoihinsa, IDF on suoraan vastuussa siitä.
http://www.haaretz.com/report-head-of-islamic-movement-in-israel-seriously-wounded-on-gaza-flotilla-1.293199

Puolustusministeri Ehud Barak soitti Turkin johtajille pyrkien tasoittamaan tilannetta.
Pääministeri Netanyahu harkitsee Washingtonin matkansa peruuttamista veriseksi kehittyneen Välimeren operaation vuoksi. Peruuttaminen olisi aivan oikea vastalause Obaman kaksinaamaiselle käyttäytymiselle, mitä Israelin viranomaiset eivät kehtaa kutsua sen oikealla nimellään vaan etsivät selityksiä ja verukkeita.

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF suunnittelee kutsuvansa kaksinkertaisen määrän haredim-asevelvollisia palveluksiin, sillä asevelvollisten määrä pienenee vuosittain. Haredi-jäseniä on 1000 miestä IDF:n palveluksessa, mutta sitä halutaan kaksinkertaistaa.
- Hamas-johtaja Abu Marzouk sanoo, että ”Obaman hallituksella on useita virallisia ja epävirallisia kontakteja liikkeen kanssa, joskaan USA ei vielä ole tarpeeksi aikuistunut todellisille suhteille”. Hamasin poliittisen toimiston apulaisjohtaja Marzouk sanoi sunnuntaina, että Washington puhuu liikkeen kanssa välittämättä sen julistamasta boikotista. (JP)
- Brasilian presidentti Lula da Silva sanoo joutuneensa Obaman pettämäksi allekirjoitettuaan sopimuksen Turkin ja Iranin kanssa ydinrikasteen siirtämiseksi Iranista Turkkiin jatkorikastamista varten. Hän sanoo saaneensa Obamalta pitkän kirjeen, jossa tämä kehotti häntä operaatioon, mistä häntä nyt syytetään. Ulkoministeri Hillary Clinton sanoi USA:lla ja Brasilialla olevan hyvin suuria erimielisyyksiä Brasilian ulkopolitiikasta. (JP)
- Netanyahun vaimon veli Hagi Ben-Artzi kehottaa Netanyahua tuomaan Jonatan Pollardin mukanaan USA:sta, jossa tämä on ollut eristyssellissä 24 vuotta ilman armonanomista, mikä on ennen kuulumatonta. (JP)
- Espanjan entinen pääministeri Jose Maria Aznar toimii uuden ”Israelin ystävien aloite” kampanjan puuhamiehenä. Projektin tarkoituksena on aloittaa kampanja Israelin olemassaolon laillisuuden julistamiseksi maailmalle. Joukko kansainvälisiä johtajia kokoontuu maanantai-iltana Pariisissa. Mukana ovat Nobel palkittu David Trimble, Perun entinen presidentti Alejandro Toledo, Italian filosofi Marcelo Pear, entinen USA:n YK:n lähettiläs John Bolton ja brittihistorioitsija Andrew Roberts. Israelista on mukana entinen YK:n lähettiläs Dore Gold. He pyrkivät mitätöimään vaatimukset Israelin olemassaolon julistamiseksi laittomaksi, jota ajavat Israelin viholliset ja monet kansainväliset hallitukset. Kampanja poikkeaa edellisistä siinä, että sen taustahenkilöt eivät ole juutalaisia, mutta ovat omaksuneet Israelin oikeutuksen omaan valtioon, jossa juutalainen kansa voi elää rauhassa ja turvallisesti. (JP)
- Apulaisulkoministeri ilmoitti meneillään olevassa lausunnossaan TV-1:ssä, että ”Free Gaza” operaation aikana haavoittui 10 sotilasta. IDF ja Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa mahdollisten väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi. Lieberman kutsui ulkoministeriön hätäkokoukseen tilanteen vaarallisuuden vuoksi.
- Pääministeri Netanyahu sanoi puheessaan Kanadassa, ettei Israel tule missään oloissa luopumaan voimasta puolustaa itseään. Obaman sanotaan antaneen hänelle todellisen vakuutuksen Israelin turvallisuustarpeista. (JP)

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

01.06.2010 10:23


Taisto Rajala
Vieras

#249 Israel puhuu

01.06.2010 10:34

Israel on palannut omaan maahansa pakanain seasta, mutta vielä on paljon palaamatta. Näen Raamatun ennustusten vääjäämättä toteutuvan Israelin vaiheissa tänäänkin.

teho
Vieras

#250 Adressi Israelin puolesta

01.06.2010 11:33

Jos ikiaikojen Jumalan on Israelin ja meidän puolellamme, niin kuka voi olla meitä vastaan. Siunausta kaikille ihmisille maan päällä!

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…