Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

#126

01.03.2014 20:07

Hyvä! Näin paljon nimiä näin lyhyessä ajassa. Samoin hienoa, että on myös mielipiteitä. Äskettäin joku kirjoitti Hesarin kolumnissaan, kuinka kaikki mielipiteet eivät ole samanarvoisia, mutta kaikilla on merkityksensä, sillä siten päästään parempaan lopputulokseen.

Näistä kirjoittajista moni todistaa sen, mitä turismin parissa alueella pitkään toimineet ovat yrittäneet viestittää kunnalle, vuosien varrella, monissa yhteyksissä. Samaa todisti Dilacom-tutkimus. Alueen luonto ja rauha ovat merkityksellisimmät tekijät. Tämä paikallisten toimijoiden todeksi kokema tieto on monesti sivuutettu ja vähätelty. Näin taphtui mm. YVA:ssa matkailijoiden parissa tehdyn tutkimuksen suhteen. Tässä niitä todisteita tulee, ei ole kyse vain mutu-tuntumasta.

Vieras

#127

01.03.2014 23:24

Kaivoksen työllistävä vaikutus on väliaikainen eikä edes työllistä paikallisia. Luontoon kohdistuva tuho lopullinen.Surullista on myös se, että kaivoksista louhittu raaka-aine ei edes jää rikastuttamaan Suomea vaan menee suoraan ulkomaisille yhtiöille.
Järki käteen!

#128 Aatteleppa ite!

01.03.2014 23:46

Kaivoksen työllistävä vaikutus on olematon, sillä tuskin sinne monikaan paikallinen pääsee töihin. Ja on huomioitava, että vaikka työllistävä vaikutuskin on lyhytaikainen, luontoon kohdistuva tuho on kuitenkin lopullinen. Kittilässä saostusaltaat vuotavat ja pilaavat pohjavedet lopullisesti. Altaiden rakennusvaiheessa sattui kömmähdys ja myrkyt valuvat rikkoutuneesta pohjasta maastoon, mutta se ei ulkomaisia kaivosyhtiötä huoleta. Maastamme louhittavat rikkaudet ja luonnonvarat menevät suoraan ulkomaille ja meille jäävät vain saasteet. Myöskin työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on järkyttävän huolimatonta, sillä ulkomailta käsin katsottuna ei paljon suomipojan terveys kiinnosta. Näillä panoksilla ei kaivostoiminnalla ole mitään järkeä.

Vesa Kaulanen

#129 Faktaa...

02.03.2014 05:21

Tuoltaki voipi silmätä yhen väylän miten matkailu tuottaa. Ilman matkailua ei olisi tehty kansallispuistoakaan. Ja yhtään kansallispuistoa ei ole vielä tietääkseni suljettu esim kannattamattomana. Ja se on pysyy kun se kerran on tehty. Ja työllistää.
http://yle.fi/uutiset/pallas-yllas_yha_kansallispuistojen_ykkonen/7085710
huokaus..

#130 Re: valitettavaa

02.03.2014 05:25

#13: kolarilainen -

Tämä on juuri se mistä ollaan huolissaan. Tietämys perustuu tuommoisen tiedon tasolle...


Vieras

#131

02.03.2014 09:03

Ei kaivosta vaarantamaan luontoarvoja ja matkailuelinkeinoa.

Vieras

#132

02.03.2014 10:59

Ks. kirj. 130 ja 13. Monien kaivoksen kannattajien tietämys tosiaankin perustuu tuolle 13 tasolle.
Lehdet ja muu media ovat olleet aikalailla hissukseen näistä kaivoasasioista, vaikka joka puolella tapahtuu koko ajan. Hannukaisen suunnitelmat ovat olleet käynnissä todella pitkään. Asia on kuitenkin aiemmin sivuutettu jopa uutisoinneissa, joissa on muuten tuottu esille meneillään olevat suunnitelmat ja rakenteilla olevat kaivokset. Ovatko toimittajat itsesensuurin vallassa?

Talvivaaran osalta sai ELY-keskus moitteet oikeusasiamieheltä hallintopakkojen ym. käyttämättä jättämisestä. Kaunisvaarankaivos tarvitsee pikaisesti 100 miljoonaa euroa lainaa, oli saamenkielisissä uutisissa, äskettäin. Ao. kaivokselta myös johdetaan vesiä Muoniojokeen, jossa kerrotaan nähdyn vaahtomöykkyjä, joita ennen purkuputken olemassaoloa ei joessa nähty. Ks. kirj. 128, jossa mainitaan Kittälässä kaivoksen saostusaltaiden vuotavan (olen nähnyt aiemmin mielipidekirj. vast. maininnan). Mikä lehti on näistä asioista kertonut, vai onko mikään? Vastaavia asioita vuosien varrelta Raahe, Romppasen kairaukset ym. ym..

Tiedonvälityksen pitäisi olla ihmisiä valistavaa, tasapuolista, totuudellista, myös kokonaiskuvaa esille tuova,(uskoisin) jne.. Maassamme kuitenkin näytetään pitävän ihmisiä joissain asioissa täydellisessä tietopimennyksessä. Niinpä kirj. 13 tapaisia käsityksiä on vallalla ilman mitään perusteita. Hesari ja YLE tuottavat erittäin hyviäkin ohjelma-, artikkelikokonaisuuksia, isompia juttuja, mutta koko maatamme ja etenkin Lappia koskeva kaivosten ongelmat, toiminnan luontovaikutukset, työllisyysvaikutukset, moraalisuus, eettisyys ym. jutut ovat minimaalisia. Jos maininta HS:stä löytyy, on se mahdollisimman pieni, huomaamaton juttu, jos sitäkään.

Kiinnostavaa, että Ylläksen alueen uuden tonttialueen osalta näkyy (mainos Kuukkeli:ssa) mainoksen yhteystiedot olevan Northland Mines Oy:n henkilölle.
Hannukaisen mittakaava on suuri. Siitä kerrotaan Talous-tekniikka lehden äskettäisessä artikkissa. Monet kuvittelevan kyseessä olevan keskiokoisen t. vähäpätöisen, vaikutuksiltaan merkityksettömön kaivoksen synnystä. Näinhän asia ei todellakaan ole.
Asialla on merkitystä myös koko Euroopan kannalta, ovathan alueet viimeisiä puhtaita erämaisia alueita Euroopassa.
Meillä ei ole myöskään moraalistaoikeutta tällaiseen tuhoon.

Vieras

#133

02.03.2014 12:19

Suunniteltu kaivosalue on laaja ja sen vaikutusta lähistön vesistöihin ja muuhun luontoon ei voi vähätellä.


Vieras

#134 Re:

02.03.2014 12:22

Avolouhos

#135

02.03.2014 13:10

Hienoa, että tänne on tullut näin paljon asiallisia ja hyvin perusteltuja kommentteja.
Kiitos niistä ja allekirjoituksista!

Vieras

#136

02.03.2014 13:44

Kaunista luontoa ei saa pilata.

Vieras

#137 Re: ylläkselle kaivos

02.03.2014 15:04

#54: kaivoksen puolesta - ylläkselle kaivos

Henkilökohtaisesti tiedän melko monta Ylläkselle asumaan jäänyttä 'turistia' ja itsekin harkitsen samaa. Kaivosasian päätös vaikuttaa suoraan omaan muuttopäätökseeni. Kaivoksen kanssa en samassa kylässä asu. Hiukan kummastuttaa auvoiset ajatukset kaivoksen tuomista työpaikoista - kovin lyhyiksi jäivät työsuhteet Talvivaarassa...

Avolouhos

#138 Re: Re: Re:

02.03.2014 18:58

#112: jouko - Re: Re:

Rinnetyöntekijät molemmilla puolin ovat ovat vuosikymmeniä olleet kolarilaisia, esim. poromiehiä. Pienempien liikkeiden henkilökunta on kolarilaista, Jounin Kaupassakin on paljon kolarilaisia, joskin myös vieraspaikkakuntalaisia. Sen takia kun ammatti/kielitaitoisia kolarilaisia ei riitä. Suurimmat ravintolat käyttävät vuokratyövoimaa, mutta myös kolarilaisia. Ylläs työllistää sesoniaikoina koko kunnan taksiautoilijat. Samoin se työllistää lukuisia kolarilaisia liikennöitsijöitä. Liikennöitsijät joutuvat käyttämään osittain ulkopaikkakuntalaisia, koska oman kunnan ammattiehdot täyttävä tarjonta ei riitä tähänkään. Ylläs työllistää yhden lääkärikeskuksen sekä yhden yksityislääkärin, jotka palvelevat monipuolisesti kolarilaisia sekä muidenkin kuntien asukkaita kolarilaisella työvoimalla.

Suuri osa Ylläksen työvoimasta maksaa veronsa Kolarin kuntaan.

 

 

vieras

#139 Fasistit on palannut valtaan EY:ssä

02.03.2014 19:25


Urho Kekkonen Sanoi Suomalaisten pitää pysyä poissa suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella.
Suomen nykyinen johto ,on tuhoamassa Suomen puhtaat vesistöt,sekä järvien rannoilla asustavain ihmisten elämän.
Tämä sotii ,,,ihmisoikeuksia sekä kaikkea elämää vastaan !
Kokoomus sanoo olevansa Arvopuolue,,,Oikea nimi on Fasistinen Roisto puolue !
vasemmistoliitto

#140 Re: Fasistit on palannut valtaan EY:ssä

02.03.2014 21:07

#139: vieras - Fasistit on palannut valtaan EY:ssä

Noo en nyt sotkisi tuota poliittista suuntausta niin kauheasti tähän kaivosasiaan mutta jos niin haluat tehdä niin näyttäisi olevan vasemmistolaiset kunnanvaltuutetut tälläkin palstalla lobbaamassa monikansallista yritystä suuna päänä. Tuntuvat haukkuvan kaikki paikallisetki samassa.


Vieras

#141

02.03.2014 22:05

Uutinen kaivosalalta tänään: Talvivaarassa on rikkivetyvuoto, jonka vuoksi paikalle hälytetty lukuisia pelastuyksiköitä.
Niinpä niin, suuren mittaluokan kaivoksilla voi tapahtua yhtä sun toista. Kemikaaleja, polttoaineita, ties mitä tarvitaan. Ainekset katastrofeihin asutuksen ja vesitöjen läheisyydessä ovat olemassa. Yksikin katastrofi olisi liikaa.
Keitä ovat he, jotka ovat ajaneet hanketta pystyyn vuosia ja uskotellen, ettei ole aihettta huoleen? Informointi tilaisuuksia kyllä, mutta sittenkin selvitykset osoittautuvat vajavaisiksi, jopa harhauttaviksi.
Miten ollakaan vanhojen, lopetettujen kaivosten nyky tilasta ei myöskään koskaan puhuta. Sitten alkaakin putkahdella tietoa täysin hoidotta jätetyistä vesialtaista, ennallistamatta jättämisestä. Voiko maamme viranomaistemme kykyihin ja taitoihin t. puolueettomuuteen luottaa lainkaan? Miten kukaan voi uskoa tulevaisuudessa asioita hoidettavan sen paremmin kuin ennen/nyt?

Vieras

#142

03.03.2014 05:31

Kuka haluaa kauniin ja rauhallisen luonnon keskelle monttua?

Vieras

#143

03.03.2014 06:53

Olen työskennelyt kaivoksilla ja ympäristövaikutukset ovat aina suurempia luonnossa, kuin paperilla. Ei järkevää tehdä sinne kaivoksen uudelleenkäyttöönottoa/laajennusta.
oululainen

#144

03.03.2014 07:48

ei kaivosta Ylläkselle!
Mustamakkara

#145

03.03.2014 08:57

Meidän perhe käy miltei joka kevät ja toisinaan syksylläkin Ylläksellä. Emme halua kaivosta sinne.

Vieras

#146

03.03.2014 10:34

Sama kaivosyhtiö suunnittelee valtausta myös
Lietorova-Aarea väliselle alueelle. Miten käy
Muoniojoen?
Avolouhos

#147 Re:

03.03.2014 11:08

#146: -

Se voi tietää loppua lohelle ja joelle. Kolarin valtuuston puheenjohtaja ajaa kaivoksia kuin käärmeitä pulloon. Kansanedustajana hän taas on puhunut ja ollut taistelevinaan lohen ja Muonionjoen, "meän väylän" puolesta. Ja vihollinen on ollut merikalastus, kaivosten prosessivedet ja mahdolliset onnettomuudet ovat kokonaan ääntenkalasteluhuumassa "unohtuneet".

Oho

#148 Johonkin on raja vedettävä

03.03.2014 13:29

Eikö me olla jo jotain opittu miten näissä aina käy. Jos nyt tällä kertaa viimeinkin järki voittaisi. Matkailu on elinkeino, jota voidaan kehittää kestävällä tavalla. Jyrkkä ei kaivokselle ja piste. Tällä kertaa raja tähän. Eikö kaivosyhtiö voi perustaa kaivoksensa Venäjälle, siellähän ei ympäristön kunnosta pidetä mitään huolta. Pidetään edes jossain päin myös pintavedet juomakelpoisina ja maaperä raiskaamattomana ja Ylläs-Pallas seutu on siihen juuri oikea!!

Vieras

#149

03.03.2014 13:59

Hannukaiselle suunnitellut kaivoksen malmivarat tyhjenevät 17 vuodessa. Kannattaako ympäristöä tuhota lyhytnäköisyyden vuoksi ?
Mökkiläinen

#150 Adressin kirjoittajien nimet piilossa

03.03.2014 14:09

Minua ihmetyttää kuinka paljon adressin allekirjoittajia on "piilossa". Turhat pelot pois ja nimet metsissä esiin hyvän asian puolesta.