Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

Realisti

#151 Mitä tilalle?

03.03.2014 14:16

Lapistako reservaatti?

Vieras

#152

03.03.2014 14:27

Herra siunatkoon tätä nimikeräystä ja laittakoon esteen kaivoshankkeelle!
Noname

#153 Re: Adressin kirjoittajien nimet piilossa

03.03.2014 17:47

#150: Mökkiläinen - Adressin kirjoittajien nimet piilossa

Jokainen päättäköön omasta puolestaan onko nimi näkyvissä vai ei. Asia on tärkein.

Avolouhos

#154 Re: Re: Adressin kirjoittajien nimet piilossa

03.03.2014 17:50

#153: Noname - Re: Adressin kirjoittajien nimet piilossa

Nimi kyllä näkyy tulostetussa versiossa.

Allekirjoittanut

#155

03.03.2014 18:59

Surettaa todella paljon, että alueen matkailuyrittäjien mielipiteet tuntuvat olevat Kolarin kuntapäättäjille ihan yhtä tyhjän kanssa ja kaivoksen kannattajat sulkevat silmänsä siltä tosiasialta että kaivos tulee karkoittamaan matkailijoita ja monen yrittäjän vuosikymmenten raskas työ menee hukkaan kun elikeino menee. Kaivosta puolustetaan sen tuomien työpaikkojen perusteella, mutta kaivoksen takia katoavia työpaikkoja ei oteta huomioon.

Kaiken lisäksi kaivosyhtiö Nortland kamppailee talousvaikeuksien kanssa jatkuvasti ja minua ainakin huolestuttaa se, että yleensä talousvaikeuksissa aletaan ensimmäisenä karsia työntekijöistä ja ympäristön suojelusta.

Sitten on vielä sekin näkökohta, että jo nyt Äkäslompolon asukkaat, yrittäjät ja siellä vierailevat turistit alkavat olla sen verran masentuneita että Kolarin kunta saa tällä menolla laittaa kaivoksen tuotot suoraan mielenterveyspalveluihin, kun ihmisten elinkeino ja työpaikka viedään ja ympäristö pilataan.

Vieras

#156 Realistille

03.03.2014 19:00

Mitä tilalle, kysyy Realisti.
Lapista tunnutaan olevan muodostamassa reservaatti, mutta toisessa mielessä mitä kysyjä tarkoittanee.
Matkailu on ueseamman kunnan kohdalla suurin työllistäjä, mm. Enontekiö ja Kolari n. 50 % tuloista. Lisäksi ala on ollut viime aikoina enemmänkin kasvu-uralla. Mikäli kaivos toteutuisi, tulisi matkailulle loppu. Jos ei heti, niin ainakin vähitellen. Joillekin yrityksille kuolinisku olisi välitön esim. kaivoksen läheisyyden vuoksi. Näivettymisen seuraukset johtaisivat ikävään kierteeseen. Ks. uutisia eiliseltä Talvivaarasta. Mitä aiheutuisi aluemme toiminnalle, mikäli sattuisi kemikaali-, vesitöpäästö t. muu onnettomuus?
Nyt Lapista tunnutaan olevan muodostamassa resvaattia kaivoksille, niin monta suunnitelmaa ja kairausta on meneillään, ja kuinka monta, joista ei edes tiedetä.
Yhdysvalloissa päätettiin juuri hylätä suuren avokuparikaivoksen avaaminen Alaskaan luonnon lohen sekä kalanviljelyn vuoksi! Kyseessä tuhansien ihmisten työpaikat.
Miten meillä järki pääsisi vallalle päättäjiemme keskuudessa?
Voivatko tätä kaivosasiaa edistävät tahot sanoa, rehellisesti, perehtyneensä objektiivisesti asian eri puoliin? Ovatko huolellisesti punninneet kaikki asiaan vaikuttaneet seikat, ja silti valmiit tähän? Vai meneekö mututuntumalla, kun esim. Metlan Dilacom-tutkimusta on mainittu "höpötutkimukseksi"? Tämä nimilista puolestaan tukee tutkimusta mitä selkeimmin!
2

#157 tulkoon kaivos hannukaiseen

03.03.2014 21:08

otetaan esim.kittilän kaivos.sinne on koulutettu duunareita työvoimakoulutuksella,aika iso porukka on näistä kittilästä.kolarilaisia siellä työskentelee ehkä 50 tai enemmän.nämäkin ovat kolarille hyviä veronmaksajia.jos näiden palkat on 100% niin matkailussa se on 0%.suurin osa kolarilaisista työttömistä pääsisi hyväpalkkaiseen duuniin kaivoksen elinkaarenajaksi.kenellä ei matkailubisnes kannata,niin ei kun siirtyä muihin hommiin,niin tekee muutkin ihmiset.
mainari

#158 Re: Aatteleppa ite!

03.03.2014 21:11

#128: Järki käteen! - Aatteleppa ite!

älähän höpötä,kun et tiedä asiasta mitään.


Vieras

#159 Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

03.03.2014 21:15

#105: kaivoksen puolesta - Re: Re: ylläkselle kaivos

kittilän kaivoksella yhtiön omaa henkilkuntaa oin 450 jaurakitsijoiden porukka 200-300ihmistä


Vieras

#160 hannukaisen kaivo

03.03.2014 21:39

kaivoksen tuomien työpaikkojen liäksi ,se toisi mm,kaupoihin ja muihin liikkeisiin paljon uusi työpaikkoja.
jani

#161 Kaivos

03.03.2014 21:59

Son poka hyä että meki saahaan tänne vähän elämää tuon kaivoksen myötä.. tervetuloa vaan!

Vieras

#162

03.03.2014 22:19

Muutamalle edelliselle kannattajalle.... Tuolla vähän aiemmissa kirjoituksissa, kaivoksessa työskennellyt katsoo, ettei kaivoksen avaamisessa ole järkeä. Vahingot luonnolle ovat käytännössä aina suurempia kuin paperilla, kirjoittaa. Ei ole ensimmäinen asiaa käytännössäkin tunteva, joka sen sanoo. Ja kovin noita vesiongelmia on esiintynyt mm. Raahessa Talvivaaran lisäksi.

Kuinka moni tietää, mitä kaikkea sieltä maaperästä siirtyisi ilmaan ja vesiin pölynä tuulten mukana, valumina myös pohjavesiinkinkö? Englannin kielisessä selvityksessä näistä metalleista puhuttiin liittyen mahdollisiin vesitövaikutuksiin. Ei taitaisi pitkän päälle viihtyä lohi rajajoissa. Tietääkö kunnassa oikea käsi mitä vasen tekee? Lohikalastumatkailu on kai myös ollut toiveissa kehittyväksi, ei tuhoutuvaksi toimeentulon lähteeksi.

Vieras

#164

04.03.2014 07:34

Puhtaat vesistöt ja mahtavat maisemat vaarassa. Miten kävi Talvivaarassa???

Vieras

#165

04.03.2014 11:06

Näitä nykyisiä suurkaivoksia ei missään nimessä saisi perustaa Lappiin. lapin luonto ei kestä, se on herkkä happamoitumaan.
Ihmiset sairastuu ja kuolee ennen aikojaan. Luonto myrkyttyy ja sen myötä kaikki ihanat luonnonantimet.
Kaivokset vain vie työpaikkoja ja joille se antaa työpaikan, niin se ei arvosta terveyttänsä, näin
ikävästi vain asiat on.

Vieras

#166

04.03.2014 11:41

KOSKA KAIVOKSEN KESTO ON LYHYT JA SAATAVA TALOUDELLINEN HYÖTY VALUU ULKOMAILE JA MALMI RIISTETÄÄN ILMAISEKSI VALTION JA KUNNAN SAAMATTA MITÄÄN. TÄNNE JÄÄ IKUISET HAITTAVAIKUTUKSET ,TUNTURIT TUOTTAVAT MATKAILULLISESTI JA KESTÄVÄSTI HAMAAN TULEVAISUUTEEN JA ILMASTOLLISESTI LUMI TULEE ETELÄSTÄ HÄVIÄMÄÄN.SEN TUOMAT MATKAILIJA VIRRAT HAKKAA KAIVOKSEN TUOTON MENNEN TULLEN JA ON KESTÄVÄMPÄÄ KEHITYSTÄ.
Mikko

#167 Re:

04.03.2014 13:23

#165: -

Tietääköhän tämän kirjoittanut yhtään mitään mistä hän puhuu? Ihmiset kuolee ennen aikojaan? Ei kai nyt sentään.. Huhhuh. Täällä vain paisutellaan ja paisutellaan ja mikäköhän on asian oikea laita. Höpöhöpö!

Varmaanjoo

#168 Re: tulkoon kaivos hannukaiseen

04.03.2014 15:27

#157: 2 - tulkoon kaivos hannukaiseen

No miksei Kolarin työttömät sitten mene sinne Kittilään? Niinhän muutkin nykyään tekevät, muuttavat sinne missä on työtä. Vai eikö kaivosalan suuret palkat houkuttele ja työ maistu  jos niitä ei tuoda nenän eteen?


Vieras

#169

04.03.2014 17:41

Ei kaivosto
tuntematon

#170 Ei kaivokselle!!!

04.03.2014 17:43

Maisemat katoaa.
Markus Kiili

#171 Re: tulkoon kaivos hannukaiseen

04.03.2014 22:18

#157: 2 - tulkoon kaivos hannukaiseen

Kolarissa oli viime joulukuussa 318 työtöntä, joista 158 oli yli 50-vuotiaita. Vammautuneita ja pitkäaikaissairaita oli 39 ja pitkäaikaistyöttömiä 45. Noista kolmesta ryhmästä todennäköisesti hyvin harva työllistyy kaivokselle. Jäljelle jää 76 työtöntä, jotka teoriassa voisivat sinne työllistyä, mikäli heillä olisi alan koulutus. Joka tapauksessa on täysin tuulesta temmattua toiveajattelua, että enemmistö Kolarin työttömistä työllistyisi kaivokselle.


Vieras

#172

05.03.2014 11:32

Lapin luonto on ainutlaatuinen koko maailmassa. Lapin matkailu alkaa olla ainoa, mitä Suomella on enää jäljellä, kun yritystoiminta on polkumyyty amerikkalaisille, ruotsalaisille ja muille, tai siirtynyt Kiinaan. Luonto ja elävät kulttuuritapahtumat Lapissa olisivat hieno matkailuvaltti Suomelle - siihen kuvaan eivät säteilyttävät kaivokset ja rumat kaivuualueet sovi!

Vieras

#173

05.03.2014 13:00

172, kyllä, aivan samaa mieltä kanssasi.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että niin valtakunnan päättäjistä lukuisat, kuin myös kunnallisjohdosta, eivät näe metsää puilta.
Paljon matkustaneille Lapin tuntijoille ja Lapin ystäville on selvää, että pohjoinen luontomme on todellakin ainutlaatuista koko maapallolla. Sitä ei kuitenkaan kohdella sen arvon mukaisesti, ei likimainkaan.
Iso osa poliittista johtoa tuntuu panevan kaiken toiveensa ns. arktisen alueen tuomaan taloudelliseen toimintaan ja kaivoksiin. Tässä kilvassa luonto ja matkailu luonnon ehdoilla tuntuvat olevan toissijaisia asioita. Kyllä puhutaan kauniita, mutta mitä käytännössä tehdään, on aivan muuta.
Tämän kaivoksen koosta ja laajuudesta ei monellakaan taida ollaa selkeää kuvaa. Lehtiin (paitsi Tekniikka ja talous) ovat yltäneet aina positiiviset viestit, muu informointi on sitten toinen juttu.
Kaivoksen seuraamukset eivät vaikuta vain matkailutuloihin vaan paikalliste ihmisten koko elämään. Tämä koskee myös eteläpäätä kuntaa, vaikkei sitä siellä ehkä huomata.
Uhattuina ovat ajanmittaan niin porotalous kuin marjastus, kalastus, koko luonnossa kulkeminen ja kaikkki siihen liittyvä tulo. Edes puut eivät ole vaikutusten ulkopuolella pitkällä perspektiivillä.
Alue on laajuudessaan km:nä n. 5 x 10 km (ainakin alun perin). Varausalueita taitaa olla tämän alueen ulkopuolellakin. Ajatellen läheisiä vesistöjä, soita, Pakasaivoa vs. kaivos, ym., voi vain ihmetellä kannattajien uskoa. Noinkohan vain on kaikki suojassa päästöiltä?
Juuri on Talvivaara pyytämässä lupaa vesien laskemille vesistöihin. Kainuulaisten viesteistä päätellen, on melkoiset vesimäärät kyseessä. Sadevesille ei löydy sijaa kaivosalueen varastoissa. Saman tyyppistä mainittiin (ruotsal.lehti) mahdolliseksi ongelmaksi Kaunisvaarassa, purkuputki Muoniojokeen jo on.
Millä moraalisella oikeutuksella päättäjämme ajavat tämän kaivoksen avaamista?
Ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan ihmisten elämää aivan lähi tulevaisuudessa, joten meillä ei ole varaa tuhota puhdasta vettä, ilmaa t. luontoa senkään vuoksi. Valitettavasti olemme asian suhteen jälkeenjääneitä (ks. Hesari 4.3.), mikä mahdollistaa lukemattomia tyhmyyksiä asiota suunniteltaessa.
Kuka laskisi ja kertoisi ihmisille ne menetykset, jotka kaivos saisi aikaan, talouden lukuina? Pari tuhatta mökkiä, lukemattomia yrityksiä pelkästään tunturin molemmin puolin, porotalous ym., ja näihin liittännäiset yritykset muualla. Rahan kieli tuntuu olevan ainoa asia, joka saa muutoksia aikaan, nyky maailmassamma.
Lehdet pysyvät visusti vaiti aina siihen asti, että on pakko kirjoittaa, kun katastrofeja tapahtuu. Näinhän kävi Talvivaaran kohdalla.

Vieras

#174

05.03.2014 16:31

Massiivinen avolouhoskaivoshanke ei mitenkään sovi matkailusta elävän Ylläksen kylkeen. Luontoa suoraan tuhoavan alueen (osayleiskaavaluonnos) koko on yhtä suuri kuin Äkäslompolon kylä, Yllästunturi ja Ylläsjärven kylä yhteensä! YVAssa ko. kaivostoiminnan haittoja ympäristölle on vähätelty tarkoitushakuisesti mm. kaivoskaava-alueen etäisyys Äkäslompoloon vastakaavoitetuista vapaa-ajan tonteista on vain alle 5km, puhumattakaan kaavaluonnoksen kaivosalueelle jäävistä taloista ja rakennuspaikoista. Kalaisat ja kalastukseen kunnostetut ja siihen EU-tukea saaneet Äkäsjoki ja Kuerjoki jäävät osittain kaivosalueen sisään ja kylkeen, mikä on erittäin arvelluttavaa toimintaa. Myös melontareitistö näiltä osin todennäköisesti lopetetaan? Maisemallisesti erityislaatuinen tulotie Äkäsjokivartta Ylläkselle on kaavaluonnoksessa siirretty joen toiselle puolelle, mikä edellyttää kahden sillan rakentamista, puhumattakaan siihen liittyvistä tietöistä herkän jokiuoman vieressä.
Edellä luetellut kaivossuunnitelman haitat ovat vain murto-osa ongelmista, mitä arvokkaalle luontomatkailukohteelle syntyy, mikäli hanke etenee! Kaikenkaikkiaan tuomittava hanke!

Vieras

#175 Ympäristö Fasistit eivät tiedä mitään,raha on vain ainoa kun pässiä viedään.

05.03.2014 16:43