Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

Destialainen

#276 Re: Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

30.03.2014 19:41

#275: Destialainen - Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

Vaikka se olisi painettu Raamatun kansiin koko YVA ei muuta pinta-alaa - se on pieni- ystävä hyvä. Emme riitele3 sentään. Koko tämä mesominen kaivoksen, vielä toteutumattomien ja jopa tuosta Northlandin pölyselivityksestä ontuu pahasti. Pöly sitoutetaan ja takuulla lujaan kun tielle ajetaan 1-1.5 tonnia  / km tiesuolaa joka kiinnitetään vedellä.

Vieras

#277 Re: Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

30.03.2014 20:23

#275: Destialainen - Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

YVA voidaan laittaa vaikka raamatunkansiin niin ei se alueen pinta-alaa muuta. Northlandin pölyarvioita en usko. jos puhutaan 10-15 km korkeuksista niin lentokieltoaluehan silloin tarvittaisiin. Suolasitoutuksessa riittää pitkäksi aikaa 1 tonni / km joka kastellaan ellei satu sade kohdalle.

Avolouhos

#278 Re: Re: Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

30.03.2014 20:37

#277: Vieras - Re: Re: Hannukaisen kaivoshanke YVA:sta lainattua

Lapissa on talvella kovia pakkasia. Vedellä on taipumus jäätyä pakkasella. Vrt. järvet ja joet.


Vieras

#279

30.03.2014 23:14

Kaivoksen koko alue on äärimitoiltaan n. 5 km x 10 km. Ei mikään pieni verrattuna viereisiin kyliin. Puolustajat unohtavat kuinka näiden suuren luokan kuoppien lisäksi muodostuvat nostettavasta maa-kiviaineksesta sivukivikasat, jotka ovat kooltaan samaa mittaluokkaa tai laajempiakin. Saataisiin keinotekoisia tuntureita maisemaan. Äkäslompolon kylä, koko Kuer,ladut, Velhonkota, joet ym. ym. kohde ovat todella lähellä kaivosalueita. Puhumattakaan marjamaista, hillasoista, poroalueista ...

Minun maalaisjärkeni ei ole vakuuttunut minkään moisista sitoutusmenetelmistä. Selvitys s. 11 kertoo kaikista niistä erilaisista lähteistä, jotka luovuttavat ympäristöönsä haitallisia hiukkasia pölyn, savun ym. muodossa. Mikäli laitetaan suolaa määrättömästi, mihin se ajan kanssa katoaa? Luontoon, eikö? Jos on niin helppoa tuo homma, niin miksi ihmeessä kaikissa näkemissäni kaivosuutisissa savut nousevat, niin myös pölyt, enempi vähempi, ilmaan.
Juuri nytkin luvattiin kovia tuulia ja ovatko kirjoittajat tosiaan unohtaneet 30 jopa 40 asteen pakkaset?

Meillä harrastetaan todellista sinisilmäisyyttä valtaisten luontoarvojen ja paikallisten ja mökkiläisten jopa elämänmittaisen työn, kotiseudun, kulttuurin kustannuksella. Ollaan istumassa tuleen toisen housuilla, eikä olla moksiskaan. Sitten, kun asiat menevätkin pieleen ei vastuunkantajia löydy.

Entäpä, jos kaivoksen omistava yritys tulisi myynnin kautta olemaan vaikkapa kiinalainen? He toisivat omat työntekijät mukanaan, niin kuin monessa projektissa maailmalla on heidän sääntönsä. Vai pystyisimmekö tämän jotenkin estämään? Kuinka mahtaisivat toimia sata ja yksi kaunista lupausta ... ?
Onko vanhemmat kaivannaisalueet maisemoitu, kun kuvissa ei ainakaan sellaiselta näytä. Kerrotun mukaan ei ainakaan Rautuvaarassa ole tehty mitään.
Pakasaivon kyltti puoplestaan osoittaa, mitä maaperästä saattaa löytyä, kun sitä ronkitaan. Radon kertoo uraanista ...

Vieras

#280

31.03.2014 06:45

Signed.

Vieras

#281

31.03.2014 10:05

Miksiköhän tuo valtaisan kaunis Ylläksen tuntureiden panoraamamaisema ei koskaa pääse päälehtiemme sivuille? Katsokaa Ylläs ilman kaivoksia -facebookin kuvaa auringonpaisteessa, hankien hohtaessa.

Ja tuo kaikki ollaan asettamassa vaaralle alttiiksi, ulkomaisten yritysten taloudellisen tuoton hyväksi, sillä meillähän jäisi vain "pennoset". Ja se raiskattu luonto. Voi tyhmyyksien tyhmyys.

Riso

#282

31.03.2014 10:32

Tehkää nyt jo niitä päätöksiä! Saatais kolarilaiset työttömät tienaamaan itselleen kunnon eläkkeet ja me matkailuihmiset päästäisii kortistoon! Kyllä se olisi paljon helpompaa elämää. Tai pääsis pois alueelta, jota eivät edes syntyperäiset ihmiset osaa arvostaa.

Vieras

#283 Re: Re:

31.03.2014 11:37

#268: kalastaja - Re:

Aika monta etelään lähtijää lisää joudutte hyvästelemään, jos matkailun sieltä tuhoatte.


Vieras

#284

31.03.2014 14:10

Uutinen tänään: Pamploonan kaivos konkurssiin. Ei kultakaivos kannattanut. On ollut samassa tilanteessa 2000-luvulla kahdesti aiemmin. Ruotsalainen yritys, huono malmio ...

Mitä siis tehtäisiin tälle Hannukaisen mahdollisesti kaivetulle jättikuopalle, mikäli omistavalle kaivosyritykselle kävisi samoin? Kuka maisemoisi, syynäisi myrkyt, maksaisisi viulut?
Miten silloin palautettaisiin turismi? Päivän selvä vastaus on, ei mitenkään.



Vieras

#285

31.03.2014 14:53

Katsokaa ja lukekaa Ylläs ilman kaivoksia facebook- sivuilta artikkeleita ja erityisesti huomioikaa Markus Kiilin laittamat karttakuvat.
Niistä käy ilmi kuinka "pieni" se kaivos tulisi olemaan suhteessa Ylläkseen tai kylään/kyliin. Siitä on pienuus kaukana ja samalla selviävät nuo etäisyydet.

Kaivoksen reunamilta laskettuna monet keskeiset alueet kuten itse Kuer, joet, rakka-alueet, marjamaat, suot, ladut jopa kylät olisivat sietämättömän lähellä kaivoksen toimintoja.
Ovatko päättäjämme olleet lainkaan "täysillä matkassa, täydessä ymmärryksessä" aloittaessan jonkin tällaisen suunnittelun?

Vieras

#286

01.04.2014 14:20

Siis PAHTAvaaran kaivoksen emoyhtiö konkurssiin.
Kolmas kerta 2000 -luvun alun jälkeen kertoo ehkä jotain merkityksellistä monia muita kaivoksia ajatellen.

Lyhyin väliajoin ueseammankin toiminta on katkolla tai epävarmaaa, yt:t käynnissä, rahat vähissä, uusi omistaja haussa.
Kuitenkin kansalaisille halutaan uskotella, että kyllä asiat ovat hoidossa, kyllä ympäristövelvoitteet hoidetaan, mutta kun aika tulee vesiä lasketaan minne sattuu (Raahe,Talvivaara). Ei oltu varauduttu ylenpalttisiin sateisiin, lumiin, ties mihin.

Tämä valitettavasti osoittaa kuinka juuri ympäristöasiat tulevat vihon viimeisinä listalla. Jäljet pelottavat. Parasta ennalta ehkäisyä saastumista, luontotuhoja vastaa, on jättää kaivos rakentamatta.
ooooow

#287 Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

01.04.2014 17:05

#262: Työtön vuonna 2016? - Re: Re: ylläkselle kaivos

jos ei matkailu enää kannata täytyy siirtyä muihin hommiin.et ole ainoa ihminen joka joutuu vaihtaan duunia elämänsä aikana.nämä etelän variksethan haluaisi,että lappi eläisi ainoastaan matkailusta.


Vieras

#288 Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

01.04.2014 20:23

#287: ooooow - Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

Näyttää olevan aika monta lappilaistakin allekirjoitusta tuossa adressissa. Turha panetella etelänvareksia.


Vieras

#289 Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

01.04.2014 20:51

#287: ooooow - Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

Duunia??? Etelänvariksethan ne tosiaan käyttää työstä sanaa duuni. Mistähän mahdatkaan olla kotoisin?

Markus Kiili

#290 Kaivosalue paljon suurempi kuin ne kuopat

02.04.2014 08:49

Kolarin kunnan sivuilta löytyy selvyyttää kaivosalueen kokoon. Käytännössä kaavoitettava kaivosalue on suurempi kuin Äkäslompolo, Yllästunturi ja Ylläsjärvi yhteensä. http://www.kolari.fi/media/liitetiedostot/kaava-asiat//hannukainenosayleiskaavalaatvaihe2013.pdf

Vieras

#291 Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

02.04.2014 15:03

#287: ooooow - Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

Hyvä idea, kiitos ooooow! Duunia olenkin jo vaihtanut jo niin monta kertaa että rutiinia löytyy ja avoimin mielin kohti uutta. Kyllä jostain aina töitä tekevälle löytyy!

ooooow

#292 Re: Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

03.04.2014 11:43


Vieras

#293

03.04.2014 22:59

Kyllä varmaan duuneja löytyy, kun tarpeeksi kauaksi menee ... . Mutta, mutta ...
Tuntuu hölmöläisten touhulta tuhota olemassaolevat työpaikat, joista monien ympärivuotistaminenkin olisi mahdollista. Jospa kuntakin pistäisi ensimmäiseksi puuttet ja puitteet parempaan kuntoon jatkuvasti uuden tekemisen sijasta. Pysyisi joku tolkku ympäristö- ja kyläkuvassa. Kylien parhaat puolet pääsisivät esiin.

Aikapankki systeemi on jo yksi tapa ympärivuotisuudessa. On tietääkseni käytössä tunturissa hisseillä työskentelevillä. Hiljaisempien jaksojen ja kesän turismia saisi lisättyä tekemällä alueet tunnetummiksi, ympäristöparannusten lisäksi. Mitä myydä on olemassa, mutta esim. mainonta puuttuu, yhteyksissä myös on ongelmansa.

Huolestuttavaa on, kuinka vähän päättäjät tuntuvat olleen selvillä ulkomaisten turistien määristä/määrän kasvusta ja luontomatkailun merkityksestä alueella vaikka vastakkainasettelu kaivoksen suhteen on olut esillä pitkään. Porhallettu vain kaivosta ajatellen.
Mitä kaikkea muuta eivät tiedä, vaikka ovat päättämässä asiasta kunnassa asuvina?

Kuten kirj. 290 sen sanoo, kaivosalue kaikkineen on ISO. Niinpä myös kaikki mitä siellä tehdään ja mistä jotain voi lähteä liikkeelle on jonkin luonnolle ja matkailulle tärkeän vieressä, päällä tai lähietäisyydellä.

Uskoa kaivostoiminnan menetelmien kehitykseen eivät lisää alan uutiset.
Viimeisin on lupa laskea Kevitsan vesiä Kitiseen vesiluvissa annetuista määräyksistä poiketen. Vuotoa tapahtui jo lokakuulla Mataraojaan, johon ei ole luvallista laskea edes puhdistettuja vesiä. Vuodon seurauksena sulfaatti- ja klooripitoisuudet sekä sähkönjohtavuus nousseet, huomattavasti, ei hätää ... (mittaus tammikuulla). Lisäksi Kevitsaan suunnitellaan laajennusta, ja laajimmassa vaihtoehdossa läjitysalueet kaivospiirin ulkopuolelle. Aapasoille t. järveen rikastushiekkaaltaat.
Näin se menee. Annat pirulle pikkusormen ja kohta vie koko käden ...
Uusin uutinen Norjasta - tappiollisen kaivoksen johtohenkilöille on maksettu kovat bonukset. Nyt on havahduttu myös siihen, että Sokli tulisi vain 3 km etäisyydelle UKK-puistosta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja on kommentoinut uskovansa tulevan kaivoksen toiminnan olevan kaikkien sääntöjen mukaista luonnon suhteen. Ensinnäkin kuka se toimija lopulta tulee olemaan? Toiseksi nämä uutisoinnit eri puolilta viittaavat siihen, että mihinkään ei voi luottaa! Kun kaivos on siinä ja vesiä on liikaa, laskettava luontoon, jos muu ei auta! Kun tarvitsee laajentaa, laajennetaan vaikka .... . Luonto on se viimeiseksi tärkein asia.
Toivottavasti kaikki kynnelle kykenevät havahtuvat vastustamaan tätä hullutusta!

Vieras

#294

04.04.2014 07:41

Uusin juttu Ylläs ilman kaivoksia - face book'in sivuilla on kerta kaikkiaan loistava englanninkielinen artikkeli.

Siinä se on kaikki tärkein asiasta kirjoitettuna.
Myös kirjoittajan erittäin kuvaava lause päättäjien ja monien muidenkin asenteelle: ehtymätön luonnonvaramme on HYVÄUSKOISUUS.
Sylvatir

#296 Oikeasti.

04.04.2014 12:06

>>Kaivoksen aiheuttamat maisema-, melu-, pöly-, tärinä- ja valosaastevaikutukset
Onneksi turistit on hiljaisia, eikä rinteitäkään tarvi niitä varten valaista. Eikä niiden autojonoistakaan onneksi nouse saasteita.

Miksihän tuossa on enemmän allekirjoituksia, kuin mitä koko kunnassa on asukkaita? Onko se oikeasti muiden päätettävissä, mitä kunnan alueella tapahtuu?

Raha se puhuu turismissakin, se nyt ei ole sen pienempi paha kuin tuokaan. Ehdotan että lakkautetaan molemmat. Eikö? Miksei?

Koko alue on oikeastaan verrattavissa nyt kaapattuun tyttölapseen, jota väkisin pidetään prostituuttina rikkaille venäläisukoille.
ja

#297 Re: Oikeasti.

04.04.2014 13:43

#296: Sylvatir - Oikeasti.

nämä allekirjoittajat ovat enimmäkseen etelän immeisiä.he eivät suvaitsisi minkäänlaista teollista tomintaa ylläksen alueella

Jaana

#298 Re:

04.04.2014 15:12

#233: -

niin just, säilyttäkkää ylläksen turismi, turistien takia on hakattu paljon mettää ja muuta, on mökkiä sielä täälä ja tuola. Ei siitä kukhaan puhu, että miten mökit tärvelee luontoa tai muuta tai niitten rakentaminen. Tuntuu, että turisimi on ainoa oikea asia kolarin kunnanssa. Kunka suuri osa on paikallisia, joila on mökki ylläksellä? pittää olla tietoa ennenkö tuomithaan puolin ja toisin

Kusipäät kuriin ,vesistöissä on meidän tulevakin elämä

#299 Avolouhokset ikuiseen kieltoon ,Eikä missä on Uraani saa kaskaan avata.

04.04.2014 15:38


Hallitus on potkinut kymmeniä tuhansia ihmisisiä työttömiksi.
Matkailu sekä periteiset elinkeinot ollaan tuhoamassa ikuiseksi ajoiksi Pohjois Suomessa.
Kaikki tämä vain tilapäisten työpaikkonjen varjolla.
Pieni Bisnekselle alistettu Roskajoukko,on tuhoamassa koko pohjoiset maat .
Jos muu ei auta pitää perustaa Kodin turvajoukot jotka valvoo sekä tekee päätökset
meidän omista alueistamme sekä suojelee niitä vaikka aseet kädessä,Emme saa antaa Helsingin
Bisnes rikollisten tuhota meidän ikuisten isiemme maita eikä vesistöjä.

Leena

#300 allekirjotukset

04.04.2014 15:41

Näyttääköhän meikäläisen silmistä vain vai onko tosi, että suurin osa allekirjottaneista on jostaki aivan muualta ko kolarista? kovasti on allekirjottaneita, jotka eivät halua nimeä näkyviin...mistä mahtaa johtua?