Pakilan siirtolapuutarhan lisärakentaminen on estettävä

vielä toistaiseksi mökkiläinen

/ #74 Siirtolapuutarhamökistä haaveileville

07.04.2013 09:33

 

Siirtolapuutarhamökkejä on kaiken aikaa tarjolla, omistajan vaihdoksia tapahtuu tasaisen varmasti vuodesta toiseen niin kuin aina ennenkin.
Vaikka helsinkiläisten määrä kuinka lisääntyisi, niin vähintään samassa tahdissa lisääntyy myöskin autoilevien määrä. Alunperinhän siirtolapuutarhat oli tarkoitettu vähävaraisille joukkoliikenteen varassa kulkeville helsinkiläisille. Kohtuuton siivu sekä kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti että luontoarvoiltaan tärkeältä kaikkien helsinkiläisten yhteiseltä virkistysalueelta ollaan nyt uhraamassa jo muutenkin liian ison siirtolapuutarha-alueen uusien mökkipalstojen vaatiman autoliikenteen, uuden tien ja parkkipaikkojen alle. Pitääkö ihan oikeasti kaikille helsinkiläisille saada mökkipalstat Helsingin rajojen sisäpuolelta? Autoilijoille ei luulisi olevat kovin vaikeaa siirtyä hieman etäämmäksikin mökkeilemään.
Pakilan siirtolapuutarhan toimintakertomuksista voi lukea, että vuonna 2008 pelkästään tällä alueella tehtiin 10 mökkikauppaa, 2009 tehtiin 13 mökkikauppaa, 2010 tehtiin 10 mökkikaupaa, vuonna 2011 vaihtoi omistajaa 21 mökkipalstaa ja 2012 vastaavasti 14 mökkipalstaa.  Helsingissä on Pakilan siirtolapuutarhan lisäksi kahdeksan muutakin varsinaista siirtolapuutarhaa ja lisäksi muita mökki-alueita (Kivinokka yms.) ja ainakin isoimmissa tapahtuu omistajavaihdoksia ihan vastaavasti pitkälti toistakymmentä vuosittain. Parhaillaankin löytyy esim. Hesarin Oikotieltä useampiakin myynnissä tai "hiljaisessa myynnissä" olevia mökkejä. Ja kaikkein korkeinta hintaa aina tietysti pyydetään niistä jokin aika sitten Marjaniemeen kaavoitetuista uusista mökkipalstoista. Uusien mökkipalstojen kaavoittaminen ei siis myöskään tarkoita automaattisesti halvempia hintoja.
Siirtolapuutarhamökistä haaveilevia neuvoisin viemään ilmoituksen ostohalukkuudestanne siirtolapuutarha-alueiden ilmoitustauluille. Siten ostajaehdokkaat ja mahdolliset myyjät kaikkein helpoiten ja varmasti myös edullisimmin ilman välikäsiä kohtaisivat toisensa. Sieltä etsin omallenikin ostajaa ensimmäiseksi kun asia piankin saattaa tulla ajankohtaiseksi.