IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ


Vieras

/ #438 Maaseudun Tulevaisuuden lehtijuttu

27.02.2011 18:57

Suomi on öljymaa

20.2.2011
Lauri Kontro: "Suomi todella makaa valtavan energia-aarteen päällä. Suomen turvevarat ovat suuremmat kuin Norjan öljyvarat."

Suomessa on valtava määrä öljyä. Maan uumenissa olevan öljyn arvoksi arvioidaan jopa 800 miljardia euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomen koko kansantuote on alle 200 miljardia.

Noin miljoonan suomalaisen asunnot lämpiävät öljyllä. Öljyä käytetään kuitenkin säästeliäästi, sillä vain prosentti öljyvaroista on otettu käyttöön.

Vaikka Suomella on omia energiavaroja, maa tuo energiaa ulkomailta. Suomi on hyvin riippuvainen ulkomaisesta öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta. Myös ydinvoimaloiden uraani tulee ulkomailta.

Öljyn hyödyntäminen voisi tuoda paljon uutta vaurautta talouteen. Öljyä löytyy sellaisista paikoista kuin Pudasjärvi, Sodankylä ja Ilomantsi. Näiden kuntien vitsauksena on pysyvä työttömyys ja yksipuolinen elinkeinorakenne.

Esimerkiksi köyhän Pudasjärven kunnan maaperästä löytyy öljyä 15 miljardin edestä. Sillä voisi ostaa pörssistä vaikka koko Nokian.

Öljyn käytön esteenä on kuitenkin se, että ympäristöhallinto vastustaa uusia porausreikiä. Luonnonsuojeluliitto on puolestaan kannellut EU:lle siitä, että Suomessa porataan öljyä. Liitto vastustaa myös ydinvoimaa, kivihiilivoimaa ja maakaasua.

Ympäristöministeriö tukee liittoa 400 000 eurolla vuodessa, jotta se voi jatkaa epäisänmaallista toimintaansa.

Tämän tarinan täytyy olla keksitty. Niin se onkin, eihän Suomessa ole öljyä. Mutta kun vaihdamme öljyn tilalle turpeen, kaikki muuttuukin todeksi.

Suomi todella makaa valtavan energia-aarteen päällä. Suomen turvevarat ovat suuremmat kuin Norjan öljyvarat.

Jos Pudasjärvellä olisi öljyä, kukaan ei vastustaisi öljyn porausta. Mutta kun sama energia on sitoutuneena turpeeseen, halutaan turpeen käyttö kieltää.

Saksassa käytetään kivihiiltä, ruskohiiltä ja maakaasua. Kaikkialla poltetaan öljyä. Turve on vähintään yhtä hyvä polttoaine kuin nämä ovat, sisältää samaa hiiltä. Lämmön lähteenä turve on parempi vaihtoehto kuin kivihiili.

Turvesuo jopa kasvaa. Se sitoo hiiltä ilmakehästä. Öljylähde ei sido.

Jos öljyä ja kivihiiltä saa käyttää, miksei silloin saa käyttää turvetta. Siinäpä vasta hyvä kysymys.