Oulun tulee luopua Kallioparkista

Pekka Södervall
Oulu

/ #2 jatkoa

20.12.2007 10:51

"halvemmilla pysäköintiratkaisuilla ydinkeskustan ulkopuolella"
- Hauska väite. Harvassa lienevät ne oululaiset, jotka euron tai kahden säästön vuoksi haluaisivat kulkea esim. Heinäpäästä edestakaisin mahdollisten raskaiden kantamusten kera. Kyllähän suurin osa haluaa päästä niin lähelle kuin mahdollista tarvitsemiaan palveluita hinnasta välittämättä. Jono Stockmannin parkkiin kertoo jo paljon.

- Pysänköintihän on nyt jo ilmaista keskustan lähialueilla kuten Raksilan markettien pysäköintialueella. Kulkevatko oululaiset sieltä keskustassa ostoksilla?? Ehkä muutamat.

"City-bussiliikenne, kevyenliikenteen uusilla reiteillä"
- City-bussit ovat sinänsä hyvä ajatus. Kaikki reitit eivät vain vaikuta hyvin suunnitelluilta. Kovin tyhjiä ovat nuo autot valitettavasti.

- Mihin Oulussa ei pääse kätevästi kevyenliikenteen väyliä pitkin? Onhan rakasta kaupunkiamme asiasta kehuttu ja jopa palkittu useaan otteeseen. Eihän se pyöräteiden puutteesta johdu, että keskustaan autolla tullaan. Vuosikymmeniä on pyörällä tai kävellen helposti keskustaan päässyt.

Kallioparkki on kallis ja riskialtis ratkaisu, koska rakentaminen saattaa aiheuttaa lähistöllä sijaitsevien rakennusten rakenteisiin vaurioita, joiden korvaaminen tulisi hyvin kalliiksi.
- "on kallis" ja "saattaa" sopivat huonosti samaan virkkeeseen. Onko perusteita? Onko näin käynyt esimerkiksi Helsingissä tai Turussa? On asiatonta väittää todeksi asiaa, joka jonkin yksityishenkilön mielestä olisi mahdollista ehkä.

"Kallioparkki lisää keskustaan suuntautuvaa yksityisautoilua"
- Voi olla. Toisaalta oululaisen kulutuksen lisäkeskittäminen nuivahtaneeseen keskustaamme tuskin olisi huono asia? Keskustahan ei vastaa mitenkään kaupungin kokoa.

"aiheuttaa sisääntuloväylille uusia ruuhkia"
- Niinkö? Mistä tiedätte tämän näin varmaksi? Helsingissä ja Turussa ja Kuopiossa usein autolla maanalaista pysäköintiä käyttäneenä en ole kertaakaan joutunut jonottamaan hetkeäkään. Oulussa on joskus muutaman kerran ollut jonoa Stockmannin parkkiin. Mutta sinne onkin vain yksi sisäänkäynti. Voihan toki olla että sesonkihuippuina ruuhkia tulee, mutta niitä on nytkin joka päivä.

", joista syntyy lisää päästöjä ja kasvihuonekaasuja"
- Mahdollisista ruuhkista kyllä. Mahdollisista. Entäpä nykyinen tilanne? Keskustassa käy jatkuva hyörinä ja pyörinä kun me autoilijat käytämme minuuttitolkulla aikaa sen lähimpänä olevan parkkipaikan etsimiseen. Syntyykö siistä päästöjä? ja huom. etsitään sitä kallista lähintä parkkipaikkaa, ei halpaa jostain kauempaa.

- Entäpä kylmäkäynnistykset talvisin? Niitähän ei ympäri vuoden lämpimässä kallioparkissa synny. Kadunvarret ovat pakokaasusta harmaana talvisin. http://www.talvitakaisin.fi/pdf/moottorin_esilammitys.pdf

"Emme pidä mielekkäänä, että kaupunki jatkaa Kallioparkin suunnittelua unohtaen ilmastomuutoksen seuraukset."
- Väitättekö vakavalla naamalla, että Kallioparkin rakentaminen aiheuttaa ilmastomuutoksen? Totuushan on, että Kallioparkki ei hetkauta ilmastomuutosta suuntaan tai toiseen rakennettiin se tai ei. Ja kaupunki ei varmasi ole unohtanut ilmastomuutoksen seurauksia. Voihan olla (en tosin ole nähnyt yhtään todistetta tai laskelmaa siitä vielä), että Kallioparkin rakentaminen vaikuttaa ilmastoon paikalliseti mikroskooppisesti, mutta rohkenen sitä epäillä.

Lopuksi:
Ymmärrän kyllä huolenne ympäristön nykytilan ja tulevaisuuden suhteen. Huolestunut olen minäkin. Mutta nyt on kyllä tehty kärpäsestä härkänen Kallioparkin ympäristövaikutuksen suhteen.