Onkemäen koulu


Vieras

/ #29 Väitös kyläkouluista tukee voimakkaasti kyläkoulujen säilyttämistä

04.06.2013 08:03

Oheisesta linkistä löytää väitöksen, mikä puoltaa kyläkoulujen säilyttämistä erittäin voimakkaasti: http://www.hallinto.oulu.fi/viestin/vaitos10/kilpelainen.html

Jo tiivistelmässä mainitaan laaja joukko asioita, joiden perusteella kyläkoulut ovat erittäin hyviä oppimisympäristöjä: "Tutkimuksen tuloksissa kyläkoulujen fyysisen kontekstin vahvuuksina painottui koulun lähiluonto sekä ympäristön turvallisuus ja lapsiystävällisyys. Koulua ympäröivää luontoa ja kyläyhteisöä hyödynnettiin runsaasti opetuksessa. Koulujen sisätiloja kuvattiin kodikkaiksi ja opetuksellisesti tarkoituksenmukaisiksi." Yhteisöllisyys, opettajien viihtyminen, työnilo, yhteistyön laajuus jne. nousevat kaikki esille väitöstutkimuksessa. Puutteiksi löydetään liikunta- ja käsityötilojen vähäisyys.

Itse olen tekemässä liikuntapedagogiikasta väitöskirjaa vaikka taustani on pienestä kyläkoulusta. Kyläkoulusta puuttuneet sisäliikuntatilat eivät ole olleet este valita liikuntatieteitä elämänurakseen. Tämäkin puute on osaltaan Onkemäellä korjaantunut, kun Onkemäen kyläkerho on rakentanut koulun läheisyyteen Monitoimisuuliin, jota voivat koululaisetkin käyttää liikkumiseen.
Siis myös tiede puoltaa kyläkoulujen säilyttämistä!