Onkemäen koulu

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Onkemäen koulu.


Vieras

#26

31.05.2013 21:02

säilyteetään koulu ,jolloin koko kunta olisi tasapuolinen kaikille asukkaille.SÄÄSTÖJÄ EI MEILLE VERONMAKSAJILLE SYNNY ,


Tuomas

#27 Ajatuksia koulun puolesta

02.06.2013 10:22

Eräs tuttuni lähetti sähköpostilla pohtimiaan ajatuksia Onkemäen koulun tilanteesta. Hänen luvallaan laitan niitä nyt tännekin luettavaksi. Eli näin:

"Mä olen nyt miettiny kouluasiaa sen perusteella mitä on puhuttu.
Tietääkö joku, missä kokouksessa ja kuinka pian ne päättävät asioista?

Koulukyyditykset – ei säästöä:
Kunta laskee että aamukuljetuksesta ei tule kuluja, kun alakoulu menisi samalla bussilla kuin yläkoulu. Tulomatkasta kulut kaksinkertaistuvat kun kaikki Onkemäen koulupiirin lapset pitää kuskata. Nyt Onkemäen kouluun kuljetuksen tarvitsee puolet koululaisista aamuin illoin. Eli lopputulos pysyy samana.

Opettajien/avustajien palkat – ei säästöä:
Työntekijöiden virat säilyvät, opettajat pitäisi sijoittaa muihin kouluihin. Avustajia saatetaan joutua palkkaamaan lisää kun ryhmäkoot kasvavat.

Oppilaskulut –ei säästöä:
Kulut pysyisivät ennallaan; opetusmateriaalit maksaisivat saman kuin ennenkin ja ruokailu myös. Siivoojan työaika lisääntyy koulussa minne lapset sijoitettaisiin.

Koulukiinteistö – ei säästöä:
Rakennuksen ja kiinteistön kulut säilyvät, jollei kunta myy heti koulua. Koulua on vaikea myydä koska sen asunnoksi muuttaminen ei ole helppoa.

Onkemäen koululle ei ole tulossa suuria hankintoja. Tilat ja välineet ovat kunnossa.
Onkemäen koululla on terve sisäilma. Hyvä oppimisympäristö ja piha. Kyläläiset ovat valmiit auttamaan koulun säilymisessä talkoilemalla.
Laskelmat näyttävät aina sitä tulosta mitä kukakin haluaa. Onkemäen koululla ei ole tehty isoja remontteja kuten homekorjauksia ja laajennuksia muissa kouluissa. Miksi näitä kustannuksia ei jaeta kouluittain oppilaskohtaisesti parin vuoden ajalle? Summaa ei voi jakaa edes 5-10 vuoden ajalle eteenpäin koska korjauksien ja laajennusten tarve on jatkuva muualla kuin Onkemäen koulussa."

Vieras

#28

04.06.2013 07:26

Mainittakoon vielä,että Onkemäen koululla opetus on erittäin tasokasta ja henkilökunta ammattitaitoista.Onko jossakin muualla mahdollista esimerkiksi sellainen harrastus suoraan koulun jälkeen kuin Onkemäellä? Ja nythän on kyseessä ilmaisutaidon ryhmä,jota pätevä avustaja ohjaa kerran viikossa.Toivon todella,että nämä seikat tekisivät Onkemäkeä houkuttelevaksi vaihtoehdoksi,kun vanhemmat miettivät "reuna-alueilla" menisivätkö heidän lapsensa kuitenkin mieluummin Onkemäelle kuin esim.Ylämäen kouluun.

Vieras

#29 Väitös kyläkouluista tukee voimakkaasti kyläkoulujen säilyttämistä

04.06.2013 08:03

Oheisesta linkistä löytää väitöksen, mikä puoltaa kyläkoulujen säilyttämistä erittäin voimakkaasti: http://www.hallinto.oulu.fi/viestin/vaitos10/kilpelainen.html

Jo tiivistelmässä mainitaan laaja joukko asioita, joiden perusteella kyläkoulut ovat erittäin hyviä oppimisympäristöjä: "Tutkimuksen tuloksissa kyläkoulujen fyysisen kontekstin vahvuuksina painottui koulun lähiluonto sekä ympäristön turvallisuus ja lapsiystävällisyys. Koulua ympäröivää luontoa ja kyläyhteisöä hyödynnettiin runsaasti opetuksessa. Koulujen sisätiloja kuvattiin kodikkaiksi ja opetuksellisesti tarkoituksenmukaisiksi." Yhteisöllisyys, opettajien viihtyminen, työnilo, yhteistyön laajuus jne. nousevat kaikki esille väitöstutkimuksessa. Puutteiksi löydetään liikunta- ja käsityötilojen vähäisyys.

Itse olen tekemässä liikuntapedagogiikasta väitöskirjaa vaikka taustani on pienestä kyläkoulusta. Kyläkoulusta puuttuneet sisäliikuntatilat eivät ole olleet este valita liikuntatieteitä elämänurakseen. Tämäkin puute on osaltaan Onkemäellä korjaantunut, kun Onkemäen kyläkerho on rakentanut koulun läheisyyteen Monitoimisuuliin, jota voivat koululaisetkin käyttää liikkumiseen.
Siis myös tiede puoltaa kyläkoulujen säilyttämistä!
inka

#30 Illanvietto Onkemäen koululla ma 17.6. klo 18

07.06.2013 12:17

Hei Onkemäen koulun Ystävät <3
Maanantaina 17.6. klo 18 on Onkemäen koululla Yhteinen illanvietto kaikenikäisille.
Mukana Harri Henttinen, Tuomas Käppi & kitara ja Inka Valtamo.
Mehu- ja keksitarjoilu. Ota oma muki mukaan.
Tervetuloa!
Illanvieton järjestää Vesilahden seurakunta.

Vieras

#31 Itse kuljetut koulumatkat lisäävät keskittymiskykyä

07.06.2013 14:48

Kun koululainen kulkee itse koulumatkansa jalan tai pyörällä, jaksaa hän keskittyä huomattavasti paremmin kuin autolla kouluun tuleva koulukaveri. Lapsille tulisi siis mahdollistaa riittävän lyhyet koulumatkat, jotka pystyy itse kulkemaan, eikä kulkua takseilla. Lisää tietoa löydät täältä: http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194779258078/artikkeli/liikunta%20koulumatkalla%20kohentaa%20keskittymiskykya.html
vieras

#32 kunnan tekemät säästölaskelmat ja niiden tunnusluvut julki kustannuskohteittain eroteltuina

09.06.2013 12:59

Kuulin jossain vaiheessa sellaista huhua, että kirkonkylän koulun oppilaskohtainen yksikkökustannus on jotain 6000 euron paikkeilla (oletan että on kyllä vähän enemmän). Onkemäen koulun oppilaiden kohdalla taasen samainen yksikkökustannus olisi ollut vielä hetki sitten 8000 ja nyt 10000. Sikäli kun kuulemani olen oikein ymmärtänyt, niin jotain on laskelmissa outoa. Mielestäni olisi ensiarvoisen tärkeää saada kunnan tekemät säästölaskelmat ja niiden tunnusluvut julki kustannuskohteittain eroteltuina. Tämä lisäksi samat laskelmat koskien kirkonkylän koulua. Asia on olennainen kolmelta eri kantilta katsottuna.

1. Kunnan säästölaskelma
Keskivertotapauksessa oppilaskohtaiset käyttökustannukset jakautuvat niin, että 60% kustannuksista koostuu henkilöstökuluista, kiinteistökustannukset tulevat hyvänä kakkosena ja loput ovat materiaali, ruokailu, kuljetus yms. kuluja. Se, miten jakauma menee Onkemäen koulussa, ei ole ainakaan minulla tiedossa. Julki pitäisi tuoda mitkä ovat kunnan laskemat vuosittaiset säästöt, ja mistä ne säästöt koostuvat. Henkilöstökulut eivät karsiudu, koska virassa olevia ihmisiä ei voida noin vain irtisanoa. Henkilöstö saattaa vaihtaa paikkaa taikka nimikettä, mutta kulut säilyvät noin luokkaa ennallaan. Sama tilanne on kiinteistön kanssa. Kiinteistön juoksevat käyttökustannukset eivät nollaannu, vaikka koulu lakkaisi olemasta. Leikkaantuu toki, mutta juoksee edelleen vaikka koulu olisi tyhjän panttina. Vai meinaako kunta lyödä suorastaan rahoiksi ja myydä koulukiinteistön... Ostajia kyseisenlaiselle kiinteistölle lienee jonoksi asti... Tämä ei ole edes varsinainen selvitystyöryhmän selvitysasia, koska nämä luvuthan on jo selvitetty. Nyt ne vaan pitäisi tuoda julki, jotta niitä voidaan kriittisesti arvioida tai mahdollisesti jopa osoittaa vääriksi.

2. Kyläläisten säästötoimet
Todellisten yksikkökustannusten erittely on myös olennaista selvitystyöryhmän etenemisen kannalta, kun mietitään millä toimin saadaan mitäkin säästöjä aikaan. Jos emme tiedä, paljonko esim. kiinteistön ylläpito- taikka huoltokustannukset ovat, on hyvin vaikeaa tehdä esityksiä säästötoimista ja niiden euromääräisistä arvoista. Selvitystyöryhmän käytössä tulisi olla eritelty laskelma käyttökustannuksista, jotta säästötoimet saadaan kohdennettua oikeaan paikkaan ja niille laskettua todellinen arvo.

3. Vertailukelpoisuuden osoittaminen
Se, miten kunta on laskenut sekä kirkonkylän että Onkemäen koulujen kustannukset, on mielestäni varsin olennainen asia. Mistä yksikköhinta koostuu ja onko ne laskettu samalla tavalla. Laskelmathan saadaan näyttämään juuri sellaisilta kuin tarve vaati laskelmien laatijan intresseistä riippuen. Esimerkiksi jos halutaan osoittaa joku vuosi kalliiksi, niin ei tarvitse muuta kuin kohdentaa pidempiaikaisia investointeja (esim. hankintoja) lyhyemmälle ajalle, esim. yhdelle vuodelle useammalle vuodelle jyvittämisen sijasta. Johan näyttää kalliilta verrattuna edelliseen vuoteen. Sama toimii tietenkin myös päinvastoin.

Itseäni hiukan häiritsee se, että käytössä ei ole faktatietoa, vaan kaikki perustuu toistaiseksi oletuksiin. Kun käytössä on laskelmat, joiden pohjalta korjauksia/toimenpide-ehdotuksia on mahdollista tehdä ja niiden vaikutuksia arvioida, on mielestäni taistelu huomattavasti helpompaa. Loput säästötoimien jälkeen mahdollisesti jäävistä miinusmerkkisistä asioista hoidetaan pehmeillä arvoilla/tunnepelillä, mutta ei koko peliä.

Voi olla, että jollain nämä luvut jo onkin käytössä, mutta itse en ole niitä nähnyt. Kovasti tekisi mieleni nähdä ja vähintäänkin selvitystyöryhmän käyttöön saada.

Vieras

#33 Vesilahti on muutakin kuin kirkonkylä

12.06.2013 05:27

Elävä maaseutu ei ole elävä, jos sen kaikki palvelut keskitetään vain kuntakeskukseen tai jonnekin vielä kauemmaksi kuntarajojen ulkopuolelle. Päivittäiset palvelut, joita koulu ehdottomasti on, on tärkeää sijaita lähellä käyttäjiä. Erityiset palvelut, joita ei päivittäisessä elämässä tarvita, voidaan sitten hankkia kauempaakin.

Vieras

#34 Ei kai vain mallia Urjalasta?

13.06.2013 06:18

Urjalan kunnan kouluverkkoa ollaan Aamulehden uutisen mukaan kovalla kädellä uudistamassa mikäli kunnanhallituksen esitys hyväksytään. Kaikki opetus aiotaan keskittää yhteen ainoaan kouluun. Tällaista ollaan suunnittelemassa, koska kunnan taloustilanne on entisestään synkentynyt ja käyttötalouden menot ovat oppilasta kohti nousseet vuodesta 2007 yli 2000 eurolla. Uutisen mukaan selitys nousuun johtuu siitä, että koulutilat ja henkilökunnan määrä ovat pysyneet ennallaan, vaikka oppilasmäärä on vähentynyt lähes sadalla. Lisää oppilaita ei ole luvassa, sillä asukasmäärä on laskussa ja syntyvyys on vähentynyt.
Perustelut ovat Urjalan tilanteeseen rakentuneita, mutta eivät mitenkään sovitettavissa Vesilahteen ja Onkemäen koulun tilanteeseen. Vesilahdessa lasten määrä ja myös asukasmäärä kasvaa koko ajan vauhdilla ja prosentuaalisesti alle 18-vuotiaita on yli 27 prosenttia asukasluvusta. Näin ollen säästöjä ei saavuteta lakkauttamalla koulua, rakentamalla uutta tilalle ja kuljettamalla oppilaita entistä enemmän. Henkilöstömenoja ei ksavukunnassa pystytä karsimaan eikä koulutiloja vähentämään: päin vastoin tarve tulee koko ajan kasvamaan. Tällainen "koulu lakkauttamalla" säästäminen on kuin hölmöläisten peitonjatkamista.

Vieras

#35 Muuttotappiokunta Urjala päätyi säilyttämään Aseman koulun, toivottavasti tämä hyvä leviää

18.06.2013 04:13

Aamulehti uutisoi, että asukasmääräänsä menettävässä Urjalassa on päätetty säilyttää Aseman koulu eikä näin ollen kaikkia oppilaita keskitetä samaan kouluun. Vesilahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja on Aseman koulun koulunjohtaja. Tämä antaa toivoa siitä, että hän tekee työtä myös Onkemäen koulun säilymisen eteen levittäen omalle koululleen tullutta hyvää eteenpäin etenkin kun Vesilahdessa painitaan muuttovoiton mukanaan tuomien haasteiden parissa muuttotappioiden sijaan.

Vieras

#36 Rauhallinen oppimisympäristö on kaikille tärkeä, myös kirkonkylässä oleville

18.06.2013 06:18

Kun Onkemäen koulu saa jatkaa toimintaansa, niin siitä hyötyvät myös Kirkonkylän koulun oppilaat sillä näin Kirkonkylän koulun luokkakoot eivät entisestään kasva ja kasvava oppilasmäärä ei lisää hälyä, valvontavaikeutta, levottomuutta jne. Siis sitä, että aikuisten silmät ja kädet eivät riitä huomaamaan jokaista oppilasta yksilönä. Ja lapset tarvitsevat huomatuksi tulemista!

Vieras

#37 Olli Luukkainen ym. Opettaja-lehdessä 2009 pienistä kouluista

18.06.2013 16:52

" Kyläkoulun arvo ja hinta

Ennen kouluja nousi kuin sieniä sateella, nyt niitä tapetaan kuin kärpäsiä. Toisten mielestä koulun lopettaminen auttaa kuntaa pysymään hengissä, toisten mielestä kuolemaan. Tehdyistä selvityksistä osa liputtaa pienten, osa suurten koulujen puolesta. Kun koulun lopettamista perustellaan säästöillä, on ainakin syytä tarkistaa säästölaskelmat. Valtiovallan puolelta sekin on teko, ettei tehdä mitään.
Tiina Tikkanen Annika Rauhala, Kuva

Kuluvalla 2000-luvulla on lakkautettu noin sata koulua vuosittain. Tänä syksynä toiminnassa oli 3 065 peruskoulua, 109 vähemmän kun vuosi sitten. 20 vuotta sitten Suomessa oli viitisen tuhatta peruskoulua.

Viime vuonna kouluja lopetettiin eniten Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Nollatuloksella selvittiin Kymenlaaksossa, Kainuussa ja Ahvenanmaalla. Eniten on hävinnyt alle 50 oppilaan kouluja. Toisaalta yli 500 oppilaan koulujen määrä on lisääntynyt. Viime vuosina pienen koulun raja on noussut: se ei ole enää 20 vaan 50 tai jopa 80 oppilasta.

Perusopetuksen oppilasmäärä laski viime vuonna noin 8 000:lla. Koulujen sulkeminen on johtunut oppilasmäärän laskusta, mutta joidenkin arvioiden mukaan kouluja on lakkautettu enemmän kuin oppilasmäärän väheneminen edellyttäisi. Sitä paitsi oppilasmäärän lasku näyttää tasaantuvan vuosikymmenen lopulla.

Kuntaliitoksia perustellaan palvelujen säilyttämisellä ja parantamisella. Joissakin liitoskunnissa on kuitenkin aloitettu liitospäätöksen myötä kouluverkon supistaminen ja nimenomaan uuden kunnan reuna-alueilta. Toisaalta monissa liitossopimuksissa on sovittu tiettyjen koulujen säilymisestä.

Pitäviä kustannuslaskelmia

Kyläkoulu on tunneasia hyvässä ja pahassa. Pienessä koulussa on aikaa kuulla lapsen tunteita. Kyläkoulun säilyttämiseen tarvitaan tunteen paloa. Jos koulu uhataan lakkauttaa, tunteet käyvät kuumina, ja kun koulu lakkautetaan, edessä on surutyö.

Päättäjien mielestä tunteet ovat huojuva perusta päätöksenteolle. Katse on käännettävä kylmään järkeen, ja sehän tarkoittaa puhetta rahasta. Kyläkouluja suljetaan, koska sanotaan niiden tulevan liian kalliiksi.

Suunnittelija Sami Tantarimäki Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksesta haluaa selvittää, milloin väite on totta ja milloin ei. Hän tutkii kuutta 2007 lakkautettua koulua eri puolilla maata. Tarkoituksena on vertailla lakkauttamisen perusteita ja todellisia kustannuksia maaseutuvaikutukset huomioon ottaen.

– Tavoitteeni on konkretisoida keskustelussa käytettyjä argumentteja sekä patistaa vuoropuheluun vaihtoehdoista, Tantarimäki kertoo.

Hänen mukaansa kunnat arvioivat saavansa yhden koulun lakkauttamisella keskimäärin 100 000 euron säästöt.

– Kunnan esittämä laskelma saa lähes aina seurakseen kyläläisten laatiman laskelman, ja näiden laskelmien loppusummissa voi olla suurikin ero. Siksi arvio todellisista säästöistä kiinnostaa.

Hintalaput arvoille

Kyläkoulujen puolustajien sivuilla (http://pienetkoulut.blogspot.com/) opetetaan lukemaan kuntien säästölaskelmia. Yllättävän usein laskelmista unohtuvat mahdollisesti menetetty valtionosuus ja investoinnit, joita syntyy lasten siirtyessä toiseen kouluun.

Koulujen lakkautuksia perustellaan sanomalla, että ei kannata maksaa seinistä. Usein rakennus jää kuitenkin kunnan omistukseen, jolloin kiinteistökulut eivät katoa. Entä mihin siirtyvät lakkautettavan koulun muut toiminnot kuten lasten päiväkerhot, kirjasto tai kyläläisten kokoontumiset? Koulukuljetuskustannusten lisäyksestä tarvitaan luotettava arvio liikennöitsijältä.

Koska rahan kieli näyttää olevan ainoa ymmärrettävä kieli, on kai opittava hinnoittelemaan aineettomia arvoja. Paljonko tarjotaan läheisyydestä, entä terveestä itsetunnosta? Montako tuhatta euroa maksaa yhteisöllisyys, intiimiys ja turvallisuus?

Mitä maksaa, kun kylässä asuva vanhus saa koululla tehdyn ruoan tai kyläläiset pääsevät jumppaan koulun saliin? Suurenevatko oppilasryhmät vastaanottavassa koulussa, ja tuoko se mukanaan lisää koulunkäyntiavustajien ja erityisopetuksen tarvetta? Miten arvioidaan kyläkoulujen rahallinen arvo vetovoimatekijänä lapsiperheiden päättäessä asuinpaikastaan?

Valtio on voimaton

Suomessa kouluverkkoasiat kuuluvat kuntien itsensä päätettäviksi.

– Kunnilla on oikeus lakkauttaa kouluja, ja sille me emme voi mitään, sanoo opetusneuvos Eero K. Niemi Opetushallituksesta.

– Valtionhallinnossa seuraamme toki, että verkko pysyy kattavana ja saavutettavuus hyvänä. Hankalin tilanne on Oulun läänissä, jossa koulumatkat venyvät joskus yli sallittujen rajojen.

Lainsäädännön asettama ainoa rajoitus on koulumatkojen kesto. Suomessa raja on kaksi ja puoli tuntia, kun EU-suosituksen mukaan koulumatkoihin saa kulua enintään puolitoista tuntia.

Koulutuspolitiikan kelkka kääntyi 1990-luvulla. Aiemmin suosittiin pieniä kouluja. Opettajien palkkaukseen saatiin valtiolta korvamerkittyä rahaa, minkä turvin jopa yhden opettajan koulut säilyivät. Jos kunta päätti lakkauttaa koulun, päätös piti alistaa lääninhallitukselle, ja sitä kautta valtio saattoi tulla väliin.

1990-luvulla valtion holhouksesta haluttiin päästä eroon antamalla kunnille lisää päätösvaltaa. Pienten koulujen ylläpito alkoi käydä kannattamattomaksi. Vuonna 2006 poistettiin pienkoululisät ja lakkautettiin 167 koulua. Ensi vuoden alusta uudistuva valtionosuusjärjestelmä ei sisällä mitään erityisresursointia pienille kouluille. Onkin todennäköistä, että kouluverkko harvenee entisestään.

Yksi näkemys vallalla

Eero K. Niemi kertoo 1990-luvulla tehdystä peruskoulun arvioinnista, jonka mukaan pienissä kouluissa viihtyvyys oli parempi mutta oppimistulokset huonompia kuin suurissa kouluissa.

– Tämänhetkisen tiedon perusteella koulun koolla ei ole tutkimusten mukaan yhteyttä oppimistuloksiin. Pienissä kouluissa opitaan yhtä hyvin kuin suurissa kouluissa.

Mänttä-Vilppulan sivistysjohtaja, kasvatustieteen tohtori ja Suomen lähikoulut -yhdistyksen puheenjohtaja Taina Peltonen on samaa mieltä. Hänen mukaansa oppimistulokset ovat suunnilleen samanlaiset erikokoisissa kouluissa, mutta sosiaalisessa kasvussa yhdysluokilla on etuja, joita samanikäisopetuksessa ei saada. Kyläkoulujen rikkaus ovat yhdysluokat, joiden edut on viime aikoina huomattu varsinkin Kanadassa, Alankomaissa ja USA:n Kaliforniassa.

– Meillä juurrutetaan ihmisille mielikuvaa pienten koulujen huonommasta laadusta. Suomessa on aina vallalla yksi ajatus ja se on, että pieni koulu maksaa, pieni pitää sulkea. Kuitenkin monimuotoisuus on ollut meille rikkaus, Peltonen huomauttaa.

Valvontaa kaivataan

Myös professori Eira Korpinen Jyväskylän yliopistosta puolustaa pienten koulujen kasvatuksellisia etuja. Parhaita oppimistuloksia syntyy pienessä, noin 15 oppilaan ryhmässä, jossa voi olla eri-ikäisiä ja eritasoisiakin oppilaita.

Vanhemmat ja kyläläiset eri puolilta maata kysyvät Korpiselta viikoittain neuvoja oman lähikoulun puolustamiseen.

– Jo vuonna 2000 oikeuskansleri antoi huomautuksen, jonka mukaan lasten sivistykselliset perusoikeudet ovat uhattuina kouluverkon harvenemisen takia. Mihinkähän tämäkin muistutus on hautautunut? Korpinen ihmettelee.

Hänen mielestään opetusministeriön on otettava kantaa kouluverkon rapistumiseen.

– Vaikka laki ei salli ylipitkiä koulumatkoja, kunnollista valvontasysteemiä ei ole. Lääninhallitukset edellyttävät, että vanhemmat tekevät valituksia, jolloin vanhempien pitää olla valtavan aktiivisia.

Läänien peruspalvelujen arviointiraportti 2008 kertoo, että kuljetuksessa olevien oppilaiden osuus on pysynyt melko samalla tasolla vuodesta 2004 lähtien. Koulukyytiläisten määrä ei siis näytä lisääntyneen koulujen lakkautuksista huolimatta.

Yhteisöllisyyttä rakentamassa

Professori Korpinen johtaa Jyväskylän yliopiston Ilon pedagogiikkaa etsimässä -hanketta. Siinä tutkitaan koulua hyvinvointikeskuksena ja tuotetaan tietoa yhdysluokkaopetuksesta ja oppilaiden kouluviihtyvyyttä edistävistä tekijöistä.

– Kylä- ja lähikoulu kasvuympäristönä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet lasten ja nuorten, koko kylän ja lähiyhteisön, kokonaisvaltaisen kehityksen tukemiselle, Korpinen muistuttaa.

Opetushallitus huolehti taannoin pienten koulujen vahvistamisesta Aktiiviset kyläkoulut -koulutuksella ja vuoden 2004 pienten koulujen kehittämishankkeella, jossa kyläkoulut yhdistivät voimavarojaan ja opettajat saivat oppia tietotekniikassa ja virtuaaliopetuksessa.

– Lähikoulut ohjattiin ruokkimaan sisäistä yrittäjyyttä, oma-aloitteisuutta, luovuutta ja sinnikkyyttä. Meillä Karvialla hanke poiki hyvää. Kouluja ei lakkautettu, vaikka pari vuotta sitten paine oli kova. Meillä on menossa monia kansainvälisiä hankkeita ja lisäksi olemme erikoistuneet yrittäjyyskasvatukseen, kertoo Kantin koulun rehtori Marjo Yli-Luoma, joka toimi kehittämishankkeen koordinoijana.

Enää Opetushallituksella ei ole pienten koulujen tukihankkeita.

Kulttuuriperintöä vaalimassa

Pohjois-Karjalassa Kontiolahden Selkien koululla järjestettiin lokakuussa kyläkouluseminaari, jossa pienten koulujen puolustajat kautta maan jakoivat huoliaan kouluverkon hurjasta harvennusvauhdista ja arvostelivat osaa koulujen lakkautuspäätöksistä hätiköidyiksi. He vaativat, että EU:n rooli rahoituksessa tulee selvittää viipymättä samoin kuin mahdollisuus yksityiskoulujen perustamiseen. Jos kyläkoulu päätetään lakkauttaa, sille tulisi antaa kolmen vuoden harkinta-aika, jonka kuluessa koulu sitoutuu etsimään ratkaisuja.

Opetusministeriöitä Selkien seminaarissa edusti Hannele Seitsonen, joka luotsaa eduskunnalle ensi keväänä annettavaa selontekoa kulttuurin tulevaisuudesta.

– Kyläkoulut ovat olleet keskeinen osa yhteiskunnan perusrakennetta ja erittäin merkittäviä kanavia kulttuuriselle ja luovalle pääomalle, hän toteaa.

Selkien koulu pyrkii säilymään hengissä vahvistamalla perinteentuntemusta ja kansainvälisyyttä. Keväällä yhteistyöhön kutsuttiin Unalakleetin koulu Alaskasta ja Noryan koulu Udmurtiasta.

Onko lapsen paikka auton takapenkillä?

OAJ:n mielestä tärkeintä koulussa on laadukas opetus ja turvallinen ympäristö. Opettajan pitää pystyä kohtaamaan lapset yksilöinä, ja lapsella on oltava mahdollisuus saada aikuisen kohdennettua huomiota. Tämä ei onnistu jättisuuressa koulussa.

Kyläkouluihin liittyy hyvin paljon tunnearvoa. Mielikuva siitä, että pieni on kaunista, on yhtä vähän totta kuin se, että suuri on kaunista – asia on hyvin moniulotteinen. Kylmässä maassa lämmitettävät rakennukset maksavat paljon. Virikkeidenkään puolesta ei voi yksioikoisesti sanoa, että pieni koulu on paras. Siellä ei saa aina kokoon esimerkiksi jalkapallojoukkuetta. Vaikka lapsi kävisi kyläkoulua, kuskataanko häntä kuitenkin harrastuksiin? Lapsen elämä ei ole pelkkää koulua, vaan sitä pitää tarkastella laajemmin.

Toisaalta kyläkouluasiaa ei pidä tarkastella pelkästään euroina. Kyläkoulujen lakkauttaminen kiihdyttää muuttoliikettä. Monelta kylältä on mennyt ensin posti, sitten kauppa, ja viimeinen kuolinisku on ollut koulun sulkeminen. Toivoa sopii, että kunnissa tarkasteltaisiin koulua myös kylän toimintakeskuksena, jonka piirissä toteutettaisiin myös muita kuin koulun toimintoja.

Moni lapsi käyttää 2–4 tuntia päivässä istumalla koulutaksissa. Sitäkö tämä elämä on? Onko lapsen oikea paikka auton takapenkillä?"

Olli Luukkainen

OAJ:n koulutusasiain päällikkö
vieras

#38 Selvitystyöryhmä - Kasvatus- ja opetuslautakunnan pöytäkirja 11.6.2013

19.06.2013 14:45

Täältä: http://www.vesilahti.fi/@Bin/245118/KOltk_11062013_ptk.pdf
löytyy Kasvatus- ja opetuslautakunnan pöytäkirja.


Tähän kokoukseen toimitettiin vanhempien selvityspyyntö ja kaikki adressit allekirjoituksineen ja
kommentteineen. Valitettavasti pöytäkirjasta ei selviä se, että ovatko nämä paperit olleet esillä kokouksessa.

On todella valitettavaa, että Onkemäen koulun rehtoria Ville Ahvenusta ei valittu selvitystyöryhmään. Vanhempien selvitys-

pyynnössä tätä toivottiin. Aika erikoista, että hänet jätettiin tästä selvitystyöryhmästä pois, kun siellä on kuitenkin muiden koulujen rehtoreita.

 

Osa Onkemäen koulun selvitysryhmää koskevasta  kohdasta:

"Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti
merkitä talouden tervehdyttämisohjelman tiedoksi
sekä
esittää kunnanhallitukselle Onkemäen koulun toimintaedellytysten selvittämistä varten selvitystyöryhmän perustamista ja seuraavien jäsenten
nimeämistä työryhmään:

Kirkonkylän koulun rehtori Nina Kaarlenkaski,
Ylämäen koulun rehtori Jussi Hietakangas,kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Armi Lehtimäki, kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Anneli Kesola, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenRaimo Alarova ja sivistysjohtaja Tiina Kivinen

Tiedoksi - kunnanhallitus"


Vieras

#39 Miksi kyläkoulut pitää lakkauttaa, kun jälkikäteen todetaan, että säästöjä ei saavutettukaan?

25.06.2013 09:07


Vieras

#40 Kasvatus & Aika -lehti valottaa talousasioita

25.06.2013 09:23


Outi Autti & Eeva Kaisa Hyry-Beihammer

"Ovatko kyläkoulujen lakkauttamiset perusteltuja?

Kouluverkon rakenne heijastaa yhteiskunnan muutoksia. Koulujen lakkauttamisen takana ovat perinteisesti olleet kansatalouden heikkeneminen ja ikäluokkien pieneneminen. Perustelut koulujen lakkauttamisille ovat pysyneet samoina jo vuosikymmenien ajan.

Nyt on kuitenkin tultu uuteen tilanteeseen, jossa oppilasmäärä ei enää ole ratkaiseva lakkauttamisen peruste. Valtion pienkoululisä lopetettiin vuonna 2006, mikä on osaltaan johtanut siihen, että kunnat lakkauttavat elinvoimaisia kyläkouluja ratkaistakseen taloudellisia ongelmiaan. Tämä mahdollistui, kun kuntien omaa harkintavaltaa valtionavustusten käytössä lisättiin. Enää avustuksia ei korvamerkitä, vaikka valtio maksaakin kunnille opetuspalvelujen järjestämisestä aiheutuviin käyttökustannuksiin valtionosuuksia laissa säädettyjen laskennallisten perusteiden mukaan. Jos kunta pystyy järjestämään perusopetuksen sen perusteena olevaa yksikköhintaa edullisemmin, kunnan saama valtionrahoitus ei vähene. Jos opetuskustannukset ylittävät yksikköhintojen mukaisen tason, kunta vastaa ylimenevistä kustannuksista itse. Tällaisessa tilanteessa pienen koulun lakkauttamista ja opetuksen keskittämistä suurempiin yksiköihin voidaan perustella merkittävänä säästökohteena. (OPM 2010.)

Opetusneuvos Esko Korkeakoski (2000) kritisoi kirjoituksessaan koulujen lakkauttamisen perusteita. Perusteluina käytetään kuntien taloudellista ahdinkoa, jota koulumenojen vähentämisellä pyritään lievittämään. Lisäksi korostetaan isompien koulujen parempia olosuhteita, jotka tukevat tehokasta ja motivoitua opiskelua. On selvää, että jotkin kustannuserät, kuten kiinteistöön ylläpitoon liittyvät käyttömenot, vähenevät. Yllätyksenä voi kuitenkin tulla koulurakennuksen rakentamiseen tai korjaamiseen saadun valtionavustuksen palautus. Myös opettajien ja muun henkilökunnan palkkausmenojen oletetaan vähenevän. Useimmiten henkilökunta siirretään kuitenkin niihin kouluihin, joihin oppilaatkin siirretään. Varmaa on ainakin se, että kuljetus- ja matkakustannukset lisääntyvät. Samoin kasvavat uuteen kouluun kohdistuvat investointimenot, sillä uusia oppilaita varten joudutaan rakentamaan uusia tiloja tai muuttamaan jo olemassa olevien tilojen käyttötarkoitusta. Vähintäänkin joudutaan remontoimaan vanhat tilat asianmukaiseen kuntoon.

Joissakin tapauksissa säästöt jäävät huomattavasti odotettua vaatimattomammiksi. Esimerkiksi Pudasjärvellä kuuden koulun lakkauttaminen vuonna 2009 ei johtanut toivottuihin säästöihin, sillä oppilaiden kuljetus uuteen kouluun tuli oletettua kalliimmaksi. Henkilöstökuluissa säästettiin vajaat 100 000 euroa, mutta oppilaiden kyyditys kulutti 93 000 euroa. Sisäisiä vuokria maksettiin 77 000 euroa ennakoitua enemmän. (Iijokiseutu 8.3.2010; Pudasjärven koulutuslautakunnan pöytäkirja 3.3.2010). Lakkauttamisen aiheuttamia pitempiaikaisia talousvaikutuksia tai kerrannaisvaikutuksia on puolestaan vaikea laskea. Kouluverkkokysymys on kokonaisuutena kunnille pieni rakenteellinen säästökohde, eikä suinkaan ratkaisu kunnallistalouden perusongelmiin. Kouluverkon supistuksista tuleva säästö jää myös valtion osalta vähäiseksi.

Näyttää siltä, että kouluverkkoa on harvennettu ilman minkäänlaista arvokeskustelua. Lyhytnäköinen suunnittelu ja kuntien talousongelmien pikaratkaisuyritykset ovat huonoja tapoja vastata niinkin pitkäjänteisiin asioihin kuin kasvatus ja uusien sukupolvien koulutus. Olisi hyvä pohtia lapsen kasvua ja kasvatusta yleisemmin sekä sitä, millaisessa ympäristössä ja millaisissa puitteissa ihmisen on hyvä kasvaa ja oppia. Kouluverkon kehittämistyössä tulisi ottaa yhdeksi vaihtoehdoksi pienten kyläkoulujen säilyttäminen, jopa niiden lisääminen. Lakkauttaminen tulisi olla ensisijainen vaihtoehto vain silloin, kun koulun oppilasmäärän väheneminen on jatkuvaa, kun puutteellisten opiskeluolosuhteiden korjaaminen vaatii huomattavia investointeja, ja kun koulun jatkolla ei ole hajanaiselle kyläyhteisölle juurikaan merkitystä.

Koulun lakkauttamista pohdittaessa pitäisi ottaa huomioon koulun historia sekä ainutlaatuinen maaseutukouluverkoston erityispiirteet ja tulevaisuudennäkymät. Kantaa olisi otettava ihmisen hyvinvointiin kokonaisuudessaan ja nähtävä kouluun liittyvä laajempi kulttuurinen konteksti. Pienten koulujen verkostoa ei saisi tuhota lyhytnäköisellä koulutuspoliittisella ja taloudellisella suunnittelulla. (Linnilä, 1996.) Kyläkoulujen lopettaminen jouduttaa maaseudun elämän alasajoa. Koulun lakkauttaminen vähentää kylän vetovoimaa, minkä seurauksena poismuutto voi lisääntyä ja tulomuutto vähentyä. Usein lakkautusta seuraakin kierre, jonka myötä muutkin kylällä olevat palvelut siirtyvät muualle tai ne lopetetaan. Näin ajateltuna kyläkoulu on sijoitus tulevaisuuteen, ei pelkkä menoerä.

Jos Suomen kouluverkko halutaan säilyttää toimivana ja lasten koulumatkojen pituus kohtuullisena, kyläkoulujen lakkauttamisen sijaan on kehitettävä niiden toimintaa. Tässä yhteistyö on avainasemassa. Muun muassa Purokuru (1997) on pohtinut menestyvän kyläkoulun strategioita. Koulurakennuksen ja ympäröivän yhteisön välisiä säikeitä on tarpeen ylläpitää ja vahvistaa toistuvasti molempiin suuntiin. Yhteistyökumppaneita voivat olla esimerkiksi päiväkoti, harrastusseurat, vanhemmat, kylän yritykset ja maatilat, seurakunta, paikallisyhdistykset, entiset oppilaat ja muut koulut. Esimerkiksi kielten tai musiikin opetuksessa voitaisiin tehdä yhteistyötä, jolloin opettaja voi käydä useammalla koululla opettamassa. Myös kansainväliset kontaktit voivat elävöittää koulutyötä.

Tietotekniikka voi olla merkittävä apu kyläkoulun säilyttämisessä, koska sen avulla voidaan esimerkiksi vastaanottaa opetusta ulkopuolelta tai lähettää opetusta ulkopuolelle. Lisäksi sen avulla voidaan pitää yhteyttä esimerkiksi kansainvälisiin ystäväkouluihin. Kyläkoulun roolia koko kylän kokoontumispaikkana voitaisiin kehittää edelleen. Siitä voisi esimerkiksi muodostaa kyläpalvelukeskuksen, johon kunta voi keskittää koulutoimen lisäksi muutakin palvelutarjontaa. Jos suomalainen maaseutu halutaan säilyttää asuttuna ja elinvoimaisena, kyläkoulujen säilyttämisellä ja kehittämisellä on siinä hyvin tärkeä rooli."

Lue lisää http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?lan=1&page_id=318

Vieras

#41 Myös seurakunta kantaa huolta koulun puolesta!

25.06.2013 11:02

Maarit

#42

27.06.2013 07:29


Tämä kesäloma näyttää menevän hieman poikkeuksellisissa merkeissä: koetan tehdä edes jotain kotikyläni koulun säilymisen puolesta. Onneksi moni muu tekee paljon! Itseäni tähän velvoittaa historia, sillä Onkemän koulu on aloittanut toimintansa v. 1909 mieheni isovanhempien kotona ennen kuin nykyinen koulurakennus saatiin valmiiksi; velvoitteena on myös se, miten hienosti siellä yhdistellään nykytekniikkaa ja luonnon läheisyyden tarjoamia mahdollisuuksia (väikkäriä kun tuohon liittyvästä aiheesta väännän, niin en voi olla puolustamatta toimivia opetusmenetelmiä ja oppimisympäristöjä); velvoitteena on myös lähikoulujen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille, kylälle, yhteisöllisyydelle... ja etenkin se, että koko kylä puhaltaa yhteen hiileen ja on tehnyt aina ja tekee paljon talkoilla koulun eteen... ovat erittäin sitoutuneita kehittämään koulua ja kylää... en ole poliittisesti aktiivinen, mutta tämä asia pakottaa edes yrittämään jotain. Onneksi koulun puolesta toimii erittäin iso joukko vanhempia, kyläläisiä, jopa seurakunta auttaa... jos haluat allekirjoittaa adressin koulun puolesta, niin kiitän kovasti ja lisää tietoa löydät mm. täältä: http://lvs.fi/2013/06/25/kylailta-onkemaen-koulun-hyvaksi/

Vieras

#43 Re: Kommentoin yllä olevaa kirjoitustani

28.06.2013 08:43

#42: Maarit -

Mainitsin yllä, että niitä koulun puolesta paljon tekeviä on monia. Nyt virallisia toimijoita on tullut lisää: Onkemäen koululle on perustettu vahempien toimesta Onkemäen koulun vanhempainyhdistys. Kyläläiset osoittavat näinkin valmiuttaan tukea koulua ja toimia sen eteen. Toivottavasti tämä palkitaan koulu säilyttäen! Lisätietoa http://onkemaki.blogspot.fi/

 

T: Maarit

inka

#44 Mitä lakkautuksesta opimme? Kyläkoulun lakkauttamisen perusteet, prosessi, säästöt ja vaikutukset vi

01.07.2013 06:33

Pro Onkemäen koulu -sivulta kopsattua:
Turun Yliopistossa tehty tutkimus kyläkoulujen lopettamisista. Keskittyy taloudellisiin hyötyihin. Urjalan kouluja myös esimerkkinä.
Lopussa pitkä lista oheisaineistoista.
http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/69368/kylakoulukirja-tantarimaki.pdf?sequence=1

Vieras

#45 Taloudellisia perusteluja

01.07.2013 09:15

Heitänpä tänne mielenkiintoisen taloudellisen näkökulman pohdittavaksi: suhde liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin opitaan lapsena. Tästä on olemassa tieteellisiä tutkimuksia kautta maailman erittäin kattavasti. Itse kuljetut koulumatkat rakentavat osaltaan tuota suhdetta. Aina ei tietenkään ketään huvita mennä sateessa tai pakkasessa kouluun jalan/pyörällä yms., mutta kun sen tekee lapsena, sitä tekee myös vanhempana. On olemassa myös erittäin suuri joukko maailmanlaajuisia tieteellisiä tutkimuksia siitä, miten liikunta ja terveelliset elämäntavat (nyt puhun terveyttä edistävästä liikunnasta, en urheilusta, millä on valitettavasti myös vammauttavia vaikutuksia) vähentävät sairauspoissaoloja edistäen terveenä pysymistä. Tietenkään kaikkia sairauksia ei näilläkään keinoilla voida vältää eikä perimän mukana tuomia altistavia tekijöitä tai onnettomuuksia ja tapaturmia tai sattuman vaikutusta, mutta erittäin vahva näyttö on siitä, miten liikunta ja terveet elämäntavat vähentävät sairauslomia ja sairauksia. Jos sitten lasketaan millaisia yhteiskunnallisia taloudellisia vaikutuksia sairaudet aiheuttavat, niin summat ovat erittäin suuria. (Kesimäärin suomalainen on 3 viikkoa poissa töistään vuodessa sairauslomalla, lähteenä EK ja Työterveyslaitoksen mukaan kustannukset yrityksille ovat 1500 € / hlö vuodessa ja kansantaloudelle noin 3 miljardia euroa vuosittain.) Näin ollen lähikoulut, jotka omalla tavallaan muokkaavat lasten elämäntapoja, jauhavat suoraa yhteiskuntamme laariin puhdasta rahaa. Sen sijaan taksissa vietetty aika opettaa istumaan paikallaan ja istumisen mukanaan tuomat ongelmat ovat tällä hetkellä todella isot Suomessa. Vai miten moni tunnistaa niska- ja hartiaseudun vaivat omakseen, keskivartalon lihavuuden yms.?
Yhteenvetona totean, että jos lapsemme omaksuvat liikunnallisen terveellisen elämäntavan osana lähikoulun käyntiä, niin aika nopeasti aikuisena tulee kerrytettyä valtion kassaan arvokkaita euroja. Näkökulma mitä ei pidä unohtaa...
inka

#46 Onkemäen koulun ilmanvaihto

03.07.2013 04:03

Tänä keväänä ja kesänä on ollut liikkeellä monenlaista juttua Onkemäen koulun ilmanvaihdosta. On puhuttu ilmalämpöpumpuista, uudistusten kalleudesta, laeista, koneellisesta ilmanvaihdosta, direktiiveistä.


Moni on tätä asiaa ihmetellyt, yksin ja yhdessä. Asia tuli esille myös Onkemäen koululla järjestetyssä Yhteisessä Illanvietossa. Osallistujat tätä asiaa miettivät, että miksi terveeseen hirsikouluun oltaisiin laittamassa koneellista ilmanvaihtoa... Varsinkin vanhempi
väki oli ihmeissään.

Onkemäen koulun vanhempainyhdistys on viime päivinä selvitellyt asiaa, ja mikään noista edellämainituista ei pidä paikkaansa.

Tosiasia on se, että terveystarkastaja on suositellut Onkemäen koulun ilmanvaihdon tehostamista viime vuonna tehdyn koulutarkastuksen yhteydessä, koska kummassakin koulurakennuksessa on nykymittapuun mukaan tehoton ilmanvaihto.

Eli ei mitään mainintaa ilmalämpöpumpusta tai koneellisesta ilmanvaihdosta minkään lain tai direktiivin mukaan. Ei myöskään vaatimusta kalliista remontista.

Se oli hyvä uutinen :)
inka

#47 Onkemäen koulun vanhempainyhdistys ry & Vanhempainliitto

04.07.2013 04:45

Onkemäen koululle on perustettu vanhempainyhdistys:
Onkemäen koulun vanhempainyhdistys ry, joka tulee liittymään Suomen Vanhempainliitto ry:yyn.
Olemme olleet jo nyt yhteistyössä Vanhempainliiton kanssa ja he ovat luvanneet kaiken apunsa ja tukensa meille tässä Onkemäen koulun tulevaisuutta koskevassa asiassa, mikä on todella kullanarvoista apua ja tukea. Heillä on vankkaa asiantuntemusta ja kokemusta monessa asiassa, myös näissä kyläkoulujen asioissa ja toimimisesta kuntien viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa.

Katso lisää:
www.onkemaki.blogspot.fi
www.vanhempainliitto.fi

Mielenkiintoisia kysymyksiä, kuvia ja keskusteluita löytyy täältä:
https://www.facebook.com/groups/487894607956850/

Adresseista, sekä tästä netti- että paperiadresseista saa ja kannattaa kertoa eteenpäin :)
inka

#48 Luovia ratkaisuja

04.07.2013 05:09

#11: - Luovia ratkaisuja

Hei,

vastasin sinulle jo aiemmin näin: Ymmärtääkseni nykyäänkin voi hakea lapselleen koulupaikkaa mistä vaan toisen koulupiirin koulusta. Vastaanottava koulu tekee päätöksen oppilaaksiottamisesta. Koulumatkat joutuu maksamaan itse.

Asia ei näköjään olekaan ihan noin yksinkertainen. Vesilahdessa on kai aikaisemmin tuo tietääkseni aina aiemmin onnistunut noilla periaatteilla.

Nyt on kuitenkin kahden Onkemäelle siirtoa anoneen lapsen oppilaaksiottohakemus on hylätty viimeisimmässä Kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 11.6.2013. Onkemäelle olisi mahtunut ja koulun rehtorin Ville Ahvenuksen kanssa asia oli sovittu.

Perhe on antanut luvan tämän asian julkaisemiseen.

Kun puhutaan säästöistä ja koulun toimintaedellytysten selvittämisestä, niin mitähän tällä päätöksellä halutaan kertoa? Mihin se perustuu ja miksi nyt on haluttu tehdä aikaisemmasta linjasta poikkeava päätös? Se ei ole linjassa säästöjen, tasa-arvoisuuden eikä edes perusopetuslain kanssa.

"28 §

Koulutuspaikka

Perusopetuksessa oppilaalla on oikeus käydä 6 §:n 2 momentissa tarkoitettua koulua.

Oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kuin 1 momentissa tarkoitettuun kouluun. Tässä momentissa tarkoitettuja oppilaita otettaessa hakijoihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Jos opetuksessa noudatetaan opetussuunnitelmaa, jossa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta, voidaan oppilaita otettaessa käyttää myös oppilaan taipumuksia edellä tarkoitettuun opetukseen osoittavaa koetta. Valintaperusteista ja -kokeesta tulee ilmoittaa etukäteen. Kunta voi kuitenkin päättää, että sen järjestämään opetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia."

 

Perusopetuslaki löytyy täältä:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628#L7P28

inka

#49 Vesilahdella ei ole varaa menettää Onkemäen koulua

05.07.2013 16:29

Vesilahdella ei ole varaa menettää Onkemäen koulua.
Maarit Marttilan mielipidekirjoitus paikallislehdessä julkaistaan 11.7. paperilehdessä.

Nettiversio löytyy täältä:
http://lvs.fi/2013/07/05/vesilahdella-ei-ole-varaa-menettaa-onkemaen-koulua/

Vieras

#50 Ylen juttu Kirsi Salosen ja Inka Valtamon haastattelusta

09.07.2013 10:18