Rakentavan keskustelun puolesta ev.lut. kirkossa

Pastori
Vieras

/ #35 Re: Re: Rakentavasta keskustelusta

03.04.2011 23:56

#30: - Re: Rakentavasta keskustelusta 

Peruskäsitteitä on epäilemättä tarpeen avata aina vain enemmän. Synti-käsitteen ymmärtämisen edellytyksenä on mm. se, että ihminen ymmärtää olevansa pyhän Jumalan edessä teoistaan vastuussa, ja että Jumalan uskotaan voivan puhua meille sanassansa tahdostansa. Siellä, missä näitä ei tunnusteta, on vaikea saada perille myöskään sitä, mikä homosuhteiden kohdalla olisi oikein. 

En usko, että on mahdollista tuoda raamatullista seksuaalietiikkaa esille niin, ettei kukaan loukkaantuisi. Toinen muuttuu, toinen suuttuu niinkuin tapahtuu muulloinkin, kun pidetään Jumalan sanaa esillä. Mutta myönnän toki sen, että on paljon merkitystä myös sillä, missä hengessä me asian esitämme.

Seksuaalisen suuntautumisen vinoutuminen on kyllä tragedia, joka on tullut monen kannettavaksi pyytämättä. Teoistamme me kaikki olemme kuitenkin vastuussa myös seksuaalisuuden alueella. 

Alkuperäistä ja sitä uskollisesti seuraavaa luterilaisuutta en kuvaisi sanalla järkiusko. Lutherin perusteos Sidottu ratkaisuvalta puhuu aivan muuta. Usko itsessään on hengellinen kuolleista herääminen, jota suurempaa ihmettä ei maan päällä olekaan. Ihmettä on myös koko olemassaolomme, vieläpä jokainen sekuntikin, jonka täällä elämme. Luterilaista on myös se, että tunnustetaan kaikkivoivan Jumalan mahdollisuus parantaa sairaita, jos hän niin näkee hyväksi.  Annin eheytymistarina oli myös yksi ihmeellinen tapaus. 

En uskaltaisi mennä väittämään, että kaikki homoseksuaalit voisivat muuttua terapian kautta heteroiksi. Mutta vaikka muutosta taipumuksessa ei tapahtuisi, on mahdollista kuitenkin saada Jumalalta voimaa kilvoitteluun siinä, ettei tuon taipumuksen toteuttaminen hallitsisi ihmistä. Täytyyhän heteronkin pitää seksuaalisuutta kurissa, ettei se pääsisi ryöstäytymään käsistä. Yksinelävällä heterokristityllä voi olla kovakin taistelu seksuaalisuutensa kanssa ja kurinalaisuutta tarvitaan myös siihen, että oltaisiin avioliitossa uskollisia.  

Siinä mielessä meitä ihmisiä on vain yhdenlaisia, että kaikki olemme syntisiä. Meillä on vain heikoimmat kohdat eri paikoissa. Kaikkien synnit on sovitettu, mutta jotta tämä armo meille kelpaisi, on herättävä näkemään myös oma syntiturmeluksensa - olimmepa sitten homoja tai heteroita. Katumattomina eläessämme ei Kristus voi meitä auttaa.