IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ


Vieras

/ #617 Re: Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

09.05.2011 11:41

#613: - Kanada panostaa turpeen käyttöön tulevaisuudessa

Kanadan Albertassa, tarkalleen ottaen Wood Buffalon kunnan alueella on valtava öljyhiekkaesiintymä. Kyseessä on ns. Athabascan öljyhiekkaesiintymä. Sen varanto on viimeisten tutkimusten mukaan maapallon toiseksi suurin "öljyesiintymä". Lainausmerkeissä siksi, että suoraa vertausta maapallon suurimpaan öljyesiintymään, joka on Saudi-Arabiassa, ei voi tehdä. Saudi-Arabian öljy on maaöljyä, jota on helpompi tuottaa sekä tekniikaltaan että kustannuksiltaan.

Kanadassa on meneillään melkoinen "öljykuume" tuon valtaisan esiintymän hyödyntämiseksi ja uusia tekniikoita kehitetään.

Kanadassa on suuret öljy-, maakaasu ja turvevarat. Kaikkien näiden eri energiamuotojen hyödyntämistä kiihdytetään. Turpeen osalta laajat tutkimukset ja kartoitukset ovat menossa ja tulevaisuudessa myös turpeella tulee olemaan isohko rooli koko Kanadan energiatarjonnassa.

Olisi suorastaan vastuutonta olla hyödyntämättä Suomen turvetta energiaksi ja kasvuturpeeksi ja moneen muuhunkin käyttöön. Kyllä jokainen maa käyttää omia reservejään. Miksi meidän ei tulisi näin tehdä? Halutaanko Suomessa omavaraisuutta vai halutaanko jatkaa tulevaisuudessakin kivihiilen rahtaamista toiselta puolen maapalloa? Halutaanko luoda työpaikkoja Suomeen vai annetaanko työpaikat ulkomaille? Halutaanko olla riippumattomia ulkomaisen tuontienergian jyrkistä hintaheilahteluista verrattuna siihen, että voimme maamme sisällä itse määrätä kotimaisen energian hinnan? Turpeen ja muidenkin kotimaisten energialähteiden käytössä on kyseessä todella suuret vaikutukset ja nämä loppujen lopuksi heijastuvat ihan meidän jokaisen suomalaisen arkeen.